Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Porada aktualna na dzień 01-11-2024
Porada aktualna na dzień 01-11-2024
Data publikacji: 2024-01-10

Jak wystawiać faktury za zamawiane przez jednostkę budżetową usługi cateringowe z ofertami o różnych stawkach VAT

PROBLEM

Jednostka budżetowa ogłosiła przetarg na organizowanie przerw kawowych. Wykonawca miał dostarczać ciastka, owoce, wodę, kawę i herbatę, a dodatkowo zapewnić wystrój stołów, przygotować i posprzątać naczynia filiżanki. Jak należy rozstrzygnąć przetarg w przypadku kiedy są oferty z różnymi stawkami VAT? Czy prawidłowe będzie traktowanie przedmiotowej usługi przygotowania przerw kawowych jako częściowo opodatkowanej według stawki 8%, częściowo zaś według stawki 23% i fakturowanie jej z zastosowaniem tych dwóch stawek podatku VAT?

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00