Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Artykuł aktualny na dzień 23-07-2024
Data publikacji: 2024-06-26

Jak rozliczać VAT od sprzedaży posiłków na wynos

Obecnie większość lokali gastronomicznych ma w swojej ofercie sprzedaż  posiłków na wynos, w tym z dowozem do domu. Do tej sprzedaży, mimo że jest traktowana jak dostawa towarów, stosujemy taką samą stawkę VAT jak do posiłków spożywanych na miejscu. Według tych samych zasad co posiłki opodatkowujemy także opłaty za opakowania czy transport. W publikacji omówimy kompleksowo rozliczenie sprzedaży posiłków na wynos – od ustalenia stawki VAT po sposób ewidencjonowania. 

Ustawa o VAT zawiera szczególne regulacje dotyczące branży gastronomicznej. Z pewnymi wyjątkami usługi gastronomiczne są opodatkowane stawką obniżoną. Sprzedaż ta podlega również obostrzeniom dotyczącym ewidencjonowaniu na kasie fiskalnej. Dlatego szczegółowo zostaną omówione te regulacje.

1. Jak ustalić stawkę VAT na sprzedaż posiłków na wynos 

Punktem wyjścia przy ustalaniu stawki VAT jest określenie, czy mamy do czynienia z dostawą towarów czy ze świadczeniem usług.

1.1. Sprzedaż posiłków na wynos jako dostawa towarów

Definicja usług gastronomicznych i cateringowych jest zawarta w art. 6 ust. 1 rozporządzenia 282/2011.

Definicja

Usługi restauracyjne i cateringowe oznaczają usługi polegające na dostarczaniu gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo żywności i napojów, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi, pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie. Dostarczanie żywności lub napojów albo żywności i napojów stanowi jedynie element większej całości, w której muszą przeważać usługi. 

Usługi restauracyjne polegają na świadczeniu ich w lokalu należącym do usługodawcy. Usługi cateringowe polegają na świadczeniu ich poza lokalem usługodawcy. Za usługi cateringowe i restauracyjne nie uznaje się dostawy gotowej lub niegotowej żywności lub napojów, albo dostawy gotowej lub niegotowej żywności i napojów, wraz z ich transportem lub bez niego, ale bez żadnych innych usług wspomagających.

Analiza tej definicji prowadzi do wniosku, że wiele czynności potocznie, jak również według PKWiU uznawanych za usługi gastronomiczne, z punktu widzenia VAT stanowi dokonywanie dostaw towarów. 

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00