Wyrok WSA w Gdańsku z dnia 10 października 2024 r., sygn. III SA/Gd 375/24
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Bartłomiej Adamczak (spr.), Sędziowie: Sędzia WSA Janina Guść, Asesor WSA Maja Pietrasik, Protokolant: Asystent sędziego Diana Wojtowicz, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 10 października 2024 r. sprawy ze skargi G. Spółki z ograniczona odpowiedzialnością z siedzibą w K. na decyzję Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Gdańsku z dnia 12 czerwca 2024 r., nr 2201-IGC.4303.44.2024.AJ w przedmiocie weryfikacji zgłoszenia celnego co do klasyfikacji taryfowej towaru, długu celnego oraz podatku od towarów i usług oddala skargę.
Uzasadnienie
Spółka E. Sp. z o.o. z siedzibą w G., działająca jako przedstawiciel pośredni G. Sp. z o.o. z siedzibą w K. zgłosiła w trybie uproszczonym do odprawy celnej towary opisane jako "suszone pomidory-połówki, paski", sprowadzone z Turcji na warunkach dostawy FOB IZM IR/ALI AG A, a następnie w Oddziale Celnym "Baza Kontenerowa" Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni przedstawiła zgłoszenia celne uzupełniające o numerach:
1/ MRN [...] przyjętym 26 stycznia 2022 r.,
2/ MRN [...] przyjętym 18 lutego 2022 r.,
3/ MRN [...] przyjętym 22 lutego 2022 r.
W przedmiotowych zgłoszeniach celnych towary zaklasyfikowano do kodu Taric 0712 90 30 00 obejmującego warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone; - pozostałe warzywa; mieszanki warzyw; - - pomidory, z preferencyjną stawką celną erga omnes w wysokości 0%.
Następnie funkcjonariusze Urzędu Celno-Skarbowego w K. przeprowadzili kontrolę celno-skarbową w zakresie prawidłowości zastosowanej klasyfikacji taryfowej towarów w zgłoszeniach celnych dokonanych w procedurze dopuszczenia do obrotu.
Na podstawie zebranej w trakcie kontroli dokumentacji złożonej z przedmiotowych zgłoszeń celnych stwierdzono błędną klasyfikację taryfową towarów zadeklarowanych jako "suszone pomidory" (połówki, paski), o zawartości soli na poziomie 8,11% i wilgotności wynoszącej 20-24%, przeznaczonych do przetwórstwa i nienadających się do bezpośredniego spożycia do kodu CN 0712 90 30 00 Wspólnej Taryfy Celnej (dalej w skrócie: WTC) obejmującego "Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach łamane lub w proszku, dalej nieprzetworzone". Zdaniem kontrolujących obiektywne cechy i właściwości przedmiotowych towarów jako produktu odwodnionego (suszonego) przy zastosowaniu techniki odwodnienia osmotycznego z zastosowaniem chlorku sodu (soli) oraz suszenia słoneczno-powietrznego stanowią podstawę pozwalającą na wykluczenie ich z pozycji HS 0712, właściwej dla warzyw suszonych, które nie zostały poddane dalszemu przetworzeniu. Solenie należy bowiem uznać za przetworzenie, gdyż proces suszenia niekoniecznie wymaga dodania soli, jak również nie jest przewidziany w Dziale 7. Kontrolujący uznali również, że wykluczyć należy pozycję HS 0711, gdyż obejmuje ona warzywa poddane obróbce wyłącznie w celu ich tymczasowej konserwacji na okres transportu lub przechowywania przed użyciem pod warunkiem, że w tym stanie nie nadają się one do bezpośredniego spożycia. W związku z powyższym importowane suszone pomidory, nadające się do bezpośredniego spożycia (Świadectwa wydane przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego - o numerach zgodnie z Tabelą - potwierdzają spełnienie wymagań zdrowotnych, co oznacza, że produkt może być przeznaczony do spożycia przez ludzi) winny być co do zasady zaklasyfikowane do pozycji HS 2002 obejmującej – "Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym oraz do kodu TARIC 2002 10 90 00, tj. w grupie towarowej obejmującej - pozostałe pomidory całe lub w kawałkach".
