Wiążąca informacja stawkowa z dnia 12 listopada 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.385.2025.3.IKR
WIS TOWAR - produkt spożywczy.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r. poz. 775 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 14 sierpnia 2025 r. (data wpływu 14 sierpnia 2025 r.), uzupełnionego pismem z dnia 19 września 2025 r. (data wpływu 19 września 2025 r.) oraz z dnia 14 października 2025 r. (data wpływu 14 października 2025 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…)
Opis towaru: Produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy - cukier, syrop glukozowy, (…).
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 14 sierpnia 2025 r. Wnioskodawca złożył wniosek uzupełniony w dniu 19 września 2025 r. oraz 14 października 2025 r. w zakresie sklasyfikowania ww. towaru, dla celów określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści dołączonego do wniosku formularza do wniosku WIS wskazano m.in.:
I.Opis Produktu:
Produkt ma formę (…) Produkt dostarczany jest (…).
W załączeniu przedstawiamy (…), przedstawiające kolejno:
(…)
II.Skład surowcowy (…)
Cukier, syrop glukozowy, (…).
Produkt może zawierać śladowe ilości (…).
III.Analiza klasyfikacyjna:
Podstawę klasyfikacji towarowej produktów na gruncie Nomenklatury Scalonej stanowią Ogólne Reguły Interpretacji Nomenklatury Scalonej (dalej: “ORINS” ) zdefiniowane w Sekcji I Załącznika I Wspólnej Taryfy Celnej.
Zgodnie z praktyką klasyfikacyjną organów podatkowych, reguły ORINS należy stosować w kolejności hierarchicznej. W pierwszej kolejności zastosowanie znajduje reguła 1, zgodnie z którą klasyfikacja towarów powinna być dokonywana na podstawie brzmienia pozycji oraz uwag do sekcji i działów, przy czym tytuły sekcji, działów i poddziałów mają jedynie charakter orientacyjny.
