Wiążąca informacja stawkowa z dnia 20 sierpnia 2020 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-1.450.399.2020.3.OA
WIS TOWAR - produkt spożywczy
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 27 lutego 2020 r. (data wpływu 6 marca 2020 r.), uzupełnionego pismami z dnia 9 marca 2020 r., 1 lipca 2020 r. i 17 lipca 2020 r. (data wpływu 18 marca 2020 r., 10 lipca 2020 r. i 24 lipca 2020 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: (…)
Opis:
(…)
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 6 marca 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania
towaru: (…) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Przedmiotowy wniosek uzupełniono w dniach 18 marca 2020 r., 10 lipca 2020 r. i 24 lipca 2020 r., poprzez wskazanie adresu do korespondencji oraz doprecyzowanie opisu sprawy.
W treści wniosku przedstawiono następujący opis:
Składniki: baza [woda, cukier (…), puree (…), cukier), (…)], puree (…) puree (…).
Produkt do bezpośredniego spożycia.
Nazwa handlowa/nazwy handlowe oraz informacje dodatkowe, w tym poufne: (…)
Ponadto, w piśmie z dnia 1 lipca 2020 r., Wnioskodawca – zgodnie z treścią wezwania z dnia 24 czerwca 2020 r., udzielił następujących odpowiedzi (…)
(…)
Uzasadnienie sposobu zidentyfikowania świadczenia na potrzeby podatku od towarów i usług
Zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy – opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług podlegają odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju.
