Wyrok WSA w Białymstoku z dnia 5 listopada 2025 r., sygn. I SA/Bk 352/25
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Białymstoku w składzie następującym: Przewodniczący sędzia WSA Małgorzata Anna Dziemianowicz, Sędziowie sędzia WSA Paweł Janusz Lewkowicz (spr.), sędzia WSA Justyna Siemieniako, Protokolant starszy sekretarz sądowy Marta Marczuk, po rozpoznaniu w Wydziale I na rozprawie w dniu 5 listopada 2025 r. sprawy ze skargi P. sp.k. w Z. na decyzję Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Białymstoku z dnia 25 lipca 2025 r., nr 2001-IOV-1.4103.26.2025 w przedmiocie podatku od towarów i usług za wrzesień 2023 r. oraz ustalenia dodatkowego zobowiązania za wrzesień 2023 r. oddala skargę.
Uzasadnienie
Zaskarżoną decyzją z 25 lipca 2025 r., nr 2001-IOV-1.4103.26.2025, Dyrektor Izby Administracji Skarbowej w Białymstoku utrzymał w mocy decyzję Naczelnika Drugiego Urzędu Skarbowego w Białymstoku z 15 kwietnia 2025 r., nr 2004-SKP.4103.11.2024 w przedmiocie podatku od towarów i usług za wrzesień 2023 r. oraz ustalenia dodatkowego zobowiązanie podatkowego za wrzesień 2023 r. – wydaną względem P. Sp. k. (dalej: "Spółka").
W okresie objętym postępowaniem, Spółka prowadziła sprzedaż "Gotowych dań pakowanych w atmosferze ochronnej" w formie diet lub posiłków oraz innych dań/posiłków. Pod nazwą "gotowych dań pakowanych w atmosferze ochronnej", sprzedawane były wszystkie diety będące w ofercie Spółki ([...],[...],[...],[...],[...],[...],[...],[...],[...],[...],[...],[...],[...],[...]). W ramach prowadzonej działalności gospodarczej Spółka przygotowywała i dostarczała klientom kompleksowe diety zapewniające pełne codzienne wyżywienie, które składały się z kilku posiłków o konkretnych parametrach kalorycznych. Sprzedaż diet/posiłków Spółka opodatkowała preferencyjną stawką w wysokości 5% lub 0%. Z wyjaśnień Spółki wynika, że przygotowanie wszystkich sprzedawanych posiłków/diet odbywało się przez pracowników Spółki, w siedzibie Spółki i w ramach tego były wykonywane następujące czynności: mieszanie składników, obróbka cieplna (smażenie, gotowanie, pieczenie, prażenie), miksowanie, blendowanie, krojenie, tarcie, siekanie, formowanie, doprawianie, obieranie, szarpanie. Następnie diety były pakowane w atmosferze ochronnej MAP do pojemników przez pracowników Spółki i oferowane do sprzedaży klientom detalicznym do bezpośredniego spożycia. Na każdym opakowaniu posiłków/diet naklejano etykietę z nazwą diety i posiłku, umieszczano także datę przydatności do spożycia. Dietę można było wykupić na okres od 1 do 100 dni. Sprzedaż towarów następowała poprzez stronę internetową, bądź zamówienia telefoniczne. Do sprzedawanych diet nie dołączano naczyń czy sztućców. Według oświadczenia Spółki sprzedawanym daniom/posiłkom nie towarzyszyły usługi restauracyjne lub gastronomiczne, nie oferowano także sprzedaży gotowych dań w lokalu. Posiłki były dostarczane do miejsc wskazanych przez klientów, a transport był wliczony w cenę. Konsultacja doradcza/usługa doradcza dotycząca zastosowania diety nie stanowiła odpłatnego elementu diety. Dania te nie były sprzedawane z możliwością dalszej odsprzedaży. Jak ustalono, Spółka nie dokonywała sprzedaży dań zakupionych w formie gotowej, zapakowanej i przygotowanej do dalszej odsprzedaży. Jak wskazała Spółka, w skład sprzedawanych posiłków nie wchodzą towary, o których mowa w art. 41 ust. 12f ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. z 2025 r. poz. 775, dalej jako: "u.p.t.u.").
