Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 1 czerwca 2021 r., Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, 0112-KDSL2-1.440.89.2021.2.NS
WIS USŁUGA – sprzedaż lemoniady z obsługą kelnerską w restauracji Wnioskodawcy
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325 z poźn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 8 marca 2021 r. (data wpływu 15 marca 2021 r.), uzupełnionego pismem z dnia 22 kwietnia 2021 r. (data wpływu 22 kwietnia 2021 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbow ej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: usługa – sprzedaż lemoniady z obsługą kelnerską w restauracji Wnioskodawcy.
Opis usługi: Lemoniada jest produkowana w Restauracji z następujących półproduktów: (i) wody (…) , (ii) świeżo wyciskanego soku (…) (iii), świeżo wyciskanego (…) oraz (iv) syropu (…). Lemoniada jest oferowana do sprzedaży wyłącznie na miejscu w restauracji i jest podawana klientom do stolika w szklankach.
Skład:
(…)
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f ustawy w związku z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy.
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
UZASADNIENIE
W dniu 15 marca 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania świadczenia polegającego na sprzedaży lemoniady w Restauracji, według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek uzupełniono w dniu 22 kwiecień 2021 r. o doprecyzowanie opisu świadczenia.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis świadczenia będącego przedmiotem wniosku.
- I. Wnioskodawca jest osobą fizyczną, prowadzącą jednoosobową działalność gospodarczą.
- II.1. Wnioskodawca w ramach prowadzonej przez siebie działalności gospodarczej, prowadzi restaurację. Restauracja jest prowadzona na zasadach (…), tj. receptury wszystkich dań oferowanych w Restauracji są przygotowywane przez (…).
