Wyrok WSA w Warszawie z dnia 11 grudnia 2009 r., sygn. VI SA/Wa 1772/09
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Zdzisław Romanowski Sędziowie Sędzia WSA Piotr Borowiecki (spr.) Sędzia WSA Pamela Kuraś-Dębecka Protokolant Aneta Stefaniak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 11 grudnia 2009 r. sprawy ze skargi S. S.A. z siedzibą w K. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] lipca 2009 r. nr [...] w przedmiocie nałożenia kary pieniężnej za naruszenie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych oddala skargę
Uzasadnienie
Decyzją z dnia [...] lipca 2009 r. nr [...], Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych (dalej także: GIJHARS), na podstawie art. 138 § 1 pkt 1 k.p.a. w związku z art. 21, art. 40a ust. 1 pkt 4 oraz art. 40a ust. 5 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577 ze. zm.), po rozpatrzeniu odwołania z dnia 19 maja 2009 r. wniesionego przez producenta S. S.A. z siedzibą w K. (dalej także: skarżąca) od decyzji Zachodniopomorskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w S. (dalej także: WIJHARS) z dnia [...] maja 2009 r., Nr [...], znak: [...], wymierzającej skarżącej karę pieniężną w wysokości 48.961,20 zł (czterdzieści osiem tysięcy dziewięćset sześćdziesiąt jeden złotych dwadzieścia groszy), utrzymał w mocy zaskarżoną decyzję.
Do powyższego rozstrzygnięcia doszło w następujących okolicznościach faktycznych i prawnych.
W toku kontroli, przeprowadzonej w dniach 6-8 stycznia 2009 r. w S. S.A. pobrano do badań w Laboratorium Specjalistycznym GIJHARS w S. próbkę z partii 496 szt. (124 kg) konserw rybnych pod nazwą "[...]- art.", a'250 g, nr partii produkcyjnej - [...], o wartości netto 1542,56 zł.
Wyniki analiz laboratoryjnych zawarte w sprawozdaniu z badań z dnia 13 stycznia 2009 r. nr [...] wykazały, że przedmiotowa partia konserwy nie spełniała wymagań w zakresie jakości handlowej z uwagi na zaniżoną, w stosunku do deklarowanej w specyfikacji wyrobu oraz na opakowaniu, zawartość ryby - masę netto po odsączeniu - wynoszącą w poszczególnych próbkach odpowiednio: 190 g, 196 g, 192 g, 189 g. Średnia wartość z 4 pomiarów wyniosła 191,75 g. Masa ryby po odsączeniu, zgodnie z deklaracją producenta powinna wynosić 200 g.
