Wersja obowiązująca od 2003.08.29 do 2026.06.13

1. Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej:

1) dżemu;

2) dżemu ekstra;

3) konfitury;

4) konfitury ekstra;

5) galaretki;

6) galaretki ekstra;

7) marmolady;

8) marmolady galaretkowej;

9) marmolady twardej lub miękkiej z owoców innych niż cytrusowe;

10) powideł śliwkowych;

11) słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych.

2. Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do wyrobów, o których mowa w ust. 1, przeznaczonych do wytwarzania:

1) wyrobów piekarniczych;

2) pieczywa cukierniczego;

3) herbatników.

Wersja obowiązująca od 2026.06.14

§ 1. [Zakres regulacji] 1. Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej:

1) dżemu;

2) dżemu ekstra;

3) konfitury;

4) konfitury ekstra;

5) galaretki;

6) galaretki ekstra;

7) [1] marmolady z owoców cytrusowych;

8) marmolady galaretkowej;

9) marmolady twardej lub miękkiej z owoców innych niż cytrusowe;

10) powideł śliwkowych;

11) słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych.

2. Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do wyrobów, o których mowa w ust. 1, przeznaczonych do wytwarzania:

1) wyrobów piekarniczych;

2) pieczywa cukierniczego;

3) herbatników.

[1] § 1 ust. 1 pkt 7 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 lipca 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych (Dz.U. poz. 991). Zmiana weszła w życie 14 czerwca 2026 r.

Wersja obowiązująca od 2003.08.29 do 2026.06.13

1. Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej:

1) dżemu;

2) dżemu ekstra;

3) konfitury;

4) konfitury ekstra;

5) galaretki;

6) galaretki ekstra;

7) marmolady;

8) marmolady galaretkowej;

9) marmolady twardej lub miękkiej z owoców innych niż cytrusowe;

10) powideł śliwkowych;

11) słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych.

2. Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do wyrobów, o których mowa w ust. 1, przeznaczonych do wytwarzania:

1) wyrobów piekarniczych;

2) pieczywa cukierniczego;

3) herbatników.