history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2009-03-27 do 2011-06-25

[20] (uchylony).

[20] Art. 28 uchylony przez art. 1 pkt 13 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.

Wersja obowiązująca od 2009-03-27 do 2011-06-25

[20] (uchylony).

[20] Art. 28 uchylony przez art. 1 pkt 13 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2006-12-06 do 2009-03-26

1. Prezes Agencji:

1) wydaje, na wniosek zainteresowanego podmiotu, decyzje w sprawach:

a) przyznania pomocy oraz przyznania zaliczki na poczet pomocy określonej w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1623/2000 z dnia 25 lipca 2000 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 w sprawie wspólnej organizacji rynku wina w odniesieniu do mechanizmów rynkowych (Dz. Urz. WE L 194 z 31.07.2000, str. 45; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 30, str. 182), zwanym dalej „rozporządzeniem nr 1623/2000”,

b) przyznania premii z tytułu zaniechania uprawy winorośli,

c) przyznania pomocy z tytułu restrukturyzacji i przekształcenia upraw winorośli,

d) zatwierdzenia, o którym mowa w art. 42, art. 69 i art. 92 rozporządzenia nr 1623/2000;

2) cofa, w drodze decyzji, zatwierdzenie, 0 którym mowa w art. 42, art. 69 1 art. 92 rozporządzenia nr 1623/2000;

3) wypłaca środki w ramach przyznanej pomocy lub premii oraz zaliczki na poczet pomocy;

4) przyjmuje i dokonuje zwrotu zabezpieczenia wypłaconych zaliczek i wniesionych wadiów na poczet przetargów.

2. Wnioski w sprawach, o których mowa w ust. 1 pkt 1:

1) zawierają w szczególności:

a) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy,

b) wskazanie przedmiotu wnioskowanej pomocy lub premii z tytułu zaniechania pomocy – w przypadkach, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a–c,

c) wskazanie rodzaju działalności podlegającej zatwierdzeniu – w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. d;

2) są składane na formularzach opracowanych i udostępnianych przez Agencję.

3. W przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, do wniosku dołącza się informacje zawarte w załącznikach, o których mowa w rozporządzeniu nr 1623/2000.

4. W przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. d, do wniosku dołącza się zaświadczenie o dokonaniu wpisu w rejestrze, o którym mowa w art. 3 ustawy z dnia 2 marca 2001 r. o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych (Dz. U. Nr 31, poz. 353, z 2002 r. Nr 166, poz. 1362 oraz z 2004 r. Nr 29, poz. 257 i Nr 173, poz. 1808).

5. Prezes Agencji niezwłocznie przekazuje Komisji Europejskiej oraz ministrowi właściwemu do spraw finansów publicznych informacje o dokonanych zatwierdzeniach, o których mowa w art. 42, art. 69 i art. 92 rozporządzenia nr 1623/2000.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2006-10-28 do 2006-12-05

W zakresie wspólnej organizacji rynku wina:

1) minister właściwy do spraw rynków rolnych realizuje zadania związane z sadzeniem winorośli, wyrobem i rozlewem wyrobów winiarskich objętych wspólną organizacją rynku wina oraz wyrobem i rozlewem wyrobów winiarskich nieobjętych wspólną organizacją rynku wina;

2) minister właściwy do spraw gospodarki realizuje zadania związane z obrotem z zagranicą wyrobami winiarskimi objętymi wspólną organizacją rynku wina oraz nadzoruje realizację umów międzynarodowych dotyczących handlu winem na podstawie przepisów o administrowaniu towarami w obrocie z zagranicą oraz przepisów Unii Europejskiej:

a) w sprawie wspólnej organizacji rynku wina,

b) ustanawiających szczegółowe zasady w handlu produktami z sektora wina z państwami trzecimi;

3) minister właściwy do spraw zdrowia realizuje zadania w zakresie jakości zdrowotnej wyrobów winiarskich objętych wspólną organizacją rynku wina na podstawie przepisów o bezpieczeństwie żywności i żywienia, a także przepisów Unii Europejskiej: [6]

a) w sprawie wspólnej organizacji rynku wina,

b) ustanawiających szczegółowe zasady w handlu produktami z sektora wina z państwami trzecimi,

c) w sprawie stosowania dokumentów towarzyszących przewozowi produktów winiarskich oraz rejestrów prowadzonych w sektorze wina;

4) Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych realizuje zadania związane z jakością handlową wyrobów winiarskich objętych wspólną organizacją rynku wina na podstawie przepisów o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz przepisów Unii Europejskiej:

a) w sprawie wspólnej organizacji rynku wina,

b) ustanawiających szczegółowe zasady w handlu produktami z sektora wina z państwami trzecimi,

c) w sprawie stosowania dokumentów towarzyszących przewozowi produktów winiarskich oraz rejestrów prowadzonych w sektorze wina.

[6] Art. 28 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez art. 114 pkt 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225). Zmiana weszła w życie 28 października 2006 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-05-01 do 2006-10-27

W zakresie wspólnej organizacji rynku wina:

1) minister właściwy do spraw rynków rolnych realizuje zadania związane z sadzeniem winorośli, wyrobem i rozlewem wyrobów winiarskich objętych wspólną organizacją rynku wina oraz wyrobem i rozlewem wyrobów winiarskich nieobjętych wspólną organizacją rynku wina;

2) minister właściwy do spraw gospodarki realizuje zadania związane z obrotem z zagranicą wyrobami winiarskimi objętymi wspólną organizacją rynku wina oraz nadzoruje realizację umów międzynarodowych dotyczących handlu winem na podstawie przepisów o administrowaniu towarami w obrocie z zagranicą oraz przepisów Unii Europejskiej:

a) w sprawie wspólnej organizacji rynku wina,

b) ustanawiających szczegółowe zasady w handlu produktami z sektora wina z państwami trzecimi;

3) minister właściwy do spraw zdrowia realizuje zadania w zakresie jakości zdrowotnej wyrobów winiarskich objętych wspólną organizacją rynku wina na podstawie przepisów o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, a także przepisów Unii Europejskiej:

a) w sprawie wspólnej organizacji rynku wina,

b) ustanawiających szczegółowe zasady w handlu produktami z sektora wina z państwami trzecimi,

c) w sprawie stosowania dokumentów towarzyszących przewozowi produktów winiarskich oraz rejestrów prowadzonych w sektorze wina;

4) Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych realizuje zadania związane z jakością handlową wyrobów winiarskich objętych wspólną organizacją rynku wina na podstawie przepisów o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz przepisów Unii Europejskiej:

a) w sprawie wspólnej organizacji rynku wina,

b) ustanawiających szczegółowe zasady w handlu produktami z sektora wina z państwami trzecimi,

c) w sprawie stosowania dokumentów towarzyszących przewozowi produktów winiarskich oraz rejestrów prowadzonych w sektorze wina.