history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2005-12-23 do 2006-08-26    (Dz.U.2005.255.2143 tekst jednolity)

Użyte w ustawie określenia oznaczają:

1) środki żywienia zwierząt – pasze, dodatki paszowe i premiksy;

2) pasze – materiały paszowe i mieszanki paszowe;

2a) pasze lecznicze – mieszaninę jednego lub kilku premiksów leczniczych weterynaryjnych z jedną lub kilkoma paszami, przeznaczoną, ze względu na swoje właściwości profilaktyczne lub lecznicze, do podawania zwierzętom w formie niezmienionej;

3) materiały paszowe – produkty pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego występujące w stanie naturalnym, świeże lub konserwowane albo przetworzone, oraz inne substancje organiczne, a także substancje nieorganiczne, zawierające dodatki paszowe albo niezawierające tych dodatków, przeznaczone do żywienia zwierząt, w formie nieprzetworzonej lub przetworzonej, albo do sporządzania mieszanek paszowych, albo jako nośniki premiksów;

4) dodatki paszowe – dodatki paszowe w rozumieniu art. 2 ust. 2 lit. a rozporządzenia 1831/2003;

5) premiks – premiks w rozumieniu art. 2 ust. 2 lit. e rozporządzenia 1831/2003;

5a) dawka dzienna – całkowitą ilość pasz obliczoną w odniesieniu do pasz o wilgotności 12 %, niezbędną do zaspokojenia dziennych potrzeb żywieniowych zwierząt danego gatunku, o określonym wieku i kierunku użytkowania;

6) mieszanki paszowe – mieszaniny materiałów paszowych zawierające dodatki paszowe lub premiksy albo niezawierające tych dodatków lub premiksów, przeznaczone do stosowania w żywieniu zwierząt, w formie mieszanki paszowej pełnoporcjowej albo mieszanki paszowej uzupełniającej;

7) mieszanka paszowa pełnoporcjowa – mieszankę paszową przeznaczoną do bezpośredniego żywienia zwierząt, o składzie wystarczającym do zapewnienia składników pokarmowych niezbędnych do zaspokojenia dziennych potrzeb żywieniowych zwierząt danego gatunku, w określonym wieku lub użytkowanych w określony sposób;

8) mieszanka paszowa uzupełniająca – mieszankę paszową charakteryzującą się wysoką zawartością niektórych substancji, która ze względu na swój skład jest wystarczająca dla zapewnienia dawki dziennej, wyłącznie w przypadku gdy jest stosowana z innymi paszami;

9) mieszanka paszowa dietetyczna – mieszankę paszową zaspokajającą szczególne potrzeby żywieniowe, która ze względu na specjalny skład fizykochemiczny lub sposób przygotowania różni się od powszechnie stosowanych mieszanek paszowych i jest przeznaczona dla zwierząt:

a) u których procesy trawienia, przyswajania i metabolizmu są lub mogą być tymczasowo zakłócone lub uległy nieodwracalnym zmianom,

b) dla których ze względu na stan fizjologiczny jest wskazane kontrolowanie spożycia określonych substancji w paszach;

10) jakość środka żywienia zwierząt – ogół cech i kryteriów, za pomocą których charakteryzuje się środki żywienia zwierząt pod względem ich wartości odżywczej, właściwości organoleptycznych, mikrobiologicznych, fizykochemicznych, składu, wytwarzania, opakowania, prezentacji i oznakowania oraz prawidłowości procesów technologicznych wpływających na bezpieczeństwo zdrowia zwierząt, ludzi i środowiska, wartość pokarmową, a także prawidłowości obrotu;

11) seria – określoną ilość środka żywienia zwierząt wytworzonego w procesie składającym się z jednej lub wielu operacji w taki sposób, że może być uważany za jednorodny;

12) obrót – przechowywanie w celu sprzedaży, oferowanie do sprzedaży, sprzedaż i inną odpłatną lub nieodpłatną formę zbycia;

13) okres karencji – minimalny czas, jaki powinien upłynąć od dnia zakończenia karmienia zwierząt paszami zawierającymi określone dodatki paszowe do dnia uboju tych zwierząt lub wytworzenia środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego o wymaganych cechach jakościowych;

14) substancja niepożądana – substancję lub produkt, z wyjątkiem czynników patogennych, obecne na zewnątrz lub wewnątrz środka żywienia zwierząt i stanowiące potencjalne niebezpieczeństwo dla zdrowia człowieka, zwierząt lub dla środowiska, a także mogące niekorzystnie wpływać na produkcję zwierzęcą;

15) okres trwałości – oznaczony okres od daty wytworzenia, w czasie którego prawidłowo przechowywane środki żywienia zwierząt zachowują wymagane właściwości jakościowe;

16) zwierzęta – zwierzęta gospodarskie, zwierzęta towarzyszące oraz inne zwierzęta karmione paszami;

17) zwierzęta gospodarskie – zwierzęta utrzymywane przez ludzi w celu pozyskania surowców zwierzęcych oraz konie;

18) zwierzęta towarzyszące – zwierzęta, z wyjątkiem zwierząt futerkowych, utrzymywane i karmione przez ludzi w celu innym niż pozyskanie produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego;

19) (uchylony);

20) zakład – przedsiębiorstwo wytwarzające, magazynujące lub wprowadzające do obrotu środki żywienia zwierząt lub pasze lecznicze;

21) przesyłka – określoną ilość środków żywienia zwierząt lub pasz leczniczych, objętą tym samym dokumentem potwierdzającym przeprowadzenie kontroli przesyłki, przewożoną jednym środkiem transportu oraz pochodzącą z jednego państwa trzeciego lub jego części;

22) osoba odpowiedzialna za przesyłkę – osobę odpowiedzialną za przesyłkę w rozumieniu przepisów o weterynaryjnej kontroli granicznej.

Wersja obowiązująca od 2005-12-23 do 2006-08-26    (Dz.U.2005.255.2143 tekst jednolity)

Użyte w ustawie określenia oznaczają:

1) środki żywienia zwierząt – pasze, dodatki paszowe i premiksy;

2) pasze – materiały paszowe i mieszanki paszowe;

2a) pasze lecznicze – mieszaninę jednego lub kilku premiksów leczniczych weterynaryjnych z jedną lub kilkoma paszami, przeznaczoną, ze względu na swoje właściwości profilaktyczne lub lecznicze, do podawania zwierzętom w formie niezmienionej;

3) materiały paszowe – produkty pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego występujące w stanie naturalnym, świeże lub konserwowane albo przetworzone, oraz inne substancje organiczne, a także substancje nieorganiczne, zawierające dodatki paszowe albo niezawierające tych dodatków, przeznaczone do żywienia zwierząt, w formie nieprzetworzonej lub przetworzonej, albo do sporządzania mieszanek paszowych, albo jako nośniki premiksów;

4) dodatki paszowe – dodatki paszowe w rozumieniu art. 2 ust. 2 lit. a rozporządzenia 1831/2003;

5) premiks – premiks w rozumieniu art. 2 ust. 2 lit. e rozporządzenia 1831/2003;

5a) dawka dzienna – całkowitą ilość pasz obliczoną w odniesieniu do pasz o wilgotności 12 %, niezbędną do zaspokojenia dziennych potrzeb żywieniowych zwierząt danego gatunku, o określonym wieku i kierunku użytkowania;

6) mieszanki paszowe – mieszaniny materiałów paszowych zawierające dodatki paszowe lub premiksy albo niezawierające tych dodatków lub premiksów, przeznaczone do stosowania w żywieniu zwierząt, w formie mieszanki paszowej pełnoporcjowej albo mieszanki paszowej uzupełniającej;

7) mieszanka paszowa pełnoporcjowa – mieszankę paszową przeznaczoną do bezpośredniego żywienia zwierząt, o składzie wystarczającym do zapewnienia składników pokarmowych niezbędnych do zaspokojenia dziennych potrzeb żywieniowych zwierząt danego gatunku, w określonym wieku lub użytkowanych w określony sposób;

8) mieszanka paszowa uzupełniająca – mieszankę paszową charakteryzującą się wysoką zawartością niektórych substancji, która ze względu na swój skład jest wystarczająca dla zapewnienia dawki dziennej, wyłącznie w przypadku gdy jest stosowana z innymi paszami;

9) mieszanka paszowa dietetyczna – mieszankę paszową zaspokajającą szczególne potrzeby żywieniowe, która ze względu na specjalny skład fizykochemiczny lub sposób przygotowania różni się od powszechnie stosowanych mieszanek paszowych i jest przeznaczona dla zwierząt:

a) u których procesy trawienia, przyswajania i metabolizmu są lub mogą być tymczasowo zakłócone lub uległy nieodwracalnym zmianom,

b) dla których ze względu na stan fizjologiczny jest wskazane kontrolowanie spożycia określonych substancji w paszach;

10) jakość środka żywienia zwierząt – ogół cech i kryteriów, za pomocą których charakteryzuje się środki żywienia zwierząt pod względem ich wartości odżywczej, właściwości organoleptycznych, mikrobiologicznych, fizykochemicznych, składu, wytwarzania, opakowania, prezentacji i oznakowania oraz prawidłowości procesów technologicznych wpływających na bezpieczeństwo zdrowia zwierząt, ludzi i środowiska, wartość pokarmową, a także prawidłowości obrotu;

11) seria – określoną ilość środka żywienia zwierząt wytworzonego w procesie składającym się z jednej lub wielu operacji w taki sposób, że może być uważany za jednorodny;

12) obrót – przechowywanie w celu sprzedaży, oferowanie do sprzedaży, sprzedaż i inną odpłatną lub nieodpłatną formę zbycia;

13) okres karencji – minimalny czas, jaki powinien upłynąć od dnia zakończenia karmienia zwierząt paszami zawierającymi określone dodatki paszowe do dnia uboju tych zwierząt lub wytworzenia środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego o wymaganych cechach jakościowych;

14) substancja niepożądana – substancję lub produkt, z wyjątkiem czynników patogennych, obecne na zewnątrz lub wewnątrz środka żywienia zwierząt i stanowiące potencjalne niebezpieczeństwo dla zdrowia człowieka, zwierząt lub dla środowiska, a także mogące niekorzystnie wpływać na produkcję zwierzęcą;

15) okres trwałości – oznaczony okres od daty wytworzenia, w czasie którego prawidłowo przechowywane środki żywienia zwierząt zachowują wymagane właściwości jakościowe;

16) zwierzęta – zwierzęta gospodarskie, zwierzęta towarzyszące oraz inne zwierzęta karmione paszami;

17) zwierzęta gospodarskie – zwierzęta utrzymywane przez ludzi w celu pozyskania surowców zwierzęcych oraz konie;

18) zwierzęta towarzyszące – zwierzęta, z wyjątkiem zwierząt futerkowych, utrzymywane i karmione przez ludzi w celu innym niż pozyskanie produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego;

19) (uchylony);

20) zakład – przedsiębiorstwo wytwarzające, magazynujące lub wprowadzające do obrotu środki żywienia zwierząt lub pasze lecznicze;

21) przesyłka – określoną ilość środków żywienia zwierząt lub pasz leczniczych, objętą tym samym dokumentem potwierdzającym przeprowadzenie kontroli przesyłki, przewożoną jednym środkiem transportu oraz pochodzącą z jednego państwa trzeciego lub jego części;

22) osoba odpowiedzialna za przesyłkę – osobę odpowiedzialną za przesyłkę w rozumieniu przepisów o weterynaryjnej kontroli granicznej.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2005-01-13 do 2005-12-22

Użyte w ustawie określenia oznaczają:

1) środki żywienia zwierząt – pasze, dodatki paszowe i premiksy,

2) pasze – materiały paszowe i mieszanki paszowe,

2a) pasze lecznicze – mieszaninę jednego lub kilku premiksów leczniczych weterynaryjnych z jedną lub kilkoma paszami, przeznaczoną, ze względu na swoje właściwości profilaktyczne lub lecznicze, do podawania zwierzętom w formie niezmienionej,

3) materiały paszowe – produkty pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego występujące w stanie naturalnym, świeże lub konserwowane albo przetworzone, oraz inne substancje organiczne, a także substancje nieorganiczne, zawierające dodatki paszowe albo niezawierające tych dodatków, przeznaczone do żywienia zwierząt, w formie nieprzetworzonej lub przetworzonej, albo do sporządzania mieszanek paszowych, albo jako nośniki premiksów,

4) [3] dodatki paszowe – dodatki paszowe w rozumieniu art. 2 ust. 2 lit. a) rozporządzenia 1831/2003,

5) [4] premiks – premiks w rozumieniu art. 2 ust. 2 lit. e rozporządzenia 1831/2003,

5a) [5] dawka dzienna – całkowitą ilość pasz obliczoną w odniesieniu do pasz o wilgotności 12 %, niezbędną do zaspokojenia dziennych potrzeb żywieniowych zwierząt danego gatunku, o określonym wieku i kierunku użytkowania,

6) mieszanki paszowe – mieszaniny materiałów paszowych zawierające dodatki paszowe lub premiksy albo niezawierające tych dodatków lub premiksów, przeznaczone do stosowania w żywieniu zwierząt, w formie mieszanki paszowej pełnoporcjowej albo mieszanki paszowej uzupełniającej,

7) mieszanka paszowa pełnoporcjowa – mieszankę paszową przeznaczoną do bezpośredniego żywienia zwierząt, o składzie wystarczającym do zapewnienia składników pokarmowych niezbędnych do zaspokojenia dziennych potrzeb żywieniowych zwierząt danego gatunku, w określonym wieku lub użytkowanych w określony sposób,

8) mieszanka paszowa uzupełniająca – mieszankę paszową charakteryzującą się wysoką zawartością niektórych substancji, która ze względu na swój skład jest wystarczająca dla zapewnienia dawki dziennej, wyłącznie w przypadku gdy jest stosowana z innymi paszami,

9) mieszanka paszowa dietetyczna – mieszankę paszową zaspokajającą szczególne potrzeby żywieniowe, która ze względu na specjalny skład fizykochemiczny lub sposób przygotowania różni się od powszechnie stosowanych mieszanek paszowych i jest przeznaczona dla zwierząt:

a) u których procesy trawienia, przyswajania i metabolizmu są lub mogą być tymczasowo zakłócone lub uległy nieodwracalnym zmianom,

b) dla których ze względu na stan fizjologiczny jest wskazane kontrolowanie spożycia określonych substancji w paszach,

10) jakość środka żywienia zwierząt – ogół cech i kryteriów, za pomocą których charakteryzuje się środki żywienia zwierząt pod względem ich wartości odżywczej, właściwości organoleptycznych, mikrobiologicznych, fizykochemicznych, składu, wytwarzania, opakowania, prezentacji i oznakowania oraz prawidłowości procesów technologicznych wpływających na bezpieczeństwo zdrowia zwierząt, ludzi i środowiska, wartość pokarmową, a także prawidłowości obrotu,

11) seria – określoną ilość środka żywienia zwierząt wytworzonego w procesie składającym się z jednej lub wielu operacji w taki sposób, że może być uważany za jednorodny,

12) obrót – przechowywanie w celu sprzedaży, oferowanie do sprzedaży, sprzedaż i inną odpłatną lub nieodpłatną formę zbycia,

13) okres karencji – minimalny czas, jaki powinien upłynąć od dnia zakończenia karmienia zwierząt paszami zawierającymi określone dodatki paszowe do dnia uboju tych zwierząt lub wytworzenia środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego o wymaganych cechach jakościowych,

14) substancja niepożądana – substancję lub produkt, z wyjątkiem czynników patogennych, obecne na zewnątrz lub wewnątrz środka żywienia zwierząt i stanowiące potencjalne niebezpieczeństwo dla zdrowia człowieka, zwierząt lub dla środowiska, a także mogące niekorzystnie wpływać na produkcję zwierzęcą,

15) okres trwałości – oznaczony okres od daty wytworzenia, w czasie którego prawidłowo przechowywane środki żywienia zwierząt zachowują wymagane właściwości jakościowe,

16) [6] zwierzęta – zwierzęta gospodarskie, zwierzęta towarzyszące oraz inne zwierzęta karmione paszami,

17) zwierzęta gospodarskie – zwierzęta utrzymywane przez ludzi w celu pozyskania surowców zwierzęcych oraz konie,

18) [7] zwierzęta towarzyszące – zwierzęta, z wyjątkiem zwierząt futerkowych, utrzymywane i karmione przez ludzi w celu innym niż pozyskanie produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego,

19) [8] (uchylony),

20) zakład – przedsiębiorstwo wytwarzające, magazynujące lub wprowadzające do obrotu środki żywienia zwierząt lub pasze lecznicze,

21) przesyłka – określoną ilość środków żywienia zwierząt lub pasz leczniczych, objętą tym samym dokumentem potwierdzającym przeprowadzenie kontroli przesyłki, przewożoną jednym środkiem transportu oraz pochodzącą z jednego państwa trzeciego lub jego części,

22) osoba odpowiedzialna za przesyłkę – osobę odpowiedzialną za przesyłkę w rozumieniu przepisów o weterynaryjnej kontroli granicznej.

[3] Art. 2 pkt 4 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 2 lit. a) ustawy z dnia 25 listopada 2004 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt (Dz.U. Nr 281, poz. 2776). Zmiana weszła w życie 13 stycznia 2005 r.

[4] Art. 2 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 2 lit. a) ustawy z dnia 25 listopada 2004 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt (Dz.U. Nr 281, poz. 2776). Zmiana weszła w życie 13 stycznia 2005 r.

[5] Art. 2 pkt 5a w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 2 lit. a) ustawy z dnia 25 listopada 2004 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt (Dz.U. Nr 281, poz. 2776). Zmiana weszła w życie 13 stycznia 2005 r.

[6] Art. 2 pkt 16 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 2 lit. b) ustawy z dnia 25 listopada 2004 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt (Dz.U. Nr 281, poz. 2776). Zmiana weszła w życie 13 stycznia 2005 r.

[7] Art. 2 pkt 18 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 2 lit. c) ustawy z dnia 25 listopada 2004 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt (Dz.U. Nr 281, poz. 2776). Zmiana weszła w życie 13 stycznia 2005 r.

[8] Art. 2 pkt 19 uchylony przez art. 1 pkt 2 lit. d) ustawy z dnia 25 listopada 2004 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt (Dz.U. Nr 281, poz. 2776). Zmiana weszła w życie 13 stycznia 2005 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-05-01 do 2005-01-12

Użyte w ustawie określenia oznaczają:

1) środki żywienia zwierząt – pasze, dodatki paszowe i premiksy,

2) pasze – materiały paszowe i mieszanki paszowe,

2a) [3] pasze lecznicze – mieszaninę jednego lub kilku premiksów leczniczych weterynaryjnych z jedną lub kilkoma paszami, przeznaczoną, ze względu na swoje właściwości profilaktyczne lub lecznicze, do podawania zwierzętom w formie niezmienionej,

3) [4] materiały paszowe – produkty pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego występujące w stanie naturalnym, świeże lub konserwowane albo przetworzone, oraz inne substancje organiczne, a także substancje nieorganiczne, zawierające dodatki paszowe albo niezawierające tych dodatków, przeznaczone do żywienia zwierząt, w formie nieprzetworzonej lub przetworzonej, albo do sporządzania mieszanek paszowych, albo jako nośniki premiksów,

4) dodatki paszowe – substancje przetworzone lub nieprzetworzone, a także mikroorganizmy tworzące kolonie, dodawane do pasz lub premiksów w celu:

a) poprawy cech materiałów paszowych, mieszanek paszowych lub środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego lub

b) zaspokojenia potrzeb żywieniowych zwierząt lub doskonalenia produkcji zwierzęcej, w szczególności w wyniku wpływu na florę żołądkowo-jelitową lub na strawność paszy, lub

c) uzupełniania pasz lub premiksów składnikami pokarmowymi umożliwiającymi osiągnięcie szczególnych celów w żywieniu zwierząt lub zaspokojenie szczególnych potrzeb żywieniowych u zwierząt w danym okresie, lub

d) zapobiegania szkodliwemu wpływowi odchodów zwierzęcych na środowisko lub zmniejszenia tego wpływu albo poprawy warunków środowiska, w którym są utrzymywane zwierzęta

– z wyłączeniem substancji wspomagających procesy w produkcji pasz do osiągnięcia celu technologicznego podczas ich obróbki lub w procesie przetwarzania, w wyniku których może powstać niezamierzona, ale technicznie niemożliwa do uniknięcia pozostałość tych dodatków lub ich pochodnych w paszy, jeżeli nie stanowi ona zagrożenia dla zdrowia i nie ma technologicznego wpływu na produkt końcowy,

5) premiks – mieszaninę dodatków paszowych lub mieszaninę jednego lub więcej dodatków paszowych z materiałem paszowym, przeznaczoną do wytwarzania pasz,

5a) [5] dawka dzienna – całkowitą ilość pasz obliczoną w odniesieniu do pasz zawierających wodę w ilości 12 %, niezbędną do zaspokojenia dziennych potrzeb żywieniowych zwierząt danego gatunku, o określonym wieku i kierunku użytkowania,

6) [6] mieszanki paszowe – mieszaniny materiałów paszowych zawierające dodatki paszowe lub premiksy albo niezawierające tych dodatków lub premiksów, przeznaczone do stosowania w żywieniu zwierząt, w formie mieszanki paszowej pełnoporcjowej albo mieszanki paszowej uzupełniającej,

7) mieszanka paszowa pełnoporcjowa – mieszankę paszową przeznaczoną do bezpośredniego żywienia zwierząt, o składzie wystarczającym do zapewnienia składników pokarmowych niezbędnych do zaspokojenia dziennych potrzeb żywieniowych zwierząt danego gatunku, w określonym wieku lub użytkowanych w określony sposób,

8) [7] mieszanka paszowa uzupełniająca – mieszankę paszową charakteryzującą się wysoką zawartością niektórych substancji, która ze względu na swój skład jest wystarczająca dla zapewnienia dawki dziennej, wyłącznie w przypadku gdy jest stosowana z innymi paszami,

9) mieszanka paszowa dietetyczna – mieszankę paszową zaspokajającą szczególne potrzeby żywieniowe, która ze względu na specjalny skład fizykochemiczny lub sposób przygotowania różni się od powszechnie stosowanych mieszanek paszowych i jest przeznaczona dla zwierząt:

a) u których procesy trawienia, przyswajania i metabolizmu są lub mogą być tymczasowo zakłócone lub uległy nieodwracalnym zmianom,

b) dla których ze względu na stan fizjologiczny jest wskazane kontrolowanie spożycia określonych substancji w paszach,

10) jakość środka żywienia zwierząt – ogół cech i kryteriów, za pomocą których charakteryzuje się środki żywienia zwierząt pod względem ich wartości odżywczej, właściwości organoleptycznych, mikrobiologicznych, fizykochemicznych, składu, wytwarzania, opakowania, prezentacji i oznakowania oraz prawidłowości procesów technologicznych wpływających na bezpieczeństwo zdrowia zwierząt, ludzi i środowiska, wartość pokarmową, a także prawidłowości obrotu,

11) seria – określoną ilość środka żywienia zwierząt wytworzonego w procesie składającym się z jednej lub wielu operacji w taki sposób, że może być uważany za jednorodny,

12) obrót – przechowywanie w celu sprzedaży, oferowanie do sprzedaży, sprzedaż i inną odpłatną lub nieodpłatną formę zbycia,

13) okres karencji – minimalny czas, jaki powinien upłynąć od dnia zakończenia karmienia zwierząt paszami zawierającymi określone dodatki paszowe do dnia uboju tych zwierząt lub wytworzenia środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego o wymaganych cechach jakościowych,

14) substancja niepożądana – substancję lub produkt, z wyjątkiem czynników patogennych, obecne na zewnątrz lub wewnątrz środka żywienia zwierząt i stanowiące potencjalne niebezpieczeństwo dla zdrowia człowieka, zwierząt lub dla środowiska, a także mogące niekorzystnie wpływać na produkcję zwierzęcą,

15) okres trwałości – oznaczony okres od daty wytworzenia, w czasie którego prawidłowo przechowywane środki żywienia zwierząt zachowują wymagane właściwości jakościowe,

16) zwierzęta – zwierzęta gospodarskie, zwierzęta domowe oraz inne zwierzęta karmione paszami,

17) zwierzęta gospodarskie – zwierzęta utrzymywane przez ludzi w celu pozyskania surowców zwierzęcych oraz konie,

18) [8] zwierzęta domowe – zwierzęta, z wyjątkiem zwierząt futerkowych, utrzymywane i karmione przez ludzi w celu innym niż pozyskanie produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego,

19) [9] osoba odpowiedzialna za wprowadzenie dodatku do obrotu – osobę fizyczną albo osobę prawną, która ponosi odpowiedzialność z tytułu skutków wprowadzenia do obrotu danego dodatku paszowego z grup: antybiotyków, kokcydiostatyków i innych produktów leczniczych oraz stymulatorów wzrostu, a także odpowiedzialność za zgodność tego dodatku z wymaganiami określonymi dla niego w rejestrze prowadzonym przez Komisję Europejską,

20) [10] zakład – przedsiębiorstwo wytwarzające, magazynujące lub wprowadzające do obrotu środki żywienia zwierząt lub pasze lecznicze,

21) [11] przesyłka – określoną ilość środków żywienia zwierząt lub pasz leczniczych, objętą tym samym dokumentem potwierdzającym przeprowadzenie kontroli przesyłki, przewożoną jednym środkiem transportu oraz pochodzącą z jednego państwa trzeciego lub jego części,

22) [12] osoba odpowiedzialna za przesyłkę – osobę odpowiedzialną za przesyłkę w rozumieniu przepisów o weterynaryjnej kontroli granicznej.

[3] Art. 2 pkt 2a dodany przez art. 1 pkt 2 lit. a) ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 91, poz. 877). Zmiana weszła w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej tj. 1 maja 2004 r.

[4] Art. 2 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 2 lit. b) ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 91, poz. 877). Zmiana weszła w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej tj. 1 maja 2004 r.

[5] Art. 2 pkt 5a dodany przez art. 1 pkt 2 lit. c) ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 91, poz. 877). Zmiana weszła w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej tj. 1 maja 2004 r.

[6] Art. 2 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 2 lit. d) ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 91, poz. 877). Zmiana weszła w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej tj. 1 maja 2004 r.

[7] Art. 2 pkt 8 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 2 lit. e) ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 91, poz. 877). Zmiana weszła w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej tj. 1 maja 2004 r.

[8] Art. 2 pkt 18 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 2 lit. f) ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 91, poz. 877). Zmiana weszła w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej tj. 1 maja 2004 r.

[9] Na podstawie art. 8 ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144) art. 2 pkt 19 ma zastosowanie od dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej tj. od 1 maja 2004 r.

[10] Art. 2 pkt 20 dodany przez art. 1 pkt 2 lit. g) ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 91, poz. 877). Zmiana weszła w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej tj. 1 maja 2004 r.

[11] Art. 2 pkt 21 dodany przez art. 1 pkt 2 lit. g) ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 91, poz. 877). Zmiana weszła w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej tj. 1 maja 2004 r.

[12] Art. 2 pkt 22 dodany przez art. 1 pkt 2 lit. g) ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 91, poz. 877). Zmiana weszła w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej tj. 1 maja 2004 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-07-29 do 2004-04-30

Użyte w ustawie określenia oznaczają:

1) środki żywienia zwierząt – pasze, dodatki paszowe i premiksy,

2) pasze – materiały paszowe i mieszanki paszowe,

3) [1] materiały paszowe – produkty pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego w stanie naturalnym, świeże lub konserwowane albo przetworzone oraz inne substancje organiczne, a także substancje nieorganiczne, zawierające dodatki paszowe lub ich niezawierające, przeznaczone do bezpośredniego żywienia zwierząt lub do sporządzania mieszanek paszowych albo premiksów,

4) [2] dodatki paszowe – substancje przetworzone lub nieprzetworzone, a także mikroorganizmy tworzące kolonie, dodawane do pasz lub premiksów w celu:

a) poprawy cech materiałów paszowych, mieszanek paszowych lub środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego lub

b) zaspokojenia potrzeb żywieniowych zwierząt lub doskonalenia produkcji zwierzęcej, w szczególności w wyniku wpływu na florę żołądkowo-jelitową lub na strawność paszy, lub

c) uzupełniania pasz lub premiksów składnikami pokarmowymi umożliwiającymi osiągnięcie szczególnych celów w żywieniu zwierząt lub zaspokojenie szczególnych potrzeb żywieniowych u zwierząt w danym okresie, lub

d) zapobiegania szkodliwemu wpływowi odchodów zwierzęcych na środowisko lub zmniejszenia tego wpływu albo poprawy warunków środowiska, w którym są utrzymywane zwierzęta

– z wyłączeniem substancji wspomagających procesy w produkcji pasz do osiągnięcia celu technologicznego podczas ich obróbki lub w procesie przetwarzania, w wyniku których może powstać niezamierzona, ale technicznie niemożliwa do uniknięcia pozostałość tych dodatków lub ich pochodnych w paszy, jeżeli nie stanowi ona zagrożenia dla zdrowia i nie ma technologicznego wpływu na produkt końcowy,

5) premiks – mieszaninę dodatków paszowych lub mieszaninę jednego lub więcej dodatków paszowych z materiałem paszowym, przeznaczoną do wytwarzania pasz,

6) [3] mieszanki paszowe – mieszaniny:

a) materiałów paszowych bez zawartości albo z zawartością dodatku paszowego lub premiksu,

b) materiału paszowego z dodatkiem paszowym lub premiksem

– przeznaczone do stosowania w żywieniu zwierząt w formie mieszanki paszowej pełnoporcjowej albo mieszanki paszowej uzupełniającej,

7) mieszanka paszowa pełnoporcjowa – mieszankę paszową przeznaczoną do bezpośredniego żywienia zwierząt, o składzie wystarczającym do zapewnienia składników pokarmowych niezbędnych do zaspokojenia dziennych potrzeb żywieniowych zwierząt danego gatunku, w określonym wieku lub użytkowanych w określony sposób,

8) [4] mieszanka paszowa uzupełniająca – mieszankę paszową przeznaczoną do stosowania wraz z innymi paszami, zawierającą składniki pokarmowe lub dodatki paszowe w ilości większej niż wymagana w odniesieniu do mieszanki paszowej pełnoporcjowej,

9) [5] mieszanka paszowa dietetyczna – mieszankę paszową zaspokajającą szczególne potrzeby żywieniowe, która ze względu na specjalny skład fizykochemiczny lub sposób przygotowania różni się od powszechnie stosowanych mieszanek paszowych i jest przeznaczona dla zwierząt:

a) u których procesy trawienia, przyswajania i metabolizmu są lub mogą być tymczasowo zakłócone lub uległy nieodwracalnym zmianom,

b) dla których ze względu na stan fizjologiczny jest wskazane kontrolowanie spożycia określonych substancji w paszach,

10) jakość środka żywienia zwierząt – ogół cech i kryteriów, za pomocą których charakteryzuje się środki żywienia zwierząt pod względem ich wartości odżywczej, właściwości organoleptycznych, mikrobiologicznych, fizykochemicznych, składu, wytwarzania, opakowania, prezentacji i oznakowania oraz prawidłowości procesów technologicznych wpływających na bezpieczeństwo zdrowia zwierząt, ludzi i środowiska, wartość pokarmową, a także prawidłowości obrotu,

11) [6] seria – określoną ilość środka żywienia zwierząt wytworzonego w procesie składającym się z jednej lub wielu operacji w taki sposób, że może być uważany za jednorodny,

12) obrót – przechowywanie w celu sprzedaży, oferowanie do sprzedaży, sprzedaż i inną odpłatną lub nieodpłatną formę zbycia,

13) okres karencji – minimalny czas, jaki powinien upłynąć od dnia zakończenia karmienia zwierząt paszami zawierającymi określone dodatki paszowe do dnia uboju tych zwierząt lub wytworzenia środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego o wymaganych cechach jakościowych,

14) [7] substancja niepożądana – substancję lub produkt, z wyjątkiem czynników patogennych, obecne na zewnątrz lub wewnątrz środka żywienia zwierząt i stanowiące potencjalne niebezpieczeństwo dla zdrowia człowieka, zwierząt lub dla środowiska, a także mogące niekorzystnie wpływać na produkcję zwierzęcą,

15) okres trwałości – oznaczony okres od daty wytworzenia, w czasie którego prawidłowo przechowywane środki żywienia zwierząt zachowują wymagane właściwości jakościowe,

16) zwierzęta – zwierzęta gospodarskie, zwierzęta domowe oraz inne zwierzęta karmione paszami,

17) zwierzęta gospodarskie – zwierzęta utrzymywane przez ludzi w celu pozyskania surowców zwierzęcych oraz konie,

18) zwierzęta domowe – zwierzęta utrzymywane przez ludzi nie w celu pozyskania surowców zwierzęcych,

19) [8] osoba odpowiedzialna za wprowadzenie dodatku do obrotu – osobę fizyczną albo osobę prawną, która ponosi odpowiedzialność z tytułu skutków wprowadzenia do obrotu danego dodatku paszowego z grup: antybiotyków, kokcydiostatyków i innych produktów leczniczych oraz stymulatorów wzrostu, a także odpowiedzialność za zgodność tego dodatku z wymaganiami określonymi dla niego w rejestrze prowadzonym przez Komisję Europejską.

[1] Art. 2 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 1 lit. a) ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144). Zmiana weszła w życie 29 lipca 2003 r.

[2] Art. 2 pkt 4 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 1 lit. a) ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144). Zmiana weszła w życie 29 lipca 2003 r.

[3] Art. 2 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 1 lit. b) ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144). Zmiana weszła w życie 29 lipca 2003 r.

[4] Art. 2 pkt 8 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 1 lit. c) ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144). Zmiana weszła w życie 29 lipca 2003 r.

[5] Art. 2 pkt 9 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 1 lit. c) ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144). Zmiana weszła w życie 29 lipca 2003 r.

[6] Art. 2 pkt 11 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 1 lit. d) ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144). Zmiana weszła w życie 29 lipca 2003 r.

[7] Art. 2 pkt 14 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 1 lit. e) ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144). Zmiana weszła w życie 29 lipca 2003 r.

[8] Art. 2 pkt 19 dodany przez art. 1 pkt 1 lit. f) ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144). Zmiana weszła w życie 29 lipca 2003 r.

Na podstawie art. 8 ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144) art. 2 pkt 19 ma zastosowanie od dnia uzyskania przez Rzeczypospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej tj. od 1 maja 2004 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2002-10-26 do 2003-07-28

Użyte w ustawie określenia oznaczają:

1) środki żywienia zwierząt – pasze, dodatki paszowe i premiksy,

2) pasze – materiały paszowe i mieszanki paszowe,

3) materiały paszowe – produkty pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego w stanie naturalnym, świeże lub konserwowane albo przetworzone, oraz inne substancje organiczne, a także substancje nieorganiczne, przeznaczone do bezpośredniego żywienia zwierząt lub do sporządzania mieszanek paszowych albo premiksów,

4) dodatki paszowe – substancje przetworzone lub nieprzetworzone oraz ich mieszaniny dodawane do pasz w celu:

a) poprawy cech materiałów paszowych, mieszanek paszowych lub środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego,

b) zaspokojenia potrzeb żywieniowych zwierząt lub poprawienia cech użytkowych zwierząt w wyniku wpływu na florę żołądkowo-jelitową lub na strawność paszy,

c) wprowadzenia składników pokarmowych umożliwiających osiągnięcie szczególnych celów żywieniowych lub zaspokojenie szczególnych potrzeb żywieniowych w danym okresie,

d) zapobiegania szkodliwemu wpływowi odchodów zwierzęcych na środowisko lub zmniejszenia tego wpływu,

5) premiks – mieszaninę dodatków paszowych lub mieszaninę jednego lub więcej dodatków paszowych z materiałem paszowym, przeznaczoną do wytwarzania pasz,

6) mieszanki paszowe – mieszaniny:

a) materiałów paszowych bez zawartości albo z zawartością dodatku paszowego lub premiksu,

b) materiału paszowego z dodatkiem paszowym lub premiksem,

7) mieszanka paszowa pełnoporcjowa – mieszankę paszową przeznaczoną do bezpośredniego żywienia zwierząt, o składzie wystarczającym do zapewnienia składników pokarmowych niezbędnych do zaspokojenia dziennych potrzeb żywieniowych zwierząt danego gatunku, w określonym wieku lub użytkowanych w określony sposób,

8) mieszanka paszowa uzupełniająca – mieszankę paszową przeznaczoną do stosowania wraz z innymi paszami, zawierającą składniki pokarmowe lub dodatki paszowe w ilości mniejszej lub większej niż wymagana w odniesieniu do mieszanki paszowej pełnoporcjowej,

9) mieszanka paszowa dietetyczna – mieszankę paszową zaspokajającą szczególne potrzeby żywieniowe, która ze względu na specjalny skład fizykochemiczny lub sposób przygotowania różni się od powszechnie stosowanych mieszanek paszowych i przeznaczona jest dla zwierząt:

a) u których procesy trawienia i metabolizmu są tymczasowo zakłócone lub uległy nieodwracalnym zmianom,

b) dla których ze względu na stan fizjologiczny wskazane jest kontrolowanie spożycia określonych substancji w paszach,

10) jakość środka żywienia zwierząt – ogół cech i kryteriów, za pomocą których charakteryzuje się środki żywienia zwierząt pod względem ich wartości odżywczej, właściwości organoleptycznych, mikrobiologicznych, fizykochemicznych, składu, wytwarzania, opakowania, prezentacji i oznakowania oraz prawidłowości procesów technologicznych wpływających na bezpieczeństwo zdrowia zwierząt, ludzi i środowiska, wartość pokarmową, a także prawidłowości obrotu,

11) seria – określoną ilość środka żywienia zwierząt wytworzoną w czasie zmiany produkcyjnej według tej samej receptury,

12) obrót – przechowywanie w celu sprzedaży, oferowanie do sprzedaży, sprzedaż i inną odpłatną lub nieodpłatną formę zbycia,

13) okres karencji – minimalny czas, jaki powinien upłynąć od dnia zakończenia karmienia zwierząt paszami zawierającymi określone dodatki paszowe do dnia uboju tych zwierząt lub wytworzenia środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego o wymaganych cechach jakościowych,

14) substancje niepożądane – substancje lub produkty, które mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie i cechy użytkowe zwierząt lub obniżać jakość środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego,

15) okres trwałości – oznaczony okres od daty wytworzenia, w czasie którego prawidłowo przechowywane środki żywienia zwierząt zachowują wymagane właściwości jakościowe,

16) zwierzęta – zwierzęta gospodarskie, zwierzęta domowe oraz inne zwierzęta karmione paszami,

17) zwierzęta gospodarskie – zwierzęta utrzymywane przez ludzi w celu pozyskania surowców zwierzęcych oraz konie,

18) zwierzęta domowe – zwierzęta utrzymywane przez ludzi nie w celu pozyskania surowców zwierzęcych.