Wersja obowiązująca od 2009.04.04 do 2010.01.01

Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej – 010 lub szkolnej – 020 przysługuje żołnierzom zawodowym:

1) zajmującym stanowiska służbowe bezpośrednio związane z organizacją żywienia żołnierzy i sprawującym nad nią merytoryczny nadzór lub zastępującym w pełnieniu tych obowiązków – w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków służbowych, według dominującej normy wyżywienia;

2) [9] zajmującym stanowiska służbowe kierowników i zastępców kierowników stołówek wojskowych oraz kucharzy i kucharzy instruktorów – w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków służbowych, według dominującej normy wyżywienia stosowanej w tej stołówce;

3) [10] (uchylony);

4) pełniącym nieetatowe całodobowe służby wewnętrzne i garnizonowe – stosownie do norm wyżywienia należnego podległym żołnierzom niezawodowym;

5) lekarzom wojskowym kontrolującym jakość posiłków w jednostkach wojskowych prowadzących gospodarkę kuchenną, w których nie wyznacza się dobowych dyżurów lekarskich – w formie jednego posiłku dziennego.

[9] § 8 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. a) rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 9 marca 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych (Dz.U. Nr 45, poz. 365). Zmiana weszła w życie 4 kwietnia 2009 r.

[10] § 8 pkt 3 uchylony przez § 1 pkt 5 lit. b) rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 9 marca 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych (Dz.U. Nr 45, poz. 365). Zmiana weszła w życie 4 kwietnia 2009 r.

Wersja obowiązująca od 2009.04.04 do 2010.01.01

Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej – 010 lub szkolnej – 020 przysługuje żołnierzom zawodowym:

1) zajmującym stanowiska służbowe bezpośrednio związane z organizacją żywienia żołnierzy i sprawującym nad nią merytoryczny nadzór lub zastępującym w pełnieniu tych obowiązków – w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków służbowych, według dominującej normy wyżywienia;

2) [9] zajmującym stanowiska służbowe kierowników i zastępców kierowników stołówek wojskowych oraz kucharzy i kucharzy instruktorów – w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków służbowych, według dominującej normy wyżywienia stosowanej w tej stołówce;

3) [10] (uchylony);

4) pełniącym nieetatowe całodobowe służby wewnętrzne i garnizonowe – stosownie do norm wyżywienia należnego podległym żołnierzom niezawodowym;

5) lekarzom wojskowym kontrolującym jakość posiłków w jednostkach wojskowych prowadzących gospodarkę kuchenną, w których nie wyznacza się dobowych dyżurów lekarskich – w formie jednego posiłku dziennego.

[9] § 8 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. a) rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 9 marca 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych (Dz.U. Nr 45, poz. 365). Zmiana weszła w życie 4 kwietnia 2009 r.

[10] § 8 pkt 3 uchylony przez § 1 pkt 5 lit. b) rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 9 marca 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych (Dz.U. Nr 45, poz. 365). Zmiana weszła w życie 4 kwietnia 2009 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2006.04.26 do 2009.04.03     (Dz.U.2006.71.497 tekst jednolity)

Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej – 010 lub szkolnej – 020 przysługuje żołnierzom zawodowym:

1) zajmującym stanowiska służbowe bezpośrednio związane z organizacją żywienia żołnierzy i sprawującym nad nią merytoryczny nadzór lub zastępującym w pełnieniu tych obowiązków – w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków służbowych, według dominującej normy wyżywienia;

2) zajmującym stanowiska służbowe kierowników i zastępców kierowników stołówek wojskowych – w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków służbowych, według dominującej normy wyżywienia stosowanej w tej stołówce;

3) zajmującym stanowiska albo zastępującym lub pełniącym obowiązki szefów pododdziałów, dowódców punktów obserwacyjnych marynarki wojennej oraz podoficerów gospodarczych kompanii radiotechnicznych, mającym służbowy obowiązek nadzoru nad spożywaniem posiłków przez podległych żołnierzy – obiad według normy wyżywienia przysługującej tym żołnierzom;

4) pełniącym nieetatowe całodobowe służby wewnętrzne i garnizonowe – stosownie do norm wyżywienia należnego podległym żołnierzom niezawodowym;

5) lekarzom wojskowym kontrolującym jakość posiłków w jednostkach wojskowych prowadzących gospodarkę kuchenną, w których nie wyznacza się dobowych dyżurów lekarskich – w formie jednego posiłku dziennego.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004.07.01 do 2006.04.25

Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej – 010 lub szkolnej – 020 przysługuje żołnierzom zawodowym:

1) zajmującym stanowiska służbowe bezpośrednio związane z organizacją żywienia żołnierzy i sprawującym nad nią merytoryczny nadzór lub zastępującym w pełnieniu tych obowiązków – w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków służbowych, według dominującej normy wyżywienia;

2) zajmującym stanowiska służbowe kierowników i zastępców kierowników stołówek wojskowych – w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków służbowych, według dominującej normy wyżywienia stosowanej w tej stołówce;

3) zajmującym stanowiska albo zastępującym lub pełniącym obowiązki szefów pododdziałów, dowódców punktów obserwacyjnych marynarki wojennej oraz podoficerów gospodarczych kompanii radiotechnicznych, mającym służbowy obowiązek nadzoru nad spożywaniem posiłków przez podległych żołnierzy – obiad według normy wyżywienia przysługującej tym żołnierzom;

4) pełniącym nieetatowe całodobowe służby wewnętrzne i garnizonowe – stosownie do norm wyżywienia należnego podległym żołnierzom niezawodowym;

5) lekarzom wojskowym kontrolującym jakość posiłków w jednostkach wojskowych prowadzących gospodarkę kuchenną, w których nie wyznacza się dobowych dyżurów lekarskich – w formie jednego posiłku dziennego.