Wersja obowiązująca od 2010.06.30 do 2025.12.31

1. W kurniku dla kur niosek minimalizuje się poziom hałasu.

2. Kurnik dla kur niosek, jego wyposażenie oraz sprzęt:

1) czyści się i odkaża przed każdym umieszczeniem w nim nowej partii kur niosek;

2) utrzymuje się w czystości;

3) odchody usuwa się regularnie, a padłe kury nioski – co najmniej raz na dobę.

Wersja obowiązująca od 2026.01.01

§ 30. 1. W kurniku dla kur niosek lub innych kur [18] minimalizuje się poziom hałasu.

2. [19] Kurnik dla kur niosek lub innych kur, jego wyposażenie oraz sprzęt:

1) czyści się i odkaża przed każdym umieszczeniem w nim nowej partii kur niosek lub innych kur;

2) utrzymuje się w czystości;

3) odchody usuwa się regularnie, a padłe kury nioski lub inne kury – co najmniej raz na dobę.

[18] § 30 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 12 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (Dz.U. poz. 1919). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2026 r.

[19] § 30 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 12 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (Dz.U. poz. 1919). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2026 r.

Wersja obowiązująca od 2010.06.30 do 2025.12.31

1. W kurniku dla kur niosek minimalizuje się poziom hałasu.

2. Kurnik dla kur niosek, jego wyposażenie oraz sprzęt:

1) czyści się i odkaża przed każdym umieszczeniem w nim nowej partii kur niosek;

2) utrzymuje się w czystości;

3) odchody usuwa się regularnie, a padłe kury nioski – co najmniej raz na dobę.