Wersja obowiązująca od 2015-01-01 do 2016-01-01
[Magazynowanie alkoholu etylowego] 1. Magazynowanie alkoholu etylowego może odbywać się tylko w magazynie lub naczyniach, na które nałożono zamknięcia urzędowe, a jego wydanie i zużycie następuje w obecności funkcjonariusza.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do alkoholu etylowego, który:
1) został skażony zgodnie z § 11 ust. 1;
2) jest magazynowany w podmiotach, o których mowa w § 45 ust. 3.
3. Podmiot informuje pisemnie właściwego naczelnika urzędu celnego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej – komórkę kontroli, co najmniej na dzień przed zamierzonym wydaniem alkoholu etylowego z magazynu i jego zużyciem, o terminie jego wydania i zużycia oraz o rodzaju i ilości wydawanego i zużywanego alkoholu etylowego.
4. Do informacji, o której mowa w ust. 3, stosuje się odpowiednio § 11 ust. 3 i 4.
5. [1] Wydanie i zużycie alkoholu etylowego, o którym mowa w ust. 1, odbywa się bez obecności funkcjonariusza, jeżeli zamknięcia urzędowe uniemożliwiają dostęp do alkoholu etylowego.
6. [2] Przepisu ust. 3 nie stosuje się, jeżeli zamknięcia urzędowe uniemożliwiają dostęp do alkoholu etylowego podczas jego wydania i zużycia.
[1] § 12 ust. 5 dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 18 listopada 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie kontroli niektórych wyrobów akcyzowych (Dz.U. poz. 1660). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2015 r.
[2] § 12 ust. 6 dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 18 listopada 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie kontroli niektórych wyrobów akcyzowych (Dz.U. poz. 1660). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2015 r.
Wersja obowiązująca od 2015-01-01 do 2016-01-01
[Magazynowanie alkoholu etylowego] 1. Magazynowanie alkoholu etylowego może odbywać się tylko w magazynie lub naczyniach, na które nałożono zamknięcia urzędowe, a jego wydanie i zużycie następuje w obecności funkcjonariusza.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do alkoholu etylowego, który:
1) został skażony zgodnie z § 11 ust. 1;
2) jest magazynowany w podmiotach, o których mowa w § 45 ust. 3.
3. Podmiot informuje pisemnie właściwego naczelnika urzędu celnego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej – komórkę kontroli, co najmniej na dzień przed zamierzonym wydaniem alkoholu etylowego z magazynu i jego zużyciem, o terminie jego wydania i zużycia oraz o rodzaju i ilości wydawanego i zużywanego alkoholu etylowego.
4. Do informacji, o której mowa w ust. 3, stosuje się odpowiednio § 11 ust. 3 i 4.
5. [1] Wydanie i zużycie alkoholu etylowego, o którym mowa w ust. 1, odbywa się bez obecności funkcjonariusza, jeżeli zamknięcia urzędowe uniemożliwiają dostęp do alkoholu etylowego.
6. [2] Przepisu ust. 3 nie stosuje się, jeżeli zamknięcia urzędowe uniemożliwiają dostęp do alkoholu etylowego podczas jego wydania i zużycia.
[1] § 12 ust. 5 dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 18 listopada 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie kontroli niektórych wyrobów akcyzowych (Dz.U. poz. 1660). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2015 r.
[2] § 12 ust. 6 dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 18 listopada 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie kontroli niektórych wyrobów akcyzowych (Dz.U. poz. 1660). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2015 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2014-03-19 do 2014-12-31 (Dz.U.2014.349 tekst jednolity)
[Magazynowanie alkoholu etylowego] 1. Magazynowanie alkoholu etylowego może odbywać się tylko w magazynie lub naczyniach, na które nałożono zamknięcia urzędowe, a jego wydanie i zużycie następuje w obecności funkcjonariusza.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do alkoholu etylowego, który:
1) został skażony zgodnie z § 11 ust. 1;
2) jest magazynowany w podmiotach, o których mowa w § 45 ust. 3.
3. Podmiot informuje pisemnie właściwego naczelnika urzędu celnego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej – komórkę kontroli, co najmniej na dzień przed zamierzonym wydaniem alkoholu etylowego z magazynu i jego zużyciem, o terminie jego wydania i zużycia oraz o rodzaju i ilości wydawanego i zużywanego alkoholu etylowego.
4. Do informacji, o której mowa w ust. 3, stosuje się odpowiednio § 11 ust. 3 i 4.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2012-06-12 do 2014-03-18
[Magazynowanie alkoholu etylowego] 1. [1] Magazynowanie alkoholu etylowego może odbywać się tylko w magazynie lub naczyniach, na które nałożono zamknięcia urzędowe, a jego wydanie i zużycie następuje w obecności funkcjonariusza.
2. [2] Przepisu ust. 1 nie stosuje się do alkoholu etylowego, który:
1) został skażony zgodnie z § 11 ust. 1;
2) jest magazynowany w podmiotach, o których mowa w § 45 ust. 3.
3. [3] Podmiot informuje pisemnie właściwego naczelnika urzędu celnego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej – komórkę kontroli, co najmniej na dzień przed zamierzonym wydaniem alkoholu etylowego z magazynu i jego zużyciem, o terminie jego wydania i zużycia oraz o rodzaju i ilości wydawanego i zużywanego alkoholu etylowego.
4. Do informacji, o której mowa w ust. 3, stosuje się odpowiednio § 11 ust. 3 i 4.
[1] § 12 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 10 maja 2012 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie kontroli niektórych wyrobów akcyzowych (Dz.U. poz. 587). Zmiana weszła w życie 12 czerwca 2012 r.
[2] § 12 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 10 maja 2012 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie kontroli niektórych wyrobów akcyzowych (Dz.U. poz. 587). Zmiana weszła w życie 12 czerwca 2012 r.
[3] § 12 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 10 maja 2012 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie kontroli niektórych wyrobów akcyzowych (Dz.U. poz. 587). Zmiana weszła w życie 12 czerwca 2012 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2010-06-04 do 2012-06-11
1. Magazynowanie alkoholu etylowego może odbywać się tylko w magazynie lub naczyniach, na które nałożono zamknięcia urzędowe, a jego pobranie następuje w obecności funkcjonariusza.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do alkoholu etylowego, który:
1) został skażony zgodnie z § 11 ust. 1;
2) jest magazynowany w podmiotach, o których mowa w § 45 ust. 3 pkt 1.
3. Podmiot informuje pisemnie właściwego naczelnika urzędu celnego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej – komórkę kontroli, co najmniej na dzień przed zamierzonym pobraniem alkoholu etylowego z magazynu, o rodzaju i ilości pobieranego alkoholu etylowego.
4. Do informacji, o której mowa w ust. 3, stosuje się odpowiednio § 11 ust. 3 i 4.