history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2014-03-19 do 2016-01-01    (Dz.U.2014.349 tekst jednolity)

[Dokument przewozu] 1. Do każdej przesyłki wyrobów akcyzowych, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1–3, podmiot dołącza dokument przewozu, który sporządza z dwiema kopiami.

2. Dokumentu przewozu nie sporządza się, jeżeli wystawiony przez podmiot administracyjny dokument towarzyszący, e-AD, dokument zastępujący e-AD lub dokument dostawy będą zawierały informacje, o których mowa w ust. 5 pkt 3–6.

3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się w przypadku przesyłki alkoholu etylowego lub napojów spirytusowych, o których mowa w ust. 5 pkt 1 i 2.

4. W przypadku dostawy wewnątrzwspólnotowej lub eksportu wyrobów akcyzowych, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1–3, nie sporządza się dokumentu przewozu.

5. Dokument przewozu, o którym mowa w ust. 1, w przypadku przesyłek:

1) alkoholu etylowego, napojów spirytusowych lub ich półproduktów luzem jest sporządzany jako dokument WzS – wydanie alkoholu etylowego (półproduktu) na zewnątrz; wzór dokumentu WzS – wydanie alkoholu etylowego (półproduktu) na zewnątrz określa załącznik nr 17 do rozporządzenia; do dokumentu przewozu alkoholu etylowego skażonego dołącza się protokół, o którym mowa w § 11 ust. 1;

2) napojów spirytusowych w opakowaniach jednostkowych – określa rodzaje i nazwy napojów spirytusowych, zawartość alkoholu etylowego w % vol, ilości i pojemności opakowań jednostkowych;

3) piwa:

a) luzem – określa jego rodzaj, procent masowy ekstraktu brzeczki podstawowej wyrażony w stopniach Plato, objętość tych wyrobów oraz rodzaje i ilości naczyń służących do transportu,

b) w opakowaniach jednostkowych – określa jego rodzaj, procent masowy ekstraktu brzeczki podstawowej wyrażony w stopniach Plato, rodzaje, ilości i pojemności opakowań jednostkowych;

4) wyrobów winiarskich:

a) luzem – określa rodzaj lub nazwę wyrobu, masę netto, gęstość, objętość wyrobów winiarskich, zawartość alkoholu etylowego w % vol oraz rodzaje i ilości naczyń służących do transportu,

b) w opakowaniach jednostkowych – określa ich rodzaj, zawartość alkoholu etylowego w % vol oraz rodzaje, ilości i pojemności opakowań jednostkowych;

5) wyrobów tytoniowych – określa ich rodzaj, ilości opakowań jednostkowych z podaniem ilości sztuk wyrobów tytoniowych lub ich gramaturę;

6) wyrobów energetycznych – określa ich rodzaj, masę netto, gęstość w temperaturze referencyjnej 15°C z wyjątkiem gazu płynnego, objętość z wyjątkiem ciężkiego oleju opałowego oraz liczbę i rodzaje naczyń służących do transportu.

6. Dokument przewozu oraz jego kopie powinny być ponumerowane i opieczętowane przez właściwego naczelnika urzędu celnego.

7. Jedna kopia dokumentu przewozu pozostaje w miejscu wysyłki. Drugą kopię dokumentu przewozu podmiot jest obowiązany przesłać, nie później niż w terminie 3 dni od dnia wysyłki, właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej – przekazać komórce kontroli.

Wersja obowiązująca od 2014-03-19 do 2016-01-01    (Dz.U.2014.349 tekst jednolity)

[Dokument przewozu] 1. Do każdej przesyłki wyrobów akcyzowych, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1–3, podmiot dołącza dokument przewozu, który sporządza z dwiema kopiami.

2. Dokumentu przewozu nie sporządza się, jeżeli wystawiony przez podmiot administracyjny dokument towarzyszący, e-AD, dokument zastępujący e-AD lub dokument dostawy będą zawierały informacje, o których mowa w ust. 5 pkt 3–6.

3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się w przypadku przesyłki alkoholu etylowego lub napojów spirytusowych, o których mowa w ust. 5 pkt 1 i 2.

4. W przypadku dostawy wewnątrzwspólnotowej lub eksportu wyrobów akcyzowych, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1–3, nie sporządza się dokumentu przewozu.

5. Dokument przewozu, o którym mowa w ust. 1, w przypadku przesyłek:

1) alkoholu etylowego, napojów spirytusowych lub ich półproduktów luzem jest sporządzany jako dokument WzS – wydanie alkoholu etylowego (półproduktu) na zewnątrz; wzór dokumentu WzS – wydanie alkoholu etylowego (półproduktu) na zewnątrz określa załącznik nr 17 do rozporządzenia; do dokumentu przewozu alkoholu etylowego skażonego dołącza się protokół, o którym mowa w § 11 ust. 1;

2) napojów spirytusowych w opakowaniach jednostkowych – określa rodzaje i nazwy napojów spirytusowych, zawartość alkoholu etylowego w % vol, ilości i pojemności opakowań jednostkowych;

3) piwa:

a) luzem – określa jego rodzaj, procent masowy ekstraktu brzeczki podstawowej wyrażony w stopniach Plato, objętość tych wyrobów oraz rodzaje i ilości naczyń służących do transportu,

b) w opakowaniach jednostkowych – określa jego rodzaj, procent masowy ekstraktu brzeczki podstawowej wyrażony w stopniach Plato, rodzaje, ilości i pojemności opakowań jednostkowych;

4) wyrobów winiarskich:

a) luzem – określa rodzaj lub nazwę wyrobu, masę netto, gęstość, objętość wyrobów winiarskich, zawartość alkoholu etylowego w % vol oraz rodzaje i ilości naczyń służących do transportu,

b) w opakowaniach jednostkowych – określa ich rodzaj, zawartość alkoholu etylowego w % vol oraz rodzaje, ilości i pojemności opakowań jednostkowych;

5) wyrobów tytoniowych – określa ich rodzaj, ilości opakowań jednostkowych z podaniem ilości sztuk wyrobów tytoniowych lub ich gramaturę;

6) wyrobów energetycznych – określa ich rodzaj, masę netto, gęstość w temperaturze referencyjnej 15°C z wyjątkiem gazu płynnego, objętość z wyjątkiem ciężkiego oleju opałowego oraz liczbę i rodzaje naczyń służących do transportu.

6. Dokument przewozu oraz jego kopie powinny być ponumerowane i opieczętowane przez właściwego naczelnika urzędu celnego.

7. Jedna kopia dokumentu przewozu pozostaje w miejscu wysyłki. Drugą kopię dokumentu przewozu podmiot jest obowiązany przesłać, nie później niż w terminie 3 dni od dnia wysyłki, właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej – przekazać komórce kontroli.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2011-01-01 do 2014-03-18

1. Do każdej przesyłki wyrobów akcyzowych, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1–3, podmiot dołącza dokument przewozu, który sporządza z dwiema kopiami.

2. [4] Dokumentu przewozu nie sporządza się, jeżeli wystawiony przez podmiot administracyjny dokument towarzyszący, e-AD, dokument zastępujący e-AD lub dokument dostawy będą zawierały informacje, o których mowa w ust. 5 pkt 3-6.

3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się w przypadku przesyłki alkoholu etylowego lub napojów spirytusowych, o których mowa w ust. 5 pkt 1 i 2.

4. W przypadku dostawy wewnątrzwspólnotowej lub eksportu wyrobów akcyzowych, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1–3, nie sporządza się dokumentu przewozu.

5. Dokument przewozu, o którym mowa w ust. 1, w przypadku przesyłek:

1) alkoholu etylowego, napojów spirytusowych lub ich półproduktów luzem jest sporządzany jako dokument WzS – wydanie alkoholu etylowego (półproduktu) na zewnątrz; wzór dokumentu WzS – wydanie alkoholu etylowego (półproduktu) na zewnątrz określa załącznik nr 17 do rozporządzenia; do dokumentu przewozu alkoholu etylowego skażonego dołącza się protokół, o którym mowa w § 11 ust. 1;

2) napojów spirytusowych w opakowaniach jednostkowych – określa rodzaje i nazwy napojów spirytusowych, zawartość alkoholu etylowego w % vol, ilości i pojemności opakowań jednostkowych;

3) piwa:

a) luzem – określa jego rodzaj, procent masowy ekstraktu brzeczki podstawowej wyrażony w stopniach Plato, objętość tych wyrobów oraz rodzaje i ilości naczyń służących do transportu,

b) w opakowaniach jednostkowych – określa jego rodzaj, procent masowy ekstraktu brzeczki podstawowej wyrażony w stopniach Plato, rodzaje, ilości i pojemności opakowań jednostkowych;

4) wyrobów winiarskich:

a) luzem – określa rodzaj lub nazwę wyrobu, masę netto, gęstość, objętość wyrobów winiarskich, zawartość alkoholu etylowego w % vol oraz rodzaje i ilości naczyń służących do transportu,

b) w opakowaniach jednostkowych – określa ich rodzaj, zawartość alkoholu etylowego w % vol oraz rodzaje, ilości i pojemności opakowań jednostkowych;

5) wyrobów tytoniowych – określa ich rodzaj, ilości opakowań jednostkowych z podaniem ilości sztuk wyrobów tytoniowych lub ich gramaturę;

6) wyrobów energetycznych – określa ich rodzaj, masę netto, gęstość w temperaturze referencyjnej 15 °C z wyjątkiem gazu płynnego, objętość z wyjątkiem ciężkiego oleju opałowego oraz liczbę i rodzaje naczyń służących do transportu.

6. Dokument przewozu oraz jego kopie powinny być ponumerowane i opieczętowane przez właściwego naczelnika urzędu celnego.

7. Jedna kopia dokumentu przewozu pozostaje w miejscu wysyłki. Drugą kopię dokumentu przewozu podmiot jest obowiązany przesłać, nie później niż w terminie 3 dni od dnia wysyłki, właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej – przekazać komórce kontroli.

[4] § 43 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 17 grudnia 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie kontroli niektórych wyrobów akcyzowych (Dz.U. Nr 249, poz. 1666). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2011 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2010-06-04 do 2010-12-31

1. Do każdej przesyłki wyrobów akcyzowych, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1–3, podmiot dołącza dokument przewozu, który sporządza z dwiema kopiami.

2. Dokumentu przewozu nie sporządza się, jeżeli wystawiony przez podmiot administracyjny dokument towarzyszący lub dokument dostawy będą zawierały informacje, o których mowa w ust. 5 pkt 3–6.

3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się w przypadku przesyłki alkoholu etylowego lub napojów spirytusowych, o których mowa w ust. 5 pkt 1 i 2.

4. W przypadku dostawy wewnątrzwspólnotowej lub eksportu wyrobów akcyzowych, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1–3, nie sporządza się dokumentu przewozu.

5. Dokument przewozu, o którym mowa w ust. 1, w przypadku przesyłek:

1) alkoholu etylowego, napojów spirytusowych lub ich półproduktów luzem jest sporządzany jako dokument WzS – wydanie alkoholu etylowego (półproduktu) na zewnątrz; wzór dokumentu WzS – wydanie alkoholu etylowego (półproduktu) na zewnątrz określa załącznik nr 17 do rozporządzenia; do dokumentu przewozu alkoholu etylowego skażonego dołącza się protokół, o którym mowa w § 11 ust. 1;

2) napojów spirytusowych w opakowaniach jednostkowych – określa rodzaje i nazwy napojów spirytusowych, zawartość alkoholu etylowego w % vol, ilości i pojemności opakowań jednostkowych;

3) piwa:

a) luzem – określa jego rodzaj, procent masowy ekstraktu brzeczki podstawowej wyrażony w stopniach Plato, objętość tych wyrobów oraz rodzaje i ilości naczyń służących do transportu,

b) w opakowaniach jednostkowych – określa jego rodzaj, procent masowy ekstraktu brzeczki podstawowej wyrażony w stopniach Plato, rodzaje, ilości i pojemności opakowań jednostkowych;

4) wyrobów winiarskich:

a) luzem – określa rodzaj lub nazwę wyrobu, masę netto, gęstość, objętość wyrobów winiarskich, zawartość alkoholu etylowego w % vol oraz rodzaje i ilości naczyń służących do transportu,

b) w opakowaniach jednostkowych – określa ich rodzaj, zawartość alkoholu etylowego w % vol oraz rodzaje, ilości i pojemności opakowań jednostkowych;

5) wyrobów tytoniowych – określa ich rodzaj, ilości opakowań jednostkowych z podaniem ilości sztuk wyrobów tytoniowych lub ich gramaturę;

6) wyrobów energetycznych – określa ich rodzaj, masę netto, gęstość w temperaturze referencyjnej 15 °C z wyjątkiem gazu płynnego, objętość z wyjątkiem ciężkiego oleju opałowego oraz liczbę i rodzaje naczyń służących do transportu.

6. Dokument przewozu oraz jego kopie powinny być ponumerowane i opieczętowane przez właściwego naczelnika urzędu celnego.

7. Jedna kopia dokumentu przewozu pozostaje w miejscu wysyłki. Drugą kopię dokumentu przewozu podmiot jest obowiązany przesłać, nie później niż w terminie 3 dni od dnia wysyłki, właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej – przekazać komórce kontroli.