Wersja obowiązująca od 2025.04.01

§ 1. [Zakres regulacji] Rozporządzenie określa normy dopuszczalnych ubytków wyrobów akcyzowych:

1) oznaczonych kodami CN:

a) od 2710 12 11 do 2710 12 90 – olejów lekkich i preparatów oraz bez względu na kod CN ich mieszanin z biokomponentami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o biokomponentach i biopaliwach ciekłych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1155, 1123, 1210 i 1527), zwanymi dalej „biokomponentami”,

b) od 2710 19 11 do 2710 19 29 – olejów średnich oraz bez względu na kod CN ich mieszanin z biokomponentami,

c) od 2710 19 31 do 2710 19 68 – olejów ciężkich oraz bez względu na kod CN ich mieszanin z biokomponentami

– zwanych dalej „paliwami ciekłymi”;

2) wyrobów węglowych;

3) niewymienionych w załączniku nr 2 do ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, zwanej dalej „ustawą”, objętych stawką podatku akcyzowego inną niż stawka zerowa, z wyłączeniem płynu do papierosów elektronicznych, wyrobów nowatorskich, saszetek nikotynowych i innych wyrobów nikotynowych [1];

4) określonych w załączniku nr 2 do ustawy, objętych [2] zerową stawką podatku akcyzowego ze względu na ich przeznaczenie;

5) piwa objętego pozycją CN 2203 00;

6) objętych pozycjami CN:

a) 2204 – win ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi, moszczu gronowego innego niż ten objęty pozycją CN 2009,

b) 2205 – wermutu i pozostałych win ze świeżych winogron aromatyzowanych roślinami lub substancjami aromatycznymi,

c) 2206 00 – pozostałych napojów fermentowanych (na przykład cydr (cidr), perry i miód pitny); mieszanek napojów fermentowanych oraz mieszanek napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienionych ani niewłączonych

– zwanych dalej „wyrobami winiarskimi”;

7) monoalkilowych estrów kwasów tłuszczowych, zawierających 96,5% lub więcej masy estrów (FAMAE) oznaczonych kodem CN 3826 00 10.

[1] § 1 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 21 marca 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie norm dopuszczalnych ubytków niektórych wyrobów akcyzowych (Dz.U. poz. 386). Zmiana weszła w życie 1 kwietnia 2025 r.

[2] § 1 pkt 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 21 marca 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie norm dopuszczalnych ubytków niektórych wyrobów akcyzowych (Dz.U. poz. 386). Zmiana weszła w życie 1 kwietnia 2025 r.

Wersja obowiązująca od 2025.04.01

§ 1. [Zakres regulacji] Rozporządzenie określa normy dopuszczalnych ubytków wyrobów akcyzowych:

1) oznaczonych kodami CN:

a) od 2710 12 11 do 2710 12 90 – olejów lekkich i preparatów oraz bez względu na kod CN ich mieszanin z biokomponentami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o biokomponentach i biopaliwach ciekłych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1155, 1123, 1210 i 1527), zwanymi dalej „biokomponentami”,

b) od 2710 19 11 do 2710 19 29 – olejów średnich oraz bez względu na kod CN ich mieszanin z biokomponentami,

c) od 2710 19 31 do 2710 19 68 – olejów ciężkich oraz bez względu na kod CN ich mieszanin z biokomponentami

– zwanych dalej „paliwami ciekłymi”;

2) wyrobów węglowych;

3) niewymienionych w załączniku nr 2 do ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, zwanej dalej „ustawą”, objętych stawką podatku akcyzowego inną niż stawka zerowa, z wyłączeniem płynu do papierosów elektronicznych, wyrobów nowatorskich, saszetek nikotynowych i innych wyrobów nikotynowych [1];

4) określonych w załączniku nr 2 do ustawy, objętych [2] zerową stawką podatku akcyzowego ze względu na ich przeznaczenie;

5) piwa objętego pozycją CN 2203 00;

6) objętych pozycjami CN:

a) 2204 – win ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi, moszczu gronowego innego niż ten objęty pozycją CN 2009,

b) 2205 – wermutu i pozostałych win ze świeżych winogron aromatyzowanych roślinami lub substancjami aromatycznymi,

c) 2206 00 – pozostałych napojów fermentowanych (na przykład cydr (cidr), perry i miód pitny); mieszanek napojów fermentowanych oraz mieszanek napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienionych ani niewłączonych

– zwanych dalej „wyrobami winiarskimi”;

7) monoalkilowych estrów kwasów tłuszczowych, zawierających 96,5% lub więcej masy estrów (FAMAE) oznaczonych kodem CN 3826 00 10.

[1] § 1 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 21 marca 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie norm dopuszczalnych ubytków niektórych wyrobów akcyzowych (Dz.U. poz. 386). Zmiana weszła w życie 1 kwietnia 2025 r.

[2] § 1 pkt 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 21 marca 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie norm dopuszczalnych ubytków niektórych wyrobów akcyzowych (Dz.U. poz. 386). Zmiana weszła w życie 1 kwietnia 2025 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2019.09.20 do 2025.03.31

§ 1. [Zakres regulacji] Rozporządzenie określa normy dopuszczalnych ubytków wyrobów akcyzowych:

1) oznaczonych kodami CN:

a) od 2710 12 11 do 2710 12 90 – olejów lekkich i preparatów oraz bez względu na kod CN ich mieszanin z biokomponentami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o biokomponentach i biopaliwach ciekłych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1155, 1123, 1210 i 1527), zwanymi dalej „biokomponentami”,

b) od 2710 19 11 do 2710 19 29 – olejów średnich oraz bez względu na kod CN ich mieszanin z biokomponentami,

c) od 2710 19 31 do 2710 19 68 – olejów ciężkich oraz bez względu na kod CN ich mieszanin z biokomponentami

– zwanych dalej „paliwami ciekłymi”;

2) wyrobów węglowych;

3) niewymienionych w załączniku nr 2 do ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, zwanej dalej „ustawą”, opodatkowanych stawką podatku akcyzowego inną niż stawka zerowa, z wyłączeniem płynu do papierosów elektronicznych oraz wyrobów nowatorskich;

4) określonych w załączniku nr 2 do ustawy, opodatkowanych zerową stawką podatku akcyzowego ze względu na ich przeznaczenie;

5) piwa objętego pozycją CN 2203 00;

6) objętych pozycjami CN:

a) 2204 – win ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi, moszczu gronowego innego niż ten objęty pozycją CN 2009,

b) 2205 – wermutu i pozostałych win ze świeżych winogron aromatyzowanych roślinami lub substancjami aromatycznymi,

c) 2206 00 – pozostałych napojów fermentowanych (na przykład cydr (cidr), perry i miód pitny); mieszanek napojów fermentowanych oraz mieszanek napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienionych ani niewłączonych

– zwanych dalej „wyrobami winiarskimi”;

7) monoalkilowych estrów kwasów tłuszczowych, zawierających 96,5% lub więcej masy estrów (FAMAE) oznaczonych kodem CN 3826 00 10.