history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2019-12-13    (Dz.U.2019.2401 tekst jednolity)

§ 4. [Wysokość kosztów kwalifikowalnych] 1. Pomoc na realizację operacji jest przyznawana w formie refundacji kosztów kwalifikowalnych niezbędnych do jej realizacji, do których zalicza się koszty:

1) reklamy w mediach, w szczególności w telewizji, radiu lub prasie;

2) promocji w punktach sprzedaży;

3) przygotowania stoisk;

4) przygotowania materiałów reklamowych;

5) udziału w pokazach, wystawach lub targach;

6) organizacji szkoleń lub konferencji;

7) przygotowania lub administrowania stroną internetową;

8) najmu powierzchni reklamowej;

9) publikacji, broszur, ulotek, plakatów, zaproszeń lub innych materiałów reklamowych;

10) wynagrodzenia dostawców towarów lub usług realizowanych przez podmioty niebędące członkami grupy producentów;

11) najmu środków trwałych albo amortyzacji zakupionych środków trwałych, w przypadku gdy zakup jest bardziej opłacalny lub najem jest niemożliwy;

12) poniesione poza siedzibą beneficjenta:

a) podróży samolotem w klasie ekonomicznej, koleją lub innym publicznym środkiem transportu w II klasie,

b) podróży samochodem, przy czym koszt podróży za 1 kilometr ustala się do wysokości stawki określonej w przepisach w sprawie warunków ustalania oraz sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędących własnością pracodawcy,

c) zakwaterowania – do wysokości 380 zł na jeden dzień dla jednej osoby,

d) wyżywienia oraz przejazdów do wysokości:

– diety nie wyższej niż określona zgodnie z przepisami w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej w zakresie dotyczącym podróży służbowej poza granicami kraju – jeżeli operacja jest realizowana poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,

– 60 zł na dobę – jeżeli operacja jest realizowana na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

13) wytworzenia bezpośrednio przez beneficjenta produktów rolnych lub środków spożywczych będących przedmiotem operacji, wykorzystanych do degustacji w ramach realizowanej operacji, z wyłączeniem kosztu marży;

14) tłumaczeń, których wykonanie jest niezbędne do zrealizowania operacji;

15) podatku od towarów i usług (VAT) na zasadach określonych w art. 69 ust. 3 lit. c rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1303/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólne przepisy dotyczące Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Europejskiego Funduszu Społecznego, Funduszu Spójności, Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego oraz ustanawiającego przepisy ogólne dotyczące Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Europejskiego Funduszu Społecznego, Funduszu Spójności i Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego oraz uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 1083/2006 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 320, z późn. zm.).

2. Wysokość kosztów kwalifikowalnych wynosi nie więcej niż 2 500 000 zł, a pomoc jest przyznawana w formie refundacji do 70% tych kosztów, które wiążą się bezpośrednio z realizacją operacji, poniesionych od dnia, w którym został złożony wniosek o przyznanie pomocy.

Wersja obowiązująca od 2019-12-13    (Dz.U.2019.2401 tekst jednolity)

§ 4. [Wysokość kosztów kwalifikowalnych] 1. Pomoc na realizację operacji jest przyznawana w formie refundacji kosztów kwalifikowalnych niezbędnych do jej realizacji, do których zalicza się koszty:

1) reklamy w mediach, w szczególności w telewizji, radiu lub prasie;

2) promocji w punktach sprzedaży;

3) przygotowania stoisk;

4) przygotowania materiałów reklamowych;

5) udziału w pokazach, wystawach lub targach;

6) organizacji szkoleń lub konferencji;

7) przygotowania lub administrowania stroną internetową;

8) najmu powierzchni reklamowej;

9) publikacji, broszur, ulotek, plakatów, zaproszeń lub innych materiałów reklamowych;

10) wynagrodzenia dostawców towarów lub usług realizowanych przez podmioty niebędące członkami grupy producentów;

11) najmu środków trwałych albo amortyzacji zakupionych środków trwałych, w przypadku gdy zakup jest bardziej opłacalny lub najem jest niemożliwy;

12) poniesione poza siedzibą beneficjenta:

a) podróży samolotem w klasie ekonomicznej, koleją lub innym publicznym środkiem transportu w II klasie,

b) podróży samochodem, przy czym koszt podróży za 1 kilometr ustala się do wysokości stawki określonej w przepisach w sprawie warunków ustalania oraz sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędących własnością pracodawcy,

c) zakwaterowania – do wysokości 380 zł na jeden dzień dla jednej osoby,

d) wyżywienia oraz przejazdów do wysokości:

– diety nie wyższej niż określona zgodnie z przepisami w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej w zakresie dotyczącym podróży służbowej poza granicami kraju – jeżeli operacja jest realizowana poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,

– 60 zł na dobę – jeżeli operacja jest realizowana na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

13) wytworzenia bezpośrednio przez beneficjenta produktów rolnych lub środków spożywczych będących przedmiotem operacji, wykorzystanych do degustacji w ramach realizowanej operacji, z wyłączeniem kosztu marży;

14) tłumaczeń, których wykonanie jest niezbędne do zrealizowania operacji;

15) podatku od towarów i usług (VAT) na zasadach określonych w art. 69 ust. 3 lit. c rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1303/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólne przepisy dotyczące Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Europejskiego Funduszu Społecznego, Funduszu Spójności, Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego oraz ustanawiającego przepisy ogólne dotyczące Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Europejskiego Funduszu Społecznego, Funduszu Spójności i Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego oraz uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 1083/2006 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 320, z późn. zm.).

2. Wysokość kosztów kwalifikowalnych wynosi nie więcej niż 2 500 000 zł, a pomoc jest przyznawana w formie refundacji do 70% tych kosztów, które wiążą się bezpośrednio z realizacją operacji, poniesionych od dnia, w którym został złożony wniosek o przyznanie pomocy.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2019-08-23 do 2019-12-12

§ 4. [Wysokość kosztów kwalifikowalnych ] 1. Pomoc na realizację operacji jest przyznawana w formie refundacji kosztów kwalifikowalnych niezbędnych do jej realizacji, do których zalicza się koszty:

1) reklamy w mediach, w szczególności w telewizji, radiu lub prasie;

2) promocji w punktach sprzedaży;

3) przygotowania stoisk;

4) przygotowania materiałów reklamowych;

5) udziału w pokazach, wystawach lub targach;

6) organizacji szkoleń lub konferencji;

7) przygotowania lub administrowania stroną internetową;

8) najmu powierzchni reklamowej;

9) publikacji, broszur, ulotek, plakatów, zaproszeń lub innych materiałów reklamowych;

10) wynagrodzenia dostawców towarów lub usług realizowanych przez podmioty niebędące członkami grupy producentów;

11) najmu środków trwałych albo amortyzacji zakupionych środków trwałych, w przypadku gdy zakup jest bardziej opłacalny lub najem jest niemożliwy;

12) poniesione poza siedzibą beneficjenta:

a) podróży samolotem w klasie ekonomicznej, koleją lub innym publicznym środkiem transportu w II klasie,

b) podróży samochodem, przy czym koszt podróży za 1 kilometr ustala się do wysokości stawki określonej w przepisach w sprawie warunków ustalania oraz sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędących własnością pracodawcy,

c) zakwaterowania – do wysokości 380 zł na jeden dzień dla jednej osoby,

d) wyżywienia oraz przejazdów do wysokości:

– diety nie wyższej niż określona zgodnie z przepisami w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej w zakresie dotyczącym podróży służbowej poza granicami kraju – jeżeli operacja jest realizowana poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,

– 60 zł na dobę – jeżeli operacja jest realizowana na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

13) wytworzenia bezpośrednio przez beneficjenta produktów rolnych lub środków spożywczych będących przedmiotem operacji, wykorzystanych do degustacji w ramach realizowanej operacji, z wyłączeniem kosztu marży;

14) tłumaczeń, których wykonanie jest niezbędne do zrealizowania operacji;

15) podatku od towarów i usług (VAT) na zasadach określonych w art. 69 ust. 3 lit. c rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1303/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólne przepisy dotyczące Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Europejskiego Funduszu Społecznego, Funduszu Spójności, Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego oraz ustanawiającego przepisy ogólne dotyczące Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Europejskiego Funduszu Społecznego, Funduszu Spójności i Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego oraz uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 1083/2006 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 320, z późn. zm.).

2. [2] Wysokość kosztów kwalifikowalnych wynosi nie więcej niż 2 500 000 zł, a pomoc jest przyznawana w formie refundacji do 70% tych kosztów, które wiążą się bezpośrednio z realizacją operacji, poniesionych od dnia, w którym został złożony wniosek o przyznanie pomocy.

[2] § 4 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (Dz.U. poz. 1494). Zmiana weszła w życie 23 sierpnia 2019 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2016-07-23 do 2019-08-22

§ 4. [Wysokość kosztów kwalifikowalnych] 1. Pomoc na realizację operacji jest przyznawana w formie refundacji kosztów kwalifikowalnych niezbędnych do jej realizacji, do których zalicza się koszty:

1) reklamy w mediach, w szczególności w telewizji, radiu lub prasie;

2) promocji w punktach sprzedaży;

3) przygotowania stoisk;

4) przygotowania materiałów reklamowych;

5) udziału w pokazach, wystawach lub targach;

6) organizacji szkoleń lub konferencji;

7) przygotowania lub administrowania stroną internetową;

8) najmu powierzchni reklamowej;

9) publikacji, broszur, ulotek, plakatów, zaproszeń lub innych materiałów reklamowych;

10) wynagrodzenia dostawców towarów lub usług realizowanych przez podmioty niebędące członkami grupy producentów;

11) najmu środków trwałych albo amortyzacji zakupionych środków trwałych, w przypadku gdy zakup jest bardziej opłacalny lub najem jest niemożliwy;

12) poniesione poza siedzibą beneficjenta:

a) podróży samolotem w klasie ekonomicznej, koleją lub innym publicznym środkiem transportu w II klasie,

b) podróży samochodem, przy czym koszt podróży za 1 kilometr ustala się do wysokości stawki określonej w przepisach w sprawie warunków ustalania oraz sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędących własnością pracodawcy,

c) zakwaterowania – do wysokości 380 zł na jeden dzień dla jednej osoby,

d) wyżywienia oraz przejazdów do wysokości:

– diety nie wyższej niż określona zgodnie z przepisami w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej w zakresie dotyczącym podróży służbowej poza granicami kraju – jeżeli operacja jest realizowana poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,

– 60 zł na dobę – jeżeli operacja jest realizowana na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

13) wytworzenia bezpośrednio przez beneficjenta produktów rolnych lub środków spożywczych będących przedmiotem operacji, wykorzystanych do degustacji w ramach realizowanej operacji, z wyłączeniem kosztu marży;

14) tłumaczeń, których wykonanie jest niezbędne do zrealizowania operacji;

15) podatku od towarów i usług (VAT) na zasadach określonych w art. 69 ust. 3 lit. c rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1303/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólne przepisy dotyczące Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Europejskiego Funduszu Społecznego, Funduszu Spójności, Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego oraz ustanawiającego przepisy ogólne dotyczące Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Europejskiego Funduszu Społecznego, Funduszu Spójności i Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego oraz uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 1083/2006 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 320, z późn. zm.).

2. Wysokość kosztów kwalifikowalnych wynosi nie więcej niż 2 500 000 zł, a pomoc jest przyznawana w formie refundacji do 70% tych kosztów, które wiążą się bezpośrednio z realizacją operacji, poniesionych od dnia, w którym została zawarta umowa o przyznaniu pomocy, do dnia zakończenia realizacji operacji określonego w tej umowie.