Wersja obowiązująca od 2020.06.08 do 2024.09.25     (Dz.U.2020.1011 tekst jednolity)

§ 5. [Wykaz rozpuszczalników ekstrakcyjnych] 1. (uchylony).

2. Wykaz rozpuszczalników ekstrakcyjnych, które mogą być stosowane do produkcji aromatów z naturalnych produktów posiadających właściwości aromatyzujące, oraz maksymalne poziomy pozostałości tych rozpuszczalników w żywności lub w składnikach żywności określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.

Wersja obowiązująca od 2020.06.08 do 2024.09.25     (Dz.U.2020.1011 tekst jednolity)

§ 5. [Wykaz rozpuszczalników ekstrakcyjnych] 1. (uchylony).

2. Wykaz rozpuszczalników ekstrakcyjnych, które mogą być stosowane do produkcji aromatów z naturalnych produktów posiadających właściwości aromatyzujące, oraz maksymalne poziomy pozostałości tych rozpuszczalników w żywności lub w składnikach żywności określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2011.04.10 do 2020.06.07

1. [2] (uchylony).

2. Wykaz rozpuszczalników ekstrakcyjnych, które mogą być stosowane do produkcji aromatów z naturalnych produktów posiadających właściwości aromatyzujące, oraz maksymalne poziomy pozostałości tych rozpuszczalników w żywności lub w składnikach żywności określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.

[2] § 5 ust. 1 uchylony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 lutego 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie rozpuszczalników ekstrakcyjnych, które mogą być stosowane w produkcji żywności (Dz.U. Nr 52, poz. 272). Zmiana weszła w życie 10 kwietnia 2011 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2008.10.18 do 2011.04.09

1. Do ekstrakcji aromatów z naturalnych produktów posiadających właściwości aromatyzujące mogą być stosowane, jako rozpuszczalniki, substancje używane do rozcieńczania i rozpuszczania aromatów.

2. Wykaz rozpuszczalników ekstrakcyjnych, które mogą być stosowane do produkcji aromatów z naturalnych produktów posiadających właściwości aromatyzujące, oraz maksymalne poziomy pozostałości tych rozpuszczalników w żywności lub w składnikach żywności określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.