Wersja obowiązująca od 2020-09-11 do 2023-03-11 (Dz.U.2020.1569 tekst jednolity)
[Postępowanie z roślinami ziemniaka lub pomidora uznanymi za porażone] 1. Roślin ziemniaka lub pomidora uznanych za porażone nie przeznacza się do sadzenia.
2. Rośliny, o których mowa w ust. 1, pod nadzorem wojewódzkiego inspektora:
1) przeznacza się do karmienia zwierząt, po ich wcześniejszym ugotowaniu albo uparowaniu, lub
2) umieszcza się na składowisku odpadów, jeżeli wojewódzki inspektor stwierdzi, że nie istnieje ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum, w szczególności przeniknięcia jej do obszarów rolniczych lub źródeł wody, która może zostać użyta do nawadniania obszarów rolniczych, lub
3) pali się, lub
4) przeznacza się do przemysłowego przetworzenia, po bezpośrednim i natychmiastowym ich dostarczeniu do zakładu przetwórczego, jeżeli zakład ten dysponuje:
a) technologią unieszkodliwiania resztek powstałych w czasie przemysłowego przetwarzania, gwarantującą wyeliminowanie ryzyka rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum, oraz
b) systemem czyszczenia i dezynfekcji obejmującym przynajmniej środki transportu, lub
4a) wykorzystuje się do produkcji biogazu, jeżeli:
a) w trakcie produkcji biogazu rośliny te zostaną poddane działaniu temperatury wynoszącej co najmniej 50°C przez co najmniej 24 godziny lub
b) przed rozpoczęciem produkcji biogazu rośliny te zostaną poddane działaniu temperatury wynoszącej co najmniej 70°C przez co najmniej godzinę, lub
5) zużywa się lub unieszkodliwia się w sposób inny niż określony w pkt 1–4a, jeżeli inspektor ten stwierdzi, że nie istnieje ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum.
Wersja obowiązująca od 2020-09-11 do 2023-03-11 (Dz.U.2020.1569 tekst jednolity)
[Postępowanie z roślinami ziemniaka lub pomidora uznanymi za porażone] 1. Roślin ziemniaka lub pomidora uznanych za porażone nie przeznacza się do sadzenia.
2. Rośliny, o których mowa w ust. 1, pod nadzorem wojewódzkiego inspektora:
1) przeznacza się do karmienia zwierząt, po ich wcześniejszym ugotowaniu albo uparowaniu, lub
2) umieszcza się na składowisku odpadów, jeżeli wojewódzki inspektor stwierdzi, że nie istnieje ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum, w szczególności przeniknięcia jej do obszarów rolniczych lub źródeł wody, która może zostać użyta do nawadniania obszarów rolniczych, lub
3) pali się, lub
4) przeznacza się do przemysłowego przetworzenia, po bezpośrednim i natychmiastowym ich dostarczeniu do zakładu przetwórczego, jeżeli zakład ten dysponuje:
a) technologią unieszkodliwiania resztek powstałych w czasie przemysłowego przetwarzania, gwarantującą wyeliminowanie ryzyka rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum, oraz
b) systemem czyszczenia i dezynfekcji obejmującym przynajmniej środki transportu, lub
4a) wykorzystuje się do produkcji biogazu, jeżeli:
a) w trakcie produkcji biogazu rośliny te zostaną poddane działaniu temperatury wynoszącej co najmniej 50°C przez co najmniej 24 godziny lub
b) przed rozpoczęciem produkcji biogazu rośliny te zostaną poddane działaniu temperatury wynoszącej co najmniej 70°C przez co najmniej godzinę, lub
5) zużywa się lub unieszkodliwia się w sposób inny niż określony w pkt 1–4a, jeżeli inspektor ten stwierdzi, że nie istnieje ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2016-07-14 do 2020-09-10
1. Roślin ziemniaka lub pomidora uznanych za porażone nie przeznacza się do sadzenia.
2. Rośliny, o których mowa w ust. 1, pod nadzorem wojewódzkiego inspektora:
1) przeznacza się do karmienia zwierząt, po ich wcześniejszym ugotowaniu albo uparowaniu, lub
2) umieszcza się na składowisku odpadów, jeżeli wojewódzki inspektor stwierdzi, że nie istnieje ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum, w szczególności przeniknięcia jej do obszarów rolniczych lub źródeł wody, która może zostać użyta do nawadniania obszarów rolniczych, lub
3) pali się, lub
4) przeznacza się do przemysłowego przetworzenia, po bezpośrednim i natychmiastowym ich dostarczeniu do zakładu przetwórczego, jeżeli zakład ten dysponuje:
a) technologią unieszkodliwiania resztek powstałych w czasie przemysłowego przetwarzania, gwarantującą wyeliminowanie ryzyka rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum, oraz
b) systemem czyszczenia i dezynfekcji obejmującym przynajmniej środki transportu, lub
4a) [1] wykorzystuje się do produkcji biogazu, jeżeli:
a) w trakcie produkcji biogazu rośliny te zostaną poddane działaniu temperatury wynoszącej co najmniej 50ºC przez co najmniej 24 godziny lub
b) przed rozpoczęciem produkcji biogazu rośliny te zostaną poddane działaniu temperatury wynoszącej co najmniej 70ºC przez co najmniej godzinę, lub
5) [2] zużywa się lub unieszkodliwia się w sposób inny niż określony w pkt 1–4a, jeżeli inspektor ten stwierdzi, że nie istnieje ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum.
[1] § 12 ust. 2 pkt 4a dodany przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 czerwca 2016 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzeniania się bakterii Ralstonia solanacearum (Dz.U. poz. 985). Zmiana weszła w życie 14 lipca 2016 r.
[2] § 12 ust. 2 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 czerwca 2016 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzeniania się bakterii Ralstonia solanacearum (Dz.U. poz. 985). Zmiana weszła w życie 14 lipca 2016 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2007-04-13 do 2016-07-13
1. Roślin ziemniaka lub pomidora uznanych za porażone nie przeznacza się do sadzenia.
2. Rośliny, o których mowa w ust. 1, pod nadzorem wojewódzkiego inspektora:
1) przeznacza się do karmienia zwierząt, po ich wcześniejszym ugotowaniu albo uparowaniu, lub
2) umieszcza się na składowisku odpadów, jeżeli wojewódzki inspektor stwierdzi, że nie istnieje ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum, w szczególności przeniknięcia jej do obszarów rolniczych lub źródeł wody, która może zostać użyta do nawadniania obszarów rolniczych, lub
3) pali się, lub
4) przeznacza się do przemysłowego przetworzenia, po bezpośrednim i natychmiastowym ich dostarczeniu do zakładu przetwórczego, jeżeli zakład ten dysponuje:
a) technologią unieszkodliwiania resztek powstałych w czasie przemysłowego przetwarzania, gwarantującą wyeliminowanie ryzyka rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum, oraz
b) systemem czyszczenia i dezynfekcji obejmującym przynajmniej środki transportu, lub
5) zużywa się lub unieszkodliwia się w sposób inny, niż określony w pkt 1–4, jeżeli inspektor ten stwierdzi, że nie istnieje ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum.