Wersja obowiązująca od 2020-09-11 do 2023-03-11 (Dz.U.2020.1569 tekst jednolity)
[Postępowanie z roślinami ziemniaka lub pomidora uznanymi za prawdopodobnie porażone lub uprawianymi w miejscach produkcji uznanych za prawdopodobnie porażone] 1. Roślin ziemniaka lub pomidora uznanych za prawdopodobnie porażone oraz roślin ziemniaka lub pomidora uprawianych w miejscach produkcji uznanych za prawdopodobnie porażone nie przeznacza się do sadzenia.
2. Rośliny, o których mowa w ust. 1, pod nadzorem wojewódzkiego inspektora:
1) w przypadku bulw ziemniaka mogą być:
a) przeznaczone do konsumpcji, po ich uprzednim zapakowaniu w miejscach, w których istnieją warunki unieszkodliwiania resztek w sposób gwarantujący wyeliminowanie ryzyka rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum oraz po bezpośrednim dostarczeniu ich do odbiorcy bez przepakowywania, lub
b) przeznaczone do przemysłowego przetworzenia w zakładzie przetwórczym, po bezpośrednim i natychmiastowym ich dostarczeniu do zakładu przetwórczego, jeżeli zakład ten dysponuje:
– technologią unieszkodliwiania resztek powstałych w czasie przemysłowego przetwarzania gwarantującą wyeliminowanie ryzyka rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum oraz
– systemem czyszczenia i dezynfekcji obejmującym przynajmniej środki transportu, lub
ba) wykorzystane do produkcji biogazu, jeżeli:
– w trakcie produkcji biogazu rośliny te zostaną poddane działaniu temperatury wynoszącej co najmniej 50°C przez co najmniej 24 godziny lub
– przed rozpoczęciem produkcji biogazu rośliny te zostaną poddane działaniu temperatury wynoszącej co najmniej 70°C przez co najmniej godzinę, lub
c) zużyte lub unieszkodliwione w sposób inny niż określony w lit. a–ba, jeżeli wojewódzki inspektor stwierdzi, że nie istnieje ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum;
2) w przypadku innych części roślin ziemniaka lub pomidora, w tym resztek łodyg i liści, powinny być:
a) zniszczone lub
b) zużyte lub unieszkodliwione w sposób inny, niż określony w lit. a, jeżeli wojewódzki inspektor stwierdzi, że nie istnieje ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum.
3. Jeżeli w miejscach, o których mowa w ust. 2 pkt 1 lit. a, jest planowane przechowywanie ziemniaków przeznaczonych do sadzenia, ziemniaki te powinny zostać odizolowane od ziemniaków uznanych za prawdopodobnie porażone lub miejsce takie powinno zostać poddane wcześniej czyszczeniu i dezynfekcji.
Wersja obowiązująca od 2020-09-11 do 2023-03-11 (Dz.U.2020.1569 tekst jednolity)
[Postępowanie z roślinami ziemniaka lub pomidora uznanymi za prawdopodobnie porażone lub uprawianymi w miejscach produkcji uznanych za prawdopodobnie porażone] 1. Roślin ziemniaka lub pomidora uznanych za prawdopodobnie porażone oraz roślin ziemniaka lub pomidora uprawianych w miejscach produkcji uznanych za prawdopodobnie porażone nie przeznacza się do sadzenia.
2. Rośliny, o których mowa w ust. 1, pod nadzorem wojewódzkiego inspektora:
1) w przypadku bulw ziemniaka mogą być:
a) przeznaczone do konsumpcji, po ich uprzednim zapakowaniu w miejscach, w których istnieją warunki unieszkodliwiania resztek w sposób gwarantujący wyeliminowanie ryzyka rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum oraz po bezpośrednim dostarczeniu ich do odbiorcy bez przepakowywania, lub
b) przeznaczone do przemysłowego przetworzenia w zakładzie przetwórczym, po bezpośrednim i natychmiastowym ich dostarczeniu do zakładu przetwórczego, jeżeli zakład ten dysponuje:
– technologią unieszkodliwiania resztek powstałych w czasie przemysłowego przetwarzania gwarantującą wyeliminowanie ryzyka rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum oraz
– systemem czyszczenia i dezynfekcji obejmującym przynajmniej środki transportu, lub
ba) wykorzystane do produkcji biogazu, jeżeli:
– w trakcie produkcji biogazu rośliny te zostaną poddane działaniu temperatury wynoszącej co najmniej 50°C przez co najmniej 24 godziny lub
– przed rozpoczęciem produkcji biogazu rośliny te zostaną poddane działaniu temperatury wynoszącej co najmniej 70°C przez co najmniej godzinę, lub
c) zużyte lub unieszkodliwione w sposób inny niż określony w lit. a–ba, jeżeli wojewódzki inspektor stwierdzi, że nie istnieje ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum;
2) w przypadku innych części roślin ziemniaka lub pomidora, w tym resztek łodyg i liści, powinny być:
a) zniszczone lub
b) zużyte lub unieszkodliwione w sposób inny, niż określony w lit. a, jeżeli wojewódzki inspektor stwierdzi, że nie istnieje ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum.
3. Jeżeli w miejscach, o których mowa w ust. 2 pkt 1 lit. a, jest planowane przechowywanie ziemniaków przeznaczonych do sadzenia, ziemniaki te powinny zostać odizolowane od ziemniaków uznanych za prawdopodobnie porażone lub miejsce takie powinno zostać poddane wcześniej czyszczeniu i dezynfekcji.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2016-07-14 do 2020-09-10
1. Roślin ziemniaka lub pomidora uznanych za prawdopodobnie porażone oraz roślin ziemniaka lub pomidora uprawianych w miejscach produkcji uznanych za prawdopodobnie porażone nie przeznacza się do sadzenia.
2. Rośliny, o których mowa w ust. 1, pod nadzorem wojewódzkiego inspektora:
1) w przypadku bulw ziemniaka mogą być:
a) przeznaczone do konsumpcji, po ich uprzednim zapakowaniu w miejscach, w których istnieją warunki unieszkodliwiania resztek w sposób gwarantujący wyeliminowanie ryzyka rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum oraz po bezpośrednim dostarczeniu ich do odbiorcy bez przepakowywania, lub
b) przeznaczone do przemysłowego przetworzenia w zakładzie przetwórczym, po bezpośrednim i natychmiastowym ich dostarczeniu do zakładu przetwórczego, jeżeli zakład ten dysponuje:
– technologią unieszkodliwiania resztek powstałych w czasie przemysłowego przetwarzania gwarantującą wyeliminowanie ryzyka rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum oraz
– systemem czyszczenia i dezynfekcji obejmującym przynajmniej środki transportu, lub
ba) [3] wykorzystane do produkcji biogazu, jeżeli:
– w trakcie produkcji biogazu rośliny te zostaną poddane działaniu temperatury wynoszącej co najmniej 50ºC przez co najmniej 24 godziny lub
– przed rozpoczęciem produkcji biogazu rośliny te zostaną poddane działaniu temperatury wynoszącej co najmniej 70ºC przez co najmniej godzinę, lub
c) [4] zużyte lub unieszkodliwione w sposób inny niż określony w lit. a-ba, jeżeli wojewódzki inspektor stwierdzi, że nie istnieje ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum;
2) w przypadku innych części roślin ziemniaka lub pomidora, w tym resztek łodyg i liści, powinny być:
a) zniszczone lub
b) zużyte lub unieszkodliwione w sposób inny, niż określony w lit. a, jeżeli wojewódzki inspektor stwierdzi, że nie istnieje ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum.
3. Jeżeli w miejscach, o których mowa w ust. 2 pkt 1 lit. a, jest planowane przechowywanie ziemniaków przeznaczonych do sadzenia, ziemniaki te powinny zostać odizolowane od ziemniaków uznanych za prawdopodobnie porażone lub miejsce takie powinno zostać poddane wcześniej czyszczeniu i dezynfekcji.
[3] § 14 ust. 2 pkt 1 lit. ba) dodana przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 czerwca 2016 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzeniania się bakterii Ralstonia solanacearum (Dz.U. poz. 985). Zmiana weszła w życie 14 lipca 2016 r.
[4] § 14 ust. 2 pkt 1 lit. c) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 czerwca 2016 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzeniania się bakterii Ralstonia solanacearum (Dz.U. poz. 985). Zmiana weszła w życie 14 lipca 2016 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2007-04-13 do 2016-07-13
1. Roślin ziemniaka lub pomidora uznanych za prawdopodobnie porażone oraz roślin ziemniaka lub pomidora uprawianych w miejscach produkcji uznanych za prawdopodobnie porażone nie przeznacza się do sadzenia.
2. Rośliny, o których mowa w ust. 1, pod nadzorem wojewódzkiego inspektora:
1) w przypadku bulw ziemniaka mogą być:
a) przeznaczone do konsumpcji, po ich uprzednim zapakowaniu w miejscach, w których istnieją warunki unieszkodliwiania resztek w sposób gwarantujący wyeliminowanie ryzyka rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum oraz po bezpośrednim dostarczeniu ich do odbiorcy bez przepakowywania, lub
b) przeznaczone do przemysłowego przetworzenia w zakładzie przetwórczym, po bezpośrednim i natychmiastowym ich dostarczeniu do zakładu przetwórczego, jeżeli zakład ten dysponuje:
– technologią unieszkodliwiania resztek powstałych w czasie przemysłowego przetwarzania gwarantującą wyeliminowanie ryzyka rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum oraz
– systemem czyszczenia i dezynfekcji obejmującym przynajmniej środki transportu, lub
c) zużyte lub unieszkodliwione w sposób inny, niż określony w lit. a i b, jeżeli wojewódzki inspektor stwierdzi, że nie istnieje ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum;
2) w przypadku innych części roślin ziemniaka lub pomidora, w tym resztek łodyg i liści, powinny być:
a) zniszczone lub
b) zużyte lub unieszkodliwione w sposób inny, niż określony w lit. a, jeżeli wojewódzki inspektor stwierdzi, że nie istnieje ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii Ralstonia solanacearum.
3. Jeżeli w miejscach, o których mowa w ust. 2 pkt 1 lit. a, jest planowane przechowywanie ziemniaków przeznaczonych do sadzenia, ziemniaki te powinny zostać odizolowane od ziemniaków uznanych za prawdopodobnie porażone lub miejsce takie powinno zostać poddane wcześniej czyszczeniu i dezynfekcji.