Wersja obowiązująca od 2021.06.08     (Dz.U.2021.1033 tekst jednolity)

§ 10. (uchylony).

Wersja obowiązująca od 2021.06.08     (Dz.U.2021.1033 tekst jednolity)

§ 10. (uchylony).

Wersja archiwalna obowiązująca od 2019.03.05 do 2021.06.07     (Dz.U.2019.423 tekst jednolity)

§ 10. (uchylony).

Wersja archiwalna obowiązująca od 2018.03.15 do 2019.03.04

§ 10. [9] (uchylony)

[9] § 10 uchylony przez § 1 pkt 7 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 marca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt (Dz.U. poz. 539). Zmiana weszła w życie 15 marca 2018 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2009.08.12 do 2018.03.14

[Wykrwawianie zwierząt] 1. Wykrwawianie zwierząt:

1) [2] rozpoczyna się po ich ogłuszeniu, przy czym nie później niż w:

a) 60 sekund – w przypadku bydła i jednokopytnych,

b) 15 sekund – w przypadku owiec i kóz,

c) 15 sekund – w przypadku pozostałych zwierząt ciepłokrwistych,

d) 60 sekund – w przypadku świń ogłuszonych przez zastosowanie dwutlenku węgla,

e) 20 sekund – w przypadku świń wykrwawianych w pozycji wiszącej,

f) 10 sekund – w przypadku świń wykrwawianych w pozycji leżącej;

2) kończy się przed odzyskaniem przez zwierzę świadomości;

3) powinno być obfite i całkowite oraz wykonane w możliwie najkrótszym czasie przez nacięcie co najmniej jednej tętnicy szyjnej lub naczyń ją poprzedzających.

2. Przed zakończeniem wykrwawiania zwierząt:

1) nie przeprowadza się żadnych czynności związanych z obróbką poubojową;

2) nie stosuje się pobudzenia elektrycznego.

3. W przypadku gdy jedna osoba wykonuje czynności ogłuszania, podwieszania i wykrwawiania, wszystkie te czynności wykonuje się kolejno na jednym zwierzęciu, a następnie przystępuje do ich wykonywania na następnym zwierzęciu.

4. W przypadku wystąpienia awarii urządzenia używanego do wykrwawiania drobiu ogłuszoną partię drobiu niezwłocznie poddaje się wykrwawieniu przy użyciu noża.

[2] § 10 ust. 1 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lipca 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt (Dz.U. Nr 118, poz. 992). Zmiana weszła w życie 12 sierpnia 2009 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2006.09.12 do 2009.08.11

1. Wykrwawianie zwierząt:

1) rozpoczyna się po ich ogłuszeniu, przy czym nie później niż w:

a) 60 sekund – w przypadku bydła i jednokopytnych,

b) 15 sekund – w przypadku owiec i kóz,

c) 10 sekund – w przypadku świń wykrwawianych w pozycji leżącej,

d) 20 sekund – w przypadku świń wykrwawianych w pozycji wiszącej,

e) 15 sekund – w przypadku pozostałych zwierząt ciepłokrwistych;

2) kończy się przed odzyskaniem przez zwierzę świadomości;

3) [4] powinno być obfite i całkowite oraz wykonane w możliwie najkrótszym czasie przez nacięcie co najmniej jednej tętnicy szyjnej lub naczyń ją poprzedzających.

2. Przed zakończeniem wykrwawiania zwierząt:

1) nie przeprowadza się żadnych czynności związanych z obróbką poubojową;

2) nie stosuje się pobudzenia elektrycznego.

3. W przypadku gdy jedna osoba wykonuje czynności ogłuszania, podwieszania i wykrwawiania, wszystkie te czynności wykonuje się kolejno na jednym zwierzęciu, a następnie przystępuje do ich wykonywania na następnym zwierzęciu.

4. W przypadku wystąpienia awarii urządzenia używanego do wykrwawiania drobiu ogłuszoną partię drobiu niezwłocznie poddaje się wykrwawieniu przy użyciu noża.

[4] § 10 ust. 1 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 sierpnia 2006 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt (Dz.U. Nr 153, poz. 1096). Zmiana weszła w życie 12 września 2006 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004.10.06 do 2006.09.11

1. Wykrwawianie zwierząt:

1) rozpoczyna się po ich ogłuszeniu, przy czym nie później niż w:

a) 60 sekund – w przypadku bydła i jednokopytnych,

b) 15 sekund – w przypadku owiec i kóz,

c) 10 sekund – w przypadku świń wykrwawianych w pozycji leżącej,

d) 20 sekund – w przypadku świń wykrwawianych w pozycji wiszącej,

e) 15 sekund – w przypadku pozostałych zwierząt ciepłokrwistych;

2) kończy się przed odzyskaniem przez zwierzę świadomości;

3) powinno być obfite i całkowite oraz wykonane w możliwie najkrótszym czasie przez nacięcie co najmniej jednej tętnicy szyjnej lub naczyń z niej wychodzących.

2. Przed zakończeniem wykrwawiania zwierząt:

1) nie przeprowadza się żadnych czynności związanych z obróbką poubojową;

2) nie stosuje się pobudzenia elektrycznego.

3. W przypadku gdy jedna osoba wykonuje czynności ogłuszania, podwieszania i wykrwawiania, wszystkie te czynności wykonuje się kolejno na jednym zwierzęciu, a następnie przystępuje do ich wykonywania na następnym zwierzęciu.

4. W przypadku wystąpienia awarii urządzenia używanego do wykrwawiania drobiu ogłuszoną partię drobiu niezwłocznie poddaje się wykrwawieniu przy użyciu noża.