Wersja obowiązująca od 2025.10.22

§ 1. [Udzielanie zgody przez powiatowego lekarza weterynarii] Powiatowy lekarz weterynarii w celu realizacji zadań wynikających z przepisów rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.2) – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zwanego dalej „rozporządzeniem 853/2004”, wydaje decyzje administracyjne w sprawie udzielenia zgody na:

1) wykorzystanie surowego mleka niespełniającego kryteriów ustanowionych w sekcji IX załącznika III do rozporządzenia 853/2004 dotyczących liczby drobnoustrojów lub liczby komórek somatycznych przy wytwarzaniu serów o okresie dojrzewania wynoszącym co najmniej 60 dni oraz produktów mleczarskich uzyskanych w związku z wytwarzaniem takich serów – w przypadku, o którym mowa w art. 10 ust. 8 lit. b rozporządzenia 853/2004;

2) przyjmowanie zwierząt do rzeźni lub zakładu obróbki dziczyzny [1]  – w przypadku, o którym mowa w ust. 7 w sekcji III załącznika II do rozporządzenia 853/2004;

3) transport do rzeźni zwierząt, o których mowa w ust. 2 w rozdziale I:

a) w sekcji I,

b) w sekcji II

– załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

4) zwolnienie przedsiębiorstwa spożywczego z obowiązku, o którym mowa w ust. 1b w rozdziale II w sekcji I załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

5) dokonanie, w tych samych pomieszczeniach, lecz w innym czasie, czynności, o których mowa w ust. 2 lit. b w rozdziale II:

a) w sekcji I,

b) w sekcji II

– załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

6) zwolnienie przedsiębiorstwa spożywczego z obowiązku, o którym mowa:

a) w ust. 6 w rozdziale II w sekcji I,

b) w ust. 6 lit. b w rozdziale II w sekcji II

– załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

7) postępowanie, po przeprowadzeniu badania poubojowego, w sposób inny niż określony:

a) w ust. 16 lit. d w rozdziale IV w sekcji I,

b) w ust. 7 lit. c w rozdziale IV w sekcji II

– załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

8) transport w widoczny sposób czystych:

a) głów niezawierających materiału szczególnego ryzyka, o którym mowa w art. 8 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającego zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii (Dz. Urz. WE L 147 z 31.05.2001, str. 1, z późn. zm.3) – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 289), zwanego dalej „rozporządzeniem 999/2001”,

b) kończyn poniżej stawu nadgarstkowego i skokowego

– niepoddanych oskórowaniu lub sparzeniu i usunięciu sierści do zakładu zatwierdzonego zgodnie z art. 4 ust. 2 rozporządzenia 853/2004, dokonującego dalszej obróbki w celu przetworzenia w żywność – w przypadku, o którym mowa w ust. 18 lit. c w rozdziale IV w sekcji I załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

9) [2]  ubój zwierząt w gospodarstwie pochodzenia – w przypadku, o którym mowa w rozdziale VIa w sekcji I załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

9a) [3] stosowanie podczas dojrzewania na sucho świeżego mięsa wołowego innych niż określone w ust. 2a w rozdziale VII w sekcji I załącznika III do rozporządzenia 853/2004 kombinacji parametrów takich jak: temperatura powierzchni, wilgotność względna, przepływ powietrza i czas lub poddawanie dojrzewaniu na sucho świeżego mięsa zwierząt z gatunków innych niż bydło – w przypadku, o którym mowa w tym przepisie;

10) transport mięsa bez zachowania temperatury określonej w ust. 1 lit. a w rozdziale VII w sekcji I załącznika III do rozporządzenia 853/2004 – w przypadku, o którym mowa w ust. 3 w rozdziale VII w sekcji I załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

11) ubój zwierząt w rzeźni – w przypadku, o którym mowa w ust. 10 w rozdziale IV w sekcji II załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

12) stosowanie przepisów określonych w sekcji I załącznika III do rozporządzenia 853/2004 do produkcji i wprowadzania na rynek mięsa ptaków bezgrzebieniowych – w przypadku, o którym mowa w ust. 2 w sekcji III załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

13) ubój w gospodarstwie drobiu określonego w ust. 1 lit. b pkt i w rozdziale IV w sekcji II załącznika III do rozporządzenia 853/2004 – w przypadku, o którym mowa w rozdziale VI w sekcji II załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

14) ubój w miejscu pochodzenia zwierząt określonych w ust. 3 w sekcji III załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

15) poświadczanie w informacjach dotyczących łańcucha żywnościowego [4] przez podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze, o którym mowa w ust. 3 w sekcji III załącznika III do rozporządzenia 853/2004, że ubój i wykrwawianie zwierząt wymienionych w ust. 3 w sekcji III załącznika III do rozporządzenia 853/2004 zostały przeprowadzone prawidłowo, z podaniem daty i czasu przeprowadzenia tego uboju – w przypadku, o którym mowa w ust. 3a w sekcji III załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

16) ubój w gospodarstwie zwierząt określonych w ust. 4 w sekcji III załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

17) dostarczanie głów zwierząt łownych z gatunku wrażliwego na włośnicę pozyskanych podczas polowania do przedsiębiorstwa lub zakładu zatwierdzonego zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.4)) w celu wytworzenia trofeów myśliwskich – w przypadku, o którym mowa w ust. 4 lit. a w rozdziale II w sekcji IV załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

18) postępowanie w sposób inny niż określony w ust. 5 w rozdziale III w sekcji IV załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

19) odstępstwo od wymogu określonego w ust. 2 lit. a w rozdziale III w sekcji V załącznika do rozporządzenia 853/2004;

19a) [5] stosowanie podczas dojrzewania na sucho surowych wyrobów mięsnych z mięsa wołowego innych niż określone w ust. 2a w rozdziale VII w sekcji I załącznika III do rozporządzenia 853/2004 kombinacji parametrów takich jak: temperatura powierzchni, wilgotność względna, przepływ powietrza i czas lub poddawanie dojrzewaniu na sucho surowych wyrobów mięsnych z mięsa zwierząt z gatunków innych niż bydło – zgodnie z ust. 6 w rozdziale III w sekcji V załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

20) odstępstwo od wymogów dotyczących dokumentu rejestracyjnego – w przypadku, o którym mowa w ust. 7 w rozdziale I w sekcji VII załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

21) zanurzenie żywych małży w wodzie morskiej w strefie sanitarnej na okres krótszy niż określony w ust. 2 lit. c w części C w rozdziale II w sekcji VII załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

22) odstępstwo od wymogu przeprowadzania obróbki – w przypadku, o którym mowa w ust. 3 lit. c w części D w rozdziale III w sekcji VIII załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

23) odstępstwo od wymogów dotyczących transportu mrożonych produktów rybołówstwa – w przypadku, o którym mowa w ust. 2 w rozdziale VIII w sekcji VIII załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

24) używanie mleka surowego pochodzącego od zwierząt określonych w ust. 2 w części I w rozdziale I w sekcji IX załącznika III do rozporządzenia 853/2004 – w przypadku, o którym mowa w ust. 3 w części I w rozdziale I w sekcji IX załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

25) stosowanie wyższej temperatury dla mleka surowego niż określona:

a) w ust. 2 i 3 w części II B w rozdziale I w sekcji IX załącznika III do rozporządzenia 853/2004 w – w przypadku, o którym mowa w ust. 4 lit. b w części II B w rozdziale I w sekcji IX załącznika III do rozporządzenia 853/2004,

b) w ust. 1 w części I w rozdziale II w sekcji IX załącznika III do rozporządzenia 853/2004 – w przypadku, o którym mowa w ust. 2 lit. b w części I w rozdziale II w sekcji IX załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

26) dostarczanie przez punkty skupu i garbarnie surowca do produkcji:

a) żelatyny przeznaczonej do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w ust. 5 w rozdziale I w sekcji XIV załącznika III do rozporządzenia 853/2004,

b) kolagenu przeznaczonego do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w ust. 5 w rozdziale I w sekcji XV załącznika III do rozporządzenia 853/2004.

[1] § 1 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii (Dz.U. poz. 1353). Zmiana weszła w życie 22 października 2025 r.

[2] § 1 pkt 9 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii (Dz.U. poz. 1353). Zmiana weszła w życie 22 października 2025 r.

[3] § 1 pkt 9a dodany przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii (Dz.U. poz. 1353). Zmiana weszła w życie 22 października 2025 r.

[4] § 1 pkt 15 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii (Dz.U. poz. 1353). Zmiana weszła w życie 22 października 2025 r.

[5] § 1 pkt 19a dodany przez § 1 pkt 1 lit. e) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii (Dz.U. poz. 1353). Zmiana weszła w życie 22 października 2025 r.

Wersja obowiązująca od 2025.10.22

§ 1. [Udzielanie zgody przez powiatowego lekarza weterynarii] Powiatowy lekarz weterynarii w celu realizacji zadań wynikających z przepisów rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.2) – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zwanego dalej „rozporządzeniem 853/2004”, wydaje decyzje administracyjne w sprawie udzielenia zgody na:

1) wykorzystanie surowego mleka niespełniającego kryteriów ustanowionych w sekcji IX załącznika III do rozporządzenia 853/2004 dotyczących liczby drobnoustrojów lub liczby komórek somatycznych przy wytwarzaniu serów o okresie dojrzewania wynoszącym co najmniej 60 dni oraz produktów mleczarskich uzyskanych w związku z wytwarzaniem takich serów – w przypadku, o którym mowa w art. 10 ust. 8 lit. b rozporządzenia 853/2004;

2) przyjmowanie zwierząt do rzeźni lub zakładu obróbki dziczyzny [1]  – w przypadku, o którym mowa w ust. 7 w sekcji III załącznika II do rozporządzenia 853/2004;

3) transport do rzeźni zwierząt, o których mowa w ust. 2 w rozdziale I:

a) w sekcji I,

b) w sekcji II

– załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

4) zwolnienie przedsiębiorstwa spożywczego z obowiązku, o którym mowa w ust. 1b w rozdziale II w sekcji I załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

5) dokonanie, w tych samych pomieszczeniach, lecz w innym czasie, czynności, o których mowa w ust. 2 lit. b w rozdziale II:

a) w sekcji I,

b) w sekcji II

– załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

6) zwolnienie przedsiębiorstwa spożywczego z obowiązku, o którym mowa:

a) w ust. 6 w rozdziale II w sekcji I,

b) w ust. 6 lit. b w rozdziale II w sekcji II

– załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

7) postępowanie, po przeprowadzeniu badania poubojowego, w sposób inny niż określony:

a) w ust. 16 lit. d w rozdziale IV w sekcji I,

b) w ust. 7 lit. c w rozdziale IV w sekcji II

– załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

8) transport w widoczny sposób czystych:

a) głów niezawierających materiału szczególnego ryzyka, o którym mowa w art. 8 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającego zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii (Dz. Urz. WE L 147 z 31.05.2001, str. 1, z późn. zm.3) – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 289), zwanego dalej „rozporządzeniem 999/2001”,

b) kończyn poniżej stawu nadgarstkowego i skokowego

– niepoddanych oskórowaniu lub sparzeniu i usunięciu sierści do zakładu zatwierdzonego zgodnie z art. 4 ust. 2 rozporządzenia 853/2004, dokonującego dalszej obróbki w celu przetworzenia w żywność – w przypadku, o którym mowa w ust. 18 lit. c w rozdziale IV w sekcji I załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

9) [2]  ubój zwierząt w gospodarstwie pochodzenia – w przypadku, o którym mowa w rozdziale VIa w sekcji I załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

9a) [3] stosowanie podczas dojrzewania na sucho świeżego mięsa wołowego innych niż określone w ust. 2a w rozdziale VII w sekcji I załącznika III do rozporządzenia 853/2004 kombinacji parametrów takich jak: temperatura powierzchni, wilgotność względna, przepływ powietrza i czas lub poddawanie dojrzewaniu na sucho świeżego mięsa zwierząt z gatunków innych niż bydło – w przypadku, o którym mowa w tym przepisie;

10) transport mięsa bez zachowania temperatury określonej w ust. 1 lit. a w rozdziale VII w sekcji I załącznika III do rozporządzenia 853/2004 – w przypadku, o którym mowa w ust. 3 w rozdziale VII w sekcji I załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

11) ubój zwierząt w rzeźni – w przypadku, o którym mowa w ust. 10 w rozdziale IV w sekcji II załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

12) stosowanie przepisów określonych w sekcji I załącznika III do rozporządzenia 853/2004 do produkcji i wprowadzania na rynek mięsa ptaków bezgrzebieniowych – w przypadku, o którym mowa w ust. 2 w sekcji III załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

13) ubój w gospodarstwie drobiu określonego w ust. 1 lit. b pkt i w rozdziale IV w sekcji II załącznika III do rozporządzenia 853/2004 – w przypadku, o którym mowa w rozdziale VI w sekcji II załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

14) ubój w miejscu pochodzenia zwierząt określonych w ust. 3 w sekcji III załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

15) poświadczanie w informacjach dotyczących łańcucha żywnościowego [4] przez podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze, o którym mowa w ust. 3 w sekcji III załącznika III do rozporządzenia 853/2004, że ubój i wykrwawianie zwierząt wymienionych w ust. 3 w sekcji III załącznika III do rozporządzenia 853/2004 zostały przeprowadzone prawidłowo, z podaniem daty i czasu przeprowadzenia tego uboju – w przypadku, o którym mowa w ust. 3a w sekcji III załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

16) ubój w gospodarstwie zwierząt określonych w ust. 4 w sekcji III załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

17) dostarczanie głów zwierząt łownych z gatunku wrażliwego na włośnicę pozyskanych podczas polowania do przedsiębiorstwa lub zakładu zatwierdzonego zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.4)) w celu wytworzenia trofeów myśliwskich – w przypadku, o którym mowa w ust. 4 lit. a w rozdziale II w sekcji IV załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

18) postępowanie w sposób inny niż określony w ust. 5 w rozdziale III w sekcji IV załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

19) odstępstwo od wymogu określonego w ust. 2 lit. a w rozdziale III w sekcji V załącznika do rozporządzenia 853/2004;

19a) [5] stosowanie podczas dojrzewania na sucho surowych wyrobów mięsnych z mięsa wołowego innych niż określone w ust. 2a w rozdziale VII w sekcji I załącznika III do rozporządzenia 853/2004 kombinacji parametrów takich jak: temperatura powierzchni, wilgotność względna, przepływ powietrza i czas lub poddawanie dojrzewaniu na sucho surowych wyrobów mięsnych z mięsa zwierząt z gatunków innych niż bydło – zgodnie z ust. 6 w rozdziale III w sekcji V załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

20) odstępstwo od wymogów dotyczących dokumentu rejestracyjnego – w przypadku, o którym mowa w ust. 7 w rozdziale I w sekcji VII załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

21) zanurzenie żywych małży w wodzie morskiej w strefie sanitarnej na okres krótszy niż określony w ust. 2 lit. c w części C w rozdziale II w sekcji VII załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

22) odstępstwo od wymogu przeprowadzania obróbki – w przypadku, o którym mowa w ust. 3 lit. c w części D w rozdziale III w sekcji VIII załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

23) odstępstwo od wymogów dotyczących transportu mrożonych produktów rybołówstwa – w przypadku, o którym mowa w ust. 2 w rozdziale VIII w sekcji VIII załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

24) używanie mleka surowego pochodzącego od zwierząt określonych w ust. 2 w części I w rozdziale I w sekcji IX załącznika III do rozporządzenia 853/2004 – w przypadku, o którym mowa w ust. 3 w części I w rozdziale I w sekcji IX załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

25) stosowanie wyższej temperatury dla mleka surowego niż określona:

a) w ust. 2 i 3 w części II B w rozdziale I w sekcji IX załącznika III do rozporządzenia 853/2004 w – w przypadku, o którym mowa w ust. 4 lit. b w części II B w rozdziale I w sekcji IX załącznika III do rozporządzenia 853/2004,

b) w ust. 1 w części I w rozdziale II w sekcji IX załącznika III do rozporządzenia 853/2004 – w przypadku, o którym mowa w ust. 2 lit. b w części I w rozdziale II w sekcji IX załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

26) dostarczanie przez punkty skupu i garbarnie surowca do produkcji:

a) żelatyny przeznaczonej do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w ust. 5 w rozdziale I w sekcji XIV załącznika III do rozporządzenia 853/2004,

b) kolagenu przeznaczonego do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w ust. 5 w rozdziale I w sekcji XV załącznika III do rozporządzenia 853/2004.

[1] § 1 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii (Dz.U. poz. 1353). Zmiana weszła w życie 22 października 2025 r.

[2] § 1 pkt 9 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii (Dz.U. poz. 1353). Zmiana weszła w życie 22 października 2025 r.

[3] § 1 pkt 9a dodany przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii (Dz.U. poz. 1353). Zmiana weszła w życie 22 października 2025 r.

[4] § 1 pkt 15 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii (Dz.U. poz. 1353). Zmiana weszła w życie 22 października 2025 r.

[5] § 1 pkt 19a dodany przez § 1 pkt 1 lit. e) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii (Dz.U. poz. 1353). Zmiana weszła w życie 22 października 2025 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2022.08.11 do 2025.10.21

§ 1. [Udzielanie zgody przez powiatowego lekarza weterynarii] Powiatowy lekarz weterynarii w celu realizacji zadań wynikających z przepisów rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.2) – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zwanego dalej „rozporządzeniem 853/2004”, wydaje decyzje administracyjne w sprawie udzielenia zgody na:

1) wykorzystanie surowego mleka niespełniającego kryteriów ustanowionych w sekcji IX załącznika III do rozporządzenia 853/2004 dotyczących liczby drobnoustrojów lub liczby komórek somatycznych przy wytwarzaniu serów o okresie dojrzewania wynoszącym co najmniej 60 dni oraz produktów mleczarskich uzyskanych w związku z wytwarzaniem takich serów – w przypadku, o którym mowa w art. 10 ust. 8 lit. b rozporządzenia 853/2004;

2) przyjmowanie zwierząt do rzeźni – w przypadku, o którym mowa w ust. 7 w sekcji III załącznika II do rozporządzenia 853/2004;

3) transport do rzeźni zwierząt, o których mowa w ust. 2 w rozdziale I:

a) w sekcji I,

b) w sekcji II

– załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

4) zwolnienie przedsiębiorstwa spożywczego z obowiązku, o którym mowa w ust. 1b w rozdziale II w sekcji I załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

5) dokonanie, w tych samych pomieszczeniach, lecz w innym czasie, czynności, o których mowa w ust. 2 lit. b w rozdziale II:

a) w sekcji I,

b) w sekcji II

– załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

6) zwolnienie przedsiębiorstwa spożywczego z obowiązku, o którym mowa:

a) w ust. 6 w rozdziale II w sekcji I,

b) w ust. 6 lit. b w rozdziale II w sekcji II

– załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

7) postępowanie, po przeprowadzeniu badania poubojowego, w sposób inny niż określony:

a) w ust. 16 lit. d w rozdziale IV w sekcji I,

b) w ust. 7 lit. c w rozdziale IV w sekcji II

– załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

8) transport w widoczny sposób czystych:

a) głów niezawierających materiału szczególnego ryzyka, o którym mowa w art. 8 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającego zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii (Dz. Urz. WE L 147 z 31.05.2001, str. 1, z późn. zm.3) – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 289), zwanego dalej „rozporządzeniem 999/2001”,

b) kończyn poniżej stawu nadgarstkowego i skokowego

– niepoddanych oskórowaniu lub sparzeniu i usunięciu sierści do zakładu zatwierdzonego zgodnie z art. 4 ust. 2 rozporządzenia 853/2004, dokonującego dalszej obróbki w celu przetworzenia w żywność – w przypadku, o którym mowa w ust. 18 lit. c w rozdziale IV w sekcji I załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

9) ubój w gospodarstwie pochodzenia bydła domowego, z wyłączeniem bizonów, świń lub zwierząt gospodarskich nieparzystokopytnych – w przypadku, o którym mowa w rozdziale VIa w sekcji I załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

10) transport mięsa bez zachowania temperatury określonej w ust. 1 lit. a w rozdziale VII w sekcji I załącznika III do rozporządzenia 853/2004 – w przypadku, o którym mowa w ust. 3 w rozdziale VII w sekcji I załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

11) ubój zwierząt w rzeźni – w przypadku, o którym mowa w ust. 10 w rozdziale IV w sekcji II załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

12) stosowanie przepisów określonych w sekcji I załącznika III do rozporządzenia 853/2004 do produkcji i wprowadzania na rynek mięsa ptaków bezgrzebieniowych – w przypadku, o którym mowa w ust. 2 w sekcji III załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

13) ubój w gospodarstwie drobiu określonego w ust. 1 lit. b pkt i w rozdziale IV w sekcji II załącznika III do rozporządzenia 853/2004 – w przypadku, o którym mowa w rozdziale VI w sekcji II załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

14) ubój w miejscu pochodzenia zwierząt określonych w ust. 3 w sekcji III załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

15) poświadczanie, w drodze oświadczenia, przez podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze, o którym mowa w ust. 3 w sekcji III załącznika III do rozporządzenia 853/2004, że ubój i wykrwawianie zwierząt wymienionych w ust. 3 w sekcji III załącznika III do rozporządzenia 853/2004 zostały przeprowadzone prawidłowo, z podaniem daty i czasu przeprowadzenia tego uboju – w przypadku, o którym mowa w ust. 3a w sekcji III załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

16) ubój w gospodarstwie zwierząt określonych w ust. 4 w sekcji III załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

17) dostarczanie głów zwierząt łownych z gatunku wrażliwego na włośnicę pozyskanych podczas polowania do przedsiębiorstwa lub zakładu zatwierdzonego zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.4)) w celu wytworzenia trofeów myśliwskich – w przypadku, o którym mowa w ust. 4 lit. a w rozdziale II w sekcji IV załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

18) postępowanie w sposób inny niż określony w ust. 5 w rozdziale III w sekcji IV załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

19) odstępstwo od wymogu określonego w ust. 2 lit. a w rozdziale III w sekcji V załącznika do rozporządzenia 853/2004;

20) odstępstwo od wymogów dotyczących dokumentu rejestracyjnego – w przypadku, o którym mowa w ust. 7 w rozdziale I w sekcji VII załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

21) zanurzenie żywych małży w wodzie morskiej w strefie sanitarnej na okres krótszy niż określony w ust. 2 lit. c w części C w rozdziale II w sekcji VII załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

22) odstępstwo od wymogu przeprowadzania obróbki – w przypadku, o którym mowa w ust. 3 lit. c w części D w rozdziale III w sekcji VIII załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

23) odstępstwo od wymogów dotyczących transportu mrożonych produktów rybołówstwa – w przypadku, o którym mowa w ust. 2 w rozdziale VIII w sekcji VIII załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

24) używanie mleka surowego pochodzącego od zwierząt określonych w ust. 2 w części I w rozdziale I w sekcji IX załącznika III do rozporządzenia 853/2004 – w przypadku, o którym mowa w ust. 3 w części I w rozdziale I w sekcji IX załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

25) stosowanie wyższej temperatury dla mleka surowego niż określona:

a) w ust. 2 i 3 w części II B w rozdziale I w sekcji IX załącznika III do rozporządzenia 853/2004 w – w przypadku, o którym mowa w ust. 4 lit. b w części II B w rozdziale I w sekcji IX załącznika III do rozporządzenia 853/2004,

b) w ust. 1 w części I w rozdziale II w sekcji IX załącznika III do rozporządzenia 853/2004 – w przypadku, o którym mowa w ust. 2 lit. b w części I w rozdziale II w sekcji IX załącznika III do rozporządzenia 853/2004;

26) dostarczanie przez punkty skupu i garbarnie surowca do produkcji:

a) żelatyny przeznaczonej do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w ust. 5 w rozdziale I w sekcji XIV załącznika III do rozporządzenia 853/2004,

b) kolagenu przeznaczonego do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w ust. 5 w rozdziale I w sekcji XV załącznika III do rozporządzenia 853/2004.