history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2022-12-14    (Dz.U.2022.2612 tekst jednolity)

Art. 4. (uchylony)

Wersja obowiązująca od 2022-12-14    (Dz.U.2022.2612 tekst jednolity)

Art. 4. (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2022-04-06 do 2022-12-13    (Dz.U.2022.765 tekst jednolity)

Art. 4. (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2002-10-01 do 2022-04-05

[10] (skreślony).

[10] Art. 4 skreślony przez art. 1 pkt 2 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o regulacji rynku cukru (Dz.U. Nr 76, poz. 810). Zmiana weszła w życie 1 października 2002 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 1997-01-07 do 2002-09-30

[Ustalenie limitów] 1. [4] Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ustala corocznie spółkom, o których mowa w art. 6 ust. 1, oraz producentom cukru pozostającym poza tymi spółkami do dnia 31 października roku poprzedzającego przyszłoroczną kampanię cukrowniczą limity określające:

1) maksymalną ilość cukru, jaka może być wyprodukowana w ramach kwoty A,

2) maksymalną ilość wyprodukowanego cukru w ramach kwoty A, która może być wprowadzona na rynek krajowy w ciągu kwartału,

3) maksymalną ilość cukru, jaka może być wyprodukowana w ramach kwoty B.

2. [5] Ustalenie limitów produkcji cukru, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 3, następuje przez dokonanie podziału kwot A i B. Limit ustala się jako iloczyn średniego przerobu dobowego buraków i wydajności cukru z ostatnich trzech kampanii oraz liczby dni w kampanii, przy założeniu jednakowej długości kampanii prowadzonej przez wszystkich producentów, pomniejszony o przekroczenie limitu, o którym mowa w ust. 1 pkt 1.

3. Producenci cukru mogą zbywać prawa do przyznanych limitów, o których mowa w ust. 1, lub ich części Spółkom Cukrowym lub producentom cukru [6] - powiadamiając o tym niezwłocznie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

3a. [7] W przypadku nieuruchomienia przez producenta produkcji cukru w danej kampanii, przyznany producentowi limit produkcyjny obligatoryjnie zostaje przekazany za pośrednictwem Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej innym producentom, którzy przejęli bazę surowcową tego producenta.

4. Spółki cukrowe, o których mowa w art. 6 ust. 1, określają zasady podziału limitów wymienionych w ust. 1 dla podmiotów produkujących cukier, których są współwłaścicielami.

5. Producenci cukru wprowadzający na rynek krajowy cukier ponad limit ustalony na podstawie ust. 1, 3 i 4 są zobowiązani do wnoszenia opłat sankcyjnych w wysokości 100% wartości sprzedanego cukru na rynku krajowym ponad ten limit.

6. [8] Opłaty, o których mowa w ust. 5, stanowiące dochód budżetu państwa, wpłacane są bez wezwania w terminie 14 dni od daty wprowadzenia cukru do obrotu na rachunek urzędu skarbowego, właściwego ze względu na siedzibę producenta, i podlegają przepisom ustawy o zobowiązaniach podatkowych.

[4] Art. 4 ust. 1 w brzmieniu ustalony przez art. 1 pkt 4 lit. a) ustawy z dnia 20 listopada 1996 r. o zmianie ustawy o regulacji rynku cukru i przekształceniach własnościowych w przemyśle cukrowniczym (Dz.U. Nr 152, poz. 724). Zmiana weszła w życie 7 stycznia 1997 r.

[5] Art. 4 ust. 2 w brzmieniu ustalony przez art. 1 pkt 4 lit. b) ustawy z dnia 20 listopada 1996 r. o zmianie ustawy o regulacji rynku cukru i przekształceniach własnościowych w przemyśle cukrowniczym (Dz.U. Nr 152, poz. 724). Zmiana weszła w życie 7 stycznia 1997 r.

[6] Art. 4 ust. 3 w brzmieniu ustalony przez art. 1 pkt 4 lit. c) ustawy z dnia 20 listopada 1996 r. o zmianie ustawy o regulacji rynku cukru i przekształceniach własnościowych w przemyśle cukrowniczym (Dz.U. Nr 152, poz. 724). Zmiana weszła w życie 7 stycznia 1997 r.

[7] Art. 4 ust. 3a dodany przez art. 1 pkt 4 lit. d) ustawy z dnia 20 listopada 1996 r. o zmianie ustawy o regulacji rynku cukru i przekształceniach własnościowych w przemyśle cukrowniczym (Dz.U. Nr 152, poz. 724). Zmiana weszła w życie 7 stycznia 1997 r.

[8] Art. 4 ust. 6 w brzmieniu ustalony przez art. 1 pkt 4 lit. e) ustawy z dnia 20 listopada 1996 r. o zmianie ustawy o regulacji rynku cukru i przekształceniach własnościowych w przemyśle cukrowniczym (Dz.U. Nr 152, poz. 724). Zmiana weszła w życie 7 stycznia 1997 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 1994-10-01 do 1997-01-06

[Ustalenie limitów] 1. Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ustala corocznie spółkom, o których mowa w art. 6, oraz producentom cukru pozostającym poza tymi spółkami limity określające:

1) maksymalną ilość cukru, jaka może być wyprodukowana w ramach kwoty A,

2) maksymalną ilość wyprodukowanego cukru w ramach kwoty A, która może być wprowadzona na rynek krajowy w ciągu kwartału,

3) maksymalną ilość cukru, jaka może być wyprodukowana w ramach kwoty B.

2. Ustalenie limitów produkcji cukru, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 3, następuje przez dokonanie podziału kwot A i B w następujący sposób:

1) 90% tych limitów ustalane będzie jako iloczyn średnioważonego przerobu dobowego buraków i wydajności cukru z ostatnich trzech kampanii, przy założeniu jednakowej długości kampanii we wszystkich cukrowniach, pomniejszonej o przekroczenie limitu, o którym mowa w ust. 1 pkt 1,

2) 10% tych limitów ustalane będzie w proporcji do przyrostu wartości środków trwałych i zapasów w ostatnich dwóch latach, z wyłączeniem wartości zapasów wyrobów gotowych.

3. Producenci cukru mogą zbywać prawa do przyznanych limitów, o których mowa w ust. 1, lub ich części - powiadamiając o tym niezwłocznie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

4. Spółki cukrowe, o których mowa w art. 6 ust. 1, określają zasady podziału limitów wymienionych w ust. 1 dla podmiotów produkujących cukier, których są współwłaścicielami.

5. Producenci cukru wprowadzający na rynek krajowy cukier ponad limit ustalony na podstawie ust. 1, 3 i 4 są zobowiązani do wnoszenia opłat sankcyjnych w wysokości 100% wartości sprzedanego cukru na rynku krajowym ponad ten limit.

6. Opłaty, o których mowa w ust. 5, stanowią dochód budżetu państwa i podlegają przepisom ustawy o zobowiązaniach podatkowych.