history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2024-01-01

§ 39. [Wniosek] Wniosek, o którym mowa w art. 15 ust. 1 ustawy, oprócz informacji wymienionych w art. 15 ust. 3 ustawy zawiera:

1) informacje o:

a) rejestracji:

– działalności, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy, w siedzibie stada,

– rzeźni,

– zakładu drobiu,

– zakładu przetwórczego lub spalarni,

b) zmianie danych w zakresie:

– zarejestrowanej działalności, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy, w siedzibie stada,

– zarejestrowanej rzeźni,

– zarejestrowanego zakładu drobiu,

– zarejestrowanego zakładu przetwórczego lub spalarni;

2) datę rejestracji albo zatwierdzenia, o których mowa w art. 15 ust. 4 ustawy, jeżeli dotyczy;

3) datę zaprzestania wykonywania działalności, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy;

4) datę zaprzestania prowadzenia rzeźni, zakładu drobiu, zakładu przetwórczego lub spalarni;

5) weterynaryjny numer identyfikacyjny dzierżawionej rzeźni oraz wskazanie okresu, na jaki została zawarta umowa dzierżawy, jeżeli dotyczy;

6) typ działalności, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy – w przypadku siedziby stada;

7) gatunki lub kategorie utrzymywanych zwierząt;

8) opis obiektu, w którym:

a) wykonuje się działalność, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy,

b) prowadzi się rzeźnię, zakład drobiu, zakład przetwórczy lub spalarnię;

9) kierunek lub wielkość produkcji;

10) wykaz działek ewidencyjnych, na których są położone siedziba stada, rzeźnia, zakład drobiu, zakład przetwórczy lub spalarnia;

11) określenie zakładu w rozumieniu art. 4 pkt 27 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 z dnia 9 marca 2016 r. w sprawie przenośnych chorób zwierząt oraz zmieniającego i uchylającego niektóre akty w dziedzinie zdrowia zwierząt („Prawo o zdrowiu zwierząt”) (Dz. Urz. UE L 84 z 31.03.2016, str. 1, z późn. zm.4)), zwanego dalej „rozporządzeniem 2016/429”, w którym przebywa zwierzę;

12) określenie czasu przebywania zwierząt na pastwisku zgodnie z art. 3 ust. 3 lit. d i e rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/520 z dnia 24 marca 2021 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 w odniesieniu do identyfikowalności niektórych utrzymywanych zwierząt lądowych (Dz. Urz. UE L 104 z 25.03.2021, str. 39, z późn. zm.5)), jeżeli dotyczy;

13) dane teleadresowe składającego wniosek obejmujące:

a) adres poczty elektronicznej lub adres do doręczeń elektronicznych,

b) numer telefonu,

c) numer identyfikacji podatkowej (NIP);

14) dane teleadresowe podmiotu w rozumieniu art. 4 pkt 24 rozporządzenia 2016/429 oraz osoby zawodowo zajmującej się zwierzętami w rozumieniu art. 4 pkt 26 rozporządzenia 2016/429 obejmujące:

a) adres poczty elektronicznej lub adres do doręczeń elektronicznych,

b) numer telefonu,

c) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres podmiotu w rozumieniu art. 4 pkt 24 rozporządzenia 2016/429 oraz osoby zawodowo zajmującej się zwierzętami w rozumieniu art. 4 pkt 26 rozporządzenia 2016/429, a także ich numer PESEL, numer REGON i NIP, o ile zostały nadane;

15) opis systemu utrzymywania zwierząt, jeżeli dotyczy, w odniesieniu do:

a) bydła:

– otwarty,

– zamknięty na uwięzi,

– zamknięty bez uwięzi wolnostanowiskowy:

– – z wydzielonymi legowiskami,

– – bez wydzielonych legowisk na ściółce,

– – bez wydzielonych legowisk i ściółki,

– mieszany, w przypadku gdy w siedzibie stada są obiekty o różnych systemach utrzymywania, o których mowa w tiret drugim i trzecim,

– zamknięty w kojcu:

– – pojedynczo,

– – grupowo,

b) owiec:

– otwarty,

– zamknięty:

– – pojedynczo,

– – grupowo,

c) kóz:

– otwarty,

– zamknięty:

– – na stanowisku na uwięzi,

– – w kojcu bez uwięzi: pojedynczo, grupowo lub z możliwością korzystania z wybiegów,

d) świń:

– otwarty,

– zamknięty w kojcu na ściółce lub bez ściółki:

– – pojedynczo,

– – grupowo,

e) koniowatych:

– otwarty:

– – z zadaszeniem,

– – bez zadaszenia,

– zamknięty:

– – w boksie,

– – na stanowisku na uwięzi,

– – wolnostanowiskowy bez uwięzi,

f) ptaków w zakładzie drobiu:

– ekologiczny,

– wolnowybiegowy,

– ściółkowy,

– klatkowy;

– inny niż wymieniony w tiret pierwszym–czwartym;

16) w odniesieniu do świń opis modelu produkcji:

a) świń przeznaczonych do uboju przy użyciu zwierząt urodzonych w siedzibie stada albo

b) świń przeznaczonych do uboju przy użyciu zakupionych prosiąt lub warchlaków urodzonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, albo

c) świń przeznaczonych do uboju przy użyciu zakupionych prosiąt lub warchlaków urodzonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz przy użyciu zwierząt urodzonych w siedzibie stada, albo

d) świń przeznaczonych do uboju przy zastosowaniu tuczu zwierząt urodzonych poza siedzibą stada, za wynagrodzeniem, w tym w ramach umowy, której przedmiotem jest realizacja tego tuczu zwierząt, albo

da) [6] świń przeznaczonych wyłącznie do produkcji mięsa na użytek własny, albo

e) prosiąt lub warchlaków urodzonych w siedzibie stada, przeznaczonych do sprzedaży, albo

f) innego niż wymieniony w lit. a–e;

17) dodatkowe dokumenty dołączane do wniosku, w tym decyzję powiatowego lekarza weterynarii potwierdzającą nadanie weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego lub kopię takiej decyzji, jeżeli numer ten został nadany w drodze decyzji.

[6] § 39 pkt 16 lit. da) dodana przez § 1 pkt 23 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 listopada 2023 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie dokonywania zgłoszeń, składania wniosków lub przekazywania informacji do komputerowej bazy danych (Dz.U. poz. 2450). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2024 r.

Wersja obowiązująca od 2024-01-01

§ 39. [Wniosek] Wniosek, o którym mowa w art. 15 ust. 1 ustawy, oprócz informacji wymienionych w art. 15 ust. 3 ustawy zawiera:

1) informacje o:

a) rejestracji:

– działalności, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy, w siedzibie stada,

– rzeźni,

– zakładu drobiu,

– zakładu przetwórczego lub spalarni,

b) zmianie danych w zakresie:

– zarejestrowanej działalności, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy, w siedzibie stada,

– zarejestrowanej rzeźni,

– zarejestrowanego zakładu drobiu,

– zarejestrowanego zakładu przetwórczego lub spalarni;

2) datę rejestracji albo zatwierdzenia, o których mowa w art. 15 ust. 4 ustawy, jeżeli dotyczy;

3) datę zaprzestania wykonywania działalności, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy;

4) datę zaprzestania prowadzenia rzeźni, zakładu drobiu, zakładu przetwórczego lub spalarni;

5) weterynaryjny numer identyfikacyjny dzierżawionej rzeźni oraz wskazanie okresu, na jaki została zawarta umowa dzierżawy, jeżeli dotyczy;

6) typ działalności, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy – w przypadku siedziby stada;

7) gatunki lub kategorie utrzymywanych zwierząt;

8) opis obiektu, w którym:

a) wykonuje się działalność, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy,

b) prowadzi się rzeźnię, zakład drobiu, zakład przetwórczy lub spalarnię;

9) kierunek lub wielkość produkcji;

10) wykaz działek ewidencyjnych, na których są położone siedziba stada, rzeźnia, zakład drobiu, zakład przetwórczy lub spalarnia;

11) określenie zakładu w rozumieniu art. 4 pkt 27 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 z dnia 9 marca 2016 r. w sprawie przenośnych chorób zwierząt oraz zmieniającego i uchylającego niektóre akty w dziedzinie zdrowia zwierząt („Prawo o zdrowiu zwierząt”) (Dz. Urz. UE L 84 z 31.03.2016, str. 1, z późn. zm.4)), zwanego dalej „rozporządzeniem 2016/429”, w którym przebywa zwierzę;

12) określenie czasu przebywania zwierząt na pastwisku zgodnie z art. 3 ust. 3 lit. d i e rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/520 z dnia 24 marca 2021 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 w odniesieniu do identyfikowalności niektórych utrzymywanych zwierząt lądowych (Dz. Urz. UE L 104 z 25.03.2021, str. 39, z późn. zm.5)), jeżeli dotyczy;

13) dane teleadresowe składającego wniosek obejmujące:

a) adres poczty elektronicznej lub adres do doręczeń elektronicznych,

b) numer telefonu,

c) numer identyfikacji podatkowej (NIP);

14) dane teleadresowe podmiotu w rozumieniu art. 4 pkt 24 rozporządzenia 2016/429 oraz osoby zawodowo zajmującej się zwierzętami w rozumieniu art. 4 pkt 26 rozporządzenia 2016/429 obejmujące:

a) adres poczty elektronicznej lub adres do doręczeń elektronicznych,

b) numer telefonu,

c) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres podmiotu w rozumieniu art. 4 pkt 24 rozporządzenia 2016/429 oraz osoby zawodowo zajmującej się zwierzętami w rozumieniu art. 4 pkt 26 rozporządzenia 2016/429, a także ich numer PESEL, numer REGON i NIP, o ile zostały nadane;

15) opis systemu utrzymywania zwierząt, jeżeli dotyczy, w odniesieniu do:

a) bydła:

– otwarty,

– zamknięty na uwięzi,

– zamknięty bez uwięzi wolnostanowiskowy:

– – z wydzielonymi legowiskami,

– – bez wydzielonych legowisk na ściółce,

– – bez wydzielonych legowisk i ściółki,

– mieszany, w przypadku gdy w siedzibie stada są obiekty o różnych systemach utrzymywania, o których mowa w tiret drugim i trzecim,

– zamknięty w kojcu:

– – pojedynczo,

– – grupowo,

b) owiec:

– otwarty,

– zamknięty:

– – pojedynczo,

– – grupowo,

c) kóz:

– otwarty,

– zamknięty:

– – na stanowisku na uwięzi,

– – w kojcu bez uwięzi: pojedynczo, grupowo lub z możliwością korzystania z wybiegów,

d) świń:

– otwarty,

– zamknięty w kojcu na ściółce lub bez ściółki:

– – pojedynczo,

– – grupowo,

e) koniowatych:

– otwarty:

– – z zadaszeniem,

– – bez zadaszenia,

– zamknięty:

– – w boksie,

– – na stanowisku na uwięzi,

– – wolnostanowiskowy bez uwięzi,

f) ptaków w zakładzie drobiu:

– ekologiczny,

– wolnowybiegowy,

– ściółkowy,

– klatkowy;

– inny niż wymieniony w tiret pierwszym–czwartym;

16) w odniesieniu do świń opis modelu produkcji:

a) świń przeznaczonych do uboju przy użyciu zwierząt urodzonych w siedzibie stada albo

b) świń przeznaczonych do uboju przy użyciu zakupionych prosiąt lub warchlaków urodzonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, albo

c) świń przeznaczonych do uboju przy użyciu zakupionych prosiąt lub warchlaków urodzonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz przy użyciu zwierząt urodzonych w siedzibie stada, albo

d) świń przeznaczonych do uboju przy zastosowaniu tuczu zwierząt urodzonych poza siedzibą stada, za wynagrodzeniem, w tym w ramach umowy, której przedmiotem jest realizacja tego tuczu zwierząt, albo

da) [6] świń przeznaczonych wyłącznie do produkcji mięsa na użytek własny, albo

e) prosiąt lub warchlaków urodzonych w siedzibie stada, przeznaczonych do sprzedaży, albo

f) innego niż wymieniony w lit. a–e;

17) dodatkowe dokumenty dołączane do wniosku, w tym decyzję powiatowego lekarza weterynarii potwierdzającą nadanie weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego lub kopię takiej decyzji, jeżeli numer ten został nadany w drodze decyzji.

[6] § 39 pkt 16 lit. da) dodana przez § 1 pkt 23 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 listopada 2023 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie dokonywania zgłoszeń, składania wniosków lub przekazywania informacji do komputerowej bazy danych (Dz.U. poz. 2450). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2024 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2023-11-25 do 2023-12-31

§ 39. [Wniosek] Wniosek, o którym mowa w art. 15 ust. 1 ustawy, oprócz informacji wymienionych w art. 15 ust. 3 ustawy zawiera:

1) informacje o:

a) rejestracji:

– działalności, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy, w siedzibie stada,

– rzeźni,

– zakładu drobiu,

– zakładu przetwórczego lub spalarni,

b) zmianie danych w zakresie:

– zarejestrowanej działalności, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy, w siedzibie stada,

– zarejestrowanej rzeźni,

– zarejestrowanego zakładu drobiu,

– zarejestrowanego zakładu przetwórczego lub spalarni;

2) datę rejestracji albo zatwierdzenia, o których mowa w art. 15 ust. 4 ustawy, jeżeli dotyczy;

3) datę zaprzestania wykonywania działalności, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy;

4) datę zaprzestania prowadzenia rzeźni, zakładu drobiu, zakładu przetwórczego lub spalarni;

5) weterynaryjny numer identyfikacyjny dzierżawionej rzeźni oraz wskazanie okresu, na jaki została zawarta umowa dzierżawy, jeżeli dotyczy;

6) typ działalności, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy – w przypadku siedziby stada;

7) gatunki lub kategorie utrzymywanych zwierząt;

8) opis obiektu, w którym:

a) wykonuje się działalność, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy,

b) prowadzi się rzeźnię, zakład drobiu, zakład przetwórczy lub spalarnię;

9) kierunek lub wielkość produkcji;

10) wykaz działek ewidencyjnych, na których są położone siedziba stada, rzeźnia, zakład drobiu, zakład przetwórczy lub spalarnia;

11) określenie zakładu w rozumieniu art. 4 pkt 27 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 z dnia 9 marca 2016 r. w sprawie przenośnych chorób zwierząt oraz zmieniającego i uchylającego niektóre akty w dziedzinie zdrowia zwierząt („Prawo o zdrowiu zwierząt”) (Dz. Urz. UE L 84 z 31.03.2016, str. 1, z późn. zm.4)), zwanego dalej „rozporządzeniem 2016/429”, w którym przebywa zwierzę;

12) określenie czasu przebywania zwierząt na pastwisku zgodnie z art. 3 ust. 3 lit. d i e rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/520 z dnia 24 marca 2021 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 w odniesieniu do identyfikowalności niektórych utrzymywanych zwierząt lądowych (Dz. Urz. UE L 104 z 25.03.2021, str. 39, z późn. zm.5)), jeżeli dotyczy;

13) dane teleadresowe składającego wniosek obejmujące:

a) adres poczty elektronicznej lub adres do doręczeń elektronicznych,

b) numer telefonu,

c) numer identyfikacji podatkowej (NIP);

14) dane teleadresowe podmiotu w rozumieniu art. 4 pkt 24 rozporządzenia 2016/429 oraz osoby zawodowo zajmującej się zwierzętami w rozumieniu art. 4 pkt 26 rozporządzenia 2016/429 obejmujące:

a) adres poczty elektronicznej lub adres do doręczeń elektronicznych,

b) numer telefonu,

c) [34] imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres podmiotu w rozumieniu art. 4 pkt 24 rozporządzenia 2016/429 oraz osoby zawodowo zajmującej się zwierzętami w rozumieniu art. 4 pkt 26 rozporządzenia 2016/429, a także ich numer PESEL, numer REGON i NIP, o ile zostały nadane;

15) opis systemu utrzymywania zwierząt, jeżeli dotyczy, w odniesieniu do:

a) bydła:

– otwarty,

– zamknięty na uwięzi,

– zamknięty bez uwięzi wolnostanowiskowy:

– – z wydzielonymi legowiskami,

– – bez wydzielonych legowisk na ściółce,

– – bez wydzielonych legowisk i ściółki,

– mieszany, w przypadku gdy w siedzibie stada są obiekty o różnych systemach utrzymywania, o których mowa w tiret drugim i trzecim,

– zamknięty w kojcu:

– – pojedynczo,

– – grupowo,

b) owiec:

– otwarty,

– zamknięty:

– – pojedynczo,

– – grupowo,

c) kóz:

– otwarty,

– zamknięty:

– – na stanowisku na uwięzi,

– – w kojcu bez uwięzi: pojedynczo, grupowo lub z możliwością korzystania z wybiegów,

d) świń:

– otwarty,

– zamknięty w kojcu na ściółce lub bez ściółki:

– – pojedynczo,

– – grupowo,

e) koniowatych:

– otwarty:

– – z zadaszeniem,

– – bez zadaszenia,

– zamknięty:

– – w boksie,

– – na stanowisku na uwięzi,

– – wolnostanowiskowy bez uwięzi,

f) [35] ptaków w zakładzie drobiu:

– ekologiczny,

– wolnowybiegowy,

– ściółkowy,

– klatkowy;

– inny niż wymieniony w tiret pierwszym–czwartym;

16) w odniesieniu do świń opis modelu produkcji:

a) świń przeznaczonych do uboju przy użyciu zwierząt urodzonych w siedzibie stada albo

b) świń przeznaczonych do uboju przy użyciu zakupionych prosiąt lub warchlaków urodzonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, albo

c) świń przeznaczonych do uboju przy użyciu zakupionych prosiąt lub warchlaków urodzonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz przy użyciu zwierząt urodzonych w siedzibie stada, albo

d) świń przeznaczonych do uboju przy zastosowaniu tuczu zwierząt urodzonych poza siedzibą stada, za wynagrodzeniem, w tym w ramach umowy, której przedmiotem jest realizacja tego tuczu zwierząt, albo

e) prosiąt lub warchlaków urodzonych w siedzibie stada, przeznaczonych do sprzedaży, albo

f) innego niż wymieniony w lit. a–e;

17) dodatkowe dokumenty dołączane do wniosku, w tym decyzję powiatowego lekarza weterynarii potwierdzającą nadanie weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego lub kopię takiej decyzji, jeżeli numer ten został nadany w drodze decyzji [36].

[34] § 39 pkt 14 lit. c) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 23 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 listopada 2023 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie dokonywania zgłoszeń, składania wniosków lub przekazywania informacji do komputerowej bazy danych (Dz.U. poz. 2450). Zmiana weszła w życie 25 listopada 2023 r.

[35] § 39 pkt 15 lit. f) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 23 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 listopada 2023 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie dokonywania zgłoszeń, składania wniosków lub przekazywania informacji do komputerowej bazy danych (Dz.U. poz. 2450). Zmiana weszła w życie 25 listopada 2023 r.

[36] § 39 pkt 17 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 23 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 listopada 2023 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie dokonywania zgłoszeń, składania wniosków lub przekazywania informacji do komputerowej bazy danych (Dz.U. poz. 2450). Zmiana weszła w życie 25 listopada 2023 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2023-03-15 do 2023-11-24

§ 39. [Wniosek] Wniosek, o którym mowa w art. 15 ust. 1 ustawy, oprócz informacji wymienionych w art. 15 ust. 3 ustawy zawiera:

1) informacje o:

a) rejestracji:

– działalności, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy, w siedzibie stada,

– rzeźni,

– zakładu drobiu,

– zakładu przetwórczego lub spalarni,

b) zmianie danych w zakresie:

– zarejestrowanej działalności, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy, w siedzibie stada,

– zarejestrowanej rzeźni,

– zarejestrowanego zakładu drobiu,

– zarejestrowanego zakładu przetwórczego lub spalarni;

2) datę rejestracji albo zatwierdzenia, o których mowa w art. 15 ust. 4 ustawy, jeżeli dotyczy;

3) datę zaprzestania wykonywania działalności, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy;

4) datę zaprzestania prowadzenia rzeźni, zakładu drobiu, zakładu przetwórczego lub spalarni;

5) weterynaryjny numer identyfikacyjny dzierżawionej rzeźni oraz wskazanie okresu, na jaki została zawarta umowa dzierżawy, jeżeli dotyczy;

6) typ działalności, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy – w przypadku siedziby stada;

7) gatunki lub kategorie utrzymywanych zwierząt;

8) opis obiektu, w którym:

a) wykonuje się działalność, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy,

b) prowadzi się rzeźnię, zakład drobiu, zakład przetwórczy lub spalarnię;

9) kierunek lub wielkość produkcji;

10) wykaz działek ewidencyjnych, na których są położone siedziba stada, rzeźnia, zakład drobiu, zakład przetwórczy lub spalarnia;

11) określenie zakładu w rozumieniu art. 4 pkt 27 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 z dnia 9 marca 2016 r. w sprawie przenośnych chorób zwierząt oraz zmieniającego i uchylającego niektóre akty w dziedzinie zdrowia zwierząt („Prawo o zdrowiu zwierząt”) (Dz. Urz. UE L 84 z 31.03.2016, str. 1, z późn. zm.4)), zwanego dalej „rozporządzeniem 2016/429”, w którym przebywa zwierzę;

12) określenie czasu przebywania zwierząt na pastwisku zgodnie z art. 3 ust. 3 lit. d i e rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/520 z dnia 24 marca 2021 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 w odniesieniu do identyfikowalności niektórych utrzymywanych zwierząt lądowych (Dz. Urz. UE L 104 z 25.03.2021, str. 39, z późn. zm.5)), jeżeli dotyczy;

13) dane teleadresowe składającego wniosek obejmujące:

a) adres poczty elektronicznej lub adres do doręczeń elektronicznych,

b) numer telefonu,

c) numer identyfikacji podatkowej (NIP);

14) dane teleadresowe podmiotu w rozumieniu art. 4 pkt 24 rozporządzenia 2016/429 oraz osoby zawodowo zajmującej się zwierzętami w rozumieniu art. 4 pkt 26 rozporządzenia 2016/429 obejmujące:

a) adres poczty elektronicznej lub adres do doręczeń elektronicznych,

b) numer telefonu,

c) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres podmiotu w rozumieniu art. 4 pkt 24 rozporządzenia 2016/429 oraz osoby zawodowo zajmującej się zwierzętami w rozumieniu art. 4 pkt 26 rozporządzenia 2016/429, a także ich numer identyfikacyjny Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (numer PESEL), numer identyfikacyjny w krajowym rejestrze urzędowym podmiotów gospodarki narodowej (numer REGON) i NIP, o ile zostały nadane;

15) opis systemu utrzymywania zwierząt, jeżeli dotyczy, w odniesieniu do:

a) bydła:

– otwarty,

– zamknięty na uwięzi,

– zamknięty bez uwięzi wolnostanowiskowy:

– – z wydzielonymi legowiskami,

– – bez wydzielonych legowisk na ściółce,

– – bez wydzielonych legowisk i ściółki,

– mieszany, w przypadku gdy w siedzibie stada są obiekty o różnych systemach utrzymywania, o których mowa w tiret drugim i trzecim,

– zamknięty w kojcu:

– – pojedynczo,

– – grupowo,

b) owiec:

– otwarty,

– zamknięty:

– – pojedynczo,

– – grupowo,

c) kóz:

– otwarty,

– zamknięty:

– – na stanowisku na uwięzi,

– – w kojcu bez uwięzi: pojedynczo, grupowo lub z możliwością korzystania z wybiegów,

d) świń:

– otwarty,

– zamknięty w kojcu na ściółce lub bez ściółki:

– – pojedynczo,

– – grupowo,

e) koniowatych:

– otwarty:

– – z zadaszeniem,

– – bez zadaszenia,

– zamknięty:

– – w boksie,

– – na stanowisku na uwięzi,

– – wolnostanowiskowy bez uwięzi,

f) ptaków w zakładzie drobiu:

– ekologiczny,

– wolnowybiegowy,

– ściółkowy,

– klatkowy;

16) w odniesieniu do świń opis modelu produkcji:

a) świń przeznaczonych do uboju przy użyciu zwierząt urodzonych w siedzibie stada albo

b) świń przeznaczonych do uboju przy użyciu zakupionych prosiąt lub warchlaków urodzonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, albo

c) świń przeznaczonych do uboju przy użyciu zakupionych prosiąt lub warchlaków urodzonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz przy użyciu zwierząt urodzonych w siedzibie stada, albo

d) świń przeznaczonych do uboju przy zastosowaniu tuczu zwierząt urodzonych poza siedzibą stada, za wynagrodzeniem, w tym w ramach umowy, której przedmiotem jest realizacja tego tuczu zwierząt, albo

e) prosiąt lub warchlaków urodzonych w siedzibie stada, przeznaczonych do sprzedaży, albo

f) innego niż wymieniony w lit. a–e;

17) dodatkowe dokumenty dołączane do wniosku, w tym decyzję powiatowego lekarza weterynarii potwierdzającą nadanie weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego lub kopię takiej decyzji.