history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2023-03-23    (Dz.U.2023.550 tekst jednolity)

Art. 10. [Organ prowadzący rejestr] 1. Rejestr prowadzi Dyrektor Generalny KOWR.

2. Wpisu do rejestru dokonuje się na wniosek przedsiębiorcy złożony na formularzu udostępnionym na stronie internetowej KOWR.

3. Wniosek o wpis do rejestru zawiera:

1) firmę, siedzibę i adres oraz adres do doręczeń;

2) numer:

a) w rejestrze przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, o ile przedsiębiorca taki numer posiada,

b) identyfikacji podatkowej (NIP);

3) wskazanie miejsca lub miejsc wykonywania działalności gospodarczej;

4) wskazanie rodzaju albo rodzajów działalności gospodarczej, które będą wykonywane, spośród następujących:

a) wyrób wyrobów winiarskich, w tym rozlew wyrobionych wyrobów winiarskich, lub

b) rozlew wyrobów winiarskich wyrobionych przez innego przedsiębiorcę;

5) oświadczenie, że przedsiębiorca w dniu złożenia wniosku spełnia wymagania określone w art. 8 ust. 1 pkt 2–4 i ust. 2.

4. W przypadku przedsiębiorcy, o którym mowa w art. 9 ust. 1, wniosek o wpis do rejestru zawiera wyłącznie dane, o których mowa w ust. 3 pkt 1–3, oraz:

1) wskazanie, które kategorie fermentowanych napojów winiarskich spośród wymienionych w art. 9 ust. 1 będą objęte działalnością gospodarczą, którą będzie wykonywał ten przedsiębiorca;

2) oświadczenie, że ten przedsiębiorca w dniu złożenia wniosku:

a) spełnia wymagania określone w art. 8 ust. 1 pkt 3 i ust. 2,

b) posiada tytuł prawny do gruntu rolnego, o którym mowa w art. 9 ust. 1 pkt 1 – w przypadku wyrobu wina owocowego jakościowego, cydru jakościowego, perry jakościowego, cydru lodowego, perry lodowego, cydru lub perry,

c) prowadzi pasiekę, o której mowa w art. 9 ust. 1 pkt 2 – w przypadku wyrobu miodu pitnego jakościowego.

5. Przedsiębiorca może we wniosku o wpis do rejestru podać również inne niż wymienione w ust. 3 pkt 1 dane kontaktowe przedsiębiorcy, takie jak adres poczty elektronicznej, adres strony internetowej lub numer telefonu.

6. W przypadku złożenia oświadczenia, o którym mowa w ust. 4 pkt 2 lit. b, do wniosku o wpis do rejestru dołącza się również informację o łącznej powierzchni i lokalizacji gruntu rolnego, o którym mowa w art. 9 ust. 1 pkt 1, zawierającą wskazanie:

1) województwa, powiatu i gminy;

2) nazwy oraz numeru obrębu ewidencyjnego;

3) numeru działki ewidencyjnej.

7. Oświadczenia, o których mowa w ust. 3 pkt 5 i ust. 4 pkt 2, składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń.

8. Jeżeli wniosek o wpis do rejestru spełnia wymagania określone w ust. 2–4, 6 i 7 oraz nie zachodzą przesłanki odmowy wpisu do rejestru określone w art. 43 ust. 3 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców, Dyrektor Generalny KOWR wpisuje przedsiębiorcę do rejestru, co potwierdza, wydając temu przedsiębiorcy zaświadczenie o dokonaniu tego wpisu.

Wersja obowiązująca od 2023-03-23    (Dz.U.2023.550 tekst jednolity)

Art. 10. [Organ prowadzący rejestr] 1. Rejestr prowadzi Dyrektor Generalny KOWR.

2. Wpisu do rejestru dokonuje się na wniosek przedsiębiorcy złożony na formularzu udostępnionym na stronie internetowej KOWR.

3. Wniosek o wpis do rejestru zawiera:

1) firmę, siedzibę i adres oraz adres do doręczeń;

2) numer:

a) w rejestrze przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, o ile przedsiębiorca taki numer posiada,

b) identyfikacji podatkowej (NIP);

3) wskazanie miejsca lub miejsc wykonywania działalności gospodarczej;

4) wskazanie rodzaju albo rodzajów działalności gospodarczej, które będą wykonywane, spośród następujących:

a) wyrób wyrobów winiarskich, w tym rozlew wyrobionych wyrobów winiarskich, lub

b) rozlew wyrobów winiarskich wyrobionych przez innego przedsiębiorcę;

5) oświadczenie, że przedsiębiorca w dniu złożenia wniosku spełnia wymagania określone w art. 8 ust. 1 pkt 2–4 i ust. 2.

4. W przypadku przedsiębiorcy, o którym mowa w art. 9 ust. 1, wniosek o wpis do rejestru zawiera wyłącznie dane, o których mowa w ust. 3 pkt 1–3, oraz:

1) wskazanie, które kategorie fermentowanych napojów winiarskich spośród wymienionych w art. 9 ust. 1 będą objęte działalnością gospodarczą, którą będzie wykonywał ten przedsiębiorca;

2) oświadczenie, że ten przedsiębiorca w dniu złożenia wniosku:

a) spełnia wymagania określone w art. 8 ust. 1 pkt 3 i ust. 2,

b) posiada tytuł prawny do gruntu rolnego, o którym mowa w art. 9 ust. 1 pkt 1 – w przypadku wyrobu wina owocowego jakościowego, cydru jakościowego, perry jakościowego, cydru lodowego, perry lodowego, cydru lub perry,

c) prowadzi pasiekę, o której mowa w art. 9 ust. 1 pkt 2 – w przypadku wyrobu miodu pitnego jakościowego.

5. Przedsiębiorca może we wniosku o wpis do rejestru podać również inne niż wymienione w ust. 3 pkt 1 dane kontaktowe przedsiębiorcy, takie jak adres poczty elektronicznej, adres strony internetowej lub numer telefonu.

6. W przypadku złożenia oświadczenia, o którym mowa w ust. 4 pkt 2 lit. b, do wniosku o wpis do rejestru dołącza się również informację o łącznej powierzchni i lokalizacji gruntu rolnego, o którym mowa w art. 9 ust. 1 pkt 1, zawierającą wskazanie:

1) województwa, powiatu i gminy;

2) nazwy oraz numeru obrębu ewidencyjnego;

3) numeru działki ewidencyjnej.

7. Oświadczenia, o których mowa w ust. 3 pkt 5 i ust. 4 pkt 2, składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń.

8. Jeżeli wniosek o wpis do rejestru spełnia wymagania określone w ust. 2–4, 6 i 7 oraz nie zachodzą przesłanki odmowy wpisu do rejestru określone w art. 43 ust. 3 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców, Dyrektor Generalny KOWR wpisuje przedsiębiorcę do rejestru, co potwierdza, wydając temu przedsiębiorcy zaświadczenie o dokonaniu tego wpisu.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2022-10-30 do 2023-03-22

Art. 10. [Organ prowadzący rejestr] 1. Rejestr prowadzi Dyrektor Generalny KOWR.

2. Wpisu do rejestru dokonuje się na wniosek przedsiębiorcy złożony na formularzu udostępnionym na stronie internetowej KOWR.

3. Wniosek o wpis do rejestru zawiera:

1) firmę, siedzibę i adres oraz adres do doręczeń;

2) numer:

a) w rejestrze przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, o ile przedsiębiorca taki numer posiada,

b) identyfikacji podatkowej (NIP);

3) wskazanie miejsca lub miejsc wykonywania działalności gospodarczej;

4) wskazanie rodzaju albo rodzajów działalności gospodarczej, które będą wykonywane, spośród następujących:

a) wyrób wyrobów winiarskich, w tym rozlew wyrobionych wyrobów winiarskich, lub

b) rozlew wyrobów winiarskich wyrobionych przez innego przedsiębiorcę;

5) [5] oświadczenie, że przedsiębiorca w dniu złożenia wniosku spełnia wymagania określone w art. 8 ust. 1 pkt 2–4 i ust. 2.

4. W przypadku przedsiębiorcy, o którym mowa w art. 9 ust. 1, wniosek o wpis do rejestru zawiera wyłącznie dane, o których mowa w ust. 3 pkt 1–3, oraz:

1) wskazanie, które kategorie fermentowanych napojów winiarskich spośród wymienionych w art. 9 ust. 1 będą objęte działalnością gospodarczą, którą będzie wykonywał ten przedsiębiorca;

2) oświadczenie, że ten przedsiębiorca w dniu złożenia wniosku:

a) spełnia wymagania określone w art. 8 ust. 1 pkt 3 i ust. 2,

b) posiada tytuł prawny do gruntu rolnego, o którym mowa w art. 9 ust. 1 pkt 1 – w przypadku wyrobu wina owocowego jakościowego, cydru jakościowego, perry jakościowego, cydru lodowego, perry lodowego, cydru lub perry,

c) prowadzi pasiekę, o której mowa w art. 9 ust. 1 pkt 2 – w przypadku wyrobu miodu pitnego jakościowego.

5. Przedsiębiorca może we wniosku o wpis do rejestru podać również inne niż wymienione w ust. 3 pkt 1 dane kontaktowe przedsiębiorcy, takie jak adres poczty elektronicznej, adres strony internetowej lub numer telefonu.

6. W przypadku złożenia oświadczenia, o którym mowa w ust. 4 pkt 2 lit. b, do wniosku o wpis do rejestru dołącza się również informację o łącznej powierzchni i lokalizacji gruntu rolnego, o którym mowa w art. 9 ust. 1 pkt 1, zawierającą wskazanie:

1) województwa, powiatu i gminy;

2) nazwy oraz numeru obrębu ewidencyjnego;

3) numeru działki ewidencyjnej.

7. Oświadczenia, o których mowa w ust. 3 pkt 5 i ust. 4 pkt 2, składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń.

8. Jeżeli wniosek o wpis do rejestru spełnia wymagania określone w ust. 2–4, 6 i 7 oraz nie zachodzą przesłanki odmowy wpisu do rejestru określone w art. 43 ust. 3 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców, Dyrektor Generalny KOWR wpisuje przedsiębiorcę do rejestru, co potwierdza, wydając temu przedsiębiorcy zaświadczenie o dokonaniu tego wpisu.

[5] Art. 10 ust. 3 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez art. 5 pkt 2 ustawy z dnia 28 września 2022 r. o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 2015). Zmiana weszła w życie 30 października 2022 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2022-03-07 do 2022-10-29

Art. 10. [Organ prowadzący rejestr] 1. Rejestr prowadzi Dyrektor Generalny KOWR.

2. Wpisu do rejestru dokonuje się na wniosek przedsiębiorcy złożony na formularzu udostępnionym na stronie internetowej KOWR.

3. Wniosek o wpis do rejestru zawiera:

1) firmę, siedzibę i adres oraz adres do doręczeń;

2) numer:

a) w rejestrze przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, o ile przedsiębiorca taki numer posiada,

b) identyfikacji podatkowej (NIP);

3) wskazanie miejsca lub miejsc wykonywania działalności gospodarczej;

4) wskazanie rodzaju albo rodzajów działalności gospodarczej, które będą wykonywane, spośród następujących:

a) wyrób wyrobów winiarskich, w tym rozlew wyrobionych wyrobów winiarskich, lub

b) rozlew wyrobów winiarskich wyrobionych przez innego przedsiębiorcę;

5) oświadczenie, że przedsiębiorca w dniu złożenia wniosku spełnia wymagania określone w art. 8 ust. 1 pkt 3 i ust. 2.

4. W przypadku przedsiębiorcy, o którym mowa w art. 9 ust. 1, wniosek o wpis do rejestru zawiera wyłącznie dane, o których mowa w ust. 3 pkt 1–3, oraz:

1) wskazanie, które kategorie fermentowanych napojów winiarskich spośród wymienionych w art. 9 ust. 1 będą objęte działalnością gospodarczą, którą będzie wykonywał ten przedsiębiorca;

2) oświadczenie, że ten przedsiębiorca w dniu złożenia wniosku:

a) spełnia wymagania określone w art. 8 ust. 1 pkt 3 i ust. 2,

b) posiada tytuł prawny do gruntu rolnego, o którym mowa w art. 9 ust. 1 pkt 1 – w przypadku wyrobu wina owocowego jakościowego, cydru jakościowego, perry jakościowego, cydru lodowego, perry lodowego, cydru lub perry,

c) prowadzi pasiekę, o której mowa w art. 9 ust. 1 pkt 2 – w przypadku wyrobu miodu pitnego jakościowego.

5. Przedsiębiorca może we wniosku o wpis do rejestru podać również inne niż wymienione w ust. 3 pkt 1 dane kontaktowe przedsiębiorcy, takie jak adres poczty elektronicznej, adres strony internetowej lub numer telefonu.

6. W przypadku złożenia oświadczenia, o którym mowa w ust. 4 pkt 2 lit. b, do wniosku o wpis do rejestru dołącza się również informację o łącznej powierzchni i lokalizacji gruntu rolnego, o którym mowa w art. 9 ust. 1 pkt 1, zawierającą wskazanie:

1) województwa, powiatu i gminy;

2) nazwy oraz numeru obrębu ewidencyjnego;

3) numeru działki ewidencyjnej.

7. Oświadczenia, o których mowa w ust. 3 pkt 5 i ust. 4 pkt 2, składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń.

8. Jeżeli wniosek o wpis do rejestru spełnia wymagania określone w ust. 2–4, 6 i 7 oraz nie zachodzą przesłanki odmowy wpisu do rejestru określone w art. 43 ust. 3 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców, Dyrektor Generalny KOWR wpisuje przedsiębiorcę do rejestru, co potwierdza, wydając temu przedsiębiorcy zaświadczenie o dokonaniu tego wpisu.