history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2023-08-10    (Dz.U.2023.1584 tekst jednolity)

Art. 12a. [Ewidencja leżakowania] 1. Przedsiębiorca, który przeznacza albo przekazuje innemu przedsiębiorcy alkohol etylowy w rozumieniu art. 93 ust. 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, zwany dalej „alkoholem etylowym”, do wyrobu napojów spirytusowych, w których opisie, prezentacji lub etykietowaniu w rozumieniu odpowiednio art. 4 pkt 1–3 rozporządzenia 2019/787 umieszcza na podstawie art. 13 ust. 6 rozporządzenia 2019/787 informację o okresie leżakowania napoju spirytusowego:

1) produkuje lub leżakuje alkohol etylowy w składzie podatkowym w rozumieniu art. 2 ust. 1 pkt 10 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, zwanym dalej „składem podatkowym”, oraz

2) prowadzi ewidencję alkoholu etylowego leżakowanego w składzie podatkowym, zwaną dalej „ewidencją leżakowania”.

2. W ewidencji leżakowania umieszcza się:

1) firmę przedsiębiorcy, jego siedzibę i adres, adres do doręczeń oraz adres miejsca prowadzenia przez tego przedsiębiorcę składu podatkowego, w którym leżakuje alkohol etylowy;

2) informacje o każdej partii leżakowanego alkoholu etylowego rozumianej jako wyodrębniona, jednolita ilość alkoholu etylowego o tych samych właściwościach organoleptycznych i fizykochemicznych, zwanej dalej „partią leżakowanego alkoholu”, wprowadzanej do składu podatkowego lub wyprowadzanej z tego składu podatkowego, wpisując:

a) numer referencyjny elektronicznego dokumentu administracyjnego, o którym mowa w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 684/2009 z dnia 24 lipca 2009 r. w sprawie wykonania dyrektywy Rady 2008/118/WE w odniesieniu do skomputeryzowanych procedur przemieszczania wyrobów akcyzowych w procedurze zawieszenia poboru akcyzy (Dz. Urz. UE L 197 z 29.07.2009, str. 24, z późn. zm.), zwanego dalej „e-AD”, albo

b) lokalny numer referencyjny umieszczony w dokumencie zastępującym e-AD – w przypadku gdy krajowy system teleinformatyczny służący do obsługi przemieszczania wyrobów akcyzowych z zastosowaniem procedury zawieszenia poboru akcyzy, o którym mowa w przepisach o podatku akcyzowym, jest niedostępny,

c) niepowtarzalny numer identyfikacyjny, o którym mowa w art. 12b ust. 4 pkt 7, karty informacyjnej partii leżakowanego alkoholu, zwanej dalej „kartą leżakowania” – w przypadku przewozu alkoholu etylowego między składami podatkowymi na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,

d) okres leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego w alkoholu etylowym,

e) kod klasyfikacyjny w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN) zgodnej z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z 07.09.1987, str. 1, z późn. zm. – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 2, t. 2, str. 382) partii leżakowanego alkoholu, zwany dalej „kodem CN leżakowanego alkoholu”, a w przypadku partii leżakowanego napoju spirytusowego – dodatkowo nazwę prawną tego napoju,

f) numer partii leżakowanego alkoholu, a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również numer partii leżakowanego alkoholu, który został wydzielony,

g) ilość alkoholu etylowego wyrażoną w litrach alkoholu 100% obj., a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również ilość wydzielonego alkoholu etylowego;

3) informacje dotyczące leżakowania alkoholu etylowego w składzie podatkowym w odniesieniu do każdej partii leżakowanego alkoholu:

a) w przypadku rozpoczęcia leżakowania:

– datę rozpoczęcia leżakowania,

– znak pojemnika, w którym odbywa się leżakowanie,

– numer partii leżakowanego alkoholu, a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również:

– – numer partii leżakowanego alkoholu, z której wydzielono alkohol etylowy,

– – numer partii leżakowanego alkoholu, który został wydzielony,

– ilość alkoholu etylowego wyrażoną w litrach alkoholu 100% obj., a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również ilość wydzielonego alkoholu etylowego,

– kod CN leżakowanego alkoholu, a w przypadku leżakowanego napoju spirytusowego – nazwę prawną tego napoju,

– okres leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego, w przypadku gdy alkohol etylowy był wcześniej leżakowany w innym składzie podatkowym,

b) w przypadku przeprowadzania w ramach leżakowania mieszania lub kupażowania alkoholu etylowego:

– datę przeprowadzenia mieszania lub kupażowania,

– ilość i rodzaje alkoholu etylowego wyrażone w litrach alkoholu 100% obj., które zostały pobrane z różnych partii leżakowanego alkoholu w celu mieszania lub kupażowania,

– numer partii leżakowanego alkoholu poddanego zmieszaniu lub kupażowaniu, a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również:

– – numer partii leżakowanego alkoholu, z której wydzielono alkohol etylowy,

– – numer partii leżakowanego alkoholu, który został wydzielony,

– ilość alkoholu etylowego wyrażoną w litrach alkoholu 100% obj., a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również ilość wydzielonego alkoholu etylowego,

– znak pojemnika, w którym znajduje się alkohol etylowy po przeprowadzeniu mieszania lub kupażowania,

– okres leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego po przeprowadzeniu mieszania lub kupażowania,

c) w przypadku zakończenia leżakowania:

– datę zakończenia leżakowania alkoholu etylowego,

– numer partii leżakowanego alkoholu, a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również:

– – numer partii leżakowanego alkoholu, z której wydzielono alkohol etylowy,

– – numer partii leżakowanego alkoholu, który został wydzielony,

– ilość alkoholu etylowego wyrażoną w litrach alkoholu 100% obj., a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również ilość wydzielonego alkoholu etylowego,

– znak pojemnika, w którym wydano alkohol etylowy z leżakowni,

– okres leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego;

4) informacje, o których mowa w pkt 3 lit. b, dotyczące mieszania lub kupażowania partii leżakowanego alkoholu po zakończeniu leżakowania;

5) informacje dotyczące rozlewu partii leżakowanego napoju spirytusowego do opakowań jednostkowych:

a) datę rozlewu,

b) okres leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego,

c) nazwę prawną napoju spirytusowego,

d) numer partii:

– leżakowanego alkoholu, z której wydzielono alkohol etylowy w celu rozlewu do opakowań jednostkowych,

– napoju spirytusowego rozlanego do opakowań jednostkowych,

e) ilość napoju spirytusowego rozlanego do opakowań jednostkowych wyrażoną w litrach alkoholu 100% obj.

3. Ewidencję leżakowania prowadzi się w postaci papierowej lub elektronicznej odrębnie dla każdego składu podatkowego.

4. W przypadku prowadzenia ewidencji leżakowania w postaci:

1) papierowej:

a) przed rozpoczęciem jej wypełniania ewidencję leżakowania przeszywa się i numeruje strony, a właściwy naczelnik urzędu celno-skarbowego w rozumieniu przepisów wydanych na podstawie art. 90 ustawy z dnia 16 listopada 2016 r. o Krajowej Administracji Skarbowej (Dz. U. z 2023 r. poz. 615, z późn. zm.), zwany dalej „właściwym naczelnikiem”, opatruje przeszycia pieczęcią urzędu i na ostatniej stronie ewidencji leżakowania wpisuje liczbę jej stron oraz składa podpis,

b) wpisów do ewidencji leżakowania dokonuje się w sposób trwały i wyraźny, a zmian i poprawek dokonuje się w taki sposób, aby przekreślony pierwotny tekst pozostał czytelny; każdą zmianę lub poprawkę potwierdza podpis osoby dokonującej tej zmiany lub poprawki wraz z podaniem daty wprowadzenia tej zmiany lub poprawki; w razie potrzeby zmianę lub poprawkę opisuje się w rubryce „uwagi”;

2) elektronicznej:

a) wykorzystuje się program komputerowy, który:

– umożliwia właściwemu naczelnikowi wgląd w treść dokonanych wpisów,

– zapewnia ochronę przechowywanych danych przed zniekształceniem lub utratą,

– umożliwia przedsiębiorcy, o którym mowa w ust. 1, dokonanie korekty danych, identyfikację osoby dokonującej tej korekty oraz ustalenie daty jej dokonania,

– umożliwia wygenerowanie w porządku chronologicznym wpisów do ewidencji leżakowania i ich wydruk,

– uniemożliwia usunięcie wpisów,

b) przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, zapisuje tak prowadzoną ewidencję leżakowania na informatycznym nośniku danych w sposób zapewniający ochronę przechowywanych danych przed zniekształceniem lub utratą.

5. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, umieszcza w ewidencji leżakowania informacje, o których mowa w ust. 2, nie później niż w dniu roboczym następującym po dniu, w którym została wykonana dana czynność związana z leżakowanym alkoholem etylowym.

6. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, informuje właściwego naczelnika, nie później niż na 1 dzień roboczy przed planowanym wykonaniem danej czynności związanej z leżakowanym alkoholem etylowym, o dacie i miejscu planowanego:

1) rozpoczęcia leżakowania danej partii alkoholu etylowego z podaniem ilości alkoholu etylowego wyrażonej w litrach alkoholu 100% obj. przeznaczonej do leżakowania;

2) pobrania z leżakowni leżakowanego alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu z podaniem ilości alkoholu etylowego wyrażonej w litrach alkoholu 100% obj. pobranej z danego pojemnika;

3) kupażowania lub mieszania leżakowanego alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu z podaniem:

a) ilości alkoholu etylowego wyrażonej w litrach alkoholu 100% obj. pobranej z danego pojemnika,

b) okresu leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego spośród leżakowanych, kupażowanych lub mieszanych alkoholi etylowych;

4) rozlewu do opakowań jednostkowych leżakowanych napojów spirytusowych z podaniem:

a) ilości alkoholu etylowego wyrażonej w litrach alkoholu 100% obj. rozlanej do opakowań jednostkowych,

b) okresu leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego zastosowanego do wyrobu danego napoju spirytusowego.

7. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, przechowuje ewidencję leżakowania przez 5 lat, licząc od dnia wyprowadzenia ostatniej partii leżakowanego alkoholu ze składu podatkowego prowadzonego przez tego przedsiębiorcę.

Wersja obowiązująca od 2023-08-10    (Dz.U.2023.1584 tekst jednolity)

Art. 12a. [Ewidencja leżakowania] 1. Przedsiębiorca, który przeznacza albo przekazuje innemu przedsiębiorcy alkohol etylowy w rozumieniu art. 93 ust. 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, zwany dalej „alkoholem etylowym”, do wyrobu napojów spirytusowych, w których opisie, prezentacji lub etykietowaniu w rozumieniu odpowiednio art. 4 pkt 1–3 rozporządzenia 2019/787 umieszcza na podstawie art. 13 ust. 6 rozporządzenia 2019/787 informację o okresie leżakowania napoju spirytusowego:

1) produkuje lub leżakuje alkohol etylowy w składzie podatkowym w rozumieniu art. 2 ust. 1 pkt 10 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, zwanym dalej „składem podatkowym”, oraz

2) prowadzi ewidencję alkoholu etylowego leżakowanego w składzie podatkowym, zwaną dalej „ewidencją leżakowania”.

2. W ewidencji leżakowania umieszcza się:

1) firmę przedsiębiorcy, jego siedzibę i adres, adres do doręczeń oraz adres miejsca prowadzenia przez tego przedsiębiorcę składu podatkowego, w którym leżakuje alkohol etylowy;

2) informacje o każdej partii leżakowanego alkoholu etylowego rozumianej jako wyodrębniona, jednolita ilość alkoholu etylowego o tych samych właściwościach organoleptycznych i fizykochemicznych, zwanej dalej „partią leżakowanego alkoholu”, wprowadzanej do składu podatkowego lub wyprowadzanej z tego składu podatkowego, wpisując:

a) numer referencyjny elektronicznego dokumentu administracyjnego, o którym mowa w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 684/2009 z dnia 24 lipca 2009 r. w sprawie wykonania dyrektywy Rady 2008/118/WE w odniesieniu do skomputeryzowanych procedur przemieszczania wyrobów akcyzowych w procedurze zawieszenia poboru akcyzy (Dz. Urz. UE L 197 z 29.07.2009, str. 24, z późn. zm.), zwanego dalej „e-AD”, albo

b) lokalny numer referencyjny umieszczony w dokumencie zastępującym e-AD – w przypadku gdy krajowy system teleinformatyczny służący do obsługi przemieszczania wyrobów akcyzowych z zastosowaniem procedury zawieszenia poboru akcyzy, o którym mowa w przepisach o podatku akcyzowym, jest niedostępny,

c) niepowtarzalny numer identyfikacyjny, o którym mowa w art. 12b ust. 4 pkt 7, karty informacyjnej partii leżakowanego alkoholu, zwanej dalej „kartą leżakowania” – w przypadku przewozu alkoholu etylowego między składami podatkowymi na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,

d) okres leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego w alkoholu etylowym,

e) kod klasyfikacyjny w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN) zgodnej z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z 07.09.1987, str. 1, z późn. zm. – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 2, t. 2, str. 382) partii leżakowanego alkoholu, zwany dalej „kodem CN leżakowanego alkoholu”, a w przypadku partii leżakowanego napoju spirytusowego – dodatkowo nazwę prawną tego napoju,

f) numer partii leżakowanego alkoholu, a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również numer partii leżakowanego alkoholu, który został wydzielony,

g) ilość alkoholu etylowego wyrażoną w litrach alkoholu 100% obj., a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również ilość wydzielonego alkoholu etylowego;

3) informacje dotyczące leżakowania alkoholu etylowego w składzie podatkowym w odniesieniu do każdej partii leżakowanego alkoholu:

a) w przypadku rozpoczęcia leżakowania:

– datę rozpoczęcia leżakowania,

– znak pojemnika, w którym odbywa się leżakowanie,

– numer partii leżakowanego alkoholu, a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również:

– – numer partii leżakowanego alkoholu, z której wydzielono alkohol etylowy,

– – numer partii leżakowanego alkoholu, który został wydzielony,

– ilość alkoholu etylowego wyrażoną w litrach alkoholu 100% obj., a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również ilość wydzielonego alkoholu etylowego,

– kod CN leżakowanego alkoholu, a w przypadku leżakowanego napoju spirytusowego – nazwę prawną tego napoju,

– okres leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego, w przypadku gdy alkohol etylowy był wcześniej leżakowany w innym składzie podatkowym,

b) w przypadku przeprowadzania w ramach leżakowania mieszania lub kupażowania alkoholu etylowego:

– datę przeprowadzenia mieszania lub kupażowania,

– ilość i rodzaje alkoholu etylowego wyrażone w litrach alkoholu 100% obj., które zostały pobrane z różnych partii leżakowanego alkoholu w celu mieszania lub kupażowania,

– numer partii leżakowanego alkoholu poddanego zmieszaniu lub kupażowaniu, a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również:

– – numer partii leżakowanego alkoholu, z której wydzielono alkohol etylowy,

– – numer partii leżakowanego alkoholu, który został wydzielony,

– ilość alkoholu etylowego wyrażoną w litrach alkoholu 100% obj., a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również ilość wydzielonego alkoholu etylowego,

– znak pojemnika, w którym znajduje się alkohol etylowy po przeprowadzeniu mieszania lub kupażowania,

– okres leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego po przeprowadzeniu mieszania lub kupażowania,

c) w przypadku zakończenia leżakowania:

– datę zakończenia leżakowania alkoholu etylowego,

– numer partii leżakowanego alkoholu, a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również:

– – numer partii leżakowanego alkoholu, z której wydzielono alkohol etylowy,

– – numer partii leżakowanego alkoholu, który został wydzielony,

– ilość alkoholu etylowego wyrażoną w litrach alkoholu 100% obj., a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również ilość wydzielonego alkoholu etylowego,

– znak pojemnika, w którym wydano alkohol etylowy z leżakowni,

– okres leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego;

4) informacje, o których mowa w pkt 3 lit. b, dotyczące mieszania lub kupażowania partii leżakowanego alkoholu po zakończeniu leżakowania;

5) informacje dotyczące rozlewu partii leżakowanego napoju spirytusowego do opakowań jednostkowych:

a) datę rozlewu,

b) okres leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego,

c) nazwę prawną napoju spirytusowego,

d) numer partii:

– leżakowanego alkoholu, z której wydzielono alkohol etylowy w celu rozlewu do opakowań jednostkowych,

– napoju spirytusowego rozlanego do opakowań jednostkowych,

e) ilość napoju spirytusowego rozlanego do opakowań jednostkowych wyrażoną w litrach alkoholu 100% obj.

3. Ewidencję leżakowania prowadzi się w postaci papierowej lub elektronicznej odrębnie dla każdego składu podatkowego.

4. W przypadku prowadzenia ewidencji leżakowania w postaci:

1) papierowej:

a) przed rozpoczęciem jej wypełniania ewidencję leżakowania przeszywa się i numeruje strony, a właściwy naczelnik urzędu celno-skarbowego w rozumieniu przepisów wydanych na podstawie art. 90 ustawy z dnia 16 listopada 2016 r. o Krajowej Administracji Skarbowej (Dz. U. z 2023 r. poz. 615, z późn. zm.), zwany dalej „właściwym naczelnikiem”, opatruje przeszycia pieczęcią urzędu i na ostatniej stronie ewidencji leżakowania wpisuje liczbę jej stron oraz składa podpis,

b) wpisów do ewidencji leżakowania dokonuje się w sposób trwały i wyraźny, a zmian i poprawek dokonuje się w taki sposób, aby przekreślony pierwotny tekst pozostał czytelny; każdą zmianę lub poprawkę potwierdza podpis osoby dokonującej tej zmiany lub poprawki wraz z podaniem daty wprowadzenia tej zmiany lub poprawki; w razie potrzeby zmianę lub poprawkę opisuje się w rubryce „uwagi”;

2) elektronicznej:

a) wykorzystuje się program komputerowy, który:

– umożliwia właściwemu naczelnikowi wgląd w treść dokonanych wpisów,

– zapewnia ochronę przechowywanych danych przed zniekształceniem lub utratą,

– umożliwia przedsiębiorcy, o którym mowa w ust. 1, dokonanie korekty danych, identyfikację osoby dokonującej tej korekty oraz ustalenie daty jej dokonania,

– umożliwia wygenerowanie w porządku chronologicznym wpisów do ewidencji leżakowania i ich wydruk,

– uniemożliwia usunięcie wpisów,

b) przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, zapisuje tak prowadzoną ewidencję leżakowania na informatycznym nośniku danych w sposób zapewniający ochronę przechowywanych danych przed zniekształceniem lub utratą.

5. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, umieszcza w ewidencji leżakowania informacje, o których mowa w ust. 2, nie później niż w dniu roboczym następującym po dniu, w którym została wykonana dana czynność związana z leżakowanym alkoholem etylowym.

6. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, informuje właściwego naczelnika, nie później niż na 1 dzień roboczy przed planowanym wykonaniem danej czynności związanej z leżakowanym alkoholem etylowym, o dacie i miejscu planowanego:

1) rozpoczęcia leżakowania danej partii alkoholu etylowego z podaniem ilości alkoholu etylowego wyrażonej w litrach alkoholu 100% obj. przeznaczonej do leżakowania;

2) pobrania z leżakowni leżakowanego alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu z podaniem ilości alkoholu etylowego wyrażonej w litrach alkoholu 100% obj. pobranej z danego pojemnika;

3) kupażowania lub mieszania leżakowanego alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu z podaniem:

a) ilości alkoholu etylowego wyrażonej w litrach alkoholu 100% obj. pobranej z danego pojemnika,

b) okresu leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego spośród leżakowanych, kupażowanych lub mieszanych alkoholi etylowych;

4) rozlewu do opakowań jednostkowych leżakowanych napojów spirytusowych z podaniem:

a) ilości alkoholu etylowego wyrażonej w litrach alkoholu 100% obj. rozlanej do opakowań jednostkowych,

b) okresu leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego zastosowanego do wyrobu danego napoju spirytusowego.

7. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, przechowuje ewidencję leżakowania przez 5 lat, licząc od dnia wyprowadzenia ostatniej partii leżakowanego alkoholu ze składu podatkowego prowadzonego przez tego przedsiębiorcę.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2022-11-29 do 2023-08-09

Art. 12a. [Ewidencja leżakowania] 1. [1] Przedsiębiorca, który przeznacza albo przekazuje innemu przedsiębiorcy alkohol etylowy w rozumieniu art. 93 ust. 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, zwany dalej „alkoholem etylowym”, do wyrobu napojów spirytusowych, w których opisie, prezentacji lub etykietowaniu w rozumieniu odpowiednio art. 4 pkt 1–3 rozporządzenia 2019/787 umieszcza na podstawie art. 13 ust. 6 rozporządzenia 2019/787 informację o okresie leżakowania napoju spirytusowego:

1) produkuje lub leżakuje alkohol etylowy w składzie podatkowym w rozumieniu art. 2 ust. 1 pkt 10 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, zwanym dalej „składem podatkowym”, oraz

2) prowadzi ewidencję alkoholu etylowego leżakowanego w składzie podatkowym, zwaną dalej „ewidencją leżakowania”.

2. [2] W ewidencji leżakowania umieszcza się:

1) firmę przedsiębiorcy, jego siedzibę i adres, adres do doręczeń oraz adres miejsca prowadzenia przez tego przedsiębiorcę składu podatkowego, w którym leżakuje alkohol etylowy;

2) informacje o każdej partii leżakowanego alkoholu etylowego rozumianej jako wyodrębniona, jednolita ilość alkoholu etylowego o tych samych właściwościach organoleptycznych i fizykochemicznych, zwanej dalej „partią leżakowanego alkoholu”, wprowadzanej do składu podatkowego lub wyprowadzanej z tego składu podatkowego, wpisując:

a) numer referencyjny elektronicznego dokumentu administracyjnego, o którym mowa w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 684/2009 z dnia 24 lipca 2009 r. w sprawie wykonania dyrektywy Rady 2008/118/WE w odniesieniu do skomputeryzowanych procedur przemieszczania wyrobów akcyzowych w procedurze zawieszenia poboru akcyzy (Dz. Urz. UE L 197 z 29.07.2009, str. 24, z późn. zm.), zwanego dalej „e-AD”, albo

b) lokalny numer referencyjny umieszczony w dokumencie zastępującym e-AD – w przypadku gdy krajowy system teleinformatyczny służący do obsługi przemieszczania wyrobów akcyzowych z zastosowaniem procedury zawieszenia poboru akcyzy, o którym mowa w przepisach o podatku akcyzowym, jest niedostępny,

c) niepowtarzalny numer identyfikacyjny, o którym mowa w art. 12b ust. 4 pkt 7, karty informacyjnej partii leżakowanego alkoholu, zwanej dalej „kartą leżakowania” – w przypadku przewozu alkoholu etylowego między składami podatkowymi na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,

d) okres leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego w alkoholu etylowym,

e) kod klasyfikacyjny w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN) zgodnej z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z 07.09.1987, str. 1, z późn. zm. – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 2, t. 2, str. 382) partii leżakowanego alkoholu, zwany dalej „kodem CN leżakowanego alkoholu”, a w przypadku partii leżakowanego napoju spirytusowego – dodatkowo nazwę prawną tego napoju,

f) numer partii leżakowanego alkoholu, a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również numer partii leżakowanego alkoholu, który został wydzielony,

g) ilość alkoholu etylowego wyrażoną w litrach alkoholu 100% obj., a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również ilość wydzielonego alkoholu etylowego;

3) informacje dotyczące leżakowania alkoholu etylowego w składzie podatkowym w odniesieniu do każdej partii leżakowanego alkoholu:

a) w przypadku rozpoczęcia leżakowania:

– datę rozpoczęcia leżakowania,

– znak pojemnika, w którym odbywa się leżakowanie,

– numer partii leżakowanego alkoholu, a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również:

– – numer partii leżakowanego alkoholu, z której wydzielono alkohol etylowy,

– – numer partii leżakowanego alkoholu, który został wydzielony,

– ilość alkoholu etylowego wyrażoną w litrach alkoholu 100% obj., a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również ilość wydzielonego alkoholu etylowego,

– kod CN leżakowanego alkoholu, a w przypadku leżakowanego napoju spirytusowego – nazwę prawną tego napoju,

– okres leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego, w przypadku gdy alkohol etylowy był wcześniej leżakowany w innym składzie podatkowym,

b) w przypadku przeprowadzania w ramach leżakowania mieszania lub kupażowania alkoholu etylowego:

– datę przeprowadzenia mieszania lub kupażowania,

– ilość i rodzaje alkoholu etylowego wyrażone w litrach alkoholu 100% obj., które zostały pobrane z różnych partii leżakowanego alkoholu w celu mieszania lub kupażowania,

– numer partii leżakowanego alkoholu poddanego zmieszaniu lub kupażowaniu, a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również:

– – numer partii leżakowanego alkoholu, z której wydzielono alkohol etylowy,

– – numer partii leżakowanego alkoholu, który został wydzielony,

– ilość alkoholu etylowego wyrażoną w litrach alkoholu 100% obj., a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również ilość wydzielonego alkoholu etylowego,

– znak pojemnika, w którym znajduje się alkohol etylowy po przeprowadzeniu mieszania lub kupażowania,

– okres leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego po przeprowadzeniu mieszania lub kupażowania,

c) w przypadku zakończenia leżakowania:

– datę zakończenia leżakowania alkoholu etylowego,

– numer partii leżakowanego alkoholu, a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również:

– – numer partii leżakowanego alkoholu, z której wydzielono alkohol etylowy,

– – numer partii leżakowanego alkoholu, który został wydzielony,

– ilość alkoholu etylowego wyrażoną w litrach alkoholu 100% obj., a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również ilość wydzielonego alkoholu etylowego,

– znak pojemnika, w którym wydano alkohol etylowy z leżakowni,

– okres leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego;

4) informacje, o których mowa w pkt 3 lit. b, dotyczące mieszania lub kupażowania partii leżakowanego alkoholu po zakończeniu leżakowania;

5) informacje dotyczące rozlewu partii leżakowanego napoju spirytusowego do opakowań jednostkowych:

a) datę rozlewu,

b) okres leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego,

c) nazwę prawną napoju spirytusowego,

d) numer partii:

– leżakowanego alkoholu, z której wydzielono alkohol etylowy w celu rozlewu do opakowań jednostkowych,

– napoju spirytusowego rozlanego do opakowań jednostkowych,

e) ilość napoju spirytusowego rozlanego do opakowań jednostkowych wyrażoną w litrach alkoholu 100% obj.

3. [3] Ewidencję leżakowania prowadzi się w postaci papierowej lub elektronicznej odrębnie dla każdego składu podatkowego.

4. W przypadku prowadzenia ewidencji leżakowania w postaci:

1) papierowej:

a) przed rozpoczęciem jej wypełniania ewidencję leżakowania przeszywa się i numeruje strony, a właściwy naczelnik urzędu celno-skarbowego w rozumieniu przepisów wydanych na podstawie art. 90 ustawy z dnia 16 listopada 2016 r. o Krajowej Administracji Skarbowej (Dz. U. z 2022 r. poz. 813, z późn. zm.), zwany dalej „właściwym naczelnikiem”, opatruje przeszycia pieczęcią urzędu i na ostatniej stronie ewidencji leżakowania wpisuje liczbę jej stron oraz składa podpis,

b) wpisów do ewidencji leżakowania dokonuje się w sposób trwały i wyraźny, a zmian i poprawek dokonuje się w taki sposób, aby przekreślony pierwotny tekst pozostał czytelny; każdą zmianę lub poprawkę potwierdza podpis osoby dokonującej tej zmiany lub poprawki wraz z podaniem daty wprowadzenia tej zmiany lub poprawki; w razie potrzeby zmianę lub poprawkę opisuje się w rubryce „uwagi”;

2) elektronicznej:

a) wykorzystuje się program komputerowy, który:

– umożliwia właściwemu naczelnikowi wgląd w treść dokonanych wpisów,

– zapewnia ochronę przechowywanych danych przed zniekształceniem lub utratą,

– umożliwia przedsiębiorcy, o którym mowa w ust. 1, dokonanie korekty danych, identyfikację osoby dokonującej tej korekty oraz ustalenie daty jej dokonania,

– umożliwia wygenerowanie w porządku chronologicznym wpisów do ewidencji leżakowania i ich wydruk,

– uniemożliwia usunięcie wpisów,

b) przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, zapisuje tak prowadzoną ewidencję leżakowania na informatycznym nośniku danych w sposób zapewniający ochronę przechowywanych danych przed zniekształceniem lub utratą.

5. [4] Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, umieszcza w ewidencji leżakowania informacje, o których mowa w ust. 2, nie później niż w dniu roboczym następującym po dniu, w którym została wykonana dana czynność związana z leżakowanym alkoholem etylowym.

6. [5] Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, informuje właściwego naczelnika, nie później niż na 1 dzień roboczy przed planowanym wykonaniem danej czynności związanej z leżakowanym alkoholem etylowym, o dacie i miejscu planowanego:

1) rozpoczęcia leżakowania danej partii alkoholu etylowego z podaniem ilości alkoholu etylowego wyrażonej w litrach alkoholu 100% obj. przeznaczonej do leżakowania;

2) pobrania z leżakowni leżakowanego alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu z podaniem ilości alkoholu etylowego wyrażonej w litrach alkoholu 100% obj. pobranej z danego pojemnika;

3) kupażowania lub mieszania leżakowanego alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu z podaniem:

a) ilości alkoholu etylowego wyrażonej w litrach alkoholu 100% obj. pobranej z danego pojemnika,

b) okresu leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego spośród leżakowanych, kupażowanych lub mieszanych alkoholi etylowych;

4) rozlewu do opakowań jednostkowych leżakowanych napojów spirytusowych z podaniem:

a) ilości alkoholu etylowego wyrażonej w litrach alkoholu 100% obj. rozlanej do opakowań jednostkowych,

b) okresu leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego zastosowanego do wyrobu danego napoju spirytusowego.

7. [6] Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, przechowuje ewidencję leżakowania przez 5 lat, licząc od dnia wyprowadzenia ostatniej partii leżakowanego alkoholu ze składu podatkowego prowadzonego przez tego przedsiębiorcę.

[1] Art. 12a ust. 1 dodany przez art. 1 pkt 15 ustawy z dnia 28 września 2022 r. o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 2015). Zmiana weszła w życie 29 listopada 2022 r.

[2] Art. 12a ust. 2 dodany przez art. 1 pkt 15 ustawy z dnia 28 września 2022 r. o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 2015). Zmiana weszła w życie 29 listopada 2022 r.

[3] Art. 12a ust. 3 dodany przez art. 1 pkt 15 ustawy z dnia 28 września 2022 r. o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 2015). Zmiana weszła w życie 29 listopada 2022 r.

[4] Art. 12a ust. 5 dodany przez art. 1 pkt 15 ustawy z dnia 28 września 2022 r. o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 2015). Zmiana weszła w życie 29 listopada 2022 r.

[5] Art. 12a ust. 6 dodany przez art. 1 pkt 15 ustawy z dnia 28 września 2022 r. o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 2015). Zmiana weszła w życie 29 listopada 2022 r.

[6] Art. 12a ust. 7 dodany przez art. 1 pkt 15 ustawy z dnia 28 września 2022 r. o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 2015). Zmiana weszła w życie 29 listopada 2022 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2022-10-30 do 2022-11-28

Art. 12a. [Ewidencja leżakowania] 1. [37] Przedsiębiorca, który przeznacza albo przekazuje innemu przedsiębiorcy alkohol etylowy w rozumieniu art. 93 ust. 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, zwany dalej „alkoholem etylowym”, do wyrobu napojów spirytusowych, w których opisie, prezentacji lub etykietowaniu w rozumieniu odpowiednio art. 4 pkt 1–3 rozporządzenia 2019/787 umieszcza na podstawie art. 13 ust. 6 rozporządzenia 2019/787 informację o okresie leżakowania napoju spirytusowego:

1) produkuje lub leżakuje alkohol etylowy w składzie podatkowym w rozumieniu art. 2 ust. 1 pkt 10 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, zwanym dalej „składem podatkowym”, oraz

2) prowadzi ewidencję alkoholu etylowego leżakowanego w składzie podatkowym, zwaną dalej „ewidencją leżakowania”.

2. [38] W ewidencji leżakowania umieszcza się:

1) firmę przedsiębiorcy, jego siedzibę i adres, adres do doręczeń oraz adres miejsca prowadzenia przez tego przedsiębiorcę składu podatkowego, w którym leżakuje alkohol etylowy;

2) informacje o każdej partii leżakowanego alkoholu etylowego rozumianej jako wyodrębniona, jednolita ilość alkoholu etylowego o tych samych właściwościach organoleptycznych i fizykochemicznych, zwanej dalej „partią leżakowanego alkoholu”, wprowadzanej do składu podatkowego lub wyprowadzanej z tego składu podatkowego, wpisując:

a) numer referencyjny elektronicznego dokumentu administracyjnego, o którym mowa w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 684/2009 z dnia 24 lipca 2009 r. w sprawie wykonania dyrektywy Rady 2008/118/WE w odniesieniu do skomputeryzowanych procedur przemieszczania wyrobów akcyzowych w procedurze zawieszenia poboru akcyzy (Dz. Urz. UE L 197 z 29.07.2009, str. 24, z późn. zm.), zwanego dalej „e-AD”, albo

b) lokalny numer referencyjny umieszczony w dokumencie zastępującym e-AD – w przypadku gdy krajowy system teleinformatyczny służący do obsługi przemieszczania wyrobów akcyzowych z zastosowaniem procedury zawieszenia poboru akcyzy, o którym mowa w przepisach o podatku akcyzowym, jest niedostępny,

c) niepowtarzalny numer identyfikacyjny, o którym mowa w art. 12b ust. 4 pkt 7, karty informacyjnej partii leżakowanego alkoholu, zwanej dalej „kartą leżakowania” – w przypadku przewozu alkoholu etylowego między składami podatkowymi na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,

d) okres leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego w alkoholu etylowym,

e) kod klasyfikacyjny w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN) zgodnej z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z 07.09.1987, str. 1, z późn. zm. – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 2, t. 2, str. 382) partii leżakowanego alkoholu, zwany dalej „kodem CN leżakowanego alkoholu”, a w przypadku partii leżakowanego napoju spirytusowego – dodatkowo nazwę prawną tego napoju,

f) numer partii leżakowanego alkoholu, a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również numer partii leżakowanego alkoholu, który został wydzielony,

g) ilość alkoholu etylowego wyrażoną w litrach alkoholu 100% obj., a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również ilość wydzielonego alkoholu etylowego;

3) informacje dotyczące leżakowania alkoholu etylowego w składzie podatkowym w odniesieniu do każdej partii leżakowanego alkoholu:

a) w przypadku rozpoczęcia leżakowania:

– datę rozpoczęcia leżakowania,

– znak pojemnika, w którym odbywa się leżakowanie,

– numer partii leżakowanego alkoholu, a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również:

– – numer partii leżakowanego alkoholu, z której wydzielono alkohol etylowy,

– – numer partii leżakowanego alkoholu, który został wydzielony,

– ilość alkoholu etylowego wyrażoną w litrach alkoholu 100% obj., a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również ilość wydzielonego alkoholu etylowego,

– kod CN leżakowanego alkoholu, a w przypadku leżakowanego napoju spirytusowego – nazwę prawną tego napoju,

– okres leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego, w przypadku gdy alkohol etylowy był wcześniej leżakowany w innym składzie podatkowym,

b) w przypadku przeprowadzania w ramach leżakowania mieszania lub kupażowania alkoholu etylowego:

– datę przeprowadzenia mieszania lub kupażowania,

– ilość i rodzaje alkoholu etylowego wyrażone w litrach alkoholu 100% obj., które zostały pobrane z różnych partii leżakowanego alkoholu w celu mieszania lub kupażowania,

– numer partii leżakowanego alkoholu poddanego zmieszaniu lub kupażowaniu, a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również:

– – numer partii leżakowanego alkoholu, z której wydzielono alkohol etylowy,

– – numer partii leżakowanego alkoholu, który został wydzielony,

– ilość alkoholu etylowego wyrażoną w litrach alkoholu 100% obj., a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również ilość wydzielonego alkoholu etylowego,

– znak pojemnika, w którym znajduje się alkohol etylowy po przeprowadzeniu mieszania lub kupażowania,

– okres leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego po przeprowadzeniu mieszania lub kupażowania,

c) w przypadku zakończenia leżakowania:

– datę zakończenia leżakowania alkoholu etylowego,

– numer partii leżakowanego alkoholu, a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również:

– – numer partii leżakowanego alkoholu, z której wydzielono alkohol etylowy,

– – numer partii leżakowanego alkoholu, który został wydzielony,

– ilość alkoholu etylowego wyrażoną w litrach alkoholu 100% obj., a w przypadku wydzielenia alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu – również ilość wydzielonego alkoholu etylowego,

– znak pojemnika, w którym wydano alkohol etylowy z leżakowni,

– okres leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego;

4) informacje, o których mowa w pkt 3 lit. b, dotyczące mieszania lub kupażowania partii leżakowanego alkoholu po zakończeniu leżakowania;

5) informacje dotyczące rozlewu partii leżakowanego napoju spirytusowego do opakowań jednostkowych:

a) datę rozlewu,

b) okres leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego,

c) nazwę prawną napoju spirytusowego,

d) numer partii:

– leżakowanego alkoholu, z której wydzielono alkohol etylowy w celu rozlewu do opakowań jednostkowych,

– napoju spirytusowego rozlanego do opakowań jednostkowych,

e) ilość napoju spirytusowego rozlanego do opakowań jednostkowych wyrażoną w litrach alkoholu 100% obj.

3. [39] Ewidencję leżakowania prowadzi się w postaci papierowej lub elektronicznej odrębnie dla każdego składu podatkowego.

4. [40] W przypadku prowadzenia ewidencji leżakowania w postaci:

1) papierowej:

a) przed rozpoczęciem jej wypełniania ewidencję leżakowania przeszywa się i numeruje strony, a właściwy naczelnik urzędu celno-skarbowego w rozumieniu przepisów wydanych na podstawie art. 90 ustawy z dnia 16 listopada 2016 r. o Krajowej Administracji Skarbowej (Dz. U. z 2022 r. poz. 813, z późn. zm.), zwany dalej „właściwym naczelnikiem”, opatruje przeszycia pieczęcią urzędu i na ostatniej stronie ewidencji leżakowania wpisuje liczbę jej stron oraz składa podpis,

b) wpisów do ewidencji leżakowania dokonuje się w sposób trwały i wyraźny, a zmian i poprawek dokonuje się w taki sposób, aby przekreślony pierwotny tekst pozostał czytelny; każdą zmianę lub poprawkę potwierdza podpis osoby dokonującej tej zmiany lub poprawki wraz z podaniem daty wprowadzenia tej zmiany lub poprawki; w razie potrzeby zmianę lub poprawkę opisuje się w rubryce „uwagi”;

2) elektronicznej:

a) wykorzystuje się program komputerowy, który:

– umożliwia właściwemu naczelnikowi wgląd w treść dokonanych wpisów,

– zapewnia ochronę przechowywanych danych przed zniekształceniem lub utratą,

– umożliwia przedsiębiorcy, o którym mowa w ust. 1, dokonanie korekty danych, identyfikację osoby dokonującej tej korekty oraz ustalenie daty jej dokonania,

– umożliwia wygenerowanie w porządku chronologicznym wpisów do ewidencji leżakowania i ich wydruk,

– uniemożliwia usunięcie wpisów,

b) przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, zapisuje tak prowadzoną ewidencję leżakowania na informatycznym nośniku danych w sposób zapewniający ochronę przechowywanych danych przed zniekształceniem lub utratą.

5. [41] Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, umieszcza w ewidencji leżakowania informacje, o których mowa w ust. 2, nie później niż w dniu roboczym następującym po dniu, w którym została wykonana dana czynność związana z leżakowanym alkoholem etylowym.

6. [42] Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, informuje właściwego naczelnika, nie później niż na 1 dzień roboczy przed planowanym wykonaniem danej czynności związanej z leżakowanym alkoholem etylowym, o dacie i miejscu planowanego:

1) rozpoczęcia leżakowania danej partii alkoholu etylowego z podaniem ilości alkoholu etylowego wyrażonej w litrach alkoholu 100% obj. przeznaczonej do leżakowania;

2) pobrania z leżakowni leżakowanego alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu z podaniem ilości alkoholu etylowego wyrażonej w litrach alkoholu 100% obj. pobranej z danego pojemnika;

3) kupażowania lub mieszania leżakowanego alkoholu etylowego z danej partii leżakowanego alkoholu z podaniem:

a) ilości alkoholu etylowego wyrażonej w litrach alkoholu 100% obj. pobranej z danego pojemnika,

b) okresu leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego spośród leżakowanych, kupażowanych lub mieszanych alkoholi etylowych;

4) rozlewu do opakowań jednostkowych leżakowanych napojów spirytusowych z podaniem:

a) ilości alkoholu etylowego wyrażonej w litrach alkoholu 100% obj. rozlanej do opakowań jednostkowych,

b) okresu leżakowania najmłodszego składnika alkoholowego zastosowanego do wyrobu danego napoju spirytusowego.

7. [43] Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, przechowuje ewidencję leżakowania przez 5 lat, licząc od dnia wyprowadzenia ostatniej partii leżakowanego alkoholu ze składu podatkowego prowadzonego przez tego przedsiębiorcę.

[37] Art. 12a ust. 1 dodany przez art. 1 pkt 15 ustawy z dnia 28 września 2022 r. o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 2015). Zmiana wejdzie w życie 29 listopada 2022 r.

[38] Art. 12a ust. 2 dodany przez art. 1 pkt 15 ustawy z dnia 28 września 2022 r. o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 2015). Zmiana wejdzie w życie 29 listopada 2022 r.

[39] Art. 12a ust. 3 dodany przez art. 1 pkt 15 ustawy z dnia 28 września 2022 r. o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 2015). Zmiana wejdzie w życie 29 listopada 2022 r.

[40] Art. 12a ust. 4 dodany przez art. 1 pkt 15 ustawy z dnia 28 września 2022 r. o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 2015). Zmiana weszła w życie 30 października 2022 r.

[41] Art. 12a ust. 5 dodany przez art. 1 pkt 15 ustawy z dnia 28 września 2022 r. o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 2015). Zmiana wejdzie w życie 29 listopada 2022 r.

[42] Art. 12a ust. 6 dodany przez art. 1 pkt 15 ustawy z dnia 28 września 2022 r. o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 2015). Zmiana wejdzie w życie 29 listopada 2022 r.

[43] Art. 12a ust. 7 dodany przez art. 1 pkt 15 ustawy z dnia 28 września 2022 r. o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 2015). Zmiana wejdzie w życie 29 listopada 2022 r.