history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2023-09-26    (Dz.U.2023.2014 tekst jednolity)

§ 2. [Definicje] Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

1) przedsiębiorcy prowadzącym bar mleczny – rozumie się przez to przedsiębiorcę prowadzącego działalność gospodarczą w postaci samoobsługowych, bezalkoholowych, ogólnodostępnych zakładów masowego żywienia, sprzedających całodziennie posiłki mleczno-nabiałowo-jarskie;

2) surowcach – rozumie się przez to surowce zużyte do sporządzania dotowanych posiłków w barach mlecznych, wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenia;

3) dotowanym posiłku – rozumie się przez to przetworzoną i gotową do spożycia potrawę mleczno-nabiałowo-jarską przyrządzoną wyłącznie z surowców lub wody, sprzedawaną w barze mlecznym konsumentom spożywającym posiłki na miejscu lub na wynos, zaewidencjonowaną przy zastosowaniu kas rejestrujących lub poprzez wystawienie faktury w sposób umożliwiający jednoznaczne zidentyfikowanie dotowanego posiłku, z tym że przetworzeniem potrawy jest proces przyrządzania potrawy wchodzącej w skład dotowanego posiłku, w wyniku którego zakupione przez przedsiębiorcę prowadzącego bar mleczny surowce otrzymują nowy kształt, wygląd, postać, formę, cechy lub właściwości;

4) narzucie – rozumie się przez to kwotę, o którą powiększa się wartość surowców, z uwzględnieniem podatku od towarów i usług, zużytych do przyrządzania dotowanych posiłków w barach mlecznych, w celu ustalenia ceny dotowanego posiłku;

5) izbie administracji skarbowej – rozumie się przez to izbę administracji skarbowej, przy pomocy której właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy prowadzącego bar mleczny, dyrektor izby administracji skarbowej wykonuje swoje zadania;

6) urzędzie skarbowym – rozumie się przez to urząd skarbowy, przy pomocy którego właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy prowadzącego bar mleczny, naczelnik urzędu skarbowego wykonuje swoje zadania.

Wersja obowiązująca od 2023-09-26    (Dz.U.2023.2014 tekst jednolity)

§ 2. [Definicje] Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

1) przedsiębiorcy prowadzącym bar mleczny – rozumie się przez to przedsiębiorcę prowadzącego działalność gospodarczą w postaci samoobsługowych, bezalkoholowych, ogólnodostępnych zakładów masowego żywienia, sprzedających całodziennie posiłki mleczno-nabiałowo-jarskie;

2) surowcach – rozumie się przez to surowce zużyte do sporządzania dotowanych posiłków w barach mlecznych, wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenia;

3) dotowanym posiłku – rozumie się przez to przetworzoną i gotową do spożycia potrawę mleczno-nabiałowo-jarską przyrządzoną wyłącznie z surowców lub wody, sprzedawaną w barze mlecznym konsumentom spożywającym posiłki na miejscu lub na wynos, zaewidencjonowaną przy zastosowaniu kas rejestrujących lub poprzez wystawienie faktury w sposób umożliwiający jednoznaczne zidentyfikowanie dotowanego posiłku, z tym że przetworzeniem potrawy jest proces przyrządzania potrawy wchodzącej w skład dotowanego posiłku, w wyniku którego zakupione przez przedsiębiorcę prowadzącego bar mleczny surowce otrzymują nowy kształt, wygląd, postać, formę, cechy lub właściwości;

4) narzucie – rozumie się przez to kwotę, o którą powiększa się wartość surowców, z uwzględnieniem podatku od towarów i usług, zużytych do przyrządzania dotowanych posiłków w barach mlecznych, w celu ustalenia ceny dotowanego posiłku;

5) izbie administracji skarbowej – rozumie się przez to izbę administracji skarbowej, przy pomocy której właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy prowadzącego bar mleczny, dyrektor izby administracji skarbowej wykonuje swoje zadania;

6) urzędzie skarbowym – rozumie się przez to urząd skarbowy, przy pomocy którego właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy prowadzącego bar mleczny, naczelnik urzędu skarbowego wykonuje swoje zadania.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2020-07-30 do 2023-09-25    (Dz.U.2020.1318 tekst jednolity)

§ 2. [Definicje] Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

1) przedsiębiorcy prowadzącym bar mleczny – rozumie się przez to przedsiębiorcę prowadzącego działalność gospodarczą w postaci samoobsługowych, bezalkoholowych, ogólnodostępnych zakładów masowego żywienia, sprzedających całodziennie posiłki mleczno-nabiałowo-jarskie;

2) surowcach – rozumie się przez to surowce zużyte do sporządzania dotowanych posiłków w barach mlecznych, wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenia;

3) dotowanym posiłku – rozumie się przez to przetworzoną i gotową do spożycia potrawę mleczno-nabiałowo-jarską przyrządzoną wyłącznie z surowców lub wody, sprzedawaną w barze mlecznym konsumentom spożywającym posiłki na miejscu lub na wynos, zaewidencjonowaną przy zastosowaniu kas rejestrujących lub poprzez wystawienie faktury w sposób umożliwiający jednoznaczne zidentyfikowanie dotowanego posiłku, z tym że przetworzeniem potrawy jest proces przyrządzania potrawy wchodzącej w skład dotowanego posiłku, w wyniku którego zakupione przez przedsiębiorcę prowadzącego bar mleczny surowce otrzymują nowy kształt, wygląd, postać, formę, cechy lub właściwości;

4) narzucie – rozumie się przez to kwotę, o którą powiększa się wartość surowców, z uwzględnieniem podatku od towarów i usług, zużytych do przyrządzania dotowanych posiłków w barach mlecznych, w celu ustalenia ceny dotowanego posiłku;

5) izbie administracji skarbowej – rozumie się przez to izbę administracji skarbowej, przy pomocy której właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy prowadzącego bar mleczny, dyrektor izby administracji skarbowej wykonuje swoje zadania;

6) urzędzie skarbowym – rozumie się przez to urząd skarbowy, przy pomocy którego właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy prowadzącego bar mleczny, naczelnik urzędu skarbowego wykonuje swoje zadania.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2018-08-16 do 2020-07-29    (Dz.U.2018.1575 tekst jednolity)

§ 2. [Definicje] Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

1) przedsiębiorcy prowadzącym bar mleczny – rozumie się przez to przedsiębiorcę prowadzącego działalność gospodarczą w postaci samoobsługowych, bezalkoholowych, ogólnodostępnych zakładów masowego żywienia, sprzedających całodziennie posiłki mleczno-nabiałowo-jarskie;

2) surowcach – rozumie się przez to surowce zużyte do sporządzania dotowanych posiłków w barach mlecznych, wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenia;

3) dotowanym posiłku – rozumie się przez to przetworzoną i gotową do spożycia potrawę mleczno-nabiałowo-jarską przyrządzoną wyłącznie z surowców lub wody, sprzedawaną w barze mlecznym konsumentom spożywającym posiłki na miejscu lub na wynos, zaewidencjonowaną przy zastosowaniu kas rejestrujących lub poprzez wystawienie faktury w sposób umożliwiający jednoznaczne zidentyfikowanie dotowanego posiłku, z tym że przetworzeniem potrawy jest proces przyrządzania potrawy wchodzącej w skład dotowanego posiłku, w wyniku którego zakupione przez przedsiębiorcę prowadzącego bar mleczny surowce otrzymują nowy kształt, wygląd, postać, formę, cechy lub właściwości;

4) narzucie – rozumie się przez to kwotę, o którą powiększa się wartość surowców, z uwzględnieniem podatku od towarów i usług, zużytych do przyrządzania dotowanych posiłków w barach mlecznych, w celu ustalenia ceny dotowanego posiłku;

5) izbie administracji skarbowej – rozumie się przez to izbę administracji skarbowej, przy pomocy której właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy prowadzącego bar mleczny, dyrektor izby administracji skarbowej wykonuje swoje zadania;

6) urzędzie skarbowym – rozumie się przez to urząd skarbowy, przy pomocy którego właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy prowadzącego bar mleczny, naczelnik urzędu skarbowego wykonuje swoje zadania.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2017-03-23 do 2018-08-15

§ 2. [Definicje] Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

1) przedsiębiorcy prowadzącym bar mleczny – rozumie się przez to przedsiębiorcę prowadzącego działalność gospodarczą w postaci samoobsługowych, bezalkoholowych, ogólnodostępnych zakładów masowego żywienia, sprzedających całodziennie posiłki mleczno-nabiałowo-jarskie;

2) surowcach – rozumie się przez to surowce zużyte do sporządzania dotowanych posiłków w barach mlecznych, wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenia;

3) dotowanym posiłku – rozumie się przez to przetworzoną i gotową do spożycia potrawę mleczno-nabiałowo-jarską przyrządzoną wyłącznie z surowców lub wody, sprzedawaną w barze mlecznym konsumentom spożywającym posiłki na miejscu lub na wynos, zaewidencjonowaną przy zastosowaniu kas rejestrujących lub poprzez wystawienie faktury w sposób umożliwiający jednoznaczne zidentyfikowanie dotowanego posiłku, z tym że przetworzeniem potrawy jest proces przyrządzania potrawy wchodzącej w skład dotowanego posiłku, w wyniku którego zakupione przez przedsiębiorcę prowadzącego bar mleczny surowce otrzymują nowy kształt, wygląd, postać, formę, cechy lub właściwości;

4) narzucie – rozumie się przez to kwotę, o którą powiększa się wartość surowców, z uwzględnieniem podatku od towarów i usług, zużytych do przyrządzania dotowanych posiłków w barach mlecznych, w celu ustalenia ceny dotowanego posiłku;

5) [1] izbie administracji skarbowej – rozumie się przez to izbę administracji skarbowej, przy pomocy której właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy prowadzącego bar mleczny, dyrektor izby administracji skarbowej wykonuje swoje zadania;

6) urzędzie skarbowym – rozumie się przez to urząd skarbowy, przy pomocy którego właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy prowadzącego bar mleczny, naczelnik urzędu skarbowego wykonuje swoje zadania.

[1] § 2 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rozwoju i Finansów z dnia 20 marca 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych (Dz.U. poz. 616). Zmiana weszła w życie 23 marca 2017 r., z mocą od 1 marca 2017 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2015-04-01 do 2017-03-22

§ 2. [Definicje] Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

1) przedsiębiorcy prowadzącym bar mleczny – rozumie się przez to przedsiębiorcę prowadzącego działalność gospodarczą w postaci samoobsługowych, bezalkoholowych, ogólnodostępnych zakładów masowego żywienia, sprzedających całodziennie posiłki mleczno-nabiałowo-jarskie;

2) surowcach – rozumie się przez to surowce zużyte do sporządzania dotowanych posiłków w barach mlecznych, wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenia;

3) dotowanym posiłku – rozumie się przez to przetworzoną i gotową do spożycia potrawę mleczno-nabiałowo-jarską przyrządzoną wyłącznie z surowców lub wody, sprzedawaną w barze mlecznym konsumentom spożywającym posiłki na miejscu lub na wynos, zaewidencjonowaną przy zastosowaniu kas rejestrujących lub poprzez wystawienie faktury w sposób umożliwiający jednoznaczne zidentyfikowanie dotowanego posiłku, z tym że przetworzeniem potrawy jest proces przyrządzania potrawy wchodzącej w skład dotowanego posiłku, w wyniku którego zakupione przez przedsiębiorcę prowadzącego bar mleczny surowce otrzymują nowy kształt, wygląd, postać, formę, cechy lub właściwości;

4) narzucie – rozumie się przez to kwotę, o którą powiększa się wartość surowców, z uwzględnieniem podatku od towarów i usług, zużytych do przyrządzania dotowanych posiłków w barach mlecznych, w celu ustalenia ceny dotowanego posiłku;

5) izbie skarbowej – rozumie się przez to izbę skarbową, przy pomocy której właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy prowadzącego bar mleczny, dyrektor izby skarbowej wykonuje swoje zadania;

6) urzędzie skarbowym – rozumie się przez to urząd skarbowy, przy pomocy którego właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy prowadzącego bar mleczny, naczelnik urzędu skarbowego wykonuje swoje zadania.