Wersja obowiązująca od 2025.09.13

§ 9. [Operacje wyłączone z pomocy omówionej w § 8 ust. 1] Pomoc, o której mowa w § 8 ust. 1, nie obejmuje operacji w zakresie dotyczącym:

1) ryb akwariowych lub ozdobnych;

2) przetwórstwa produktów rybnych w rozumieniu art. 3 pkt 3 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o organizacji rynku rybnego, zwanych dalej „produktami rybnymi”, z wyłączeniem:

a) sprzedaży bezpośredniej produktów rybnych, do której stosuje się przepisy wydane na podstawie art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego, lub

b) działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej, o której mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 13 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego, lub

c) działalności w ramach rolniczego handlu detalicznego, o którym mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 44a ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448);

3) odbudowy lub utrzymania istniejących stawów lub zalewów przez usuwanie mułu;

4) budowy nowego obiektu chowu lub hodowli ryb będącego integralnym terytorialnie systemem płytkich ziemnych zbiorników wody stojącej lub wolno płynącej w ilościach niezbędnych do uzupełniania strat wynikających z przesiąków lub parowania, służących do chowu lub hodowli karpia lub innych gatunków ryb o zbliżonych do niego wymaganiach środowiskowych, w których woda w sezonie letnim nagrzewa się w sposób naturalny do temperatury powyżej 20°C;

5) rozbudowy istniejącego obiektu chowu lub hodowli ryb, o którym mowa w pkt 4, o powierzchnię przekraczającą 50% sumy powierzchni ewidencyjnej tego obiektu;

6) zakupu specjalistycznych środków transportu, które nie są wykorzystywane w działalności związanej z prowadzeniem chowu lub hodowli ryb oraz nie są nisko-lub bezemisyjne [8] .

[8] § 9 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 sierpnia 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1196). Zmiana weszła w życie 13 września 2025 r.

Wersja obowiązująca od 2025.09.13

§ 9. [Operacje wyłączone z pomocy omówionej w § 8 ust. 1] Pomoc, o której mowa w § 8 ust. 1, nie obejmuje operacji w zakresie dotyczącym:

1) ryb akwariowych lub ozdobnych;

2) przetwórstwa produktów rybnych w rozumieniu art. 3 pkt 3 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o organizacji rynku rybnego, zwanych dalej „produktami rybnymi”, z wyłączeniem:

a) sprzedaży bezpośredniej produktów rybnych, do której stosuje się przepisy wydane na podstawie art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego, lub

b) działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej, o której mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 13 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego, lub

c) działalności w ramach rolniczego handlu detalicznego, o którym mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 44a ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448);

3) odbudowy lub utrzymania istniejących stawów lub zalewów przez usuwanie mułu;

4) budowy nowego obiektu chowu lub hodowli ryb będącego integralnym terytorialnie systemem płytkich ziemnych zbiorników wody stojącej lub wolno płynącej w ilościach niezbędnych do uzupełniania strat wynikających z przesiąków lub parowania, służących do chowu lub hodowli karpia lub innych gatunków ryb o zbliżonych do niego wymaganiach środowiskowych, w których woda w sezonie letnim nagrzewa się w sposób naturalny do temperatury powyżej 20°C;

5) rozbudowy istniejącego obiektu chowu lub hodowli ryb, o którym mowa w pkt 4, o powierzchnię przekraczającą 50% sumy powierzchni ewidencyjnej tego obiektu;

6) zakupu specjalistycznych środków transportu, które nie są wykorzystywane w działalności związanej z prowadzeniem chowu lub hodowli ryb oraz nie są nisko-lub bezemisyjne [8] .

[8] § 9 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 sierpnia 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1196). Zmiana weszła w życie 13 września 2025 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2023.11.01 do 2025.09.12

§ 9. [Operacje wyłączone z pomocy omówionej w § 8 ust. 1] Pomoc, o której mowa w § 8 ust. 1, nie obejmuje operacji w zakresie dotyczącym:

1) ryb akwariowych lub ozdobnych;

2) przetwórstwa produktów rybnych w rozumieniu art. 3 pkt 3 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o organizacji rynku rybnego, zwanych dalej „produktami rybnymi”, z wyłączeniem:

a) sprzedaży bezpośredniej produktów rybnych, do której stosuje się przepisy wydane na podstawie art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego, lub

b) działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej, o której mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 13 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego, lub

c) działalności w ramach rolniczego handlu detalicznego, o którym mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 44a ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448);

3) odbudowy lub utrzymania istniejących stawów lub zalewów przez usuwanie mułu;

4) budowy nowego obiektu chowu lub hodowli ryb będącego integralnym terytorialnie systemem płytkich ziemnych zbiorników wody stojącej lub wolno płynącej w ilościach niezbędnych do uzupełniania strat wynikających z przesiąków lub parowania, służących do chowu lub hodowli karpia lub innych gatunków ryb o zbliżonych do niego wymaganiach środowiskowych, w których woda w sezonie letnim nagrzewa się w sposób naturalny do temperatury powyżej 20°C;

5) rozbudowy istniejącego obiektu chowu lub hodowli ryb, o którym mowa w pkt 4, o powierzchnię przekraczającą 50% sumy powierzchni ewidencyjnej tego obiektu;

6) zakupu specjalistycznych środków transportu, które nie są wykorzystywane w działalności związanej z prowadzeniem chowu lub hodowli ryb.