Wersja obowiązująca od 2024.02.26 do 2026.06.13     (Dz.U.2024.254 tekst jednolity)

§ 3. [Znakowanie miodu filtrowanego i miodu piekarniczego] Miód filtrowany i miód piekarniczy znakuje się na pojemniku do jego przewozu luzem, opakowaniu lub w dokumentach handlowych, podając pełną nazwę produktu, odpowiednio: „miód filtrowany” albo „miód piekarniczy”.

Wersja obowiązująca od 2026.06.14

§ 3. [Znakowanie miodu piekarniczego] [1]  Miód piekarniczy znakuje się na pojemniku do jego przewozu luzem, opakowaniu lub w dokumentach handlowych, podając pełną nazwę produktu „miód piekarniczy (przemysłowy)” oraz informację, że miód ten jest przeznaczony wyłącznie do dalszego przetwarzania.

[1] § 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 grudnia 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i sposobu znakowania nieprzeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta finalnego niektórych grup i rodzajów opakowanych artykułów rolno-spożywczych lub artykułów rolno-spożywczych bez opakowań (Dz.U. poz. 1735). Zmiana weszła w życie 14 czerwca 2026 r.

Na podstawie § 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 grudnia 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i sposobu znakowania nieprzeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta finalnego niektórych grup i rodzajów opakowanych artykułów rolno-spożywczych lub artykułów rolno-spożywczych bez opakowań (Dz.U. poz. 1735) miód oznakowany zgodnie z § 3 w brzmieniu dotychczasowym i wprowadzony do obrotu przed wejściem w życie ww. rozporządzenia, tj. przed 14 czerwca 2026 r., może pozostawać w obrocie do czasu wyczerpania zapasów tego miodu.

Wersja obowiązująca od 2024.02.26 do 2026.06.13     (Dz.U.2024.254 tekst jednolity)

§ 3. [Znakowanie miodu filtrowanego i miodu piekarniczego] Miód filtrowany i miód piekarniczy znakuje się na pojemniku do jego przewozu luzem, opakowaniu lub w dokumentach handlowych, podając pełną nazwę produktu, odpowiednio: „miód filtrowany” albo „miód piekarniczy”.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2014.05.19 do 2024.02.25     (Dz.U.2014.634 tekst jednolity)

§ 3. [Znakowanie miodu filtrowanego i miodu piekarniczego] Miód filtrowany i miód piekarniczy znakuje się na pojemniku do jego przewozu luzem, opakowaniu lub w dokumentach handlowych, podając pełną nazwę produktu, odpowiednio: „miód filtrowany” albo „miód piekarniczy”.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2009.07.01 do 2014.05.18

Miód filtrowany i miód piekarniczy znakuje się na pojemniku do jego przewozu luzem, opakowaniu lub w dokumentach handlowych, podając pełną nazwę produktu, odpowiednio: „miód filtrowany” albo „miód piekarniczy”.