Wersja obowiązująca od 2024.07.05 do 2026.06.13     (Dz.U.2024.998 tekst jednolity)

§ 1. [Zakres regulacji] Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej następujących wyrobów:

1) soków owocowych;

2) soków owocowych odtworzonych z zagęszczonego soku owocowego;

3) soków owocowych zagęszczonych (koncentratów owocowych, koncentratów soków owocowych);

4) soków owocowych w proszku;

5) nektarów owocowych;

6) soków owocowych wyprodukowanych z użyciem ekstrakcji wodnej.

Wersja obowiązująca od 2026.06.14

§ 1. [Zakres regulacji] Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej następujących wyrobów:

1) soków owocowych;

1a) [1] soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów;

2) [2] soków owocowych z zagęszczonego soku owocowego;

2a) [3] soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku owocowego;

3) [4] zagęszczonych soków owocowych (soków owocowych zagęszczonych, koncentratów soków owocowych);

3a) [5] zagęszczonych soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów (soków owocowych zagęszczonych o obniżonej zawartości cukrów, koncentratów soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów);

4) soków owocowych w proszku;

5) nektarów owocowych;

6) soków owocowych wyprodukowanych z użyciem ekstrakcji wodnej.

[1] § 1 pkt 1a dodany przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 lipca 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. poz. 965). Zmiana weszła w życie 14 czerwca 2026 r.

[2] § 1 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 lipca 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. poz. 965). Zmiana weszła w życie 14 czerwca 2026 r.

[3] § 1 pkt 2a dodany przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 lipca 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. poz. 965). Zmiana weszła w życie 14 czerwca 2026 r.

[4] § 1 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 lipca 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. poz. 965). Zmiana weszła w życie 14 czerwca 2026 r.

[5] § 1 pkt 3a dodany przez § 1 pkt 1 lit. e) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 lipca 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. poz. 965). Zmiana weszła w życie 14 czerwca 2026 r.

Wersja obowiązująca od 2024.07.05 do 2026.06.13     (Dz.U.2024.998 tekst jednolity)

§ 1. [Zakres regulacji] Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej następujących wyrobów:

1) soków owocowych;

2) soków owocowych odtworzonych z zagęszczonego soku owocowego;

3) soków owocowych zagęszczonych (koncentratów owocowych, koncentratów soków owocowych);

4) soków owocowych w proszku;

5) nektarów owocowych;

6) soków owocowych wyprodukowanych z użyciem ekstrakcji wodnej.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2014.04.17 do 2024.07.04     (Dz.U.2014.494 tekst jednolity)

[Zakres regulacji] Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej następujących wyrobów:

1) soków owocowych;

2) soków owocowych odtworzonych z zagęszczonego soku owocowego;

3) soków owocowych zagęszczonych (koncentratów owocowych, koncentratów soków owocowych);

4) soków owocowych w proszku;

5) nektarów owocowych;

6) soków owocowych wyprodukowanych z użyciem ekstrakcji wodnej.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2013.03.23 do 2014.04.16

[Zakres regulacji] Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej następujących wyrobów:

1) soków owocowych;

2) soków owocowych odtworzonych z zagęszczonego soku owocowego;

3) soków owocowych zagęszczonych (koncentratów owocowych, koncentratów soków owocowych);

4) soków owocowych w proszku;

5) nektarów owocowych;

6) [1] soków owocowych wyprodukowanych z użyciem ekstrakcji wodnej.

[1] § 1 pkt 6 dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. poz. 327). Zmiana weszła w życie 23 marca 2013 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2011.01.01 do 2013.03.22

[Zakres regulacji] Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej następujących wyrobów:

1) soków owocowych;

2) soków owocowych odtworzonych z zagęszczonego soku owocowego;

3) [1] soków owocowych zagęszczonych (koncentratów owocowych, koncentratów soków owocowych);

4) soków owocowych w proszku;

5) nektarów owocowych.

[1] § 1 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 kwietnia 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. Nr 88, poz. 579). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2011 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004.07.12 do 2010.12.31

Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej następujących wyrobów:

1) soków owocowych;

2) soków owocowych odtworzonych z zagęszczonego soku owocowego;

3) soków owocowych zagęszczonych (koncentratów owocowych);

4) soków owocowych w proszku;

5) nektarów owocowych.