Wersja obowiązująca od 2024.07.05 do 2026.06.13     (Dz.U.2024.998 tekst jednolity)

§ 3. [Dozwolone procesy technologiczne] Niezależnie od czynności i substancji, o których mowa w § 2, podczas wytwarzania:

1) soków owocowych zagęszczonych – można stosować procesy technologiczne oparte na metodach fizycznych, w tym dyfuzję jadalnej części owoców, z wyłączeniem winogron, pod warunkiem że w ten sposób otrzymane soki owocowe spełniają wymagania określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia dla soku owocowego lub soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego;

2) soków, o których mowa w § 1 pkt 1–4 i 6, otrzymywanych z owoców cytrusowych – można stosować chemicznie obojętne środki wspomagające adsorpcję, spełniające wymagania określone w przepisach o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w celu zmniejszenia zawartości limonoidów i narynginy, bez znaczącego oddziaływania na zawartość glikozydów limonoidów, kwasów, cukrów, w tym oligosacharydów i składników mineralnych;

3) soków owocowych otrzymanych z winogron:

a) w przypadku użycia winogron poddanych sulfitacji dwutlenkiem siarki – można stosować desulfitację metodami fizycznymi, przy czym zawartość całkowitej ilości dwutlenku siarki w końcowym wyrobie nie może być większa niż 10 mg na litr,

b) można przywracać sole kwasu winowego.

Wersja obowiązująca od 2026.06.14

§ 3. [Dozwolone procesy technologiczne ] Niezależnie od czynności i substancji, o których mowa w § 2, podczas wytwarzania:

1) [7] zagęszczonych soków owocowych – można stosować procesy technologiczne oparte na metodach fizycznych, w tym dyfuzję jadalnej części owoców, z wyłączeniem winogron, pod warunkiem że w ten sposób otrzymane soki owocowe spełniają wymagania określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia dla soku owocowego lub soku owocowego z zagęszczonego soku owocowego;

2) soków, o których mowa w § 1 pkt 1–4 i 6, otrzymywanych z owoców cytrusowych – można stosować chemicznie obojętne środki wspomagające adsorpcję, spełniające wymagania określone w przepisach o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w celu zmniejszenia zawartości limonoidów i narynginy, bez znaczącego oddziaływania na zawartość glikozydów limonoidów, kwasów, cukrów, w tym oligosacharydów i składników mineralnych;

3) soków owocowych otrzymanych z winogron:

a) w przypadku użycia winogron poddanych sulfitacji dwutlenkiem siarki – można stosować desulfitację metodami fizycznymi, przy czym zawartość całkowitej ilości dwutlenku siarki w końcowym wyrobie nie może być większa niż 10 mg na litr,

b) można przywracać sole kwasu winowego.

4) [8] soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów, soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonych soków owocowych i zagęszczonych soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów – można stosować, w celu zmniejszenia ilości naturalnie występujących cukrów, filtrację membranową oraz fermentację drożdży w zakresie, w jakim zastosowanie tych procesów pozwoli na zachowanie wszystkich pozostałych istotnych właściwości fizycznych, chemicznych, organoleptycznych i odżywczych, odpowiadających co najmniej właściwościom, jakie posiada przeciętny typ soku otrzymanego z owoców tego samego rodzaju;

5) [9] soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów i soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonych soków owocowych – można stosować wodę w ilości niezbędnej do odtworzenia wody utraconej w wyniku procesu obniżania zawartości cukrów.

[7] § 3 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 lipca 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. poz. 965). Zmiana weszła w życie 14 czerwca 2026 r.

[8] § 3 pkt 4 dodany przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 lipca 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. poz. 965). Zmiana weszła w życie 14 czerwca 2026 r.

[9] § 3 pkt 5 dodany przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 lipca 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. poz. 965). Zmiana weszła w życie 14 czerwca 2026 r.

Wersja obowiązująca od 2024.07.05 do 2026.06.13     (Dz.U.2024.998 tekst jednolity)

§ 3. [Dozwolone procesy technologiczne] Niezależnie od czynności i substancji, o których mowa w § 2, podczas wytwarzania:

1) soków owocowych zagęszczonych – można stosować procesy technologiczne oparte na metodach fizycznych, w tym dyfuzję jadalnej części owoców, z wyłączeniem winogron, pod warunkiem że w ten sposób otrzymane soki owocowe spełniają wymagania określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia dla soku owocowego lub soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego;

2) soków, o których mowa w § 1 pkt 1–4 i 6, otrzymywanych z owoców cytrusowych – można stosować chemicznie obojętne środki wspomagające adsorpcję, spełniające wymagania określone w przepisach o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w celu zmniejszenia zawartości limonoidów i narynginy, bez znaczącego oddziaływania na zawartość glikozydów limonoidów, kwasów, cukrów, w tym oligosacharydów i składników mineralnych;

3) soków owocowych otrzymanych z winogron:

a) w przypadku użycia winogron poddanych sulfitacji dwutlenkiem siarki – można stosować desulfitację metodami fizycznymi, przy czym zawartość całkowitej ilości dwutlenku siarki w końcowym wyrobie nie może być większa niż 10 mg na litr,

b) można przywracać sole kwasu winowego.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2014.04.17 do 2024.07.04     (Dz.U.2014.494 tekst jednolity)

[Dozwolone procesy technologiczne ] Niezależnie od czynności i substancji, o których mowa w § 2, podczas wytwarzania:

1) soków owocowych zagęszczonych – można stosować procesy technologiczne oparte na metodach fizycznych, w tym dyfuzję jadalnej części owoców, z wyłączeniem winogron, pod warunkiem że w ten sposób otrzymane soki owocowe spełniają wymagania określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia dla soku owocowego lub soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego;

2) soków, o których mowa w § 1 pkt 1–4 i 6, otrzymywanych z owoców cytrusowych – można stosować chemicznie obojętne środki wspomagające adsorpcję, spełniające wymagania określone w przepisach o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w celu zmniejszenia zawartości limonoidów i narynginy, bez znaczącego oddziaływania na zawartość glikozydów limonoidów, kwasów, cukrów, w tym oligosacharydów i składników mineralnych;

3) soków owocowych otrzymanych z winogron:

a) w przypadku użycia winogron poddanych sulfitacji dwutlenkiem siarki – można stosować desulfitację metodami fizycznymi, przy czym zawartość całkowitej ilości dwutlenku siarki w końcowym wyrobie nie może być większa niż 10 mg na litr,

b) można przywracać sole kwasu winowego.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2013.03.23 do 2014.04.16

[Dozwolone procesy technologiczne] Niezależnie od czynności i substancji, o których mowa w § 2, podczas wytwarzania:

1) [6] soków owocowych zagęszczonych – można stosować procesy technologiczne oparte na metodach fizycznych, w tym dyfuzję jadalnej części owoców, z wyłączeniem winogron, pod warunkiem że w ten sposób otrzymane soki owocowe spełniają wymagania określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia dla soku owocowego lub soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego;

2) [7] soków, o których mowa w § 1 pkt 1–4 i 6, otrzymywanych z owoców cytrusowych – można stosować chemicznie obojętne środki wspomagające adsorpcję, spełniające wymagania określone w przepisach o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w celu zmniejszenia zawartości limonoidów i narynginy, bez znaczącego oddziaływania na zawartość glikozydów limonoidów, kwasów, cukrów, w tym oligosacharydów i składników mineralnych;

3) soków owocowych otrzymanych z winogron:

a) w przypadku użycia winogron poddanych sulfitacji dwutlenkiem siarki – można stosować desulfitację metodami fizycznymi, przy czym zawartość całkowitej ilości dwutlenku siarki w końcowym wyrobie nie może być większa niż 10 mg na litr,

b) można przywracać sole kwasu winowego.

[6] § 3 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. poz. 327). Zmiana weszła w życie 23 marca 2013 r.

[7] § 3 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. poz. 327). Zmiana weszła w życie 23 marca 2013 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004.07.12 do 2013.03.22

Niezależnie od czynności i substancji, o których mowa w § 2, podczas wytwarzania:

1) soków owocowych zagęszczonych (koncentratów owocowych) – można stosować procesy technologiczne oparte na metodach fizycznych, w tym dyfuzję jadalnej części owoców, z wyłączeniem winogron;

2) soków, o których mowa w § 1 pkt 1–4, otrzymywanych z owoców cytrusowych – można stosować chemicznie obojętne środki wspomagające adsorpcję, spełniające wymagania określone w przepisach o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w celu zmniejszenia zawartości limonoidów i narynginy, bez znaczącego oddziaływania na zawartość glikozydów limonoidów, kwasów, cukrów i składników mineralnych;

3) soków owocowych otrzymanych z winogron:

a) w przypadku użycia winogron poddanych sulfitacji dwutlenkiem siarki – można stosować desulfitację metodami fizycznymi, przy czym zawartość całkowitej ilości dwutlenku siarki w końcowym wyrobie nie może być większa niż 10 mg na litr,

b) można przywracać sole kwasu winowego.