Wersja obowiązująca od 2024.07.05 do 2026.06.13     (Dz.U.2024.998 tekst jednolity)

§ 6. [Dodawanie aromatu, miazgi i komórek miąższu] Aromat, miazga i komórki miąższu, otrzymywane odpowiednimi metodami fizycznymi z tych samych gatunków owoców, z których wyrób został wyprodukowany, mogą być ponownie wprowadzone do soku owocowego, soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego lub nektaru owocowego.

Wersja obowiązująca od 2026.06.14

§ 6. [Dodawanie aromatu, miazgi i komórek miąższu ] [12] Aromat, miazga i komórki miąższu otrzymywane odpowiednimi metodami fizycznymi z tych samych gatunków owoców, z których wyrób został wyprodukowany, mogą być ponownie wprowadzone do soku owocowego, soku owocowego z zagęszczonego soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego, soku owocowego o obniżonej zawartości cukrów, soku owocowego o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego o obniżonej zawartości cukrów lub nektaru owocowego.

[12] § 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 lipca 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. poz. 965). Zmiana weszła w życie 14 czerwca 2026 r.

Wersja obowiązująca od 2024.07.05 do 2026.06.13     (Dz.U.2024.998 tekst jednolity)

§ 6. [Dodawanie aromatu, miazgi i komórek miąższu] Aromat, miazga i komórki miąższu, otrzymywane odpowiednimi metodami fizycznymi z tych samych gatunków owoców, z których wyrób został wyprodukowany, mogą być ponownie wprowadzone do soku owocowego, soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego lub nektaru owocowego.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2014.04.17 do 2024.07.04     (Dz.U.2014.494 tekst jednolity)

[Dodawanie aromatu, miazgi i komórek miąższu ] Aromat, miazga i komórki miąższu, otrzymywane odpowiednimi metodami fizycznymi z tych samych gatunków owoców, z których wyrób został wyprodukowany, mogą być ponownie wprowadzone do soku owocowego, soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego lub nektaru owocowego.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2013.03.23 do 2014.04.16

[Dodawanie aromatu, miazgi i komórek miąższu] [10] Aromat, miazga i komórki miąższu, otrzymywane odpowiednimi metodami fizycznymi z tych samych gatunków owoców, z których wyrób został wyprodukowany, mogą być ponownie wprowadzone do soku owocowego, soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego lub nektaru owocowego.

[10] § 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. poz. 327). Zmiana weszła w życie 23 marca 2013 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004.07.12 do 2013.03.22

1. Do soku owocowego można dodać aromat, miazgę i komórki miąższu, które były uprzednio oddzielone od tego samego soku podczas procesu jego wytwarzania.

2. Do soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego można dodać aromat, miazgę i komórki miąższu, które były uprzednio oddzielone od tego samego soku lub od tego samego rodzaju soku podczas procesu jego wytwarzania.