history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2021-03-01

Artykuł 2

Definicje

Do celów niniejszego rozporządzenia stosuje się następujące definicje:

1) „sieć” lub „sieć elektryczna” oznacza sieć dostarczającą energię z sieci prądu przemiennego o napięciu 230 (ą 10 %) woltów i częstotliwości 50 Hz;

2) „urządzenie chłodnicze” oznacza izolowaną szafę przechowalniczą z co najmniej jedną komorą, w której panują warunki o konkretnej kontrolowanej temperaturze, chłodzoną poprzez naturalną lub wymuszoną konwekcję, w której chłodzenie jest wynikiem co najmniej jednego sposobu zużycia energii;

3) „komora” oznacza zamkniętą przestrzeń w urządzeniu chłodniczym, która jest oddzielona od innych komór ścianką, pojemnikiem lub podobną strukturą, i która jest bezpośrednio dostępna przez co najmniej jedne drzwi zewnętrzne i może być podzielona na podkomory. Do celów niniejszego rozporządzenia pojęcie „komora” odnosi się zarówno do komór, jak i podkomór, o ile nie wskazano inaczej;

4) „drzwi zewnętrzne” jest to część szafy, która może być przesunięta lub usunięta, aby umożliwić przynajmniej przełożenie ładunku z zewnątrz do wnętrza szafy przechowalniczej lub z wnętrza na zewnątrz;

5) „podkomora” oznacza wydzieloną w komorze przestrzeń, w której panuje inny zakres temperatur roboczych niż w komorze, w której się ona znajduje;

6) „pojemność całkowita” (V) oznacza, wyrażoną w dm3 lub litrach, objętość przestrzeni wewnętrznej urządzenia chłodniczego, równą sumie pojemności komór;

7) „pojemność komory” (Vc) oznacza, wyrażoną w dm3 lub litrach, objętość przestrzeni wewnątrz komory;

8) „szafa chłodnicza lub mroźnicza” oznacza izolowane urządzenie chłodnicze łączące przynajmniej jedną komorę dostępną przez przynajmniej jedne drzwi lub przynajmniej jedną szufladę, zdolne do stałego utrzymywania temperatury środków spożywczych w przepisanych granicach w temperaturze roboczej chłodzenia lub mrożenia, wykorzystujące cykl sprężania par i przeznaczone do przechowywania środków spożywczych w środowisku innym niż gospodarstwo domowe, ale nieprzeznaczone do prezentacji lub udostępniania takich środków klientom, jak zdefiniowano w rozporządzeniu Komisji (UE) 2015/1095 (9);

9) „schładzarka lub zamrażarka szokowa” oznacza izolowane urządzenie chłodnicze przeznaczone głównie do szybkiego obniżania temperatury gorącej żywności do poziomu poniżej 10 °C w przypadku schładzania i poniżej -18 °C w przypadku mrożenia, jak zdefiniowano w rozporządzeniu (UE) 2015/1095;

10) „profesjonalna zamrażarka skrzyniowa” oznacza zamrażarkę, w której komory dostępne są od góry urządzenia lub w której występują zarówno komory otwierane od góry, jak i komory pionowe, ale w przypadku której pojemność brutto komór otwieranych od góry przekracza 75 % całkowitej pojemności brutto urządzenia, używaną do przechowywania środków spożywczych w środowisku innym niż gospodarstwo domowe;

11) „zamrażarka” oznacza urządzenie chłodnicze wyposażone jedynie w komory czterogwiazdkowe;

12) „komora zamrażarki” lub „komora czterogwiazdkowa” oznacza komorę mroźną o temperaturze docelowej i warunkach przechowywania -18 °C, która spełnia wymogi w zakresie zdolności zamrażania;

13) „komora mroźna” oznacza rodzaj komory o docelowej temperaturze nie wyższej niż 0 °C; jest to komora bezgwiazdkowa, jedno-, dwu-, trzy- lub czterogwiazdkowa w załączniku IV tabela 3;

14) „rodzaj komory” oznacza zadeklarowany rodzaj komory zgodnie z parametrami wydajności chłodzenia Tmin, Tmax, Tc oraz innymi parametrami określonymi w załączniku IV tabela 3;

15) „temperatura docelowa” (Tc) oznacza temperaturę znamionową panującą wewnątrz komory podczas testów, jak określono w załączniku IV tabela 3, odnosi się ona do maksymalnej temperatury badania zużycia energii i jest wyrażona jako średnia w funkcji czasu oraz z pomiarów z zestawu czujników;

16) „temperatura minimalna” (Tmin) oznacza minimalną temperaturę w komorze podczas przechowywania w ramach badania, jak określono w załączniku IV tabela 3;

17) „temperatura maksymalna” (Tmax) oznacza maksymalną temperaturę w komorze podczas przechowywania w ramach badania, jak określono w załączniku IV tabela 3;

18) „komora bezgwiazdkowa” i „komora do wytwarzania lodu” oznaczają komorę mroźną o docelowej temperaturze i warunkach przechowywania 0 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

19) „komora jednogwiazdkowa” oznacza komorę mroźną o docelowej temperaturze i warunkach przechowywania -6 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

20) „komora dwugwiazdkowa” oznacza komorę mroźną o docelowej temperaturze i warunkach przechowywania -12 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

21) „komora trzygwiazdkowa” oznacza komorę mroźną o docelowej temperaturze i warunkach przechowywania -18 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

22) „urządzenie chłodnicze z funkcją sprzedaży bezpośredniej” oznacza urządzenie chłodnicze wykorzystywane do prezentowania i sprzedaży klientom produktów przechowywanych w określonej temperaturze niższej niż temperatura otoczenia, dostępnych bezpośrednio przez otwarte boki lub przez co najmniej jedne drzwi lub szuflady bądź oba te elementy, w tym również szafy z przestrzeniami wykorzystywanymi do przechowywania lub wspomaganego wydawania produktów niedostępnych dla klientów, z wyłączeniem minibarów i urządzeń do przechowywania wina, jak określono w rozporządzeniu Komisji (UE) 2019/2024 (10);

23) „minibar” oznacza urządzenie chłodnicze o pojemności całkowitej nieprzekraczającej 60 l przeznaczone głównie do przechowywania i sprzedaży środków spożywczych w pokojach hotelowych i podobnych miejscach;

24) „urządzenie do przechowywania wina” oznacza dedykowane urządzenie chłodnicze przeznaczone do przechowywania wina z precyzyjną regulacją temperatury dla warunków przechowywania oraz temperatury docelowej komory do przechowywania wina, jak określono w załączniku IV tabela 3, wyposażone w rozwiązania antywibracyjne;

25) „dedykowane urządzenie chłodnicze” oznacza urządzenie chłodnicze wyposażone w tylko jeden rodzaj komory;

26) „komora do przechowywania wina” oznacza komorę niemroźną o temperaturze docelowej 12 °C, wilgotności wewnętrznej w zakresie od 50 % do 80 % i warunkach przechowywania mieszczących się w zakresie od 5 °C do 20 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

27) „komora niemroźna” oznacza rodzaj komory o docelowej temperaturze nie niższej niż 4 °C; tj. komorę spiżarnię, komorę do przechowywania wina, komorę piwniczną lub komorę do przechowywania świeżej żywności o warunkach przechowywania i temperaturach docelowych określonych w załączniku IV tabela 3;

28) „komora spiżarnia” oznacza komorę niemroźną o temperaturze docelowej 17 °C i warunkach przechowywania mieszczących się w zakresie od 14 °C do 20 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

29) „komora piwniczna” oznacza komorę niemroźną o temperaturze docelowej 12 °C i warunkach przechowywania mieszczących się w zakresie od 2 °C do 14 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

30) „komora do przechowywania świeżej żywności” oznacza komorę niemroźną o temperaturze docelowej 4 °C i warunkach przechowywania mieszczących się w zakresie od 0 °C do 8 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

31) [1] przenośne urządzenie chłodnicze” oznacza urządzenie chłodnicze, które może być używane w przypadku braku dostępu do sieci elektrycznej, które wykorzystuje energię elektryczną o bardzo niskim napięciu (< 120 V DC) lub paliwo, bądź oba te źródła, do realizacji funkcji chłodzenia, w tym urządzenie chłodnicze, które, oprócz wykorzystywania energii elektrycznej o bardzo niskim napięciu lub paliwa, bądź obu tych źródeł, może być zasilane sieciowo za pomocą konwertera AC/DC kupowanego oddzielnie. Urządzenie wprowadzane do obrotu z konwerterem AC/DC nie jest przenośnym urządzeniem chłodniczym;

32) „środki spożywcze” oznaczają żywność, składniki, napoje, w tym wino, i inne artykuły przeznaczone do spożycia, wymagające schłodzenia do określonych temperatur;

33) „punkt sprzedaży” oznacza miejsce, gdzie urządzenia chłodnicze są wystawiane lub oferowane na sprzedaż, do wypożyczenia lub w sprzedaży ratalnej.

34) „urządzenie do zabudowy” oznacza urządzenie chłodnicze, które zostało zaprojektowane, przebadane i jest sprzedawane wyłącznie w celu:

a) zamontowania w szafkach lub do obudowania (z góry, z dołu i po bokach) panelami;

b) stabilnego przymocowania do boków, górnej lub dolnej części szafek lub paneli; oraz

c) wyposażenia w fabrycznie wykonany front będący jego integralną częścią lub zamocowania na nim wykonanego na zamówienie przedniego panelu;

35) „wskaźnik efektywności energetycznej” (EEI) oznacza, wyrażony w procentach, wskaźnik liczbowy względnej efektywności energetycznej urządzenia chłodniczego, jak określono w załączniku IV pkt 5;

Na potrzeby załączników dodatkowe definicje określono w załączniku I.

[1] Art. 2 pkt 31 w brzmieniu ustalonym przez art. 4 pkt 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2021/340 z dnia 17 grudnia 2020 r. zmieniającego rozporządzenia delegowane (UE) 2019/2013, (UE) 2019/2014, (UE) 2019/2015, (UE) 2019/2016, (UE) 2019/2017 i (UE) 2019/2018 w odniesieniu do wymogów w zakresie etykietowania energetycznego dotyczących wyświetlaczy elektronicznych, pralek dla gospodarstw domowych i pralko-suszarek dla gospodarstw domowych, źródeł światła, urządzeń chłodniczych, zmywarek do naczyń dla gospodarstw domowych oraz urządzeń chłodniczych z funkcją sprzedaży bezpośredniej (Dz.Urz.UE L 68 z 26.02.2021, str. 62; ost. zm.: Dz.Urz.UE L 355 z 7.10.2021, str. 142). Zmiana weszła w życie 1 marca 2021 r.

Wersja obowiązująca od 2021-03-01

Artykuł 2

Definicje

Do celów niniejszego rozporządzenia stosuje się następujące definicje:

1) „sieć” lub „sieć elektryczna” oznacza sieć dostarczającą energię z sieci prądu przemiennego o napięciu 230 (ą 10 %) woltów i częstotliwości 50 Hz;

2) „urządzenie chłodnicze” oznacza izolowaną szafę przechowalniczą z co najmniej jedną komorą, w której panują warunki o konkretnej kontrolowanej temperaturze, chłodzoną poprzez naturalną lub wymuszoną konwekcję, w której chłodzenie jest wynikiem co najmniej jednego sposobu zużycia energii;

3) „komora” oznacza zamkniętą przestrzeń w urządzeniu chłodniczym, która jest oddzielona od innych komór ścianką, pojemnikiem lub podobną strukturą, i która jest bezpośrednio dostępna przez co najmniej jedne drzwi zewnętrzne i może być podzielona na podkomory. Do celów niniejszego rozporządzenia pojęcie „komora” odnosi się zarówno do komór, jak i podkomór, o ile nie wskazano inaczej;

4) „drzwi zewnętrzne” jest to część szafy, która może być przesunięta lub usunięta, aby umożliwić przynajmniej przełożenie ładunku z zewnątrz do wnętrza szafy przechowalniczej lub z wnętrza na zewnątrz;

5) „podkomora” oznacza wydzieloną w komorze przestrzeń, w której panuje inny zakres temperatur roboczych niż w komorze, w której się ona znajduje;

6) „pojemność całkowita” (V) oznacza, wyrażoną w dm3 lub litrach, objętość przestrzeni wewnętrznej urządzenia chłodniczego, równą sumie pojemności komór;

7) „pojemność komory” (Vc) oznacza, wyrażoną w dm3 lub litrach, objętość przestrzeni wewnątrz komory;

8) „szafa chłodnicza lub mroźnicza” oznacza izolowane urządzenie chłodnicze łączące przynajmniej jedną komorę dostępną przez przynajmniej jedne drzwi lub przynajmniej jedną szufladę, zdolne do stałego utrzymywania temperatury środków spożywczych w przepisanych granicach w temperaturze roboczej chłodzenia lub mrożenia, wykorzystujące cykl sprężania par i przeznaczone do przechowywania środków spożywczych w środowisku innym niż gospodarstwo domowe, ale nieprzeznaczone do prezentacji lub udostępniania takich środków klientom, jak zdefiniowano w rozporządzeniu Komisji (UE) 2015/1095 (9);

9) „schładzarka lub zamrażarka szokowa” oznacza izolowane urządzenie chłodnicze przeznaczone głównie do szybkiego obniżania temperatury gorącej żywności do poziomu poniżej 10 °C w przypadku schładzania i poniżej -18 °C w przypadku mrożenia, jak zdefiniowano w rozporządzeniu (UE) 2015/1095;

10) „profesjonalna zamrażarka skrzyniowa” oznacza zamrażarkę, w której komory dostępne są od góry urządzenia lub w której występują zarówno komory otwierane od góry, jak i komory pionowe, ale w przypadku której pojemność brutto komór otwieranych od góry przekracza 75 % całkowitej pojemności brutto urządzenia, używaną do przechowywania środków spożywczych w środowisku innym niż gospodarstwo domowe;

11) „zamrażarka” oznacza urządzenie chłodnicze wyposażone jedynie w komory czterogwiazdkowe;

12) „komora zamrażarki” lub „komora czterogwiazdkowa” oznacza komorę mroźną o temperaturze docelowej i warunkach przechowywania -18 °C, która spełnia wymogi w zakresie zdolności zamrażania;

13) „komora mroźna” oznacza rodzaj komory o docelowej temperaturze nie wyższej niż 0 °C; jest to komora bezgwiazdkowa, jedno-, dwu-, trzy- lub czterogwiazdkowa w załączniku IV tabela 3;

14) „rodzaj komory” oznacza zadeklarowany rodzaj komory zgodnie z parametrami wydajności chłodzenia Tmin, Tmax, Tc oraz innymi parametrami określonymi w załączniku IV tabela 3;

15) „temperatura docelowa” (Tc) oznacza temperaturę znamionową panującą wewnątrz komory podczas testów, jak określono w załączniku IV tabela 3, odnosi się ona do maksymalnej temperatury badania zużycia energii i jest wyrażona jako średnia w funkcji czasu oraz z pomiarów z zestawu czujników;

16) „temperatura minimalna” (Tmin) oznacza minimalną temperaturę w komorze podczas przechowywania w ramach badania, jak określono w załączniku IV tabela 3;

17) „temperatura maksymalna” (Tmax) oznacza maksymalną temperaturę w komorze podczas przechowywania w ramach badania, jak określono w załączniku IV tabela 3;

18) „komora bezgwiazdkowa” i „komora do wytwarzania lodu” oznaczają komorę mroźną o docelowej temperaturze i warunkach przechowywania 0 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

19) „komora jednogwiazdkowa” oznacza komorę mroźną o docelowej temperaturze i warunkach przechowywania -6 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

20) „komora dwugwiazdkowa” oznacza komorę mroźną o docelowej temperaturze i warunkach przechowywania -12 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

21) „komora trzygwiazdkowa” oznacza komorę mroźną o docelowej temperaturze i warunkach przechowywania -18 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

22) „urządzenie chłodnicze z funkcją sprzedaży bezpośredniej” oznacza urządzenie chłodnicze wykorzystywane do prezentowania i sprzedaży klientom produktów przechowywanych w określonej temperaturze niższej niż temperatura otoczenia, dostępnych bezpośrednio przez otwarte boki lub przez co najmniej jedne drzwi lub szuflady bądź oba te elementy, w tym również szafy z przestrzeniami wykorzystywanymi do przechowywania lub wspomaganego wydawania produktów niedostępnych dla klientów, z wyłączeniem minibarów i urządzeń do przechowywania wina, jak określono w rozporządzeniu Komisji (UE) 2019/2024 (10);

23) „minibar” oznacza urządzenie chłodnicze o pojemności całkowitej nieprzekraczającej 60 l przeznaczone głównie do przechowywania i sprzedaży środków spożywczych w pokojach hotelowych i podobnych miejscach;

24) „urządzenie do przechowywania wina” oznacza dedykowane urządzenie chłodnicze przeznaczone do przechowywania wina z precyzyjną regulacją temperatury dla warunków przechowywania oraz temperatury docelowej komory do przechowywania wina, jak określono w załączniku IV tabela 3, wyposażone w rozwiązania antywibracyjne;

25) „dedykowane urządzenie chłodnicze” oznacza urządzenie chłodnicze wyposażone w tylko jeden rodzaj komory;

26) „komora do przechowywania wina” oznacza komorę niemroźną o temperaturze docelowej 12 °C, wilgotności wewnętrznej w zakresie od 50 % do 80 % i warunkach przechowywania mieszczących się w zakresie od 5 °C do 20 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

27) „komora niemroźna” oznacza rodzaj komory o docelowej temperaturze nie niższej niż 4 °C; tj. komorę spiżarnię, komorę do przechowywania wina, komorę piwniczną lub komorę do przechowywania świeżej żywności o warunkach przechowywania i temperaturach docelowych określonych w załączniku IV tabela 3;

28) „komora spiżarnia” oznacza komorę niemroźną o temperaturze docelowej 17 °C i warunkach przechowywania mieszczących się w zakresie od 14 °C do 20 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

29) „komora piwniczna” oznacza komorę niemroźną o temperaturze docelowej 12 °C i warunkach przechowywania mieszczących się w zakresie od 2 °C do 14 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

30) „komora do przechowywania świeżej żywności” oznacza komorę niemroźną o temperaturze docelowej 4 °C i warunkach przechowywania mieszczących się w zakresie od 0 °C do 8 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

31) [1] przenośne urządzenie chłodnicze” oznacza urządzenie chłodnicze, które może być używane w przypadku braku dostępu do sieci elektrycznej, które wykorzystuje energię elektryczną o bardzo niskim napięciu (< 120 V DC) lub paliwo, bądź oba te źródła, do realizacji funkcji chłodzenia, w tym urządzenie chłodnicze, które, oprócz wykorzystywania energii elektrycznej o bardzo niskim napięciu lub paliwa, bądź obu tych źródeł, może być zasilane sieciowo za pomocą konwertera AC/DC kupowanego oddzielnie. Urządzenie wprowadzane do obrotu z konwerterem AC/DC nie jest przenośnym urządzeniem chłodniczym;

32) „środki spożywcze” oznaczają żywność, składniki, napoje, w tym wino, i inne artykuły przeznaczone do spożycia, wymagające schłodzenia do określonych temperatur;

33) „punkt sprzedaży” oznacza miejsce, gdzie urządzenia chłodnicze są wystawiane lub oferowane na sprzedaż, do wypożyczenia lub w sprzedaży ratalnej.

34) „urządzenie do zabudowy” oznacza urządzenie chłodnicze, które zostało zaprojektowane, przebadane i jest sprzedawane wyłącznie w celu:

a) zamontowania w szafkach lub do obudowania (z góry, z dołu i po bokach) panelami;

b) stabilnego przymocowania do boków, górnej lub dolnej części szafek lub paneli; oraz

c) wyposażenia w fabrycznie wykonany front będący jego integralną częścią lub zamocowania na nim wykonanego na zamówienie przedniego panelu;

35) „wskaźnik efektywności energetycznej” (EEI) oznacza, wyrażony w procentach, wskaźnik liczbowy względnej efektywności energetycznej urządzenia chłodniczego, jak określono w załączniku IV pkt 5;

Na potrzeby załączników dodatkowe definicje określono w załączniku I.

[1] Art. 2 pkt 31 w brzmieniu ustalonym przez art. 4 pkt 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2021/340 z dnia 17 grudnia 2020 r. zmieniającego rozporządzenia delegowane (UE) 2019/2013, (UE) 2019/2014, (UE) 2019/2015, (UE) 2019/2016, (UE) 2019/2017 i (UE) 2019/2018 w odniesieniu do wymogów w zakresie etykietowania energetycznego dotyczących wyświetlaczy elektronicznych, pralek dla gospodarstw domowych i pralko-suszarek dla gospodarstw domowych, źródeł światła, urządzeń chłodniczych, zmywarek do naczyń dla gospodarstw domowych oraz urządzeń chłodniczych z funkcją sprzedaży bezpośredniej (Dz.Urz.UE L 68 z 26.02.2021, str. 62; ost. zm.: Dz.Urz.UE L 355 z 7.10.2021, str. 142). Zmiana weszła w życie 1 marca 2021 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2019-12-25 do 2021-02-28

Artykuł 2

Definicje

Do celów niniejszego rozporządzenia stosuje się następujące definicje:

1) „sieć” lub „sieć elektryczna” oznacza sieć dostarczającą energię z sieci prądu przemiennego o napięciu 230 (ą 10 %) woltów i częstotliwości 50 Hz;

2) „urządzenie chłodnicze” oznacza izolowaną szafę przechowalniczą z co najmniej jedną komorą, w której panują warunki o konkretnej kontrolowanej temperaturze, chłodzoną poprzez naturalną lub wymuszoną konwekcję, w której chłodzenie jest wynikiem co najmniej jednego sposobu zużycia energii;

3) „komora” oznacza zamkniętą przestrzeń w urządzeniu chłodniczym, która jest oddzielona od innych komór ścianką, pojemnikiem lub podobną strukturą, i która jest bezpośrednio dostępna przez co najmniej jedne drzwi zewnętrzne i może być podzielona na podkomory. Do celów niniejszego rozporządzenia pojęcie „komora” odnosi się zarówno do komór, jak i podkomór, o ile nie wskazano inaczej;

4) „drzwi zewnętrzne” jest to część szafy, która może być przesunięta lub usunięta, aby umożliwić przynajmniej przełożenie ładunku z zewnątrz do wnętrza szafy przechowalniczej lub z wnętrza na zewnątrz;

5) „podkomora” oznacza wydzieloną w komorze przestrzeń, w której panuje inny zakres temperatur roboczych niż w komorze, w której się ona znajduje;

6) „pojemność całkowita” (V) oznacza, wyrażoną w dm3 lub litrach, objętość przestrzeni wewnętrznej urządzenia chłodniczego, równą sumie pojemności komór;

7) „pojemność komory” (Vc) oznacza, wyrażoną w dm3 lub litrach, objętość przestrzeni wewnątrz komory;

8) „szafa chłodnicza lub mroźnicza” oznacza izolowane urządzenie chłodnicze łączące przynajmniej jedną komorę dostępną przez przynajmniej jedne drzwi lub przynajmniej jedną szufladę, zdolne do stałego utrzymywania temperatury środków spożywczych w przepisanych granicach w temperaturze roboczej chłodzenia lub mrożenia, wykorzystujące cykl sprężania par i przeznaczone do przechowywania środków spożywczych w środowisku innym niż gospodarstwo domowe, ale nieprzeznaczone do prezentacji lub udostępniania takich środków klientom, jak zdefiniowano w rozporządzeniu Komisji (UE) 2015/1095 (9);

9) „schładzarka lub zamrażarka szokowa” oznacza izolowane urządzenie chłodnicze przeznaczone głównie do szybkiego obniżania temperatury gorącej żywności do poziomu poniżej 10 °C w przypadku schładzania i poniżej -18 °C w przypadku mrożenia, jak zdefiniowano w rozporządzeniu (UE) 2015/1095;

10) „profesjonalna zamrażarka skrzyniowa” oznacza zamrażarkę, w której komory dostępne są od góry urządzenia lub w której występują zarówno komory otwierane od góry, jak i komory pionowe, ale w przypadku której pojemność brutto komór otwieranych od góry przekracza 75 % całkowitej pojemności brutto urządzenia, używaną do przechowywania środków spożywczych w środowisku innym niż gospodarstwo domowe;

11) „zamrażarka” oznacza urządzenie chłodnicze wyposażone jedynie w komory czterogwiazdkowe;

12) „komora zamrażarki” lub „komora czterogwiazdkowa” oznacza komorę mroźną o temperaturze docelowej i warunkach przechowywania -18 °C, która spełnia wymogi w zakresie zdolności zamrażania;

13) „komora mroźna” oznacza rodzaj komory o docelowej temperaturze nie wyższej niż 0 °C; jest to komora bezgwiazdkowa, jedno-, dwu-, trzy- lub czterogwiazdkowa w załączniku IV tabela 3;

14) „rodzaj komory” oznacza zadeklarowany rodzaj komory zgodnie z parametrami wydajności chłodzenia Tmin, Tmax, Tc oraz innymi parametrami określonymi w załączniku IV tabela 3;

15) „temperatura docelowa” (Tc) oznacza temperaturę znamionową panującą wewnątrz komory podczas testów, jak określono w załączniku IV tabela 3, odnosi się ona do maksymalnej temperatury badania zużycia energii i jest wyrażona jako średnia w funkcji czasu oraz z pomiarów z zestawu czujników;

16) „temperatura minimalna” (Tmin) oznacza minimalną temperaturę w komorze podczas przechowywania w ramach badania, jak określono w załączniku IV tabela 3;

17) „temperatura maksymalna” (Tmax) oznacza maksymalną temperaturę w komorze podczas przechowywania w ramach badania, jak określono w załączniku IV tabela 3;

18) „komora bezgwiazdkowa” i „komora do wytwarzania lodu” oznaczają komorę mroźną o docelowej temperaturze i warunkach przechowywania 0 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

19) „komora jednogwiazdkowa” oznacza komorę mroźną o docelowej temperaturze i warunkach przechowywania -6 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

20) „komora dwugwiazdkowa” oznacza komorę mroźną o docelowej temperaturze i warunkach przechowywania -12 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

21) „komora trzygwiazdkowa” oznacza komorę mroźną o docelowej temperaturze i warunkach przechowywania -18 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

22) [3] „urządzenie chłodnicze z funkcją sprzedaży bezpośredniej” oznacza urządzenie chłodnicze wykorzystywane do prezentowania i sprzedaży klientom produktów przechowywanych w określonej temperaturze niższej niż temperatura otoczenia, dostępnych bezpośrednio przez otwarte boki lub przez co najmniej jedne drzwi lub szuflady bądź oba te elementy, w tym również szafy z przestrzeniami wykorzystywanymi do przechowywania lub wspomaganego wydawania produktów niedostępnych dla klientów, z wyłączeniem minibarów i urządzeń do przechowywania wina, jak określono w rozporządzeniu Komisji (UE) 2019/2024 (10);

23) „minibar” oznacza urządzenie chłodnicze o pojemności całkowitej nieprzekraczającej 60 l przeznaczone głównie do przechowywania i sprzedaży środków spożywczych w pokojach hotelowych i podobnych miejscach;

24) [4] „urządzenie do przechowywania wina” oznacza dedykowane urządzenie chłodnicze przeznaczone do przechowywania wina z precyzyjną regulacją temperatury dla warunków przechowywania oraz temperatury docelowej komory do przechowywania wina, jak określono w załączniku IV tabela 3, wyposażone w rozwiązania antywibracyjne;

25) „dedykowane urządzenie chłodnicze” oznacza urządzenie chłodnicze wyposażone w tylko jeden rodzaj komory;

26) „komora do przechowywania wina” oznacza komorę niemroźną o temperaturze docelowej 12 °C, wilgotności wewnętrznej w zakresie od 50 % do 80 % i warunkach przechowywania mieszczących się w zakresie od 5 °C do 20 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

27) „komora niemroźna” oznacza rodzaj komory o docelowej temperaturze nie niższej niż 4 °C; tj. komorę spiżarnię, komorę do przechowywania wina, komorę piwniczną lub komorę do przechowywania świeżej żywności o warunkach przechowywania i temperaturach docelowych określonych w załączniku IV tabela 3;

28) „komora spiżarnia” oznacza komorę niemroźną o temperaturze docelowej 17 °C i warunkach przechowywania mieszczących się w zakresie od 14 °C do 20 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

29) „komora piwniczna” oznacza komorę niemroźną o temperaturze docelowej 12 °C i warunkach przechowywania mieszczących się w zakresie od 2 °C do 14 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

30) „komora do przechowywania świeżej żywności” oznacza komorę niemroźną o temperaturze docelowej 4 °C i warunkach przechowywania mieszczących się w zakresie od 0 °C do 8 °C, jak określono w załączniku IV tabela 3;

31) „przenośne urządzenie chłodnicze” oznacza urządzenie chłodnicze, które może być używane w przypadku braku dostępu do sieci elektrycznej, które wykorzystuje energię elektryczną o bardzo niskim napięciu (< 120 V DC) lub paliwo, bądź oba te źródła, do realizacji funkcji chłodzenia, w tym urządzenie chłodnicze, które, oprócz wykorzystywania energii elektrycznej o bardzo niskim napięciu lub paliwa, bądź obu tych źródeł, może być zasilane sieciowo. Urządzenie wprowadzane do obrotu z konwerterem AC/DC nie jest przenośnym urządzeniem chłodniczym;

32) „środki spożywcze” oznaczają żywność, składniki, napoje, w tym wino, i inne artykuły przeznaczone do spożycia, wymagające schłodzenia do określonych temperatur;

33) „punkt sprzedaży” oznacza miejsce, gdzie urządzenia chłodnicze są wystawiane lub oferowane na sprzedaż, do wypożyczenia lub w sprzedaży ratalnej.

34) „urządzenie do zabudowy” oznacza urządzenie chłodnicze, które zostało zaprojektowane, przebadane i jest sprzedawane wyłącznie w celu:

a) zamontowania w szafkach lub do obudowania (z góry, z dołu i po bokach) panelami;

b) stabilnego przymocowania do boków, górnej lub dolnej części szafek lub paneli; oraz

c) wyposażenia w fabrycznie wykonany front będący jego integralną częścią lub zamocowania na nim wykonanego na zamówienie przedniego panelu;

35) „wskaźnik efektywności energetycznej” (EEI) oznacza, wyrażony w procentach, wskaźnik liczbowy względnej efektywności energetycznej urządzenia chłodniczego, jak określono w załączniku IV pkt 5;

Na potrzeby załączników dodatkowe definicje określono w załączniku I.

[3] Art. 2 pkt 22 w brzmieniu ustalonym przez pkt 3 sprostowania do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/2016 z dnia 11 marca 2019 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/1369 w odniesieniu do etykietowania energetycznego urządzeń chłodniczych i uchylającego rozporządzenie delegowane Komisji (UE) nr 1060/2010 (Dz.Urz.UE L 68 z 26.02.2021, str. 230).

[4] Art. 2 pkt 24 w brzmieniu ustalonym przez pkt 4 sprostowania do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/2016 z dnia 11 marca 2019 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/1369 w odniesieniu do etykietowania energetycznego urządzeń chłodniczych i uchylającego rozporządzenie delegowane Komisji (UE) nr 1060/2010 (Dz.Urz.UE L 68 z 26.02.2021, str. 230).