Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2002 nr 230 poz. 1933
Wersja archiwalna od 2005-12-27 do 2008-08-02
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2002 nr 230 poz. 1933
Wersja archiwalna od 2005-12-27 do 2008-08-02
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 18 grudnia 2002 r.

w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej

(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2005 r., Nr 242, poz. 2046)   Pokaż wszystkie zmiany

Na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Określa się wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy, które mogą być objęte procedurą dopuszczenia do obrotu, w rozumieniu przepisów prawa celnego, oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej, stanowiący załącznik [1] do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 18 grudnia 2002 r. (poz. 1933)

WYKAZ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ

Lp.

Kod CN

Nazwa towaru

Minimalna
ilość podlegająca
kontroli
jakości
handlowej

1

2

3

4

1

0201

Mięso z bydła, świeże lub schłodzone

0,5 t

2

0202

Mięso z bydła, zamrożone

0,5 t

3

0203

Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone

0,3 t

4

ex 0206 10 91

Wątroby z bydła świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,3 t

5

ex 0206 21 00

Ozory z bydła zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,3 t

6

ex 0206 22 00

Wątroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,3 t

7

ex 0206 29 99

Pozostałe podroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,3 t

8

ex 0206 30 00

Wątroby ze świń domowych, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,3 t

9

ex 0206 41 00

Wątroby ze świń domowych, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,3 t

10

ex 0207

Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:
0207 34 - wątróbki otłuszczone, świeże lub schłodzone;
0207 36 81 - wątróbki gęsie, otłuszczone;
0207 36 85 - wątróbki kacze, otłuszczone

0,3 t

11

ex 0302

Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji:
0302 70 00 - wątróbki, ikry i mlecze

0,5 t

12

ex 0303

Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji:
0303 80 - wątróbki, ikry i mlecze

0,5 t

1

2

3

4

13

0304

Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone

0,5 t

14

ex 0305

Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego, czy są poddane obróbce cieplnej podczas lub przed procesem wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi, z wyłączeniem podpozycji:

0,5 t

0305 10 00 - mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi; 0305 20 00 - wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, suszone, wędzone, solone lub w solance

15

ex 0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji:

0,5 t

0402 21 - mleko i śmietana w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego (w odniesieniu do mleka dla niemowląt); 0402 29 11 - mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy

16

ex 0403

Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru, lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, z wyłączeniem podpozycji:

0,5 t

0403 10 51 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego nieprzekraczającej 1,5% masy;

0403 10 53 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;

0403 10 59 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 27% masy;

0403 90 11 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy;

0403 90 13 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;

1

2

3

4

0403 90 19 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy;

0403 90 31 - pozostała maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy;

0403 90 33 - pozostała maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;

0403 90 39 - pozostała maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy;

0403 90 71 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy;

0403 90 73 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;

0403 90 79 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy

17

0405 10

Masło

0,2 t

18

0405 20

Produkty mleczarskie do smarowania

0,2 t

19

0406

Sery i twarogi

0,5 t

20

ex 0407 00 30

Jaja z drobiu w skorupkach, świeże (wyłącznie do spożycia przez ludzi)

10 tys. szt.

1

2

3

4

21

ex 0408

Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji: 0408 11 20 - żółtka jaj suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 19 20 - pozostałe żółtka jaj nienadające się do spożycia przez ludzi;

0408 91 20 - jaja ptasie suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;

0408 99 20 - pozostałe jaja ptasie

1 t

22

0409 00 00

Miód naturalny

1 t

23

ex 0504 00 00

Żołądki (w tym przedżołądki) z bydła, całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone

0,5 t

24

0602 90 91

Rośliny kwiatowe z pączkami lub kwiatami, rosnące w pomieszczeniach, z wyłączeniem kaktusów

500 szt.

25

0602 90 99

Pozostałe rośliny rosnące w pomieszczeniach

500 szt.

26

0603 10

Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże

1 000 szt.

27

0701 90

Pozostałe ziemniaki, świeże lub schłodzone

5 t

28

0709 59

Pozostałe grzyby świeże lub schłodzone

0,3 t

29

ex 0710

Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:
0710 10 00 - ziemniaki;
0710 80 10 - oliwki;
0710 80 59 - pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta;
0710 80 80 - karczochy;
0710 80 85 - szparagi

1 t

30

ex 0711 51 00

Grzyby z rodzaju Agaricus, w solance

1 t

31

ex 0711 59 00

Pozostałe grzyby, w solance

1 t

32

ex 0712 31 00

Grzyby z rodzaju Agaricus, suszone

50 kg

33

ex 0712 39 00

Pozostałe grzyby suszone

50 kg

34

0713 33 90

Fasola włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris), suszona, inna niż do siewu

1 t

35

0713 50 00

Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor), suszone

1 t

1

2

3

4

36

ex 0802

Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane, z wyłączeniem podpozycji:
0802 11 10 - gorzkie migdały w łupinach;
0802 12 10 - gorzkie migdały bez łupin;
0802 21 00 - orzechy laskowe (Corylus spp.) w łupinach;
0802 22 00 - orzechy laskowe (Corylus spp.) bez łupin;
0802 31 00 - orzechy włoskie w łupinach;
0802 32 00 - orzechy włoskie bez łupin;
0802 90 - pozostałe

1 t

37

0804

Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone

1 t

38

ex 0805

Owoce cytrusowe, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji:
0805 10 - pomarańcze;
0805 20 - mandarynki (włącznie z tangerinami i satsumas); klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe;
0805 50 10 - cytryny (Citrus limon, Citrus limonum)

1 t

39

ex 0806

Winogrona, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji:
0806 10 10 -winogrona stołowe

1 t

40

0810 20 10

Maliny, świeże

1 t

41

0810 30

Porzeczki czarne, białe lub czerwone i agrest, świeże

1 t

42

0810 40

Żurawiny, borówki czarne i pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium, świeże

0,5 t

43

0811

Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

1 t

44

0812

Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia

1 t

45

0813 10 00

Morele suszone

0,5 t

46

0813 20 00

Śliwki suszone

0,5 t

47

0813 30 00

Jabłka suszone

0,5 t

48

0901 11 00

Kawa, niepalona, niepozbawiona kofeiny

0,5 t

49

0901 21 00

Kawa, palona, niepozbawiona kofeiny

0,5 t

50

0902 30 00

Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości nieprzekraczającej 3 kg

0,5 t

51

0902 40 00

Pozostała herbata czarna (fermentowana) i pozostała herbata częściowo fermentowana

0,5 t

1

2

3

4

52

0904

Pieprz z rodzaju Piper, owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone

0,5 t

53

0905 00 00

Wanilia

0,5 t

54

0906

Cynamon i kwiaty cynamonowca

0,5 t

55

0908 10 00

Gałka muszkatołowa

0,5 t

56

ex 0909 10 00

Nasiona anyżku

0,5 t

57

0909 20 00

Nasiona kolendry

0,5 t

58

0909 40 00

Nasiona kminku

0,5 t

59

0909 50 00

Nasiona kopru; jagody jałowca

0,5 t

60

0910 10 00

Imbir

0,5 t

61

0910 20

Szafran

0,5 t

62

0910 30 00

Kurkuma

0,5 t

63

0910 40

Tymianek; liście laurowe

0,5 t

64

ex 1001

Pszenica i meslin, z wyłączeniem materiału siewnego

15 t

65

ex 1002 00 00

Żyto, z wyłączeniem materiału siewnego

15 t

66

1003 00 90

Jęczmień inny niż do siewu

15 t

67

ex 1004 00 00

Owies, z wyłączeniem materiału siewnego

15 t

68

1005 90 00

Kukurydza inna niż do siewu

15 t

69

1006 20

Ryż łuskany (brązowy)

1 t

70

1006 30

Ryż całkowicie lub częściowo bielony, nawet polerowany lub glazurowany

1 t

71

1006 40 00

Ryż łamany

1 t

72

ex 1008 10 00

Gryka, z wyłączeniem materiału siewnego

1 t

73

ex 1008 20 00

Proso, z wyłączeniem materiału siewnego

1 t

74

1101 00 11

Mąka pszenna z pszenicy durum

1 t

75

ex 1101 00 15

Mąka pszenna z pszenicy zwyczajnej

1 t

76

1102 10 00

Mąka żytnia

1 t

77

1102 20

Mąka kukurydziana

1 t

78

110313

Kasze, mączki i granulki, z kukurydzy

1 t

1

2

3

4

79

ex 1104 22 90

Ziarno z owsa obrobione wyłącznie przez śrutowanie

1 t

80

ex 1104 23 90

Ziarno z kukurydzy obrobione wyłącznie przez śrutowanie

1 t

81

ex 1104 29 07

Ziarno z jęczmienia obrobione wyłącznie przez śrutowanie

1 t

82

ex 1104 29 51

Ziarno z pszenicy obrobione wyłącznie przez śrutowanie

1 t

83

ex 1104 29 55

Ziarno z żyta obrobione wyłącznie przez śrutowanie

1 t

84

1105

Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane

1 t

85

1107 10 99

Słód niepalony, inny niż z pszenicy, inny niż w postaci mąki

5t

86

1107 20 00

Słód palony

5t

87

ex 1108

Skrobie; inulina (wyłącznie do celów spożywczych)

1 t

88

1201 00 90

Nasiona soi, nawet łamane, inne niż do siewu

1 t

89

ex 1202

Orzeszki ziemne, niepalone ani nieprzygotowane inaczej, nawet łuskane lub łamane, z wyłączeniem podpozycji: 1202 10 10 - orzeszki ziemne do siewu

1 t

90

1205 10 90

Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inne niż do siewu

5 t

91

1205 90 00

Pozostałe nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, inne niż do siewu

5 t

92

ex 1206 00

Nasiona słonecznika, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji: 1206 00 10 - nasiona słonecznika do siewu

1 t

93

1207 50 90

Pozostałe nasiona gorczycy

1 t

94

1207 91 90

Pozostałe nasiona maku

0,1 t

95

1210

Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina

0,5 t

96

1211

Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane

0,5 t

97

1302 13 00

Soki i ekstrakty roślinne, z chmielu

0,1 t

98

1501 00 19

Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem), do celów spożywczych

0,5 t

99

ex 1507 90 90

Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane

0,5 t

100

ex 1508 90 90

Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane

0,5 t

1

2

3

4

101

1509

Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie

0,5 t

102

ex 1510 00 90

Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509, do celów spożywczych

0,5 t

103

ex 1512 19 90

Olej słonecznikowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane

0,5 t

104

ex 1514 19 90

Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego, oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane

0,5 t

105

ex 1514 99 90

Olej gorczycowy i pozostały olej rzepakowy i rzepikowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane

0,5 t

106

ex 1515 29 90

Olej kukurydziany i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane

0,5 t

107

1517 10

Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej

0,5 t

108

1517 90 10

Jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516, zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka

0,5 t

109

1601 00

Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów

0,5 t

110

ex 1602

Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane, z wyłączeniem podpozycji: 1602 90 - pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt

0,3 t

111

1604

Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej, z wyłączeniem podpozycji: 1604 30 - kawior i namiastki kawioru

0,5 t

112

1701 99 10

Cukier biały

5 t

113

1702 90 60

Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym

1 t

114

1801 00 00

Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone

1 t

115

1805 00 00

Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego

0,5 t

1

2

3

4

116

ex 2001

Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji:
2001 90 10 - ostry sos z mango;
2001 90 20 - owoce z rodzaju Capsicum innych niż słodka papryka i pieprz angielski;

1 t

2001 90 30 - kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata);
2001 90 40 - ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5% masy skrobi lub więcej;
2001 90 60 - rdzenie palmowe;
2001 90 91 - owoce tropikalne i orzechy tropikalne

117

2002

Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym

1 t

118

ex 2003

Grzyby przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji:
2003 20 00 - trufle

1 t

119

2005 40 00

Groch (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożony

1 t

120

2005 59 00

Pozostała fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.), przetworzona lub zakonserwowana inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożona

1 t

121

2005 60 00

Szparagi przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone

0,5 t

122

2005 70 10

Oliwki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 5 kg

1 t

123

2005 80 00

Kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata) przetworzona lub zakonserwowana inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożona

1 t

124

2005 90 75

Kapusta kwaszona

1 t

125

2005 90 80

Pozostałe warzywa, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone

1 t

126

2007

Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej

1 t

127

2008 20

Ananasy inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

1 t

128

2008 30

Owoce cytrusowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

1 t

1

2

3

4

129

2008 40

Gruszki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

1 t

130

2008 50

Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

1 t

131

2008 60

Wiśnie i czereśnie inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

1 t

132

2008 70

Brzoskwinie, włączając nektaryny inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

1 t

133

2008 80

Truskawki i poziomki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

1 t

134

2008 92 78

Pozostałe mieszanki owocowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki inne niż objęte podpozycją 2008 19, w których każdy pojedynczy owoc przekracza 50% całkowitej masy owoców, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg

1 t

135

2008 99 43

Winogrona inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg

1 t

136

2008 99 45

Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg

1 t

137

2008 99 49

Pozostałe owoce inaczej przetworzone, lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg

1 t

138

2008 99 67

Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg

1 t

139

2008 99 72

Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 5 kg lub większej

1 t

140

2008 99 78

Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto mniejszej niż 5 kg

1 t

1

2

3

4

141

2008 99 99

Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru

1 t

142

2009

Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej

1 t

143

2101

Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub matę (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty

0,5 t

144

2104

Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane

0,5 t

145

2105 00

Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao

0,5 t

146

2202 90 10

Pozostałe napoje bezalkoholowe z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009, niezawierające produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404

10 hl

147

2203 00

Piwo otrzymywane ze słodu

10 hl

148

2204

Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

1 hl

149

2208 60

Wódka czysta

1 hl

150

2208 90 48

Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej

1 hl

151

2208 90 56

Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), inne niż destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej

1 hl

152

2208 90 71

Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry

1 hl

153

2208 90 77

Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry

1 hl

154

2208 90 91

Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej

1 hl

155

2208 90 99

Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry

1 hl

156

2302 30

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy, nawet granulowane

5 t

1

2

3

4

157

2302 40

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki, z pozostałych zbóż, nawet granulowane

5 t

158

2402 20 90

Pozostałe papierosy zawierające tytoń

100 tys. szt.

159

3501 10 90

Kazeina do stosowania w przemyśle produkującym żywność lub pasze

0,5 t

160

3501 90 90

Kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny

0,5 t

161

3502 11 90

Pozostała albumina jaja, suszona, odpowiednia do spożycia przez ludzi

1 t

162

ex 3503 00 10

Żelatyna i jej pochodne (wyłącznie do celów spożywczych)

0,5 t

163

ex 3505 10

Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (wyłącznie do celów spożywczych)

1 t

[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 listopada 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej (Dz.U. Nr 242, poz. 2046). Zmiana weszła w życie 27 grudnia 2005 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00