Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2003 nr 187 poz. 1830
Wersja archiwalna od 2003-11-19 do 2004-05-01
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2003 nr 187 poz. 1830
Wersja archiwalna od 2003-11-19 do 2004-05-01
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 16 października 2003 r.

w sprawie procedur kontroli oraz listy portów morskich, w których mogą być rozładowywane świeże ryby lub świeże produkty rybne pochodzące bezpośrednio z połowów, ze statków pod banderą innego kraju

Na podstawie art. 14 ust. 15 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm. 2)) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Kontrola rozładunku świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych, zwana dalej „kontrolą”, dokonywana jest przez urzędowego lekarza weterynarii podczas rozładunku świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych w portach morskich, o których mowa w § 5.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.1. Kapitan statku będącego pod banderą innego kraju, na którym znajdują się świeże ryby lub świeże produkty rybne pochodzące bezpośrednio z połowów, po wpłynięciu do portu, z urządzeń którego zamierzą skorzystać, sporządza i przedkłada urzędowemu lekarzowi weterynarii pisemną deklarację, spełniającą rolę świadectwa pochodzenia świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych.

2. Wzór deklaracji, o której mowa w ust. 1, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.1. Kontrola obejmuje zgodność następujących danych zawartych w deklaracji ze stanem faktycznym:

1) miejsce pochodzenia świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych, a w przypadku gdy świeże ryby lub świeże produkty rybne zostały przeładowane na morzu - wskazanie statku lub statków, z których je przeładowano;

2) ilość świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych z podziałem na gatunki;

3) planowany sposób wprowadzenia świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych na rynek.

2. Kontrola obejmuje ponadto:

1) badanie organoleptyczne świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych;

2) sprawdzanie warunków:

a) weterynaryjnych na statku,

b) przechowywania, rozładunku świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych, w szczególności ich temperatury.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.Urzędowy lekarz weterynarii po przeprowadzeniu kontroli wystawia świadectwo zdrowia dla świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.Określa się listę portów morskich, w których mogą być rozładowywane świeże ryby lub świeże produkty rybne pochodzące bezpośrednio z połowów, ze statków pod banderą innego kraju, stanowiącą załącznik nr 2 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.Przepisy rozporządzenia stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144 i Nr 165, poz. 1590.

Załącznik do rozporządzenia Ministra
Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 października 2003 r. (poz.1830)

Załącznik nr 1

WZÓR


infoRgrafika

infoRgrafika


Załącznik nr 2

LISTA PORTÓW MORSKICH, W KTÓRYCH MOGĄ BYĆ ROZŁADOWYWANE ŚWIEŻE RYBY LUB ŚWIEŻE PRODUKTY RYBNE POCHODZĄCE BEZPOŚREDNIO Z POŁOWÓW, ZE STATKÓW POD BANDERĄ INNEGO KRAJU

1. Port Morski Darłowo

2. Port Morski Gdańsk

3. Port Morski Gdynia

4. Port Morski Hel

5. Port Morski Elbląg

6. Port Morski Frombork

7. Port Morski Kołobrzeg

8. Port Morski Szczecin

9. Port Morski Świnoujście

10. Port Morski Ustka

11. Port Morski Władysławowo

12. Port Morski Trzebież

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00