Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Ustaw rok 2003 nr 188 poz. 1845
Wersja aktualna od 2003-11-20
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2003 nr 188 poz. 1845
Wersja aktualna od 2003-11-20
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 28 października 2003 r.

w sprawie planów gotowości zwalczania chorób zakaźnych zwierząt

Na podstawie art. 21a ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Zakres regulacji] Rozporządzenie określa:

1) zakres współpracy organów administracji rządowej i samorządowej oraz poszczególnych podmiotów w tworzeniu i wykonywaniu planów gotowości zwalczania chorób zakaźnych zwierząt, zwanych dalej „planami gotowości”;

2) zakres udziału organów administracji rządowej i samorządowej oraz podmiotów w strukturach organizacyjnych zespołów kryzysowych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Skład zespołów kryzysowych] 1. W skład zespołów kryzysowych, o których mowa w § 1 pkt 2, wchodzą przedstawiciele organów administracji rządowej i samorządowej, podmiotów, o których mowa w art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej, oraz podmiotów dysponujących środkami materiałowymi i technicznymi, których udział jest niezbędny przy zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.

2. Przedstawiciele, o których mowa w ust. 1, są wyznaczani przez organy administracji rządowej i samorządowej oraz podmioty, na wniosek powiatowego lub wojewódzkiego lekarza weterynarii lub Głównego Lekarza Weterynarii.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.[Opracowanie projektów planów gotowości] 1. Organy i podmioty, o których mowa w § 2 ust. 1, udostępniają organom Inspekcji Weterynaryjnej, na ich żądanie, niezbędne informacje w celu opracowania projektów planów gotowości.

2. Organy i podmioty, których zadania określone są w projektach planów gotowości, przekazują organom Inspekcji Weterynaryjnej opinie dotyczące tych projektów w terminie 14 dni od dnia ich otrzymania.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.[Szkolenia i ćwiczenia wynikające z planów gotowości] Przedstawiciele, o których mowa w § 2 ust. 1, na wniosek organu Inspekcji Weterynaryjnej biorą udział w szkoleniach i ćwiczeniach wynikających z planów gotowości.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.[Współpraca z organami Inspekcji Weterynaryjnej] W przypadku wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt organy i podmioty, o których mowa w § 2 ust. 1, współpracują z organami Inspekcji Weterynaryjnej przy wykonywaniu działań określonych w planach gotowości, a w szczególności przekazują na ich żądanie informacje o sposobie wykonywania tych działań.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144 i Nr 165, poz. 1590.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00