Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2004 nr 43 poz. 401
Wersja archiwalna od 2004-03-31 do 2008-05-14
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2004 nr 43 poz. 401
Wersja archiwalna od 2004-03-31 do 2008-05-14
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 27 lutego 2004 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych

Na podstawie art. 6 ustawy z dnia 15 września 2000 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw (Dz. U. Nr 88, poz. 983 oraz z 2003 r. Nr 229, poz. 2273) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lipca 2003 r. w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych (Dz. U. Nr 138, poz. 1319) załącznik otrzymuje brzmienie, które jest określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).


Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 27 lutego 2004 r. (poz. 401)

WYKAZ PRODUKTÓW I GRUP PRODUKTÓW, DLA KTÓRYCH MOGĄ BYĆ UTWORZONE GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH, MINIMALNA ROCZNA WIELKOŚĆ PRODUKCJI TOWAROWEJ ORAZ MINIMALNA LICZBA CZŁONKÓW GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH

Wykaz produktów i grup produktów

Minimalna roczna wielkość produkcji towarowej (w tonach, sztukach, hektarach, złotych)1)

Minimalna liczba członków grupy producentów rolnych

dla województw: małopolskiego, podkarpackiego, śląskiego, świętokrzyskiego

dla województw: lubelskiego, lubuskiego, łódzkiego, mazowieckiego, opolskiego

dla województw: dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, pomorskiego, warmińsko-mazurskiego, wielkopolskiego, zachodniopomorskiego

1

2

3

4

5

Konie żywe,
mięso końskie: świeże, chłodzone, mrożone

24 sztuki

5

Żywiec wołowy,
mięso wołowe: świeże, chłodzone, mrożone

100 sztuk

200 sztuk

300 sztuk

5

Trzoda chlewna żywa,
mięso wieprzowe: świeże, chłodzone, mrożone

2000 sztuk

4000 sztuk

6000 sztuk

10

Owce i kozy żywe,
mięso baranie i kozie: świeże, chłodzone, mrożone

200 sztuk

400 sztuk

600 sztuk

5

Drób żywy,
mięso i jadalne podroby drobiowe: świeże, chłodzone, mrożone

Kurczaki lub

500 000 sztuk

5

Kaczki, lub

4000 sztuk

5

Gęsi, lub

4000 sztuk

5

Indyki, lub

4000 sztuk

5

Strusie2)

500 sztuk

5

Króliki żywe,
mięso i jadalne podroby królicze: świeże, chłodzone, mrożone

4000 sztuk

5

Nutrie żywe,
mięso jadalne i podroby nutriowe: świeże, chłodzone, mrożone, skóry surowe (suszone)

2000 sztuk

5

1

2

3

4

5

Szynszyle żywe,
skóry surowe (suszone)

2000 sztuk

5

Lisy pospolite i polarne, norki, tchórze, jenoty żywe, skóry surowe (suszone)

2000 sztuk

4000 sztuk

5000 sztuk

5

Ryby żywe słodkowodne,
ryby słodkowodne: świeże, chłodzone lub mrożone

30 ton

5

Jaja ptasie

500 000 sztuk

1 000 000 sztuk

1 500 000 sztuk

5

Mleko:

krowie,

100 000 litrów

100 000 litrów

100 000 litrów

5

owcze lub kozie

30 000 litrów

60 000 litrów

90 000 litrów

5

Miód naturalny i inne produkty pszczelarskie

100 000 zł

5

Kwiaty świeże - cięte, doniczkowe

800 000 zł

5

Ziemniaki świeże lub chłodzone:

odmiany jadalne - wszystkie lub

600 ton

1200 ton

1800 ton

10

odmiany jadalne wczesne, lub

250 ton

500 ton

750 ton

5

odmiany jadalne pozostałe, lub

500 ton

1000 ton

1500 ton

10

odmiany przemysłowe, lub

750 ton

1500 ton

2250 ton

10

odmiany jadalne i przemysłowe

1000 ton

2000 ton

3000 ton

10

Ziarno zbóż

400 ton

800 ton

1200 ton

10

Nasiona roślin oleistych

300 ton

600 ton

900 ton

5

Ziarno zbóż i nasiona roślin oleistych

500 ton

1000 ton

1500 ton

10

Rośliny przeznaczone do produkcji zielarskiej i farmaceutycznej

200 000 zł

5

Ozdobne rośliny ogrodnicze, szkółkarstwo roślin - sadowniczych, ozdobnych

500 000 zł

1 000 000 zł

1 500 000 zł

5

Buraki cukrowe

2000 ton

4000 ton

6000 ton

5

Len i konopie - uprawiane na włókno

10 hektarów

20 hektarów

30 hektarów

5

Szyszki chmielowe

60 hektarów

7

Liście tytoniu suszone

380 ton

50

1

2

3

4

5

Materiał siewny i sadzeniaki

300 000 zł

600 000 zł

900 000 zł

5

Produkty roślinne do wykorzystania technicznego lub pozyskiwania energii

25 hektarów

50 hektarów

75 hektarów

5

Produkty rolnictwa ekologicznego

25 hektarów

50 hektarów

75 hektarów

5

Owoce i warzywa

200 000 zł

5

Owoce

200 000 zł

5

Warzywa

200 000 zł

5

Owoce przeznaczone dla przetwórstwa

200 000 zł

5

Warzywa przeznaczone dla przetwórstwa

200 000 zł

5

Owoce i warzywa przeznaczone dla przetwórstwa

200 000 zł

5

Grzyby jadalne

200 000 zł

5

Orzechy - włoskie i laskowe

200 000 zł

5

1) Jeżeli grupa producentów rolnych prowadzi działalność na obszarze dwóch lub więcej województw, orzekanie należy do wojewody, na obszarze właściwości którego znajduje się siedziba grupy.

2) Jeżeli grupa zrzesza więcej niż dwóch producentów w ramach wymienionych gatunków drobiu, ilość sztuk drobiu dla każdego gatunku wynosi co najmniej połowę.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00