Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2009 nr 211 poz. 1635
Wersja archiwalna od 2009-12-14 do 2010-11-13
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2009 nr 211 poz. 1635
Wersja archiwalna od 2009-12-14 do 2010-11-13
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 8 grudnia 2009 r.

w sprawie zakresu i sposobu wdrażania strategii krajowej w programach operacyjnych realizowanych na rynku owoców i warzyw

Na podstawie art. 8 ust. 4 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz. U. z 2008 r. Nr 11, poz. 70, Nr 52, poz. 303 i Nr 158, poz. 989) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Organizacje producentów owoców i warzyw wdrażają w realizowanych programach operacyjnych strategię krajową opracowaną na rzecz programów operacyjnych w zakresie:

1) wykorzystania technologii produkcji owoców i warzyw skutecznie zapobiegających niepożądanym spadkom plonów przez:

a) zakup materiałów do budowy szklarni i montażu tuneli foliowych,

b) budowę szklarni oraz montaż tuneli foliowych,

c) budowę, zakup i montaż systemów służących do nawadniania upraw lub dzierżawę, najem lub leasing tych systemów,

d) zakup i montaż instalacji chroniących uprawy owoców i warzyw przed przymrozkami;

2) dostosowania skali i zakresu produkcji owoców i warzyw do popytu przez:

a) zakup materiału szkółkarskiego do założenia lub powiększenia upraw trwałych oraz wieloletnich,

b) założenie plantacji;

3) wykorzystania technologii produkcji owoców i warzyw pozwalających na wydłużenie okresu podaży owoców i warzyw przez zakup i montaż materiałów i urządzeń przyspieszających lub opóźniających dojrzewanie owoców i warzyw;

4) wykorzystania systemów teleinformatycznych do kontroli procesu produkcji owoców i warzyw przez zakup i instalację urządzeń i oprogramowania komputerowego do kontroli warunków klimatycznych, fitopatologicznych oraz entomologicznych w produkcji owoców i warzyw;

5) stosowania systemu przekazywania informacji dotyczących planowania i organizacji produkcji owoców i warzyw przez:

a) zakup i instalację systemów przesyłania informacji służących do:

- planowania i organizacji produkcji przez członków organizacji producentów owoców i warzyw.

- organizacji dostaw owoców i warzyw od członków organizacji producentów owoców i warzyw do organizacji producentów owoców i warzyw,

b) zakup dostępu do baz danych handlowych, statystycznych oraz informacji rynkowej,

c) instalację oprogramowania komputerowego zakupionego do obsługi systemów, o których mowa w lit. a;

6) wykorzystania technologii produkcji owoców i warzyw zapobiegających utracie ich jakości przez:

a) zakup i montaż instalacji chroniących drzewa i krzewy owocowe oraz uprawy warzywne przed opadami gradu, nadmiernymi opadami deszczu lub ptakami,

b) zakup i montaż materiałów chroniących owoce i warzywa przed zabrudzeniem w procesie produkcji;

7) stosowania systemów poprawy jakości owoców i warzyw, kontroli jakości owoców i warzyw oraz systemów identyfikowalności produktów sektora owoców i warzyw przez:

a) zakup i montaż maszyn i urządzeń niezbędnych do spełnienia wymagań wynikających z wdrożenia certyfikowanych systemów zapewnienia jakości owoców i warzyw,

b) zakup i montaż maszyn i urządzeń niezbędnych do wdrożenia wewnętrznych systemów kontroli jakości owoców i warzyw lub systemu identyfikowalności produktów sektora owoców i warzyw,

c) zakup i instalację systemów teleinformatycznych wspierających stosowanie certyfikowanych systemów zapewnienia jakości owoców i warzyw, wewnętrznych systemów kontroli jakości owoców i warzyw oraz systemów zapewniających identyfikowalność produktów sektora owoców i warzyw,

d) budowę i wyposażenie laboratorium służącego do monitoringu pozostałości pestycydów, azotanów, azotynów i metali ciężkich w owocach i warzywach,

e) przeprowadzanie certyfikacji w ramach certyfikowanych systemów zapewnienia jakości oraz regularnych audytów niezbędnych do wdrażania certyfikowanych systemów zapewnienia jakości,

f) pobieranie próbek oraz przekazywanie tych próbek do badań laboratoryjnych służących do regularnego monitoringu pozostałości pestycydów, azotanów, azotynów i metali ciężkich w owocach i warzywach.

g) zakup sprzętu służącego do ważenia i etykietowania owoców i warzyw,

h) zatrudnienie osób zajmujących się kontrolą jakości handlowej owoców i warzyw przygotowywanych do sprzedaży;

8) stosowania nowoczesnych technologii przechowywania lub transportu, zapobiegających utracie jakości przechowywanych i przewożonych produktów sektora owoców i warzyw przez:

a) budowę, rozbudowę, przebudowę, remont lub zakup chłodni wyposażonych w nowoczesne systemy przechowywania lub dzierżawę, najem lub leasing tych chłodni,

b) zakup i montaż maszyn i urządzeń niezbędnych do stosowania nowoczesnych systemów przechowywania w chłodniach lub dzierżawę, najem lub leasing tych maszyn i urządzeń,

c) zakup i montaż w samochodach ciężarowych w rozumieniu przepisów o ruchu drogowym urządzeń przeznaczonych do transportu chłodniczego lub w kontrolowanej atmosferze lub dzierżawę, najem lub leasing tych urządzeń;

9) wykorzystania technologii zwiększających wartość handlową owoców i warzyw przez ich uszlachetnianie lub pierwsze przetworzenie przez:

a) zakup i montaż urządzeń, narzędzi oraz maszyn służących do przygotowania owoców i warzyw do sprzedaży, w szczególności do mycia, czyszczenia, sortowania, pakowania, konfekcjonowania, krojenia, cięcia, szatkowania, obierania oraz drylowania, lub dzierżawę, najem lub leasing tych urządzeń, narzędzi oraz maszyn,

b) zakup i montaż urządzeń służących do pierwszego przetworzenia owoców i warzyw lub dzierżawę, najem lub leasing tych urządzeń,

c) zakup budynków lub budowli przeznaczonych do przygotowania owoców i warzyw do sprzedaży lub ich pierwszego przetworzenia lub ich budowę, rozbudowę, przebudowę lub remont;

10) stosowania nowoczesnych rozwiązań logistycznych i organizacyjnych, pozwalających na usprawnienie realizacji dostaw przez organizacje producentów owoców i warzyw przez:

a) zakup sprzętu służącego do gromadzenia owoców i warzyw po zbiorze, z wyłączeniem ciągników i przyczep rolniczych, lub dzierżawę, najem lub leasing tego sprzętu,

b) zakup i instalację systemów teleinformatycznych wspierających stosowanie nowoczesnych metod kontrolowania, planowania i realizacji dostaw owoców i warzyw do odbiorców;

11) wykorzystania nowoczesnych sposobów prowadzenia sprzedaży produktów sektora owoców i warzyw przez:

a) zakup, dzierżawę, najem lub leasing budynków lub budowli służących do prowadzenia nowoczesnych form sprzedaży owoców i warzyw lub ich budowę, rozbudowę, przebudowę lub remont.

b) zakup i instalację systemu teleinformatycznego służącego do sprzedaży internetowej, w tym zakup i instalację oprogramowania do obsługi tego systemu;

12) wykorzystania strategii marketingowych o charakterze promocyjnym przez:

a) opracowanie i wdrażanie strategii marketingowych w zakresie promocji rozpoznawalności marki lub znaku towarowego należących do organizacji producentów owoców i warzyw,

b) opracowanie i wdrożenie strategii reklamowych dla produktów organizacji producentów owoców i warzyw,

c) zatrudnienie osób posiadających kwalifikacje do realizacji strategii, o których mowa w lit. a i b;

13) prowadzenia badań naukowych oraz produkcji eksperymentalnej dotyczących sektora owoców i warzyw przez:

a) przeprowadzanie badań naukowych w zakresie wprowadzania nowych produktów sektora owoców i warzyw,

b) prowadzenie produkcji eksperymentalnej owoców i warzyw,

c) opracowywanie ulepszonych metod przechowywania owoców i warzyw,

d) opracowywanie nowych technologii mających na celu ulepszenie maszyn oraz urządzeń wykorzystywanych w produkcji, zbiorze, przechowywaniu, przygotowywaniu do sprzedaży i pierwszym przetworzeniu owoców i warzyw,

e) opracowywanie systemów monitoringu i kontroli warunków klimatycznych, fitopatologicznych i entomologicznych w produkcji owoców i warzyw, realizowanych przez co najmniej dwie organizacje producentów,

f) zakup środków trwałych niezbędnych do realizacji badań naukowych oraz produkcji eksperymentalnej, o których mowa w lit. a-e;

14) prowadzenia szkoleń zawodowych i doradztwa przez:

a) przeprowadzenie szkoleń i zapewnienie obsługi doradczej w zakresie, o którym mowa w pkt 1-12,

b) zakup wyposażenia niezbędnego do przeprowadzania szkoleń;

15) stosowania mechanizmu nieprzeznaczania do sprzedaży owoców i warzyw w sposób określony w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2008 r. w sprawie określenia sposobu zagospodarowania owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży (Dz. U. z 2009 r. Nr 5, poz. 29);

16) wspierania łączenia się organizacji producentów, przygotowania się organizacji producentów do nabycia udziałów lub akcji w spółkach sektora owoców i warzyw oraz nabycie tych udziałów lub akcji przez:

a) sporządzenie studiów i projektów wykonalności oraz obsługę prawną i administracyjną,

b) nabycie udziałów lub akcji w spółkach sektora owoców i warzyw, które przyczyni się bezpośrednio do osiągnięcia celów programu operacyjnego;

17) stosowania środków i zabiegów pielęgnacyjnych służących poprawie i utrzymaniu dobrego stanu gleby przez podejmowanie działań, które przyczyniają się do zapobiegania erozji gleby i ochrony gleby, w szczególności przez wykorzystanie naturalnych ściółek, upraw ochronnych i mulczowania;

18) stosowania systemów redukujących emisję gazów cieplarnianych i zanieczyszczeń do atmosfery przez zakup i montaż nowego systemu ogrzewania, zastępującego istniejącą instalację, oraz jego konserwację i użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem przez okres co najmniej 5 lat od dnia rozpoczęcia użytkowania tego systemu;

19) inwestowania w nową technologię zapewniającą lepsze wykorzystywanie energii przez zakup i montaż nowego wyposażenia i instalacji mających na celu oszczędność energii, zastępujących istniejące wyposażenie i instalację, oraz ich konserwację i użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem przez okres co najmniej 5 lat od dnia rozpoczęcia użytkowania tego wyposażenia i instalacji;

20) rozwijania systemów energii odnawialnej przez zakup i montaż nowej instalacji grzewczej zasilanej z odnawialnych źródeł energii, zastępującej istniejącą instalację, oraz jej konserwację i użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem przez okres co najmniej 5 lat od dnia rozpoczęcia użytkowania tej instalacji;

21) stosowania systemów redukcji zużycia wody przez zakup i montaż oszczędnych systemów nawadniania, zastępujących istniejące systemy, oraz ich konserwację i użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem przez okres co najmniej 5 lat od dnia rozpoczęcia użytkowania tych systemów;

22) stosowania systemów określania rzeczywistych potrzeb nawadniania przez zakup i montaż nowej instalacji mierzącej rzeczywiste potrzeby nawadniania oraz jej konserwację i użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem przez okres co najmniej 5 lat od dnia rozpoczęcia użytkowania tej instalacji;

23) stosowania zamkniętych obiegów wody w gospodarstwie przez zakup i montaż nowego wyposażenia niezbędnego do utworzenia zamkniętego obiegu wody, podlewania wodą deszczową, przechowywania wody oraz systemu recyrkulacji wody do podlewania oraz jego konserwację i użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem przez okres co najmniej 5 lat od dnia rozpoczęcia użytkowania tego wyposażenia;

24) wykorzystywania naturalnych zbiorników retencyjnych przez ich odtwarzanie, utrzymywanie oraz konserwację i użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem przez okres co najmniej 5 lat od dnia rozpoczęcia użytkowania tych zbiorników;

25) obniżania zużycia nawozów przez zakup i montaż wyposażenia niezbędnego do ograniczenia zużycia nawozów, zastępującego istniejące wyposażenie, oraz jego konserwację i użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem przez okres co najmniej 5 lat od dnia rozpoczęcia użytkowania tego wyposażenia;

26) zastępowania starych, tradycyjnych opryskiwaczy lub ich elementów nowymi, bardziej przyjaznymi dla środowiska przez zakup nowych opryskiwaczy lub ich elementów oraz ich konserwację i użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem przez okres co najmniej 5 lat od dnia rozpoczęcia użytkowania tych opryskiwaczy lub ich elementów;

27) budowy oczyszczalni ścieków w gospodarstwach rolnych przez zakup i montaż oczyszczalni ścieków w gospodarstwach rolnych członków organizacji producentów lub w pomieszczeniach należących do organizacji producentów oraz jej konserwację i użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem przez okres co najmniej 5 lat od dnia rozpoczęcia użytkowania tej oczyszczalni;

28) stosowania biologicznych metod ochrony roślin przez zakup i użytkowanie, zgodnie z przeznaczeniem, biologicznych środków i materiałów ochrony roślin pochodzenia naturalnego oraz feromonów i organizmów pożytecznych, będących naturalnymi wrogami szkodników upraw ogrodniczych;

29) wprowadzenia naturalnych metod zapylania roślin przez zakup środków służących do stosowania naturalnych metod zapylania roślin i ich użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem;

30) tworzenia systemów kompostowania odpadów przez zakup i zamontowanie wyposażenia niezbędnego do utworzenia systemu kompostowania odpadów organicznych;

31) tworzenia systemów zbierania i odzysku odpadów z tworzyw sztucznych przez:

a) zakup i zamontowanie wyposażenia niezbędnego do selektywnej zbiórki, sortowania i magazynowania odpadów z tworzyw sztucznych oraz jego konserwację i użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem przez okres co najmniej 5 lat od dnia rozpoczęcia użytkowania tego wyposażenia oraz

b) zapewnienie zbierania, sortowania i magazynowania materiałów z tworzyw sztucznych przed ostateczną dostawą odpadów do upoważnionych podmiotów, oraz

c) zawarcie umowy z podmiotem upoważnionym do odbioru zebranych odpadów i poddania ich recyklingowi;

32) uczestnictwa w szkoleniach lub korzystania z usług doradczych w zakresie ochrony środowiska przez zatrudnienie osób posiadających kwalifikacje do prowadzenia takich szkoleń, wykonywania doradztwa środowiskowego oraz przeprowadzania czynności analitycznych;

33) przygotowywania analiz wody, gleby i roślin w zakresie ochrony środowiska przez przeprowadzanie tych analiz.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00