Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2010 nr 72 poz. 466
Wersja archiwalna od 2010-05-30 do 2015-11-28
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2010 nr 72 poz. 466
Wersja archiwalna od 2010-05-30 do 2015-11-28
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 20 kwietnia 2010 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi2)

Na podstawie art. 13 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2006 r. Nr 123, poz. 858, z 2007 r. Nr 147, poz. 1033, z 2009 r. Nr 18, poz. 97 oraz z 2010 r. Nr 47, poz. 278) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. Nr 61, poz. 417) wprowadza się następujące zmiany:

1) w § 1:

a) ust. 2 otrzymuje brzmienie:

„2. Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do:

1) naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych spełniających wymagania określone w przepisach o bezpieczeństwie żywności i żywienia;

2) wód leczniczych, dla których warunki i wymagania sanitarne określają przepisy wydane na podstawie:

a) art. 5 ust. 5 i 6 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. - Prawo geologiczne i górnicze (Dz. U. z 2005 r. Nr 228, poz. 1947, z późn. zm.3)),

b) art. 36 ust. 5 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o lecznictwie uzdrowiskowym, uzdrowiskach i obszarach ochrony uzdrowiskowej oraz o gminach uzdrowiskowych (Dz. U. Nr 167, poz. 1399, z 2007 r. Nr 133, poz. 921 oraz z 2009 r. Nr 62, poz. 504);

3) wody przeznaczonej do takich celów, w stosunku do których właściwy państwowy inspektor sanitarny stwierdzi, że jej jakość nie ma wpływu na zdrowie konsumentów;

4) wody pochodzącej z indywidualnych ujęć wody zaopatrujących mniej niż 50 osób lub dostarczających mniej niż średnio 10 m3 wody na dobę, z zastrzeżeniem ust. 3 i § 20 ust. 3-6.”,

b) dodaje się ust. 3 w brzmieniu:

„3. Przepisy rozporządzenia stosuje się do wody pochodzącej z indywidualnych ujęć wody zaopatrujących mniej niż 50 osób lub dostarczających mniej niż średnio 10 m3 wody na dobę, jeżeli woda dostarczana jest jako część działalności handlowej lub publicznej.”;

2) w § 2 w ust. 1 wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:

„Woda jest bezpieczna dla zdrowia ludzkiego, jeżeli jest wolna od mikroorganizmów chorobotwórczych i pasożytów w liczbie stanowiącej potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, wszelkich substancji w stężeniach stanowiących potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego oraz nie ma agresywnych właściwości korozyjnych i spełnia:”;

3) w § 3:

a) w ust. 1 pkt 2 otrzymuje brzmienie:

„2) pobieranej z indywidualnych ujęć wody zaopatrujących co najmniej 50 osób lub dostarczających co najmniej średnio 10 m3 wody na dobę;”,

b) dodaje się ust. 3 w brzmieniu:

„3. Punktem, w którym woda musi spełniać wymagania, o których mowa w § 2, są w przypadku wody:

1) pobieranej z urządzeń i instalacji wodociągowych - punkt czerpalny w terenie lub w zabudowaniach i obiektach z zaworów używanych zwykle do pobierania wody;

2) dostarczanej z cysterny - punkt, w którym wypływa ona z cysterny;

3) wprowadzanej do jednostkowych opakowań - punkt czerpalny wody, w którym woda pobierana jest do napełnienia butelek lub pojemników;

4) wykorzystywanej w zakładzie produkcji lub obrotu żywnością - punkt czerpalny wody wykorzystywanej w produkcji lub obrocie żywnością.”;

4) w § 4 w pkt 1 lit. a otrzymuje brzmienie:

„a) w zakresie dotyczącym co najmniej parametrów objętych monitoringiem kontrolnym określonych w załączniku nr 5 do rozporządzenia oraz wymagań i parametrów objętych monitoringiem przeglądowym, o których mowa w § 12 ust. 3,”;

5) w § 20 dodaje się ust. 3-6 w brzmieniu:

„3. W przypadku gdy woda pochodzi z indywidualnych ujęć wody zaopatrujących mniej niż 50 osób lub dostarczających mniej niż średnio 10 m3 wody na dobę i nie jest dostarczana jako część działalności handlowej lub publicznej, na właścicielu lub zarządcy ujęcia wody spoczywa obowiązek udzielenia konsumentom informacji o braku spełniania wymagań określonych w § 2.

4. W przypadku, o którym mowa w ust. 3, właściciel lub zarządca występuje do właściwego państwowego inspektora sanitarnego o dokonanie oceny potencjalnych zagrożeń zdrowotnych wynikających z braku spełniania wymagań określonych w § 2.

5. W przypadku stwierdzenia w ocenie, o której mowa w ust. 4, potencjalnych zagrożeń zdrowotnych wynikających z braku spełniania wymagań określonych w § 2, państwowy inspektor sanitarny wskazuje możliwe czynności, które mogą zostać podjęte w celu ochrony zdrowia ludzkiego.

6. Właściciel lub zarządca, o którym mowa w ust. 3, informuje konsumentów o wszelkich czynnościach, które mogą zostać podjęte w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed szkodliwymi skutkami wynikającymi z jakiegokolwiek zanieczyszczenia. W przypadku potencjalnego zagrożenia dla zdrowia ludzkiego wynikającego z jakości wody, niezwłocznie udziela porad dotyczących przeciwdziałania temu zagrożeniu.”;

6) w § 28 ust. 4 otrzymuje brzmienie:

„4. Po uzyskaniu pozytywnej opinii Komisji Europejskiej, Główny Inspektor Sanitarny może udzielić trzeciej zgody na odstępstwo, które nie może trwać dłużej niż kolejne trzy lata.”;

7) załącznik nr 2 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 1 do niniejszego rozporządzenia;

8) w załączniku nr 3 do rozporządzenia:

a) w części A. „Wymagania mikrobiologiczne” w tabeli:

- uchyla się Ip. 2,

- Ip. 3 otrzymuje brzmienie:

„3

Ogólna liczba mikroorganizmów bez nieprawidłowych zmian”

w 22±2 °C po 72 h

b) części B i C otrzymują brzmienie:

„B. Wymagania organoleptyczne i fizykochemiczne

Lp.

Parametr

Dopuszczalne zakresy wartości3)

Jednostka

1

Amonowy jon

0,50

mg/l

2

Barwa4)

3

Chlorki

2505)

mg/l

4

Glin

200

μg /I

5

Mangan

50

μg/I

6

Mętność4)

1

NTU

7

Ogólny węgiel organiczny (OWO)

bez nieprawidłowych zmian6)

8

Stężenie jonów wodoru (pH)

6,5-9,55)

9

Przewodność7)

25005)

μS/cm

10

Siarczany

2505)

mg/l

11

Smak4)

12

Sód

200

mg/l

13

Utlenialność z KMnO4

5,08)9)

mg/l

14

Zapach4)

15

Żelazo

200

μg/I

C. Wymagania radiologiczne

Lp.

Parametr

Dopuszczalne zakresy wartości3)

Jednostka

1

Tryt

10010)

Bq/I

2

Całkowita dopuszczalna dawka

0,1010), 11)

mSv/rok

Objaśnienia:

1) Dopuszcza się pojedyncze bakterie wykrywane sporadycznie, nie w kolejnych próbkach, do 5 % próbek w ciągu roku.

2) Należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych i mieszanych, a w przypadku przekroczenia dopuszczalnych wartości, należy zbadać, czy nie ma zagrożenia dla zdrowia ludzkiego wynikającego z obecności innych mikroorganizmów chorobotwórczych, np.: Cryptosporidium.

3) W przypadku podania jednej wartości dolna wartość zakresu wynosi zero.

4) Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian.

5) Parametr powinien być uwzględniony przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody.

6) Nie musi być oznaczany dla produkcji wody mniejszych niż 10 000 m3 dziennie.

7) Oznaczana w temperaturze 25 °C.

8) Nie musi być oznaczany, jeśli badane jest OWO.

9) Indeks nadmanganianowy - utlenianie powinno być przeprowadzone w ciągu 10 min w temperaturze 100 °C w środowisku kwaśnym z wykorzystaniem nadmanganianu.

10) Częstotliwość i metody monitorowania zostaną określone w terminie późniejszym.

11) Wyłączając tryt, potas-40, radon i produkty rozkładu radonu.”;

9) załącznik nr 5 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 2 do niniejszego rozporządzenia;

10) w załączniku nr 9 do rozporządzenia:

a) w części A:

- tabela otrzymuje brzmienie:

„Lp.

Parametry

Poprawność [% wartości parametrów]1)

Precyzja [% wartości parametrów]2)

Granica wykrywalności [% wartości parametrów]3)

Warunki

1

Akryloamid

-

-

-

4)

2

Amonowy jon

10

10

10

-

3

Antymon

25

25

25

-

4

Arsen

10

10

10

-

5

Azotany

10

10

10

-

6

Azotyny

10

10

10

-

7

Barwa

10

10

10

8

Benzen

25

25

25

-

9

Benzo(a)piren

25

25

25

-

10

Bor

10

10

10

-

11

Bromiany

25

25

25

-

12

Bromodichlorometan

25

25

25

13

Chlor wolny

10

10

10

14

Chloraminy

10

10

10

15

Chlorany

25

25

25

16

Chloryny

25

25

25

17

Chlorki

10

10

10

-

18

Chrom

10

10

10

-

19

Chlorek winylu

25

25

25

4)

20

Cyjanki

10

10

10

5)

21

1,2-dichloroetan

25

25

10

-

22

Epichlorohydryna

25

25

25

4)

23

Fluorki

10

10

10

-

24

Formaldehyd

25

25

25

25

Ftalan dibutylu

25

25

10

26

Glin

10

10

10

-

27

Kadm

10

10

10

-

28

Magnez

10

10

10

29

Mangan

10

10

10

-

30

Mętność

25

25

25

31

Miedź

10

10

10

-

32

Nikiel

10

10

10

-

33

Ołów

10

10

10

-

34

Pestycydy

25

25

25

6)

35

Przewodność elektryczna

10

10

10

-

36

Rtęć

20

10

20

-

37

Selen

10

10

10

-

38

Siarczany

10

10

10

-

39

Srebro

10

10

10

40

Sód

10

10

10

-

41

Σ trichlorobenzeny

25

25

25

42

trichloroeten

25

25

10

43

tetrachloroeten

25

25

10

44

Σ THM

25

25

10

45

Tetrachlorometan

25

25

25

46

2,4,6-trichlorofenol

25

25

25

47

Trichlorometan

25

25

25

48

Twardość

10

10

10

49

Utlenialność

25

25

10

8)

50

WWA

25

25

25

7)

51

Żelazo

10

10

10”

- w objaśnieniach odnośnik nr 4 otrzymuje brzmienie:

4) Ma być kontrolowane przez specyfikację produktu.”,

b) część B otrzymuje brzmienie:

„B. Parametry mikrobiologiczne, dla których określono metody badań

Lp.

Parametr

Zalecane normy lub metody badań1)

1

Ogólna liczba

PN-EN ISO 6222

mikroorganizmów

w 36oC i w 22°C

2

Bakterie grupy coli,

PN-EN ISO 9308-1

Escherichia coli

3

Enterokoki

PN-EN ISO 7899-2

4

Clostridium perfringens (łącznie z przetrwalnikami)

Inkubacja filtru membranowego poprzedzona filtracją membranową. Po przefiltrowaniu próbki wody, filtr umieścić na podłożu m-CP (uwaga 1). Inkubację prowadzić w warunkach beztlenowych w temperaturze 44 ±1 °C przez 21± 3 godz. Po okresie inkubacji policzyć wszystkie żółte matowe kolonie jako domniemane Clostridium perfringens. Kolonie, które zmieniają barwę z żółtej na różową pod wpływem par wodorotlenku amonu (w czasie 20-30 sekund), uznać za potwierdzone

Clostridium perfringens.

Uwaga 1: skład podłoża agarowego m-CP:

Podłoże podstawowe

Pepton tryptozowy 30 g

Ekstrakt drożdżowy 20 g

Sacharoza 5 g

Chlorowodorek L-cysteiny 1 g

Siarczan magnezu (MgSO4 x 7H2O) 0,1 g

Purpura bromokrezolowa 40 mg

Agar 15 g

Woda 1000 ml

Składniki rozpuścić w wodzie, doprowadzić pH do 7,6 i sterylizować w autoklawie w temperaturze 121 °C przez 15 minut. Podłoże ostudzić i dodać:

D-cykloserynę 400 mg

Siarczan polimyksyny-B 25 mg

(b-D glukozyd indoksylu (przed dodaniem rozpuszczony w 8 ml sterylnej wody) 60 mg

0,5% roztwór difosforan fenoloftaleiny (sterylizowany metodą filtracji) 20 ml

4,5% roztwór FeCI3. x 6H2O (sterylizowany metodą filtracji) 2 ml

5

Pseudomonas aeruginosa

PN-EN ISO 16266

6

Legionella sp.

PN-EN ISO 11731-2

Objaśnienie:

Dopuszcza się możliwość stosowania innych metod pod warunkiem udokumentowania, że specyfikacja metody jest zgodna z wymaganiami określanymi w metodach i specyfikacji zawartymi w powyższej tabeli.”.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Zdrowia: w z. J. Szulc

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).

2) Przepisy rozporządzenia dokonują wdrożenia przepisów dyrektywy 98/83/EC z dnia 3 listopada 1998 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 330 z 05.12.1998, str. 32; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 4, str. 90).

3) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 133, poz. 934, Nr 170, poz. 1217, Nr 190, poz. 1399 i Nr 249, poz. 1834, z 2007 r. Nr 21, poz. 125 i Nr 82, poz. 556, z 2008 r. Nr 138, poz. 865, Nr 154, poz. 958, Nr 199, poz. 1227 i Nr 227, poz. 1505, z 2009 r. Nr 18, poz. 97 oraz z 2010 r. Nr 47, poz. 278.

Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 20 kwietnia 2010 r. (poz. 466)

Załącznik nr 1

PODSTAWOWE WYMAGANIA CHEMICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA

Lp.

Parametry

Najwyższe dopuszczalne stężenie

Jednostka

1

Akryloamid

0,101)

μg/l

2

Antymon

5

μg/l

3

Arsen

10

μg/l

4

Azotany

502)

mg/l

5

Azotyny

0,502)

mg/l

6

Benzen

1,0

μg/l

7

Benzo(a)piren

0,010

μg/l

8

Bor

1,0

mg/l

9

Bromiany

103)

μg/l

10

Chlorek winylu

0,501), 4)

μg/l

11

Chrom

50

μg/l

12

Cyjanki

50

μg/l

13

1,2-dichloroetan

3,0

μg/l

14

Epichlorohydryna

0,101)

μg/l

15

Fluorki

1,5

mg/l

16

Kadm

5

μg/l

17

Miedź

2,05)

mg/l

18

Nikiel

20

μg/l

19

Ołów

256)

μg/l

20

Ołów

107)

μg/l

21

Pestycydy

0,108)

μg/l

22

Σ pestycydów8)

0,509)

μg/l

23

Rtęć

1

μg/l

24

Selen

10

μg/l

25

Σ trichloroetenu i tetrachloroetenu

10

μg/l

26

Σ Wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych

0,1010)

μg/l

27

Σ THM

1003), 11)

μg/l

Objaśnienia:

1) Wartość odnosi się do stężenia pozostałości monomeru w wodzie, obliczonego zgodnie ze specyfikacjami maksymalnego uwalniania z odpowiedniego polimeru w kontakcie z wodą.

2) Warunek: [azotany]/50+[azotyny]/3 ≤ 1, gdzie wartości w nawiasach kwadratowych oznaczają: stężenie azotanów (NO3) i azotynów (NO2) w mg/l. Stężenie azotynów w wodzie uzdatnionej wprowadzonej do sieci wodociągowej lub innych urządzeń dystrybucji nie może przekraczać wartości 0,10 mg/l.

3) W miarę możliwości bez ujemnego wpływu na dezynfekcję powinno dążyć się do osiągnięcia niższej wartości.

4) Oznaczać w wodzie przesyłanej instalacjami z polichlorku winylu.

5) Wartość dopuszczalna, jeżeli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej agresywnością korozyjną wody dla rur miedzianych.

6) Stosuje się do dnia 31 grudnia 2012 r. Nie dotyczy wody w butelkach lub pojemnikach.

7) Stosuje się od dnia 1 stycznia 2013 r.

8) Termin „pestycydy” obejmuje organiczne: insektycydy, herbicydy, fungicydy, nematocydy, akarycydy, algicydy, rodentycydy, slimicydy, a także produkty pochodne (m.in. regulatory wzrostu) oraz ich pochodne metabolity, a także produkty ich rozkładu i reakcji. Oznaczać jedynie te pestycydy, których występowania w wodzie można oczekiwać.

Wartość stosuje się do każdego poszczególnego pestycydu. W przypadku aldryny, dieldryny, heptachloru i epoksydu heptachloru NDS wynosi 0,030 μg/l.

9) Σ pestycydów oznacza sumę poszczególnych pestycydów wykrytych i oznaczonych ilościowo w ramach monitoringu.

10) Wartość oznacza sumę stężeń wyszczególnionych związków:

- benzo(b)fluoranten,

- benzo(k)fluoranten,

- benzo(ghi)perylen,

- indeno(1,2,3-cd)piren.

11) Σ THM - wartość oznacza sumę stężeń związków:

- trichlorometan,

- bromodichlorometan,

- dibromochlorometan,

- tribromometan.

Załącznik nr 2

Parametry objęte monitoringiem kontrolnym:

Glin1)

Jon amonowy

Barwa

Przewodność

Clostridium perfringens (łącznie z przetrwalnikami)2)

Escherichia coli (E. coli)

Stężenie jonów wodoru (pH)

Żelazo1)

Azotyny3)

Zapach

Pseudomonas aeruginosa4)

Smak

Ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22 °C i w 36 °C4)

Bakterie grupy coli

Mętność

Objaśnienia:

1) Niezbędne jedynie wtedy, gdy parametr jest stosowany jako flokulant (we wszystkich innych przypadkach parametry są umieszczone w wykazie wskaźników do monitorowania przeglądowego).

2) Niezbędne jedynie wtedy, gdy woda pochodzi z wód powierzchniowych lub mieszanych (we wszystkich innych przypadkach parametry są umieszczone w wykazie wskaźników do monitorowania przeglądowego).

3) Niezbędne jedynie wtedy, gdy chloraminowanie jest stosowane jako metoda dezynfekcji (we wszystkich innych przypadkach parametry są umieszczone w wykazie wskaźników do monitorowania przeglądowego).

4) Niezbędne jedynie wtedy, gdy woda jest dystrybuowana w butelkach lub pojemnikach.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00