Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2018-07-01 do 2022-05-24
Wersja archiwalna od 2018-07-01 do 2022-05-24
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 27 kwietnia 2018 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i żołnierzy pełniących służbę kandydacką
Na podstawie art. 137b ust. 4 pkt 3 ustawy z dnia 11 września 2003 r. o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych (Dz. U. z 2018 r. poz. 173 i 138) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Rozporządzenie w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i żołnierzy pełniących służbę kandydacką] W rozporządzeniu Ministra Obrony Narodowej z dnia 4 grudnia 2014 r. w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i żołnierzy pełniących służbę kandydacką (Dz. U. z 2015 r. poz. 42) wprowadza się następujące zmiany:
1) w § 2 po pkt 3 dodaje się pkt 3a w brzmieniu:
„3a) paczkowana norma wyżywienia (racja żywnościowa) – zestaw produktów spożywczych oraz ewentualnych produktów niespożywczych ułatwiających użycie zestawu, umieszczonych we wspólnym opakowaniu, przeznaczony do zapewnienia kompletnego całodobowego wyżywienia pojedynczego żołnierza lub grupy żołnierzy w czasie wykonywania działań operacyjnych w warunkach poligonowych lub wojennych i przeprowadzania ćwiczeń w garnizonach;”;
2) w § 3:
a) w ust. 1 pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3) paczkowanych (racji żywnościowych):
a) indywidualnej,
b) grupowej.”,
b) ust. 3 otrzymuje brzmienie:
„3. Skład ilościowy i asortymentowy środków spożywczych zawartych w racjach żywnościowych, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają przepisy wydane na podstawie art. 8 ust. 1 ustawy z dnia 12 września 2002 r. o normalizacji (Dz. U. z 2015 r. poz. 1483).”;
3) w § 5 pkt 15 otrzymuje brzmienie:
„15) pełniącym służbę w etatowych pododdziałach ochrony Jednostki Wojskowej Nr 2414, Nr 2286 i Nr 5718 – w czasie pełnienia służby wartowniczej.”;
4) w § 13:
a) w ust. 1 w pkt 10 kropkę zastępuje się średnikiem i dodaje się pkt 11 w brzmieniu:
„11) pełniącym służbę wartowniczą – w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020.”,
b) uchyla się ust. 4;
5) § 14 otrzymuje brzmienie:
„§ 14. Dodatkowa norma chleba – 111 przysługuje wyłącznie jako uzupełnienie normy wyżywienia, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 3 lit. b.”;
6) w § 15 po ust. 2 dodaje się ust. 3 w brzmieniu:
„3. Napój w wymiarze 200% dodatkowej normy napoju – 160 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1) batalionu Reprezentacyjnego Wojska Polskiego pełniącym służbę wartowniczą na posterunkach honorowych w dniach wykonywania zadań reprezentacyjnych;
2) uczestniczącym w zgrupowaniach wojskowych z okazji Święta Narodowego Trzeciego Maja i Święta Wojska Polskiego, Narodowego Święta Niepodległości w warunkach, o których mowa w § 15 ust. 1 pkt 2.”;
7) w § 20 po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
„1a. Żołnierzom zawodowym i żołnierzom pełniącym służbę kandydacką uprawnionym do bezpłatnego wyżywienia przysługuje bezpłatne wyżywienie, jeżeli nie otrzymali diety z tytułu krajowej podróży służbowej.”;
8) po § 20 dodaje się § 20a w brzmieniu:
„§ 20a. W przypadkach uzasadnionych względami higieniczno-sanitarnymi, wymogami przepisów z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy, panującymi warunkami klimatycznymi lub potrzebami operacyjnymi Minister Obrony Narodowej może przyznać żołnierzom zawodowym bezpłatne wyżywienie według norm wyżywienia określonych w § 3.”;
9) załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie miesiąca od dnia ogłoszenia.
Minister Obrony Narodowej: wz. T. Zdzikot
Załącznik do rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej
z dnia 27 kwietnia 2018 r. (poz. 964)
SKŁAD ILOŚCIOWY I ASORTYMENT ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH ZAWARTYCH W ZASADNICZYCH ORAZ DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA ŻOŁNIERZY ZAWODOWYCH I ŻOŁNIERZY PEŁNIĄCYCH SŁUŻBĘ KANDYDACKĄ1)
Symbol grupy produktów spożywczych | Nazwa grupy produktów spożywczych | Normy wyżywienia | |||||||
zasadnicze | dodatkowe | ||||||||
żołnierska | szkolna | specjalna | operacyjna | ogólna | chleba | napoju | |||
010 | 020 | 030 | 040 | 044 | 110 | 111 | 160 | ||
01 | Strączkowe | 27 | 27 | 28 | 28 | 75 | - | - | - |
02 | Przetwory zbożowe | 73 | 73 | 62 | 52 | 234 | - | - | - |
03 | Pieczywo | 670 | 670 | 600 | 500 | 633 | 100 | 700 | - |
04 | Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso | 259 | 292 | 400 | 430 | 423 | 83 | - | - |
05 | Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec | 17 | 19 | 19 | 19 | 20 | - | - | - |
06 | Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej | 20 | 10 | 10 | 10 | 10 | - | - | - |
07 | Mleko i przetwory mleczne w przeliczeniu na mleko | 850 | 850 | 975 | 1050 | 450 | 370 | - | - |
08 | Masło i śmietana w przeliczeniu na masło | 36 | 46 | 64 | 66 | 45 | 20 | - | - |
09 | Jaja | 25 (0,5)x | 25 (0,5)x | 50 (1)x | 50 (1)x | - | 25 (0,5)x | - | - |
10 | Ryby i przetwory rybne w przeliczeniu na filety ryb morskich | 49 | 58 | 90 | 90 | 60 | - | - | - |
11 | Ziemniaki | 700 | 700 | 600 | 500 | 360 | - | - | - |
12 | Warzywa i owoce bogate w witaminę C | 120 | 132 | 160 | 170 | - | 65 | - | - |
13 | Warzywa i owoce karotenowe | 160 | 160 | 160 | 160 | 206 | 110 | - | - |
14 | Inne warzywa i owoce | 320 | 365 | 560 | 695 | 397 | 420 | - | - |
15 | Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier | 71 | 73 | 84 | 97 | 117 | 20 | - | - |
16 | Woda pitna butelkowana | - | - | - | - | (3,0)* | - | - | (3,0)* |
Uwaga: Liczby w nawiasie oznaczają wymiar: ()x – w sztukach lub ()* – w litrach.
1) Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych został określony dziennie w gramach na osobę.