Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2020-07-03 do 2024-03-13
Wersja archiwalna od 2020-07-03 do 2024-03-13
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 11 lutego 2019 r.
w sprawie zwalczania i zapobiegania rozprzestrzenianiu się organizmu Spodoptera frugiperda (Smith)2)
z dnia 11 lutego 2019 r. (Dz.U. z 2019 r., poz. 387)
t.j. z dnia 3 lipca 2020 r. (Dz.U. z 2020 r., poz. 1190)
Na podstawie art. 10 ust. 1 pkt 2 oraz art. 20 ust. 1 pkt 4 i 5 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (Dz. U. z 2019 r. poz. 972 i 2020)3) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Zakres przedmiotowy] Rozporządzenie określa:
1) szczegółowe sposoby postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzenianiu się organizmu Spodoptera frugiperda (Smith), zwanego dalej „organizmem szkodliwym”, w tym metody wykrywania i identyfikacji tego organizmu;
2) wymagania specjalne, ze wskazaniem wymagań, które powinny być zawarte w świadectwie fitosanitarnym, jeżeli rośliny podatne na porażenie przez organizm szkodliwy są wprowadzane na terytorium lub przemieszczane przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z państw trzecich;
3) rośliny podatne na porażenie przez organizm szkodliwy, które zaopatruje się w świadectwo fitosanitarne i które muszą przed wprowadzeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zostać poddane kontroli zdrowotności w państwach, z których pochodzą lub są wysyłane.
§ 2.[Rośliny podatne na porażenie przez organizm szkodliwy] Roślinami podatnymi na porażenie przez organizm szkodliwy, o których mowa w § 1 pkt 2 i 3, są owoce roślin z rodzaju Capsicum L. i Momordica L., gatunków Solanum aethiopicum L., Solanum macrocarpon L. i Solanum melongena L. oraz rośliny gatunku Zea mays L. inne niż żywy pyłek, kultury tkankowe, nasiona i ziarno, pochodzące z państw trzecich innych niż Konfederacja Szwajcarska, zwane dalej „roślinami podatnymi na porażenie”.
§ 3.[Wprowadzenie do obrotu roślin podatnych na porażenie] 1. Rośliny podatne na porażenie mogą być wprowadzane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli:
1) zostały zaopatrzone w świadectwo fitosanitarne;
2) w rubryce „dodatkowa deklaracja” świadectwa fitosanitarnego zostały zamieszczone informacje, że:
a) rośliny te były uprawiane na terytorium państw trzecich, w których nie zostało stwierdzone występowanie organizmu szkodliwego, lub
b) rośliny te były uprawiane na obszarach państw trzecich wolnych od organizmu szkodliwego, ustanowionych zgodnie z odpowiednim Międzynarodowym Standardem w zakresie Środków Fitosanitarnych [1] , a nazwę obszarów umieszczono w rubryce „miejsce pochodzenia” świadectwa fitosanitarnego, lub
c) rośliny te:
– były uprawiane w miejscu produkcji wpisanym do urzędowego rejestru prowadzonego przez służbę ochrony roślin państwa trzeciego oraz podlegającym regularnym kontrolom przeprowadzanym przez tę służbę, w którym w okresie trzech miesięcy poprzedzających wywóz przeprowadzono urzędowe kontrole, w wyniku których nie zostało stwierdzone występowanie organizmu szkodliwego na roślinach podatnych na porażenie,
– bezpośrednio przed wywozem poddano urzędowej kontroli, w wyniku której nie stwierdzono występowania na tych roślinach organizmu szkodliwego,
– były przemieszczane przed ich wywozem przy zachowaniu warunków zapewniających możliwość identyfikacji miejsca produkcji, a informacja umożliwiająca identyfikację miejsca produkcji została umieszczona w świadectwie fitosanitarnym,
– były uprawiane w fizycznej izolacji uniemożliwiającej ich porażenie przez organizm szkodliwy lub w trakcie uprawy zostały poddane zabiegowi zapewniającemu zwalczenie organizmu szkodliwego, lub
d) rośliny te zostały po zbiorze poddane zabiegowi zapewniającemu zwalczenie organizmu szkodliwego, a informacja o tym zabiegu została umieszczona w świadectwie fitosanitarnym;
3) w wyniku przeprowadzonej granicznej kontroli fitosanitarnej zostały uznane za wolne od organizmu szkodliwego.
2. Graniczna kontrola fitosanitarna, o której mowa w ust. 1 pkt 3, obejmuje:
1) ocenę organoleptyczną;
2) pobieranie próbek do badań laboratoryjnych na obecność organizmu szkodliwego – w przypadku podejrzenia jego występowania.
§ 4.[Wykrywanie i identyfikacja organizmu szkodliwego] Metoda wykrywania i identyfikacji organizmu szkodliwego polega na przeprowadzaniu corocznie kontroli występowania organizmu szkodliwego:
1) w terminach umożliwiających wykrycie tego organizmu;
2) z wykorzystaniem pułapek świetlnych lub feromonowych;
3) obejmujących pobieranie próbek do badań laboratoryjnych na obecność organizmu szkodliwego – w przypadku podejrzenia jego występowania.
§ 5.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2019 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2258).
2) Niniejsze rozporządzenie w zakresie swojej regulacji wdraża postanowienia decyzji wykonawczej Komisji (UE) 2018/638 z dnia 23 kwietnia 2018 r. ustanawiającej środki nadzwyczajne zapobiegające wprowadzaniu do Unii i rozprzestrzenianiu się w niej organizmu szkodliwego Spodoptera frugiperda (Smith) (Dz. Urz. UE L 105 z 25.04.2018, str. 31).
3) Ustawa utraciła moc na podstawie art. 84 ustawy z dnia 13 lutego 2020 r. o ochronie roślin przed agrofagami (Dz. U. poz. 424 i 695), która weszła w życie z dniem 14 marca 2020 r. Zgodnie z art. 83 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 13 lutego 2020 r. o ochronie roślin przed agrofagami dotychczasowe przepisy wykonawcze wydane na podstawie art. 10 ust. 1, art. 20 ust. 1-3, art. 22 ust. 1b, art. 23 ust. 5 oraz art. 30 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (Dz. U. z 2019 r. poz. 972 i 2020) zachowują moc do dnia wejścia w życie przepisów wykonawczych wydanych na podstawie art. 81 ust. 1-7 i 9 ustawy z dnia 13 lutego 2020 r. o ochronie roślin przed agrofagami, nie dłużej jednak niż do dnia 14 grudnia 2029 r., i mogą być zmieniane lub uchylane na podstawie art. 81 ust. 1-7 i 9 ustawy z dnia 13 lutego 2020 r. o ochronie roślin przed agrofagami.
[1] Międzynarodowy Standard w zakresie Środków Fitosanitarnych, Część 4 – Wymagania dla ustanawiania obszarów wolnych od określonych organizmów szkodliwych (International Standards for Phytosanitary Measures, Part 4 – Requirements for the establishment of pest free areas, Publication No 4, FAO, Rome) wydany na podstawie art. X Międzynarodowej konwencji ochrony roślin, sporządzonej w Rzymie dnia 6 grudnia 1951 r. (Dz. U. z 2001 r. poz. 151; ost. zm.: Dz.U. z 2007 r. poz. 485).