Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Ustaw rok 2021 poz. 145
Wersja aktualna od 2021-01-22
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2021 poz. 145
Wersja aktualna od 2021-01-22
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 19 czerwca 2012 r.

w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych

z dnia 19 czerwca 2012 r. (Dz.U. z 2012 r., poz. 728)

t.j. z dnia 22 stycznia 2021 r. (Dz.U. z 2021 r., poz. 145)

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Wykaz laboratoriów referencyjnych] Ustala się wykaz laboratoriów referencyjnych stanowiący załącznik do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.2)

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 sierpnia 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. poz. 1470 i 1541).

2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych (Dz. U. poz. 976), które utraciło moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia zgodnie z art. 126 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. poz. 914, 1228 i 1511 oraz z 2011 r. poz. 622, 696 i 1016).

Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 19 czerwca 2012 r.

WYKAZ LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH

Laboratorium referencyjne

Adres

Przedmiot badań

Rodzaje badań

1

2

3

4

1. Instytut Żywności i Żywienia

ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa

Żywność, w tym środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety

– tłuszcz ogółem

– skład kwasów tłuszczowych, w tym izomery trans

– akryloamid

– sztuczne środki słodzące, w tym m.in. aspartam, acesulfam K, sacharyna

– kwas benzoesowy

– kofeina

– cholesterol

– sterole roślinne

– obecność termotolerancyjnych szczepów Campylobacter

– zawartość bakterii probiotycznych

Sól kuchenna

– jod (I)

Żywność, w tym środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety

– wartość energetyczna

– białko i jego skład aminokwasowy, wartość odżywcza białka

– błonnik pokarmowy

– popiół

– składniki mineralne: wapń (Ca), fosfor (P), żelazo (Fe), magnez (Mg), miedź (Cu), cynk (Zn), mangan (Mn), sód (Na), potas (K)

– witaminy rozpuszczalne w wodzie (witamina C, tiamina B1, ryboflawina B2, niacyna)

– witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (witamina A, E)

2. Regionalne Laboratorium Badań Żywności Genetycznie Modyfikowanej w Tarnobrzegu

ul. 1 Maja 5 39-400 Tarnobrzeg

Żywność

– zawartość materiału genetycznie zmodyfikowanego

1

2

3

4

3. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny

ul. Chocimska 24 00-791 Warszawa

Żywność, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

– azotany i azotyny

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety

– pierwiastki szkodliwe dla zdrowia: ołów (Pb), kadm (Cd), rtęć (Hg), arsen (As), cynk (Zn), cyna (Sn), miedź (Cu), glin (Al)

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w tym dla niemowląt i małych dzieci

– mikotoksyny: aflatoksyny B1, B2, G1 i G2; ochratoksyna A; patullina; deoksyniwalenol: zearalenon; fumonizyny B1 i B2; toksyny T-2 i HT-2

Żywność, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w tym dla niemowląt i małych dzieci

– aflatoksyna M1

Żywność

– barwniki: Sudan I-IV, Sudan Red 7B, Para Red

Ryby i przetwory z ryb z obrotu

– histamina

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

– wykrywanie obecności: pałeczek Salmonella, Yersinia enterocolitica, Escherichia coli O:157, Enterobacter sakazakii (Cronobacter sakazakii)

– wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Listeria monocytogenes

– wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Staphylococcus aureus i wykrywanie obecności enterotoksyn gronkowcowych

– oznaczanie liczby Escherichia coli

– oznaczanie liczby drożdży i pleśni

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, produkty dietetyczne

– oznaczanie liczby Clostridium perfringens

1

2

3

4

Wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością

– badanie migracji globalnej z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

– badanie migracji ołowiu, kadmu, niklu i chromu z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Żywność

– 3-monochloropropano-1,2-diol(3-MCPD)

Żywność

– wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)

4. Dział Laboratoryjny Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie – Pracownia Badania Pozostałości Pestycydów

ul. Żelazna 79 00-875 Warszawa

Żywność pochodzenia roślinnego: owoce, warzywa (świeże, mrożone, suszone), grzyby, zboża i produkty zbożowe, nasiona oleiste, herbata

– pozostałości pestycydów

Żywność pochodzenia zwierzęcego: mięso, jaja, miód

– pozostałości pestycydów

Żywność dla małych dzieci i niemowląt: produkty owocowo-warzywne, zbożowe, mleczno-zbożowe, preparaty do początkowego i dalszego żywienia niemowląt

– pozostałości pestycydów

5. Instytut Chemii i Techniki Jądrowej – Samodzielne Laboratorium Identyfikacji Napromieniania Żywności

ul. Dorodna 16 03-195 Warszawa

Żywność

– jakościowe badania obecności napromienianych składników

6. Dział Laboratoryjny Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy

ul. Kujawska 4 85-031 Bydgoszcz

Żywność pochodzenia roślinnego

– wirusy przenoszone przez żywność

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00