Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Ustaw rok 2021 poz. 169
Wersja aktualna od 2021-01-27
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2021 poz. 169
Wersja aktualna od 2021-01-27
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE
PREZESA RADY MINISTRÓW

z dnia 23 października 2003 r.

w sprawie norm wyżywienia i przypadków, w których funkcjonariusz Agencji Wywiadu otrzymuje wyżywienie lub równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie

z dnia 23 października 2003 r. (Dz.U. z 2003 r., Nr 187, poz. 1825)

t.j. z dnia 27 stycznia 2021 r. (Dz.U. z 2021 r., poz. 169)

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Normy wyżywienia przysługujące funkcjonariuszowi Agencji Wywiadu] 1. Ustala się następujące normy wyżywienia przysługujące funkcjonariuszowi Agencji Wywiadu, zwanemu dalej „funkcjonariuszem”, w czasie wykonywania zadań służbowych:

1) podstawową;

2) dodatkowe numer: I, II i III;

3) napojów – 1,5 litra wody mineralnej.

2. Ilość produktów żywnościowych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Wyżywienie według normy podstawowej] Wyżywienie według normy podstawowej otrzymuje funkcjonariusz:

1) pełniący służbę w systemie skoszarowanym;

2) będący słuchaczem kursu w Ośrodku Szkolenia Agencji Wywiadu, zwanym dalej „Ośrodkiem”, w czasie pobytu w Ośrodku;

3) uczestniczący w szkoleniu, naradzie lub odprawie, organizowanych w Ośrodku przez Szefa Agencji Wywiadu lub jego zastępców oraz kierowników jednostek organizacyjnych Agencji Wywiadu lub ich zastępców;

4) biorący udział w szkoleniu lub ćwiczeniach w systemie obronnym kraju, jeśli zajęcia trwają w sposób ciągły powyżej 8 godzin;

5) przeniesiony do pełnienia służby w Ośrodku;

6) uczestniczący w szkoleniu specjalistycznym wymagającym zwiększonego wysiłku fizycznego;

7) wchodzący w skład komisji egzaminacyjnych kursów szkoleniowych w trakcie sesji egzaminacyjnej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.[Wyżywienie według normy podstawowej, w postaci posiłków wydawanych w godzinach służby] Wyżywienie według normy podstawowej, w postaci posiłków wydawanych w godzinach służby, otrzymuje funkcjonariusz:

1) pełniący służbę związaną z bezpośrednim kierowaniem lub sprawowaniem nadzoru nad gospodarką żywnościową;

2) zajmujący stanowisko kierownika zespołu żywienia;

3) zajmujący stanowisko lekarza kontrolującego jakość posiłków;

4) pełniący nieetatową służbę lub dyżur trwający nieprzerwanie 24 godziny.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.[Uroczyste albo promocyjne posiłki] 1. Wyżywienie według normy podstawowej, niezależnie od przysługujących w tym czasie innych norm wyżywienia, otrzymuje funkcjonariusz biorący udział w uroczystym albo promocyjnym posiłku.

2. Uroczyste posiłki można organizować z okazji:

1) świąt państwowych i religijnych ustawowo wolnych od pracy oraz 24 i 31 grudnia;

2) inauguracji kursów stacjonarnych trwających co najmniej 4 miesiące.

3. Promocyjne posiłki można organizować w związku z zakończeniem kursów trwających co najmniej 4 miesiące lub mianowaniem funkcjonariuszy na pierwszy stopień oficerski.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.[Zbieg uprawnień] 1. Funkcjonariuszowi, który otrzymuje wyżywienie według podstawowej normy wyżywienia z kilku tytułów, o których mowa w § 2 i 3, wydaje się wyżywienie tylko z jednego tytułu.

2. Funkcjonariuszowi, który otrzymuje wyżywienie według kilku dodatkowych norm, wydaje się wyżywienie zgodnie z jedną, najkorzystniejszą dla niego normą.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.[Wyżywienie według dodatkowej normy numer l] Wyżywienie według dodatkowej normy numer I otrzymuje funkcjonariusz:

1) o którym mowa w § 2 pkt 6;

2) będący słuchaczem kursu oficerskiego w Ośrodku w trakcie przebywania na specjalistycznym obozie kondycyjnym.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.[Wyżywienie według dodatkowej normy numer II] Wyżywienie według dodatkowej normy numer II, w postaci posiłku profilaktycznego, otrzymuje funkcjonariusz pełniący służbę w okresie od 1 listopada do 31 marca na wolnym powietrzu przez co najmniej 4 godziny dziennie.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8.[Wyżywienie według dodatkowej normy numer III] Wyżywienie według dodatkowej normy numer III, w postaci dodatku do normy podstawowej, otrzymuje funkcjonariusz, o którym mowa w § 2 pkt 1–5.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 9.[Napoje] 1. Napoje, według normy, o której mowa w § 1 ust. 1 pkt 3, otrzymuje funkcjonariusz wykonujący czynności służbowe:

1) w pomieszczeniach, w których temperatura przekracza 28°C;

2) na otwartej przestrzeni, przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C lub poniżej 10°C;

3) związane z dużym wysiłkiem fizycznym.

2. Napoje, według normy, o której mowa w § 1 ust. 1 pkt 3, wydaje się w warunkach, o których mowa w ust. 1, wyłącznie w naturze i tylko w dniach wykonywania czynności służbowych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 10.[Równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie w wysokości 100%] Równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie w wysokości 100% wypłaca się funkcjonariuszowi, jeżeli:

1) rodzaj i warunki pełnienia służby uniemożliwiają korzystanie z przysługującego mu wyżywienia;

2) nie ma możliwości żywienia ze względów techniczno-organizacyjnych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 11.[Równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie zwiększony o 50%] Funkcjonariusz będący słuchaczem kursu stacjonarnego w Ośrodku, skierowany w ramach praktyk do wykonywania zadań służbowych poza Ośrodek, otrzymuje równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie zwiększony o 50%.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 12.[Inne wysokości równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie] Wysokość równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie wynosi:

1) za podstawową normę wyżywienia – 75% kwoty diety określonej w przepisach w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju, wydanych na podstawie art. 775 § 2 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (Dz. U. z 2020 r. poz. 1320), zwanej dalej „dietą”;

2) za dodatkową normę wyżywienia numer I – 35% diety;

3) za dodatkową normę wyżywienia numer II – 30% diety;

4) za dodatkową normę wyżywienia numer III – 25% diety.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 13.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.1)


1) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone zarządzeniem Szefa Urzędu Ochrony Państwa z dnia 17 września 1997 r. w sprawie przypadków, w których funkcjonariusz Urzędu Ochrony Państwa otrzymuje wyżywienie, oraz norm wyżywienia (M.P. poz. 699 oraz Dz. Urz. UOP z 2000 r. poz. 11) oraz zarządzeniem Szefa Urzędu Ochrony Państwa z dnia 17 września 1997 r. w sprawie przypadków otrzymywania i wysokości równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie przysługujące funkcjonariuszom Urzędu Ochrony Państwa (M.P. poz. 687), zachowanymi w mocy na podstawie art. 232 ustawy z dnia 24 maja 2002 r. o Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Agencji Wywiadu (Dz. U. poz. 676 oraz z 2003 r. poz. 844, 1070, 1188 i 1609).

Załącznik do rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów
z dnia 23 października 2003 r.

ILOŚĆ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH ZAWARTYCH W PODSTAWOWEJ ORAZ DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA

Lp.

Nazwa grupy artykułów żywnościowych

Norma wyżywienia

jedn. miary

podstawowa

dodatkowa

I

II

III

1

2

3

4

5

6

7

1

Pieczywo

g

670

65

50

35

2

Przetwory zbożowe i strączkowe

g

100

3

Przetwory mięsne w przeliczeniu na mięso w elementach

g

290

100

85

60

4

Przetwory rybne w przeliczeniu na filety z ryb

g

40

5

Masło naturalne

g

40

25

20

15

6

Tłuszcze zwierzęce i roślinne w przeliczeniu na smalec

g

30

7

Napoje mleczne w przeliczeniu na mleko pełnotłuste

g

400

190

150

105

8

Sery w przeliczeniu na ser pełnotłusty

g

60

50

40

30

9

Jaja

szt.

0,5

0,5

0,5

0,5

10

Ziemniaki

g

700

11

Warzywa

g

340

12

Owoce

g

280

320

250

170

13

Soki z owoców

g

320

250

175

14

Przetwory owocowe w przeliczeniu na dżem

g

15

15

Cukier

g

60

25

20

15

16

Herbata

g

1

17

Kakao

g

2

2

18

Kawa zbożowa

g

6

19

Kawa naturalna

g

8

8

4

20

Sól i przyprawy

g

41

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00