ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 5 października 2017 r.
w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności
z dnia 5 października 2017 r. (Dz.U. z 2017 r., poz. 2012)
t.j. z dnia 27 maja 2022 r. (Dz.U. z 2022 r., poz. 1130)
Na podstawie art. 75 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 oraz z 2022 r. poz. 24 i 138) zarządza się, co następuje:
§ 1. [Zakres regulacji] Rozporządzenie określa wysokość opłat mających na celu pokrycie kosztów ponoszonych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej za czynności wykonywane w ramach urzędowych kontroli żywności, w tym metody obliczania niektórych opłat, stawki opłat oraz sposób wnoszenia opłat.
§ 2. [Opłaty za czynności wykonywane przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności] 1. Opłaty za czynności wykonywane przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności obejmują koszty wykonania następujących czynności:
1) czynności kontrolnych w zakresie spełniania przez podmiot działający na rynku spożywczym obowiązujących wymagań prawa żywnościowego;
2) oceny spełniania wymagań w zakresie bezpieczeństwa żywności przez środki spożywcze oraz materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, w tym:
a) oceny cech organoleptycznych,
b) pobrania próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych,
c) wykonania badań laboratoryjnych pobranych próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz przedstawienia ich wyników;
3) czynności kontrolnych w ramach granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
2. Koszty, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, obejmują również inne uzasadnione wydatki poniesione w związku z:
1) dojazdem do miejsca wykonania czynności;
2) kontrolą dokumentów;
3) wysłaniem próbek do badań laboratoryjnych;
4) kontrolą prawidłowości procesów technologicznych, warunków produkcji, magazynowania i transportu środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
§ 3. [Stawki opłat za wykonanie czynności kontrolnych w zakresie spełniania przez podmiot działający na rynku spożywczym obowiązujących wymagań prawa żywnościowego] Stawka opłaty za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1, obejmuje:
1) stawkę ryczałtową z tytułu przeprowadzenia czynności kontrolnych – 52 zł oraz
2) stawkę ryczałtową za każdą rozpoczętą godzinę przeprowadzenia czynności kontrolnych – 17 zł.
§ 4. [Stawki opłat za dokonanie czynności dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością] 1. Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. a i b, dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością wynoszą:
1) ocena cech organoleptycznych – 9 zł;
2) prawidłowość oznakowania, prezentacji i reklamy:
a) środków spożywczych powszechnego spożycia lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością – 23 zł,
b) suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i środków spożywczych wzbogacanych witaminami lub składnikami mineralnymi – 52 zł;
3) proste pobranie próbek – 17 zł;
4) złożone pobranie próbek – 52 zł.
2. (uchylony).
3. (uchylony).
§ 5. [Stawki opłat za wykonanie badań laboratoryjnych] 1. Stawki opłat za wykonanie badań laboratoryjnych, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. c, określa załącznik do rozporządzenia.
2. W przypadku konieczności wykonania badania laboratoryjnego, dla którego w załączniku do rozporządzenia nie określono stawki opłaty, przy ustalaniu wysokości opłaty uwzględnia się stawkę za badanie takiego samego rodzaju.
§ 6. [Stawki opłat za wykonanie czynności ,o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 3] Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 3, wynoszą:
1) kontrola dokumentacji towaru zgłoszonego do granicznej kontroli sanitarnej – 17 zł;
2) oględziny towaru o masie:
a) do 500 kg – 17 zł,
b) powyżej 500 kg do 1 tony – 40 zł,
c) powyżej 1 tony do 10 ton – 100 zł,
d) powyżej 10 ton do 25 ton – 200 zł,
e) powyżej 25 ton do 60 ton – 300 zł,
f) powyżej 60 ton – 500 zł;
3) kontrola środka transportu:
a) którym towar jest przewożony – 41 zł,
b) w przypadku przewozu w jednym środku transportu towaru przez kilku importerów, każdy z nich ponosi opłatę – 20 zł;
4) proste pobranie próbek – 17 zł;
5) złożone pobranie próbek – 52 zł;
6) przewóz próbek do laboratorium:
a) samochodem służbowym lub samochodem prywatnym wykorzystywanym do celów służbowych:
– do 25 km – 20 zł,
– powyżej 25 km – w wysokości kosztów przewozu stanowiących iloczyn przejechanych kilometrów i maksymalnej stawki za jeden kilometr przebiegu pojazdu, określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 34a ust. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2022 r. poz. 180 i 209),
b) za pośrednictwem firmy świadczącej usługi kurierskie – w wysokości kosztów przewozu określonych przez firmę;
7) wykonanie badań laboratoryjnych – zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5;
8) w przypadku świadectwa stwierdzającego spełnienie wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością za:
a) jego sporządzenie – 35 zł,
b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz świadectwa – 5 zł;
9) w przypadku wspólnotowego dokumentu wejścia (CED – Common Entry Document) lub innego dokumentu wydanego na podstawie przepisów prawa unijnego dotyczących przywozu żywności lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością z państwa trzeciego za:
a) jego sporządzenie – 35 zł,
b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz CED lub innego dokumentu – 5 zł;
10) w przypadku dokumentu eksportowego wydawanego na podstawie przepisów państwa trzeciego za:
a) jego sporządzenie – 35 zł,
b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz tego dokumentu – 5 zł.
§ 6a. [Czynności, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 3 i § 6 pkt 4 oraz w § 4 ust. 1 pkt 4 i § 6 pkt 5] 1. Czynność, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 3 i § 6 pkt 4, obejmuje pobranie próbki bez konieczności dzielenia lub mieszania poszczególnych składników środka spożywczego.
2. Czynność, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 4 i § 6 pkt 5, obejmuje, wymagające użycia sterylnego sprzętu i opakowania, wydzielenie określonej części reprezentatywnej z całej partii lub pobranie kilku części lub składników środka spożywczego i ich wymieszanie w celu uzyskania próbki reprezentatywnej dla danego środka spożywczego.
§ 7. [Opłaty za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności] Opłaty za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności są wnoszone:
1) gotówką do kasy właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej albo
2) na wskazany rachunek bankowy właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej, albo
3) na wskazany rachunek bankowy właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji [1] albo Wojskowej Inspekcji Sanitarnej.
§ 8. [Stosowanie przepisów dotychczasowych] Do ustalania wysokości opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności, wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, stosuje się przepisy dotychczasowe.
§ 9. [Przepisy uchylone] Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 8 maja 2009 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności (Dz. U. poz. 656 oraz z 2011 r. poz. 95).
§ 10. [Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 sierpnia 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. z 2021 r. poz. 932).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 5 października 2017 r.
STAWKI OPŁAT ZA WYKONANIE BADAŃ LABORATORYJNYCH POBRANYCH PRÓBEK ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH LUB MATERIAŁÓW I WYROBÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ
I. Badania fizykochemiczne
|
Lp. |
Rodzaj oznaczenia |
Stawka w zł |
|
1 |
2 |
3 |
|
1 |
Alkohol etylowy: |
|
|
|
1) metoda piknometryczna bez destylacji |
59 |
|
|
2) metoda piknometryczna z destylacją |
85 |
|
|
3) metoda areometryczna |
9 |
|
|
4) metoda chromatograficzna GC |
73 |
|
2 |
Alkohol etylowy – fuzle: metoda kolorymetryczna z odczytem wizualnym: |
|
|
|
1) pierwsza próbka |
109 |
|
|
2) następna próbka w serii |
52 |
|
3 |
Alkohol etylowy w occie: |
|
|
|
metoda miareczkowa |
116 |
|
4 |
Alkohol metylowy z destylacją: metoda kolorymetryczna: |
|
|
|
1) pierwsza próbka |
143 |
|
|
2) następna próbka w serii |
70 |
|
5 |
Alkohol metylowy bez destylacji: metoda kolorymetryczna: |
|
|
|
1) pierwsza próbka |
128 |
|
|
2) następna próbka w serii |
35 |
|
6 |
Alkohol metylowy: 1) metoda chromatograficzna GC: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
52 |
|
|
b) następna próbka w serii |
29 |
|
|
2) destylacja próbki |
23 |
|
7 |
Aldehyd epihydrynowy (próba Kreisa): |
|
|
|
metoda wizualna |
14 |
|
8 |
Azotany i azotyny: |
|
|
|
1) metoda spektrofotometryczna: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
238 |
|
|
b) następna próbka w serii |
80 |
|
|
2) metoda enzymatyczna w przetworach mięsnych: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
354 |
|
|
b) następna próbka w serii |
238 |
|
9 |
Barwa oleju: |
|
|
|
skala jodowa |
44 |
|
10 |
Barwniki: |
|
|
|
1) wykrywanie |
28 |
|
|
2) identyfikacja – metoda chromatografii bibułowej lub cienkowarstwowej |
84 |
|
|
3) oznaczanie ilościowe jednego barwnika w próbce – metoda spektrofotometryczna |
232 |
|
11 |
Barwniki: metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
|
1) w napojach: |
|
|
|
a) pierwszy barwnik |
235 |
|
|
b) każdy następny barwnik w próbce |
153 |
|
|
2) w innych środkach spożywczych: |
|
|
|
a) pierwszy barwnik |
272 |
|
|
b) każdy następny barwnik w próbce |
153 |
|
12 |
Barwniki: Sudan I–IV lub biksyna lub para-Red metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
|
1) pierwsza próbka |
258 |
|
|
2) następna próbka w serii |
169 |
|
13 |
Białko: |
|
|
|
metoda Kjeldahla |
93 |
|
14 |
Chlorki: 1) metoda Mohra: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
46 |
|
|
b) następna próbka w serii |
20 |
|
|
2) metoda Volharda: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
43 |
|
|
b) następna próbka w serii |
34 |
|
15 |
Cukier: przed i po inwersji – metoda Lane-Eynona: |
|
|
|
1) pierwsza próbka |
108 |
|
|
2) następna próbka w serii |
74 |
|
16 |
Ciężar właściwy: |
|
|
|
1) metoda areometryczna |
9 |
|
|
2) metoda piknometryczna |
35 |
|
17 |
Cyjanowodór: metoda spektrofotometryczna: |
|
|
|
1) pierwsza próbka |
81 |
|
|
2) następna próbka w serii |
23 |
|
18 |
Dwutlenek węgla: |
|
|
|
nasycenie |
6 |
|
19 |
Ekstrakt: |
|
|
|
1) metoda piknometryczna |
46 |
|
|
2) metoda refraktometryczna |
35 |
|
20 |
Gluten: |
|
|
|
1) metoda wagowa |
44 |
|
|
2) metoda immunoenzymatyczna |
290 |
|
21 |
Glutaminian sodu: |
|
|
|
1) metoda spektrofotometryczna |
377 |
|
|
2) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
297 |
|
|
b) następna próbka w serii |
117 |
|
22 |
Jodek potasu: |
|
|
|
metoda kolorymetryczna |
162 |
|
23 |
Histamina: metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
|
1) pierwsza próbka |
292 |
|
|
2) następna próbka w serii |
116 |
|
24 |
Kofeina: 1) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
|
a) w napojach: |
|
|
|
– pierwsza próbka |
147 |
|
|
– następna próbka w serii |
95 |
|
|
b) w pozostałych środkach spożywczych: |
|
|
|
– pierwsza próbka |
174 |
|
|
– następna próbka w serii |
122 |
|
|
2) metoda Prange-Waltera |
81 |
|
25 |
Kwasowość: |
|
|
|
1) metoda miareczkowa – w środowisku wodnym |
28 |
|
|
2) metoda miareczkowa – w środowisku etanolowo-wodnym |
58 |
|
|
3) metoda miareczkowa – kwasowość lotna |
64 |
|
|
4) metoda potencjometryczna |
21 |
|
26 |
Konserwanty: kwas benzoesowy |
|
|
|
1) metoda spektrofotometryczna |
164 |
|
|
2) metoda kolorymetryczna |
207 |
|
27 |
Konserwanty: kwas benzoesowy metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
|
1) w napojach: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
252 |
|
|
b) następna próbka w serii |
164 |
|
|
2) w pozostałych środkach spożywczych: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
290 |
|
|
b) następna próbka w serii |
202 |
|
28 |
Konserwanty: kwas sorbowy |
|
|
|
metoda spektrofotometryczna |
162 |
|
29 |
Konserwanty: kwas sorbowy metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
|
1) w napojach: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
266 |
|
|
b) następna próbka w serii |
173 |
|
|
2) w pozostałych środkach spożywczych: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
306 |
|
|
b) następna próbka w serii |
213 |
|
30 |
Konserwanty: kwas sorbowy + kwas benzoesowy metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
|
1) w napojach: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
286 |
|
|
b) następna próbka w serii |
198 |
|
|
2) w pozostałych środkach spożywczych: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
324 |
|
|
b) następna próbka w serii |
237 |
|
31 |
Konserwanty: dwutlenek siarki |
|
|
|
1) metoda destylacyjna i miareczkowanie |
85 |
|
|
2) metoda miareczkowa bezpośrednia |
62 |
|
32 |
Kwas erukowy: metoda chromatografii gazowej: |
|
|
|
1) pierwsza próbka |
187 |
|
|
2) następna próbka w serii |
77 |
|
33 |
Liczba kwasowa w tłuszczach: |
|
|
|
metoda miareczkowa |
66 |
|
34 |
Liczba nadtlenkowa w tłuszczach: |
|
|
|
metoda miareczkowa |
125 |
|
35 |
Liczba jodowa w tłuszczach: |
|
|
|
metoda wizualna i miareczkowa |
55 |
|
36 |
Metale: ołów, kadm mineralizacja sucha – metoda ASA: |
|
|
|
1) pierwsza próbka |
186 (każdy pierwiastek) |
|
|
2) następna próbka w serii |
139 (każdy pierwiastek) |
|
37 |
Metale: żelazo, nikiel |
|
|
|
metoda ASA lub ICP |
164 (każdy metal) |
|
38 |
Metale: miedź, cynk mineralizacja sucha – metoda ASA: |
|
|
|
1) pierwsza próbka za jeden pierwiastek |
120 |
|
|
2) następna próbka w serii za jeden pierwiastek |
94 |
|
39 |
Metale: rtęć 1) mineralizacja mokra – metoda ASA: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
174 |
|
|
b) następna próbka w serii |
162 |
|
|
2) metoda ASA technika amalgamacji |
58 |
|
40 |
Metale: arsen 1) mineralizacja mikrofalowa – metoda ASA lub ICP: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
131 |
|
|
b) następna próbka w serii |
120 |
|
|
2) mineralizacja sucha – metoda ASA lub ICP: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
160 |
|
|
b) następna próbka w serii |
92 |
|
41 |
Metale: cyna 1) mineralizacja mikrofalowa – metoda ASA lub ICP: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
131 |
|
|
b) następna próbka w serii |
79 |
|
|
2) mineralizacja sucha – metoda ASA lub ICP: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
116 |
|
|
b) następna próbka w serii |
59 |
|
|
3) metoda ekstrakcyjna – metoda ASA: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
107 |
|
|
b) następna próbka w serii |
50 |
|
|
4) metoda spektrofotometryczna |
232 |
|
42 |
Mikroelementy: wapń, magnez |
|
|
|
metoda ASA lub ICP |
81 (każdy pierwiastek) |
|
43 |
5-hydroksymetylofurfurol w miodzie: |
|
|
|
metoda spektrofotometryczna |
41 |
|
44 |
Obecność dekstryn skrobiowych w miodzie: |
|
|
|
metoda wizualna |
41 |
|
45 |
Obecność melasy w miodzie: |
|
|
|
metoda wizualna |
33 |
|
46 |
Obecność skrobi w miodzie: |
|
|
|
metoda wizualna |
23 |
|
47 |
Liczba diastazowa w miodzie: |
|
|
|
metoda miareczkowa |
65 |
|
48 |
Mikotoksyny – ochratoksyna A: 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
986 |
|
|
b) następna próbka w serii |
114 |
|
|
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem |
|
|
|
na kolumienkach ekstrakcyjnych: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
1044 |
|
|
b) następna próbka w serii |
406 |
|
|
3) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
347 |
|
|
b) następna próbka w serii |
171 |
|
49 |
Mikotoksyny – aflatoksyna B1: 1) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
347 |
|
|
b) następna próbka w serii |
171 |
|
|
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
579 |
|
|
b) następna próbka w serii |
151 |
|
|
3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem |
|
|
|
na kolumienkach ekstrakcyjnych: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
812 |
|
|
b) następna próbka w serii |
327 |
|
50 |
Mikotoksyny – aflatoksyna M1: 1) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
343 |
|
|
b) następna próbka w serii |
171 |
|
|
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA |
347 |
|
51 |
Mikotoksyny – suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2: |
|
|
|
1) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
577 |
|
|
b) następna próbka w serii |
162 |
|
|
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
389 |
|
|
b) następna próbka w serii |
151 |
|
|
3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem |
|
|
|
na kolumienkach ekstrakcyjnych: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
812 |
|
|
b) następna próbka w serii |
327 |
|
52 |
Mikotoksyny – zawartość ZEA: 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
684 |
|
|
b) następna próbka w serii |
87 |
|
|
2) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
347 |
|
|
b) następna próbka w serii |
171 |
|
53 |
Mikotoksyny – zawartość fumonizyny: |
|
|
|
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
684 |
|
|
b) następna próbka w serii |
87 |
|
|
2) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
347 |
|
|
b) następna próbka w serii |
171 |
|
54 |
Mikotoksyny – zawartość DON: 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
684 |
|
|
b) następna próbka w serii |
87 |
|
|
2) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
347 |
|
|
b) następna próbka w serii |
171 |
|
55 |
Mikotoksyny – patulina: metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
|
1) pierwsza próbka |
371 |
|
|
2) następna próbka w serii |
267 |
|
56 |
Mikotoksyny – przygotowanie próbki przed oznaczaniem: |
|
|
|
1) próbki od 1 kg do 5 kg |
13 |
|
|
2) próbki powyżej 5 kg do 10 kg |
25 |
|
|
3) próbki powyżej 10 kg do 20 kg |
52 |
|
|
4) próbki powyżej 20 kg do 30 kg |
77 |
|
57 |
3-MCPD (3-monochloropropan-1, 2-diol): |
|
|
|
technika GC/MS |
1450 |
|
58 |
pH: |
|
|
|
metoda potencjometryczna |
58 |
|
59 |
Popiół: |
|
|
|
1) całkowity – metoda wagowa |
99 |
|
|
2) nierozpuszczalny w kwasie solnym – metoda wagowa |
139 |
|
60 |
Polifosforany dodane (bez białka): metoda wagowa: |
|
|
|
1) pierwsza próbka |
125 |
|
|
2) następna próbka w serii |
81 |
|
61 |
Żelazocyjanek potasu (w soli): |
|
|
|
metoda fotokolorymetryczna |
104 |
|
62 |
Pestycydy – amitraz: |
|
|
|
technika GC/MS |
244 |
|
63 |
Pestycydy – bromek metylu: |
|
|
|
technika GC/ECD |
112 |
|
64 |
Pestycydy – związki polarne: |
|
|
|
technika LC/MS/MS |
375 |
|
65 |
Pestycydy – ditiokarbaminiany: |
|
|
|
1) metoda spektrofotometryczną UV-VIS |
91 |
|
|
2) technika GC |
174 |
|
66 |
Pestycydy – związki z różnych grup chemicznych: |
|
|
|
metoda Quechers technika: |
|
|
|
1) GC/MS(/MS) i LC/MS(/MS) |
435 |
|
|
2) GC/ECD/NPD/MS i LC/MS/MS |
372 |
|
|
3) GC/ECD/NPD |
234 |
|
|
4) GC/ECD/NPD/MS |
291 |
|
|
5) GC/MS/MS |
340 |
|
|
6) LC/MS/MS |
224 |
|
|
7) HPLC/UV/FL |
472 |
|
67 (uchylona) |
|
|
|
68 |
Substancje słodzące: aspartam, acesulfam K, sacharyniany: |
|
|
|
metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
|
1) w napojach |
232 |
|
|
2) w pozostałych środkach spożywczych |
306 |
|
69 |
Substancje dodatkowe inne niż substancje słodzące i barwniki: |
|
|
|
1) kwasowość/alkaliczność benzoesanu sodu – metoda miareczkowa |
66 |
|
|
2) chlorowane związki organiczne – metoda nefelometryczna |
121 |
|
70 |
Szkodniki żywnościowe: |
|
|
|
1) obecność – metoda makroskopowa |
12 |
|
|
2) obecność – metoda mikroskopowa |
42 |
|
71 |
Tłuszcz: |
|
|
|
1) metoda Gerbera |
53 |
|
|
2) metoda Soxhleta |
93 |
|
|
3) metoda Soxhleta z hydrolizą |
162 |
|
|
4) metoda Szmidt-Bondzyńskiego |
81 |
|
|
5) metoda Grossfelda |
95 |
|
72 |
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA: |
|
|
|
metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
|
1) bez zmydlania: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
429 |
|
|
b) następna próbka w serii |
249 |
|
|
2) ze zmydlaniem: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
719 |
|
|
b) następna próbka w serii |
348 |
|
73 |
Witamina C: |
|
|
|
1) w próbkach bezbarwnych – metoda miareczkowa |
55 |
|
|
2) w próbkach zabarwionych – metoda spektrofotometryczna |
64 |
|
|
3) metoda HPLC |
361 |
|
74 |
Zanieczyszczenia: |
|
|
|
1) organiczne – wykrywanie |
14 |
|
|
2) organiczne – oznaczenie, metoda wagowa |
70 |
|
|
3) mechaniczne – makroskopowe badanie na obecność szkła i innych zanieczyszczeń |
14 |
|
|
4) ferromagnetyczne – wykrywanie |
14 |
|
|
5) ferromagnetyczne – oznaczenie, metoda wagowa |
70 |
|
75 |
Oznaczanie jakościowe DNA soi Roundup Ready: |
|
|
|
metoda PCR |
391 (jedna odmiana) |
|
76 |
Oznaczanie ilościowe DNA soi Roundup Ready: |
|
|
|
metoda PCR |
637 (jedna odmiana) |
|
77 |
Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy: |
|
|
|
metoda PCR |
392 (jedna odmiana) |
|
78 |
Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy: |
|
|
|
metoda PCR |
456 (wszystkie odmiany) |
|
79 |
Oznaczanie jakościowe DNA sekwencji screeningowych (na wykrycie promotora 35S lub terminatora NOS): |
|
|
|
metoda PCR |
401 |
|
80 |
Oznaczanie ilościowe DNA kukurydzy: |
|
|
|
metoda PCR |
637 (jedna odmiana) |
|
81 |
Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych cez-137 w żywności: |
|
|
|
metoda spektrometrii gamma |
174 |
|
82 |
Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych stront-90 w żywności: |
|
|
|
metoda radiochemiczna |
418 |
|
83 |
Wykrywanie napromieniania żywności: |
|
|
|
1) metoda spektrometrii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR) |
297 |
|
|
2) metoda luminescencji stymulowanej światłem (PSL) screening |
137 |
|
|
3) metoda termoluminescencji (TL) |
646 |
|
|
4) metoda analizy węglowodorów techniką chromatografii gazowej |
383 |
|
84 |
Jakościowe próby chemiczne |
29 |
|
85 |
Oznaczanie liczby formolowej |
29 |
|
86 |
Ocena organoleptyczna jednego środka spożywczego: |
|
|
|
1) metoda bezpośrednia (bez obróbki) |
40 |
|
|
2) po przygotowaniu próbki |
60 |
|
87 |
Ocena organoleptyczna jednego materiału i wyrobu do kontaktu z żywnością: |
|
|
|
1) metoda bezpośrednia (zapach) |
25 (każda substancja wzorcowa) |
|
|
2) metoda trójkątowa (smak) |
50 (każda substancja wzorcowa) |
|
88 |
Oznaczanie oleju mineralnego w oleju słonecznikowym: |
|
|
|
metoda chromatograficzna GC |
510 |
|
89 |
Oznaczanie wilgotności i suchej masy |
29 |
|
90 |
Migracja globalna dla wyrobów jednorazowego użytku: |
|
|
|
1) do wody destylowanej |
113 |
|
|
2) do 3% kwasu octowego |
115 |
|
|
3) do 10% lub 20% alkoholu etylowego |
132 |
|
|
4) do 50% alkoholu etylowego |
184 |
|
|
5) do izooktanu |
230 |
|
|
6) do 95% alkoholu etylowego |
299 |
|
91 |
Migracja globalna dla wyrobów wielokrotnego użytku: |
|
|
|
1) do wody destylowanej |
225 |
|
|
2) do 3% kwasu octowego |
230 |
|
|
3) do 10% lub 20% alkoholu etylowego |
265 |
|
|
4) do 50% alkoholu etylowego |
325 |
|
|
5) do izooktanu |
459 |
|
|
6) do 95% alkoholu etylowego |
597 |
|
92 |
Migracja bisfenolu A: metoda chromatograficzna HPLC: 1) do 50% etanolu: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
1232 |
|
|
b) następna próbka w serii |
1001 |
|
|
2) do wody destylowanej lub 3% kwasu octowego: |
|
|
|
a) pierwsza próbka |
909 |
|
|
b) następna próbka w serii |
813 |
|
93 |
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych: metoda chromatograficzna HPLC: do 3% kwasu octowego lub wody destylowanej |
|
|
|
1) pierwsza próbka |
1692 |
|
|
2) następna próbka w serii |
1481 |
|
94 |
Wykrywanie i identyfikacja przeciwutleniaczy w PP: |
|
|
|
metoda chromatografii cienkowarstwowej |
62 |
|
95 |
Wykrywanie zmiękczaczy w wyrobach PVC oraz stabilizatorów cynoorganicznych: |
|
|
|
metoda chromatografii cienkowarstwowej |
86 |
|
96 |
Oznaczanie e-kaprolaktamu: metoda chromatografii gazowej GC: |
|
|
|
1) pierwsza próbka |
241 |
|
|
2) następna próbka w serii |
147 |
|
97 |
Wykrywanie w wyrobach z gumy pozostałości przyspieszaczy z grupy tiuramów i karbaminianów: |
|
|
|
metoda chromatografii cienkowarstwowej |
84 |
|
98 |
Formaldehyd: |
|
|
|
1) w papierze – metoda spektrofotometryczna |
348 |
|
|
2) w tworzywach sztucznych – w melaminie (do 1 płynu modelowego) – metoda spektrofotometryczna |
348 |
|
99 |
Oznaczanie uwalnianego ołowiu i kadmu z powierzchni naczyń ceramicznych i innych niż ceramiczne: metoda ekstrakcyjna – odczyt metodą ASA: |
|
|
|
1) pierwsza próbka |
91 (każdy metal) |
|
|
2) następna próbka w serii |
56 (każdy metal) |
|
100 |
Metale: antymon, arsen, bar, kadm, chrom, ołów, rtęć, selen (tworzywa sztuczne): metoda ekstrakcyjna – odczyt metodą ASA: |
|
|
|
1) pierwsza próbka |
91 (każdy metal) |
|
|
2) następna próbka w serii |
56 (każdy metal) |
|
101 |
Metale: antymon, arsen, bar, kadm, chrom, ołów, rtęć, selen (papier, ceramika): metoda ekstrakcyjna – odczyt metodą ASA: |
|
|
|
1) pierwsza próbka |
91 (każdy metal) |
|
|
2) następna próbka w serii |
56 (każdy metal) |
|
102 |
Oznaczanie: |
|
|
|
1) odporności nadruku farbami |
27 |
|
|
2) sprawdzenie przyczepności nadruku |
7 |
|
103 |
Oznaczanie zawartości związków fenolowych w papierze: metoda kolorymetryczna: |
|
|
|
1) pierwsza próbka |
169 |
|
|
2) następna próbka w serii |
136 |
|
104 |
Związki lotne w wyrobach z silikonu: |
|
|
|
metoda wagowa |
35 |
|
105 |
Próba nieobecności baru w gumie: |
|
|
|
metoda wizualna |
37 |
|
106 |
Zawartość cynku w gumie: |
|
|
|
metoda miareczkowa |
165 |
|
107 |
Badanie gumy: |
|
|
|
1) chemiczne zapotrzebowanie tlenu |
52 |
|
|
2) siarczki |
41 |
|
|
3) metale w przeliczeniu na ołów |
63 |
|
|
4) organoleptyka bezpośrednia |
11 |
|
|
5) organoleptyka bezpośrednia z innymi substancjami |
41 (każda substancja modelowa) |
|
|
6) sucha pozostałość |
41 |
|
|
7) migracja globalna do wody destylowanej |
41 |
|
108 |
Gramatura w papierze: |
|
|
|
metoda wagowa |
27 |
|
109 |
Badanie papieru: |
|
|
|
1) chlorki |
46 |
|
|
2) wilgotność |
41 |
|
110 |
Ocena organoleptyczna papieru |
232 |
|
111 |
Oznaczenie styrenu: metoda chromatografii gazowej GC: |
|
|
|
1) pierwsza próbka |
244 |
|
|
2) następna próbka w serii |
145 |
|
112 |
Papier i tworzywa: |
|
|
|
trwałość nadruku |
44 |
|
113 |
Oznaczenie związków polarnych w tłuszczach smażalniczych: |
|
|
|
metoda wagowa |
300 |
|
114 |
Oznaczenie kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans: |
|
|
|
metoda chromatografii gazowej |
350 |
|
115 |
Oznaczenie metali – glin, ołów, kadm: |
|
|
|
mineralizacja mikrofalowa ciśnieniowa, odczyt metodą ASA |
133 (każdy metal) |
|
116 |
Ocena organoleptyczna naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej, wody stołowej |
|
|
|
oraz wody do spożycia |
35 |
|
117 |
Oznaczenie zawartości jodu w soli kuchennej: |
|
|
|
metoda miareczkowa |
44 |
|
118 |
Oznaczenie kaloryczności: |
|
|
|
metoda miareczkowa |
80 |
|
119 |
Oznaczenie akryloamidu: |
|
|
|
metoda chromatografii gazowej z detektorem masowym (GC-MS) |
180 |
|
120 |
Witaminy rozpuszczalne w wodzie (z grupy B): |
|
|
|
metoda HPLC |
117 (każda witamina) |
|
121 |
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E): |
|
|
|
metoda HPLC |
340 (każda witamina) |
|
122 |
Oznaczenia ilościowe/jakościowe modyfikacji genetycznych związane z występowaniem nieautoryzowanego GMO: |
|
|
|
1) oznaczenie jakościowe DNA, sekwencje P35S, TNOS, CryIAb/Ac w ryżu Bt 63 pochodzenia chińskiego |
1232 |
|
|
2) oznaczenie ilościowe dla jednej odmiany modyfikacji genetycznej na ABI 7500 |
495 |
|
|
3) oznaczenie sekwencji ctp2-CP4 epsps; bar; pat; pFMV; nptII |
273 (każda sekwencja) |
|
|
4) oznaczenie sekwencji P-nos-nptII |
335 |
II. Badania mikrobiologiczne
|
Lp. |
Rodzaj oznaczenia |
Stawka w zł |
|
1 |
2 |
3 |
|
1 |
Wykrywanie obecności Salmonella spp.: |
|
|
|
1) wykrywanie obecności – metoda klasyczna |
80 |
|
|
2) wykrywanie obecności – metoda klasyczna PCR |
110 |
|
|
3) wykrywanie obecności – metoda testowa Mini Vidas |
99 |
|
|
4) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR |
311 (jedna próbka) |
|
|
5) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii |
175 (każda próbka) |
|
|
6) identyfikacja – metoda klasyczna |
165 |
|
2 |
Badanie w kierunku bakterii z grupy coli: |
|
|
|
1) wykrywanie obecności |
35 |
|
|
2) oznaczanie liczby – metoda płytkowa: |
46 |
|
|
a) potwierdzenie 1 kolonii |
4 |
|
|
3) oznaczanie liczby – metoda NPL: |
70 |
|
|
a) potwierdzenie 1 probówki |
4 |
|
3 |
Badanie w kierunku Escherichia coli: |
|
|
|
1) wykrywanie obecności |
35 |
|
|
2) wykrywanie obecności – metoda klasyczna PCR |
110 |
|
|
3) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR |
110 |
|
|
4) oznaczanie liczby – metoda płytkowa |
46 |
|
|
5) oznaczanie liczby – metoda NPL: |
70 |
|
|
a) potwierdzenie 1 probówki |
4 |
|
|
6) identyfikacja izolatów bakteryjnych – metoda klasyczna PCR |
110 |
|
|
7) identyfikacja izolatów bakteryjnych – metoda Real-Time PCR |
110 |
|
4 |
Badanie w kierunku Escherichia coli O157: |
|
|
|
1) wykrywanie obecności – metoda klasyczna PCR |
110 |
|
|
2) wykrywanie obecności – metoda testowa Mini Vidas |
139 |
|
|
3) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR |
329 (jedna próbka) |
|
|
4) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii |
175 (każda próbka) |
|
|
5) wykrywanie obecności – metoda z użyciem separatora wg PN ISO |
122 |
|
|
6) potwierdzenie kolonii |
93 |
|
5 |
Badanie w kierunku Enterobacteriaceae: |
|
|
|
1) wykrywanie obecności |
35 |
|
|
2) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR |
295 (jedna próbka) |
|
|
3) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii |
143 (każda próbka) |
|
|
4) oznaczanie liczby – metoda płytkowa |
46 |
|
|
5) oznaczanie liczby – metoda NPL |
70 |
|
|
6) identyfikacja 1 kolonii |
6 |
|
6 |
Badanie w kierunku Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii): |
|
|
|
1) wykrywanie obecności – metoda klasyczna |
35 |
|
|
2) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR |
295 (jedna próbka) |
|
|
3) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii |
143 (każda próbka) |
|
|
4) identyfikacja |
33 |
|
7 |
Badanie w kierunku Bacillus cereus: |
|
|
|
1) oznaczanie liczby – metoda płytkowa |
64 |
|
|
2) identyfikacja |
29 |
|
8 |
Badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich: |
|
|
|
1) wykrywanie obecności |
35 |
|
|
2) oznaczanie liczby – metoda płytkowa |
62 |
|
|
3) oznaczanie liczby – metoda NPL: |
60 |
|
|
a) potwierdzenie 1 probówki |
7 |
|
|
4) identyfikacja 1 kolonii |
7 |
|
9 |
Badanie w kierunku enterotoksyny gronkowcowej: metoda testowa Mini Vidas: |
|
|
|
1) bez zagęszczenia |
121 |
|
|
2) z zagęszczeniem |
176 |
|
10 |
Badanie w kierunku Listeria monocytogenes: |
|
|
|
1) wykrywanie obecności w 25 g |
93 |
|
|
2) wykrywanie obecności w 1 g |
63 |
|
|
3) wykrywanie obecności – metoda klasyczna PCR |
110 |
|
|
4) wykrywanie obecności – metoda testowa Mini Vidas |
127 |
|
|
5) oznaczanie liczby – metoda płytkowa |
89 |
|
|
6) identyfikacja |
232 |
|
11 |
Badanie w kierunku Yersinia enterocolitica: |
|
|
|
1) wykrywanie obecności w 1 g |
75 |
|
|
2) wykrywanie obecności w 25 g |
290 |
|
|
3) wykrywanie obecności – metoda klasyczna PCR |
110 |
|
|
4) identyfikacja |
116 |
|
12 |
Badanie w kierunku Campylobacter spp.: |
|
|
|
1) wykrywanie obecności – metoda klasyczna PCR |
110 |
|
|
2) wykrywanie obecności – metoda testowa Mini Vidas |
139 |
|
|
3) wykrywanie obecności – metoda referencyjna wg PN ISO |
116 |
|
|
4) identyfikacja |
107 |
|
13 |
Pleśnie i drożdże – oznaczanie liczby – metoda płytkowa |
70 |
|
14 |
Drobnoustroje tlenowe mezofilne – oznaczanie liczby – metoda płytkowa |
58 |
|
15 |
Badanie w kierunku bakterii beztlenowych przetrwalnikujących: |
|
|
|
1) wykrywanie obecności |
23 |
|
|
2) wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany |
23 |
|
|
3) wykrywanie najbardziej prawdopodobnej liczby przetrwalników bakterii |
99 |
|
|
beztlenowych redukujących siarczany – metoda NPL |
|
|
|
4) oznaczanie liczby – metoda płytkowa |
77 |
|
|
5) identyfikacja |
72 |
|
16 |
Badanie naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej i wody stołowej: |
|
|
|
1) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22+/–2°C – metoda płytkowa |
40 |
|
|
2) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 36+/–2°C – metoda płytkowa |
40 |
|
|
3) badanie bakterii grupy coli: |
|
|
|
a) oznaczanie liczby – metoda filtracji membranowej |
39 |
|
|
b) potwierdzenie 1 kolonii |
10 |
|
|
4) badanie Escherichia coli: |
|
|
|
a) oznaczanie liczby – metoda filtracji membranowej |
39 |
|
|
b) potwierdzenie 1 kolonii |
14 |
|
|
5) badanie enterokoków kałowych: |
|
|
|
a) oznaczanie liczby – metoda filtracji membranowej |
39 |
|
|
b) potwierdzenie 1 płytki |
10 |
|
|
6) badanie Pseudomonas aeruginosa: |
|
|
|
a) oznaczanie liczby – metoda filtracji membranowej |
39 |
|
|
b) potwierdzenie 1 kolonii – pierwszy etap |
11 |
|
|
c) potwierdzenie 1 kolonii – drugi etap |
30 |
|
|
7) badanie Clostridiów redukujących siarczyny (łącznie z przetrwalnikami): |
|
|
|
a) oznaczanie liczby – metoda filtracji membranowej |
59 |
|
|
8) badanie Clostridium perfringens (łącznie ze sporami): |
|
|
|
a) oznaczanie liczby – metoda filtracji membranowej |
55 |
|
17 |
Wykonanie próby szczelności – metoda wizualna |
12 |
|
18 |
Wykonanie próby termostatowej – metoda wizualna |
12 |
|
19 |
Badanie bakterioskopowe |
17 |
|
20 |
Oznaczanie toksyn T2 i HT-2 – metoda HPLC: |
|
|
|
1) pierwsza próbka |
347 |
|
|
2) następna próbka w serii |
171 |
|
21 |
Identyfikacja poszczególnych kolonii (10 kolonii) |
180 |
|
22 |
Badanie w kierunku obecności szczepów Escherichia coli wytwarzających toksyny Shiga (STEC): |
|
|
|
1) wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej |
329 (jedna |
|
|
próbce – metoda Real-Time PCR |
próbka) |
|
|
2) wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej |
179 (każda |
|
|
próbce – metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii |
próbka) |
|
|
3) izolacja STEC (w przypadku wyniku dodatniego) |
1512 |
|
23 |
Badanie zanieczyszczenia mikrobiologicznego powierzchni kontaktujących się z żywnością – metoda wymazów: 1) wykrywanie obecności Salmonella spp.: |
|
|
|
a) wykrywanie obecności – metoda klasyczna |
72 |
|
|
b) identyfikacja – metoda klasyczna |
165 |
|
|
2) badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich: |
|
|
|
a) wykrywanie obecności |
12 |
|
|
b) oznaczanie liczby – metoda płytkowa |
62 |
|
|
c) potwierdzenie 1 probówki |
7 |
|
|
d) identyfikacja 1 kolonii |
7 |
|
|
3) badanie w kierunku bakterii z grupy coli: |
|
|
|
a) wykrywanie obecności |
12 |
|
|
b) potwierdzenie 1 probówki |
4 |
|
|
4) wykrywanie obecności Listeria monocytogenes: |
|
|
|
a) wykrywanie obecności – metoda klasyczna |
93 |
|
|
b) oznaczanie liczby – metoda płytkowa |
89 |
|
|
c) identyfikacja |
232 |
|
|
5) drobnoustroje tlenowe mezofilne: |
|
|
|
a) oznaczanie liczby – metoda płytkowa |
58 |
|
|
6) badanie w kierunku Enterobacteriaceae: |
|
|
|
a) oznaczanie liczby – metoda płytkowa |
46 |
|
|
b) identyfikacja |
6 |
[1] Została zlikwidowana 1 lipca 2020 r. na podstawie art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 23 stycznia 2020 r. o zmianie ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 322; ost. zm.: Dz.U. z 2020 r., poz. 374), która weszła w życie 15 marca 2020 r.; wszedł w życie 1 lipca 2020 r.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
