Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1982 nr 213 str. 27
Wersja aktualna
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1982 nr 213 str. 27
Wersja aktualna
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DYREKTYWA KOMISJI

z dnia 23 czerwca 1982 r.

ustanowiająca kategorie składników, które mogą być stosowane do celów etykietowania mieszanek paszowych dla zwierząt domowych (82/475/EWG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą;

uwzględniając dyrektywę Rady 79/373/EWG z dnia 2 kwietnia 1979 r. w sprawie wprowadzenia do obrotu mieszanek paszowych(1), ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 80/695/EWG(2), w szczególności jej art. 10 lit. b),

a także mając na uwadze, co następuje:

wyżej wymieniona dyrektywa stanowi, iż Państwa Członkowskie mogą wymagać lub zezwolić na to, aby składniki używane do produkcji mieszanek paszowych były deklarowane; do czasu przyjęcia przepisów wspólnotowych, Państwa Członkowskie mogą zezwolić na to, aby deklaracja składników została zastąpiona deklaracją kategorii składającej się z wielu składników;

przepisy krajowe w niektórych Państwach Członkowskich zezwalają na grupowanie składników w różnych kategoriach; z tego względu powinny zostać ustanowione identyczne przepisy dotyczące etykietowania w celu ułatwienia handlu między Państwami Członkowskimi;

zasady te powinny mieć zastosowanie wyłącznie do mieszanek paszowych dla zwierząt domowych;

zasady dotyczące etykietowania mieszanek paszowych muszą głównie zapewniać odpowiednie informacji dla użytkowników tych produktów;

kategoria może być wskazana jedynie w przypadku gdy użyty składnik lub składniki są objęte definicją danej kategorii;

przez analogię do przepisów ustanowionych dla deklaracji składników, powinien być podany wykaz kategorii, w zależności o przepisów ustanowionych przez Państwa Członkowskie, albo przez wskazanie informacji o ilości każdej z obecnych kategorii lub w porządku malejącym udziałów wagowych w mieszance paszowej;

jednakże nie jest możliwe ustalenie kategorii obejmujących wszystkie składniki mieszanek paszowych; z tego względu wytwórca musi dodatkowo wskazać wszelkie składniki, nienależące do żadnej z kategorii wymienionych w Załączniku;

środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. pasz,



PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł 1

Zgodnie z art. 5 ust. 7 dyrektywy 79/373/EWG, krajowe przepisy Państw Członkowskich stanowią, iż wskazanie składników może być zastąpione wskazaniem kategorii składających się z wielu składników, tylko kategorie wymienione w Załączniku do niniejszej dyrektywy mogą być wskazane na opakowaniu, pojemniku lub etykiecie mieszanki paszowej dla zwierząt domowych.

Artykuł 2

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy nie później niż do dnia 1 stycznia 1985 r. Niezwłocznie powiadamiają o tym Komisję.

Artykuł 3

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.


Sporządzono w Brukseli, dnia 23 czerwca 1982 r.

W imieniu Komisji
Poul DALSAGER
Członek Komisji



(1) Dz.U. nr L 86 z 6.4.1979, str. 30.

(2) Dz.U. nr L 188 z 22.7.1980, str. 23.

ZAŁĄCZNIK

Kategorie składników, które mogą być określone w miejsce składników indywidualnych

Wyszczególnienie kategorii

Definicja

1. Mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego

Wszystkie mięsne części, poddanych ubojowi stałocieplnych zwierząt lądowych, świeże lub zakonserwowane przez odpowiednie przetworzenie, oraz

wszelkie produkty i pochodne rozbioru tuszy lub części tuszy stałocieplnych zwierząt lądowych

2. Mleko i produkty pochodne mleka

Wszystkie przetwory mleczne, świeże lub zakonserwowane przez odpowiednie przetworzenie, oraz produkty pochodne ich przetworzenia

3. Jaja oraz produkty pochodne z jaj

Wszystkie produkty z jaj, świeże lub zakonserwowane przez odpowiednie przetworzenie, oraz produkty pochodne ich przetworzenia

4. Oleje i tłuszcze

Wszystkie oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne

5. Drożdże

Wszelkie drożdże, których komórki zostały zabite i wysuszone

6. Ryby i produkty pochodne z ryb

Ryby lub części ryb, świeże lub zakonserwowane przez odpowiednie przetworzenie, oraz produkty pochodne ich przetworzenia

7. Zboża

Wszystkie rodzaje zbóż, niezależnie od ich wyglądu, lub produkty skrobiowe otrzymane z bielma

8. Warzywa

Wszystkie rodzaje warzyw i roślin strączkowych, świeże lub zakonserwowane przez odpowiednie przetworzenie

9. Produkty pochodzenia roślinnego

Produkty pochodne otrzymane w wyniku przetworzenia produktów roślinnych, w szczególności zbóż, warzywa, roślin strączkowych oraz nasion roślin oleistych

10. Roślinne ekstrakty białkowe

Wszystkie produkty pochodzenia roślinnego, w których przy użyciu odpowiedniego procesu osiągnięto koncentrację białka w wysokości, co najmniej 50% surowego białka, w stosunku do suchej masy

11. Minerały

Wszystkie nieorganiczne substancje nadające się do zastosowania w paszy dla zwierząt

12. Różne cukry

Wszystkie rodzaje cukrów

13. Owoce

Wszystkie rodzaje owoców, świeże lub zakonserwowane przez odpowiednie przetwożenie

14. Orzechy

Wszystkie ziarna w łupinach

15. Nasiona

Wszystkie rodzaje nasion w postaci naturalnej lub grubo zmielone

16. Glony

Glony, świeże lub zakonserwowane przez odpowiednie przetworzenie

17. Mięczaki i skorupiaki

Wszystkie rodzaje mięczaków i skorupiaków, świeże lub zakonserwowane przy użyciu odpowiedniego procesu i produkty pochodne ich przetwarzania

18. Owady

Wszelkiego rodzaju owady oraz ich stadia rozwoju

19. Produkty przemysły piekarskiego

Pieczywo, ciasta, suchary i makarony

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00