Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1988 nr 184 str. 67
Wersja aktualna
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1988 nr 184 str. 67
Wersja aktualna
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA RADY

z dnia 22 czerwca 1988 r.

w sprawie ustanowienia przez Komisję wykazu materiałów źródłowych i substancji stosowanych w produkcji środków aromatyzujących

(88/389/EWG)

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 213,

a także mając na uwadze, co następuje:

Rada, w dniu 22 czerwca 1988 r. przyjęła dyrektywę 88/388/EWG w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do środków aromatyzujących przeznaczonych do użytku w środkach spożywczych i materiałów źródłowych służących do ich produkcji (1);

stało się oczywiste, że uzyskanie danych dotyczących materiałów źródłowych i substancji stosowanych w produkcji środków aromatyzujących było pożądane w celu oceny, z jednej strony, wszystkich aspektów dotyczących środków aromatyzujących oraz materiałów źródłowych do ich produkcji oraz z drugiej strony, w celu wynikających działań podejmowanych na poziomie wspólnotowym;

uzyskanie przedmiotowych danych może stać się łatwiejsze dzięki przygotowaniu przez Komisję wykazu danych materiałów źródłowych i substancji,



PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

1. Komisja, w ciągu 24 miesięcy od przyjęcia niniejszej decyzji oraz po konsultacji z Państwami Członkowskimi, ustanawia wykaz:

— źródeł środków aromatyzujących złożonych ze środków spożywczych oraz ziół i przypraw korzennych zwykle uważanych za żywność,

— źródeł środków aromatyzujących złożonych z surowców roślinnych lub zwierzęcych, zwykle nieuważanych za żywność,

— substancji aromatycznych otrzymywanych w wyniku właściwych procesów fizycznych lub enzymatycznych lub mikrobiologicznych z surowców roślinnych lub zwierzęcych,

— substancji aromatycznych otrzymywanych w wyniku syntezy chemicznej lub wyizolowanych chemicznie oraz chemicznie identycznych z substancjami aromatycznymi występującymi naturalnie w środkach spożywczych lub w ziołach i przyprawach korzennych zwykle uważanych za żywność,

— substancji aromatycznych otrzymywanych w wyniku syntezy chemicznej lub wyizolowanych chemicznie oraz chemicznie identycznych z substancjami aromatycznymi występującymi naturalnie w surowcach roślinnych lub zwierzęcych zwykle nieuważanych za żywność,

— substancji aromatycznych otrzymywanych w wyniku syntezy chemicznej lub wyizolowanych chemicznie innych niż określone w tiret czwartym i piątym,

— materiałów źródłowych wykorzystywanych do produkcji aromatu dymu wędzarniczego i środków aromatyzujących z przetworzenia oraz warunków reakcji, w których są one przygotowywane.

2. Wykaz określony w ust. 1 jest regularnie uaktualniany przez Komisję.


Sporządzono w Luksemburgu, dnia 22 czerwca 1988 r.

W imieniu Rady
M. BANGEMANN
Przewodniczący



(1) Dz.U. nr L 184 z 15.7.1988, str. 61.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00