Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1990 nr 223 str. 19
Wersja aktualna od 1990-08-01 do dnia notyfikacji
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1990 nr 223 str. 19
Wersja aktualna od 1990-08-01 do dnia notyfikacji
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 30 lipca 1990 r.

w sprawie wykazu zakładów w Namibii, które otrzymały zezwolenie na przywóz świeżego mięsa do Wspólnoty (90/432/EWG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych i inspekcji weterynaryjnej przed przywozem z państw trzecich bydła, trzody chlewnej i świeżego mięsa(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 89/662/EWG(2), w szczególności jej art. 4 ust. 1 i art. 18 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

zakłady w państwach trzecich mogą wywozić świeże mięso dla Wspólnoty wyłącznie w przypadku, gdy spełnią one ogólne i szczególne wymagania określone w dyrektywie 72/462/EWG;

ze względu na uzyskanie niepodległości przez Namibię należy ustalić wykaz zakładów z tego państwa, które otrzymują zezwolenie na przywóz świeżego mięsa do Wspólnoty;

zakłady te są regularnie kontrolowane w ramach misji Wspólnoty prowadzonych na południu Afryki zgodnie z przepisami art. 5 dyrektywy 72/462/EWG i art. 2 ust. 1 decyzji Rady 86/474/EWG w sprawie wprowadzenia w życie kontroli na miejscu, które mają być przeprowadzone w odniesieniu do przywozu bydła i trzody chlewnej i świeżego mięsa z państw trzecich(3);

normy higieny w zakładach Namibii mogą zostać uznane za zadowalające, a w tych okolicznościach mogą one zostać dołączone do wykazu zakładów, które otrzymały zezwolenie na wywóz do Wspólnoty;

przywóz świeżego mięsa z zakładów wymienionych w Załączniku podlega przepisom wspólnotowym ustanowionym odrębnie, w szczególności dotyczy to zdrowia zwierząt, badań na obecność resztek w świeżym mięsie, zakazu stosowania w gospodarce hodowlanej niektórych substancji wykazujących działanie hormonalne;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,



PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

1. Niniejszym zakłady w Namibii wymienione w Załączniku otrzymują zezwolenie na przywóz świeżego mięsa do Wspólnoty na warunkach określonych w tym Załączniku.

2. Przywóz z zakładów wymienionych w Załączniku podlega wspólnotowym przepisom weterynaryjnym ustanowionych odrębnie.

Artykuł 2

Państwa Członkowskie zabraniają przywozu świeżego mięsa pochodzącego z zakładów niewymienionych w Załączniku.

Artykuł 3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.


Sporządzono w Brukseli, dnia 30 lipca 1990 r.

W imieniu Komisji
Ray MAC SHARRY
Członek Komisji



(1) Dz.U. nr L 302 z 31.12.1972, str. 28.

(2) Dz.U. nr L 395 z 30.12.1989, str. 13.

(3) Dz.U. nr L 279 z 30.9.1986, str. 55.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ ZAKŁADÓW

Pozwolenie

nr

Zakład / Adres

Kategoria*

RZ

ZR

CH

WO

MB/MK

WI

MJ

US

22

Swavleis, Windhoek

×

×

×

×

1

23

Swavleis, Okahandja

×

×

×

1

27

Windhoek Wild, Windhoek

×

×

2

*RZ: Rzeźnia

ZR: Zakład rozbioru

CH: Chłodnia

WO: Wołowina

MB/MK: Mięso baranie / Mięso kozie

WI: Wieprzowina

MJ: Mięso jednokopytnych

US: ‑ Uwagi specjalne

1 Z wyłączeniem podrobów.

2 Wyłącznie w przypadku, gdy podczas rozbierania wołowiny w zakładzie nie ma mięsa dzikich zwierząt parzystokopytnych.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00