Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1993 nr 25 str. 5
Wersja aktualna
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1993 nr 25 str. 5
Wersja aktualna
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 207/93

z dnia 29 stycznia 1993 r.

określające treść załącznika VI do rozporządzenia (EWG) nr 2029/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych oraz ustanawiające szczegółowe zasady w celu wykonania przepisów art. 5 ust. 4 tego rozporządzenia

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2092/91 z dnia 24 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych (1), w szczególności jego art. 5 ust. 7 i ust. 8;

a także mając na uwadze, co następuje:

do celów art. 5 ust. 3 lit. b) i c) oraz ust. 4 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2092/91 (zwanego dalej „rozporządzeniem”), pełen wykaz musi zostać ustanowiony w sekcjach A, B i C załącznika VI tego rozporządzenia;

do celów tych trzech sekcji załącznika VI do rozporządzenia, pewne definicje muszą być rozwinięte, w celu zapewnienia spójność z innymi powiązanymi przepisami regulacyjnymi Wspólnoty;

wszelkie składniki lub substancje pomocnicze dla przetwórstwa, które należy wymienić w załączniku VI rozporządzenia, powinny być stosowane wyłącznie zgodnie prawnymi wymogami dotyczącymi przygotowywania środków spożywczych i zgodnie z dobrą praktyką ich wytwarzania;

załącznik VI do rozporządzenia powinien uwzględniać oczekiwania konsumentów, że przetworzone produkty będące efektem produkcji ekologicznej zawierają głównie takie składniki jakie występują w przyrodzie;

jednakże, inne składniki lub substancje pomocnicze dla przetwórstwa, które mogą być wykorzystywane podczas zwykłego przetwarzania środków spożywczych, szczególnie te, które występują w przyrodzie, mogą być zawarte w załączniku VI do rozporządzenia, pod warunkiem, że zostało wykazane, że bez stosowania takich substancji niemożliwe jest wytworzenie lub zakonserwowanie ekologicznych środków spożywczych;

w odniesieniu do enzymów otrzymanych z mikroorganizmów, należy dodatkowo zbadać, czy tego rodzaju produkty uzyskane z mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w rozumieniu dyrektywy Rady 90/220/EWG (2), mogą być stosowane do środków spożywczych, na których etykietach podana jest informacja o produkcji metodami ekologicznymi; sprawa ta zostanie szczegółowo zbadana, gdy stosowanie tego rodzaju enzymów w środkach spożywczych zostanie zatwierdzone zgodnie z odnośnym ustawodawstwem wspólnotowym;

wymieniony załącznik VI trzeba będzie regularnie korygować w świetle zdobytych doświadczeń i rozwoju sytuacji pod względem dostępności na rynku wspólnotowym pewnych wytwarzanych ekologicznie składników pochodzenia rolniczego;

szczegółowe reguły wprowadzania w życie derogacji na podstawie art. 5 ust. 4 rozporządzenia, są niezbędne dla zapewnienia spójnego wprowadzania w życie tej derogacji w Państwach Członkowskich, dopóki produkty objęte derogacją nie zostały zamieszczone w sekcji C załącznika VI do rozporządzenia;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu, są zgodne z opinią komitetu określonego w art. 14 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91,



PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Treść załącznika VI rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 jest określona w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Nie wprowadza się zmian w sekcjach A i B, dopóki nie zostaną spełnione przynajmniej poniższe wymagania:

a) dla dodatków do środków spożywczych objętych załącznikiem VI sekcja A pkt 1: bez uszczerbku dla wymagań dotyczących zatwierdzenia dodatków przewidzianych w dyrektywie Rady 89/107/EWG (3), uwzględnione są tylko te substancje, co do których zostało wykazane, że bez stosowania takich substancji niemożliwe jest wytworzenie lub zakonserwowanie takich środków spożywczych;

b) dla substancji pomocniczych dla przetwórstwa objętych załącznikiem VI część B: uwzględniane są tylko te substancje, które są dopuszczone w ogólnym przetwórstwie spożywczym i co do których zostało wykazane, że bez stosowania takich substancji niemożliwe jest wytworzenie takich środków spożywczych.

Artykuł 3

1. Dopóki składnik pochodzenia rolniczego nie został objęty sekcją C załącznika VI do rozporządzenia, składnik ten może być stosowany zgodnie z derogacją przewidzianą w art. 5 ust. 4 wymienionego rozporządzenia pod następującymi warunkami:

a) podmiot gospodarczy zgłosił właściwemu organowi Państwa Członkowskiego wszelkie niezbędne dowody wykazujące, że wspomniany składnik spełnia warunki przewidziane w art. 5 ust. 4; oraz

b) właściwy organ Państwa Członkowskiego zezwolił na jego stosowanie przez okres nie dłuższy niż trzy miesiące, który to okres może ulec skróceniu, jeżeli okaże się, że rezerwy wspomnianego składnika są dostępne we Wspólnocie.

2. Gdy zezwolenie określone w ust. 1 zostało przyznane, Państwo Członkowskie bezzwłocznie zgłasza innym Państwom Członkowskim i Komisji następujące informacje:

a) datę wydania zezwolenia;

b) nazwę składnika pochodzenia rolniczego;

c) wymagane ilości i ich uzasadnienie;

d) przyczyny i przewidywany czas trwania niedoboru.

3. Jeżeli informacje przekazane przez którekolwiek z Państw Członkowskich Komisji i Państwu Członkowskiemu, które przyznało zezwolenie, wykazują, że rezerwy są dostępne w czasie trwania niedoboru, Państwo Członkowskie rozważa cofnięcie zezwolenia lub skrócenie okresu jego ważności oraz zawiadamia Komisję i inne Państwa Członkowskie o podjętych środkach w ciągu 10 dni od daty otrzymania informacji.

4. Na wniosek Państwa Członkowskiego lub z inicjatywy Komisji, sprawa jest przekazywana do zbadania komitetowi określonemu w art. 14 rozporządzenia. Zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 14, może być podjęta decyzja o cofnięciu zezwolenia lub o zmianie okresu jego ważności, bądź, gdzie sytuacja tego wymaga, o objęciu tego składnika załącznikiem VI, sekcja C.

Artykuł 4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie piętnastego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich


Sporządzono w Brukseli, dnia 29 stycznia 1993 r.

W imieniu Komisji
René STEICHEN
Członek Komisji



(1) Dz.U. nr L 198 z 22.07.1991, str. 1.

(2) Dz.U. nr L 117 z 8.05.1990, str 15.

(3) Dz.U. nr L 40 z 11.02.1989, str 27.

ZAŁĄCZNIK

„ZAŁĄCZNIK VI

WPROWADZENIE

Do celów niniejszego Załącznika stosuje się następujące definicje:

1. składniki: substancje w rozumieniu art. 4 rozporządzenia objęte ograniczeniami określonymi w art. 6 ust. 4 dyrektywy Rady 79/112/EWG z dnia 18 grudnia 1978 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych przeznaczonych na sprzedaż konsumentowi finalnemu1.

2. składniki pochodzenia rolniczego:

a) pojedyncze produkty rolne i produkty pozyskane z nich w wyniku właściwego mycia, czyszczenia, procesu obróbki termicznej i/lub mechanicznej i/lub procesów fizycznych prowadzących do zmniejszenia zawartości wilgoci w produkcie;

b) również produkty pozyskane z tych określonych w lit a) przez zastosowanie innych procesów wykorzystywanych w przetwórstwie spożywczym, o ile produkty te nie są traktowane jako dodatki do środków spożywczych lub aromaty zdefiniowane w pkt. 5 lub 7 poniżej.

3. składniki pochodzenia nierolniczego: składniki inne niż składniki pochodzenia rolniczego i zaliczane do co najmniej jednej z poniższych kategorii:

3.1 dodatki do środków spożywczych, w tym nośniki dodatków do środków spożywczych, zgodnie z definicją podaną w pkt 5 i 6 poniżej;

3.2 aromaty, zgodnie z definicją podaną w pkt 7 poniżej;

3.3 woda i sól;

3.4 preparaty na bazie mikroorganizmów;

3.5 minerały (w tym pierwiastki śladowe) i witaminy;

4. substancje pomocnicze dla przetwórstwa: substancje w rozumieniu art. 1 ust. 3 lit a) dyrektywy Rady 89/107/EWG (2) w sprawie zbliżania ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do środków spożywczych dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi

5. dodatki do środków spożywczych: substancje w rozumieniu art. 1 ust. 1 i 2 dyrektywy Rady 89/107/EWG i objęte tą dyrektywą lub dyrektywą ogólną na mocy art. 3 ust. 1 dyrektywy 89/107/EWG;

6. nośniki, w tym nośniki w postaci rozpuszczalnika: dodatki do środków spożywczych stosowane do rozpuszczania, rozcieńczania, rozpraszania lub innego sposobu fizycznej modyfikacji dodatku do środków spożywczych, niemające wpływu na jego funkcję technologiczną, w celu ułatwienia przechowywania, zastosowania lub wykorzystania;

7. aromat: substancje i produkty w rozumieniu art. 1 ust. 2 dyrektywy Rady 88/388/EWG z dnia 22 czerwca 1988 r. w sprawie zbliżania ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących aromatów przeznaczonych do użytku w środkach spożywczych i materiałów źródłowych przeznaczonych do ich wytwarzania (3) i objętych tą dyrektywą.

ZASADY OGÓLNE

Sekcje A, B i C obejmują składniki i substancje pomocnicze dla przetwórstwa, które można stosować podczas przygotowywania środków spożywczych składających się zasadniczo z jednego lub więcej składników pochodzenia roślinnego, określone w art. 1 ust. 1 lit. b) rozporządzenia, z wyjątkiem win.

Bez względu na odniesienie do jakiegokolwiek składnika w sekcji A i C lub jakiejkolwiek substancji pomocniczej dla przetwórstwa w sekcji B, każdy składnik lub każda taka substancja pomocnicza dla przetwórstwa, są stosowane wyłącznie zgodnie z odnośną legislacją wspólnotową i/lub ustawodawstwem krajowym spełniającymi wymagania Traktatu, a w razie ich braku, zgodnie z zasadami dobrej praktyki wytwarzania w zakresie środków spożywczych. Dodatki są stosowane przede wszystkim zgodnie z przepisami dyrektywy 89/107/EWG, a we odpowiednich sytuacjach, zgodnie z przepisami dowolnej dyrektywy ogólnej, na mocy w art. 3 ust 1 dyrektywy 89/107/EWG; aromaty są stosowane zgodnie z przepisami dyrektywy 88/388/EWG, a rozpuszczalniki zgodnie z przepisami dyrektywy Rady 88/344/EWG z dnia 13 czerwca 1988 r. w sprawie zbliżania ustawodawstw Państw Członkowskich w zakresie rozpuszczalników ekstrakcyjnych stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności4.

SEKCJA A - SKŁADNIKI POCHODZENIA NIEROLNICZEGO (OKREŚLONE W ART. 5 UST. 3 LIT. B ROZPORZĄDZENIA (EWG) nr 2092/91):

A.1 Dodatki do środków spożywczych, w tym nośniki

Nazwa

Specjalne warunki*

E 170

Węglany wapnia

E 270

Kwas mlekowy

E 290

Dwutlenek węgla

E 296

Kwas jabłkowy

E 300

Kwas askorbinowy

E 322

Lecytyny

E 330

Kwas cytrynowy

E 334

Kwas winowy (L(+)-)

E 335

Winian sodu

E 336

Winian potasu

E 400

Kwas alginowy

E 401

Alginian sodu

E 402

Alginian potasu

E 406

Agar

E 410

Żywica z nasion grochodrzewu

E 412

Guma Guar

E 413

Guma tragakantowa (tragakant)

E 414

Guma arabska (guma senegalska)

E 415

Guma ksantanowa

E 416

Guma karaganowa

E 440(i)

Pektyna

E 500

Węglany sodu

E 501

Węglany potasu

E 503

Węglany amonu

E 504

Węglany magnezu

E 516

Siarczan wapniowy

CR

E 938

Argon

E 941

Azot

E 948

Tlen

A.2 Aromaty w rozumieniu dyrektywy 88/388/EWG

Substancje i produkty w rozumieniu art. 1 ust. 2 lit. b) (i) i art. 1 ust. 2 lit. c) dyrektywy 88/388/EWG etykietowane jako naturalne substancje zapachowe lub naturalne preparaty zapachowe, zgodnie z art. 9 ust. 1 lit d) i ust. 2 tej dyrektywy.

A.3 Woda i sól

Woda pitna

Sól (zawierająca jako główny składnik chlorek sodu lub potasu), zazwyczaj stosowana w przetwórstwie spożywczym.

A.4 Preparaty na bazie mikroorganizmów

(i) Wszelkie preparaty na bazie mikroorganizmów zazwyczaj stosowane w przetwórstwie spożywczym, z wyjątkiem mikroorganizmów modyfikowanych genetycznie w rozumieniu art. 2 ust 2 dyrektywy 90/220/EWG;

(ii) Mikroorganizmy modyfikowane genetycznie w rozumieniu art. 2 ust 2 dyrektywy 90/220/EWG: jeżeli zostały włączone zgodnie z procedurą decyzyjną określoną w art. 14.

A.5 Minerały (w tym pierwiastki śladowe) i witaminy

Dopuszczone wyłącznie w stopniu, w jakim ich zastosowanie w środkach spożywczych, do których są dodawane, jest prawnie wymagane.

SEKCJA B – SUBSTANCJE POMOCNICZE DLA PRZETWÓRSTWA I INNE PRODUKTY, KTÓRE MOGĄ BYĆ STOSOWANE W PRZETWARZANIU SKŁADNIKÓW WYTWARZANYCH METODAMI EKOLOGICZNYMI, OKREŚLONE W ART. 5 UST. 3 LIT. C) ROZPORZĄDZENIA (EWG) NR 2092/91)

Nazwa

Specjalne warunki

Woda

Chlorek wapnia

koagulator

Węglan wapnia

Wodorotlenek wapnia

koagulator

Chlorek magnezu

koagulator

Węglan potasu

suszenie winogron

Dwutlenek węgla

Azot

Etanol

rozpuszczalnik

Tanina (kwas garbnikowy)

środek wspomagający filtrację

Albumina białka jaja kurzego

Kazeina

Żelatyna

Karuk

Oleje roślinne

środki natłuszczające i przeciwprzyczepne

Dwutlenek krzemu w żelu lub jego roztwór koloidalny

Węgiel aktywny

Talk

Bentonit

Kaolin (glinka kaolinowa)

Ziemia okrzemkowa

Perlit

Łupiny orzechów leszczynowych

Wosk pszczeli

środek natłuszczający

Wosk karnauba

środek natłuszczający

Preparaty na bazie mikroorganizmów i enzymów:

(i) Wszelkie preparaty na bazie mikroorganizmów zazwyczaj stosowane w przetwórstwie spożywczym z wyjątkiem mikroorganizmów modyfikowanych genetycznie w rozumieniu art. 2 ust 2 dyrektywy 90/220/EWG;

(ii) Mikroorganizmy modyfikowane genetycznie w rozumieniu art. 2 ust 2 dyrektywy 90/220/EWG:

Jeżeli zostały włączone zgodnie z procedurą decyzyjną przyjętą w art. 14.

SEKCJA C - SKŁADNIKI POCHODZENIA ROLNICZEGO NIEWYTWORZONE METODAMI EKOLOGICZNYMI, OKREŚLONE W ART. 5 UST. 4 ROZPORZĄDZENIA (EWG) NR 2092/91

C.1 Nieprzetworzone produkty roślinne oraz produkty z nich pozyskane w wyniku procesów określonych w definicji 2 a):

C.1.1 Jadalne owoce, orzechy i nasiona:

Orzechy kokosowe

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Daktyle

Ananasy

Owoce mango

Papaje

Tarnina

Kakao

Marakuja (owoc męczennicy)

Orzeszki cola

Orzeszki ziemne

Owoce dzikiej róży

Kolce wierzbowe

Czarne jagody

Syrop klonowy

Chinina

Szkarłat

Nasiona chrzanu

Nasiona dyni

Owoce pinii

Nasiona rzodkwi

C.1.2 Jadalne przyprawy i zioła

Wszystkie produkty z wyjątkiem tymianku

C.1.3 Zboża

Proso

Dziki ryż (Zizania plauspra)

C.1.4 Nasiona i owoce oleiste

Nasiona sezamu

C.1.5 Przepisy różne

Algi, w tym wodorosty

C.2 Produkty roślinne przetworzone w wyniku procesów określone w definicji 2 b):

C.2.1 Tłuszcze i oleje, rafinowane lub nierafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, pozyskane z innych roślin niż:

oliwka,

słonecznik

C.2.2 Cukry; skrobia; inne produkty ze zbóż i bulw

Cukier trzcinowy i z buraków cukrowych

Skrobie wytwarzane ze zbóż i bulw, nie modyfikowane chemicznie

Papier ryżowy

Gluten

C.2.3 Przepisy różne

Sok cytrynowy

Ocet ze sfermentowanych napojów innych niż wino

C.3 Produkty zwierzęce

Miód

Żelatyna

Mleko w proszku i odtłuszczone mleko w proszku

Jadalne organizmy wodne nieuzyskane w ramach akwakultury.”




(1) Dz.U. nr L 33 z 8.02.1979, str 1.

(2) Dz.U. nr L 40 z 11.02.1989, str 27.

(3) Dz.U. nr L 184 z 15.07.1988, str 61.

(4) Dz.U. nr L 157 z 24.06.1988, str 28.

* Nośnik CR.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00