ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 2291/93
z dnia 13 sierpnia 1993 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej
Dziennik Urzędowy nr L 206 18/08/1993 s.1
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 1969/932, w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
w celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do powyższego rozporządzenia, niezbędne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów wymienionych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia;
rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 określa ogólne reguły interpretacji Nomenklatury Scalonej i reguły te mają również zastosowanie do każdej innej nomenklatury, która w całości lub częściowo jest na niej oparta, albo która dodaje do niej dodatkowe podpodziały lub która została ustanowiona przez szczególne przepisy wspólnotowe, mające na celu stosowanie taryfy i innych środków odnoszących się do obrotu towarowego;
zgodnie z wymienionymi ogólnymi regułami, towary opisane w kolumnie 1 tabeli załączonej do niniejszego rozporządzenia muszą być klasyfikowane pod odpowiednimi kodami CN wymienionymi w kolumnie 2, z przyczyn wymienionych w kolumnie 3;
właściwe jest, aby na wiążące informacje taryfowe wydane przez organy celne Państw Członkowskich odnoszące się do klasyfikacji towarów według Nomenklatury Scalonej, które nie są zgodne z przepisami ustanowionymi niniejszym rozporządzeniem, mógł się nadal powoływać ich posiadacz, na podstawie przepisów art. 6 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 3796/903, zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2674/924, przez okres trzech miesięcy, jeżeli zawarto wiążącą umowę, jak przewiduje art. 14 ust. 3 lit. a) lub b) rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1715/905;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Nomenklatury,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Towary opisane w kolumnie 1 załączonej tabeli są obecnie klasyfikowane według Nomenklatury Scalonej pod odpowiednimi kodami CN, określonymi w kolumnie 2 wymienionej tabeli
Artykuł 2
Na wiążące informacje taryfowe wydane przez organy celne Państw Członkowskich, które nie są zgodne z przepisami ustanowionymi niniejszym rozporządzeniem, może się nadal powoływać ich posiadacz, przez okres trzech miesięcy, na podstawie przepisów art. 6 rozporządzenia (EWG) nr 3796/90, jeżeli zawarto wiążącą umowę, jak przewiduje art. 14 ust. 3 lit. a) lub b) rozporządzenia (EWG) nr 1715/90.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego pierwszego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 13 sierpnia 1993 r.
W imieniu Komisji
Christiane SCRIVENER
Członek Komisji
załącznik
| Wyszczególnienie | Klasyfikacja kod CN | Uzasadnienie | |
| (1) | (2) | (3) | |
| 1. Produkt półpłynny o smaku jogurtu sporządzony z mleka sfermentowanego zawierającego dodatek przecieru z moreli, cukru, substancji stabilizujących i zagęszczających (modyfikowana skrobia, pektyna i żelatyna, stanowiące razem nie więcej niż 1,8% masy), o zawartości tłuszczu z mleka nie przekraczającej 3% masy
Badanie mikroskopowe wykazało obecność bakterii streptococcus thermophilus i lactobacillus bulgaricus w stosunku około 1:1; zostały one zlikwidowane w trakcie procesu obróbki termicznej UHT | 0403 90 91 | Klasyfikacja zgodna z przepisami reguł ogólnych 1 i 6 dotyczącymi interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz zapisem kodów CN 0403,
Obecność niewielkich ilości stabilizatorów i zagęszczaczy nie wyklucza klasyfikacji w pozycji 0403 (patrz także uwagi wyjaśniające do Zharmonizowanego Systemu do działu 4: sekcja ogólna część I akapit drugi)
Brak żywych bakterii wyklucza klasyfikację w ramach kodu CN 0403 10 (patrz także uwagi wyjaśniające do podpozycji CN 0403 10 02-0403 10 99).
| |
| 2. Brązowo - beżowy proszek uzyskany poprzez suszenie na walcach mieszaniny mleka, serwatki i cukru, z pojedynczymi brązowymi ziarnami, mający tendencję do zbrylania się, słodki i mający smak mleka w proszku i karmelu, posiadający następujące wyniki analityczne w % masy: | 0404 90 53 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy reguł ogólnych 1 i 6 dotyczących interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz zapis kodów CN 0404, 0404 90 i 0404 90 53
Bez względu na częściową degradację białek i karmelizację cukrów, produkt ten nie utracił cech naturalnego przetworu mlecznego w rozumieniu pozycji 0404 | |
| - sucha masa - zawartość tłuszczu (tłuszczu z mleka) - całkowita zawartość białka (N x 6,38): - sacharoza - laktoza: - kazeina - słodka serwatka (GMP): | 97,2
23,5
20,4 1,8 44,6 17,1 wykrywalna | ||
| W wyniku wysokiej temperatury w procesie produkcji, cukry ulegają karmelizacji, a białka częściowej degradacji. | |||
(1) Dz.U. nr L 256 z 7.9.1987, str. 1.
2 Dz.U. nr L 180 z 23.7.1993, str. 9.
3 Dz.U. nr L 365 z 28.12.1990, str. 17.
4 Dz.U. nr L 271 z 16.9.1992, str. 5.
5 Dz.U. nr L 160 z 26.6.1990, str. 1.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
