Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1994 nr 21 str. 7
Wersja aktualna
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1994 nr 21 str. 7
Wersja aktualna
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 122/94

z dnia 25 stycznia 1994 r.

ustanawiające niektóre szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 1601/91 w sprawie definicji, opisu i prezentacji win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych i aromatyzowanych koktajli winopodobnych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91 z dnia 10 czerwca 1991 r. ustanawiające ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych i aromatyzowanych koktajli winopodobnych(1), zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3279/92(2), w szczególności jego art. 2 ust. 1 lit. a) tiret trzecie, subtiret pierwsze i art. 2 ust. 1 lit b) tiret czwarte,

a także mając na uwadze, co następuje:

należy zezwolić, w niektórych okolicznościach, na stosowanie substancji aromatycznych identycznych z naturalnymi substancjami aromatycznymi oraz na dodawanie alkoholu przy produkcji niektórych napojów aromatyzowanych, w szczególności w celu zachowania zgodności z tradycją i zwyczajami różnych regionów Wspólnoty;

niniejsze rozporządzenie stosuje się bez uszczerbku dla przepisów przejściowych rozporządzenia Komisji (EWG) nr 3664/91 z dnia 16 grudnia 1991 r. ustanawiającego środki przejściowe w odniesieniu do win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych i aromatyzowanych koktajli winopodobnych(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1791/93(4); te środki tymczasowe stosuje się do dnia 16 grudnia 1993 r.;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Wdrażającego ds. Win Aromatyzowanych, Aromatyzowanych Napojów Winopochodnych i Aromatyzowanych Koktajli Winopodobnych,



PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

1. Niniejszym zezwala się na używanie środków aromatycznych identycznych z naturalną wanilią, jak określono w art. 1 ust. 2 lit. b) (ii) dyrektywy Rady 88/388/EWG(5) podczas wytwarzania win aromatyzowanych zdefiniowanych w art. 2 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (EWG) nr 1601/91.

2. Niniejszym zezwala się na używanie mieszanek substancji aromatycznych identycznych z substancjami naturalnymi, które mają zapach i/lub smak migdałów, moreli lub jaj jako odpowiednio dodatek do migdałów, moreli lub jaj w winach aromatyzowanych, pod warunkiem, że:

— mieszanki takie odpowiadają przepisom dyrektywy 88/388/EWG oraz przepisom wykonawczym do tej dyrektywy,

— opis produktu odnosi się do jednego lub pozostałych spośród wyżej wymienionych środków spożywczych,

— dane przedsiębiorstwa prowadzą osobny rejestr dotyczący wykorzystania tych substancji aromatycznych identycznych z substancjami naturalnymi.

Rejestr zawiera szczegółowe informacje dotyczące substancji aromatycznej identycznej z naturalnymi substancjami aromatycznymi, która jest stosowana, tj. rodzaj i ilość substancji aromatycznej identycznej z naturalnymi substancjami aromatycznymi znajdującej się w przedsiębiorstwie, jej miejsce składowania oraz informacje dotyczące jej dodatkowego wykorzystania w napoju w porównaniu do głównej substancji smakowej. W rejestrze wskazuje się każdą czynność lub zabieg. Rejestry muszą być uzgadniane raz do roku i weryfikowane przez właściwe władze Państwa Członkowskiego.

Artykuł 2

Niniejszym zezwala się na dodatek alkoholu do następujących produktów:

— słodzony, aromatyzowany napój winopochodny, otrzymywany z wina białego, do którego dodano destylat z suszonych winogron i który poddano aromatyzacji wyłącznie ekstraktem kardamonu,

— aromatyzowane napoje winopochodne otrzymywane z wina czerwonego, które dosłodzono i do których dodano preparaty aromatyczne, zgodnie z art. 1 ust. 2 lit. c) dyrektywy 88/388/EWG. Preparaty te uzyskiwane są wyłącznie z przypraw korzennych, żeń - szenia, orzechów, esencji owoców cytrusowych oraz ziół aromatycznych.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 17 grudnia 1993 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.


Sporządzono w Brukseli, dnia 25 stycznia 1994 r.

W imieniu Komisji
René STEICHEN
Członek Komisji



(1) Dz.U. nr L 149 z 14.6.1991, str. 1.

(2) Dz.U. nr L 327 z 13.11.1992, str. 1.

(3) Dz.U. nr L 348 z 17.12.1991, str. 53.

(4) Dz.U. nr L 163 z 6.7.1993, str. 20.

(5) Dz.U. nr L 184 z 15.7.1988, str. 61.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00